Citroenmeringuetaart waarmee je punten scoort DAAR KLINKT DE MANDOLINE Geen dag zonder Foodtube Voor de meringue ■O Ze weet zich dagelijks omgeven door 2000 kook boeken. Aan inspiratie dus geen gebrek. Toch kijkt mevrouw Hamersma elke dag op Foodtube om te zien of er weer nieuw lekkers is toegevoegd aan de verzameling van meer dan 1200 Nederlandstalige culinaire video's. foodtube.nl MEZZA 31 VOOR 8-10 PERSONEN INGREDIËNTEN Let op: het deeg moet twee uur rusten Voor het deeg 250 g bloem 1 eidooier 3 el water 75 g witte basterdsuiker mespuntje zout 125 g boter Voor de vulling 4 eieren 2 eidooiers (het eiwit gebruik je voor de meringue) 125 g boter 2 citroenen de geraspte schil van één biologische citroen 200 g suiker 2 eiwitten 50 g poedersuiker en kele druppels citroensap Verder nodig ingevette springvorm, diameter 28 cm WIJN Moscato d'Asti is perfect. De beste: La Moran- dina 2020, Moscato d'Asti, Italië (mousserend) Anfors-Imperial 14,50 BEREIDING VOOR HET DEEG Maak in een keukenmachine een mooie homogene massa van alle ingrediënten voor het deeg. Klop de eidooier met 3 eetlepels koud water los en voeg die pas toe als de machine al een paar keer heeft gedraaid en de andere ingrediënten al goed gemengd zijn. Laat het deegbolletje in plasticfolie 2 uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor tot 210 °C. Rol het deeg op het aanrecht (bestrooid met wat bloem) of tussen twee stukken plasticfolie uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter en bekleed er een taartvorm mee. Prik er met een vork gaatjes in en bak de taartbodem tot hij enigszins kleurt; dit duurt ongeveer 5 minuten. VOOR DE VULLING Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en verwarm ze langzaam, al roerend, tot er een dikke massa ontstaat. Smeer de citroenmassa op de taart en zet hem nu nog 5 minuten in de oven. VOOR DE MERINGUE Maak de kom en de gardes van een mixer vetvrij (met wat citroensap). Klop de eiwitten met de helft van de poedersuiker en het citroensap stijf. Voeg de poedersuiker toe en klop nog even door. Wie een spuitzak heeft, spuit mooie rozetjes op de taart, maar met een spatel de taart besmeren kan ook. Strooi er nog wat kristalsuiker over en zet de taart even terug in een wat hetere oven tot de bovenkant mooi goudkleurig is. 'Onmisbaar,' zo luidt het oordeel van Karin Hamersma over haar Benriner. In een handomdraai schaaft zij met deze mandoline van Japanse makelij komkommer, uien en venkel tot flinterdunne plakjes. En jawel, dat heeft ze ook ooit met een stuk van haar vinger gedaan. 'Beginnersfoutje,' meende zij. Het incident vormde geen enkele aanleiding om haar Benriner achterin de keukenla te leggen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 103