Citroenmeringuetaart
waarmee je punten scoort
DAAR
KLINKT DE
MANDOLINE
Geen dag
zonder
Foodtube
Voor de meringue
■O
Ze weet zich dagelijks
omgeven door 2000 kook
boeken. Aan inspiratie dus
geen gebrek. Toch kijkt
mevrouw Hamersma elke
dag op Foodtube om te zien
of er weer nieuw lekkers
is toegevoegd aan de
verzameling van meer
dan 1200 Nederlandstalige
culinaire video's.
foodtube.nl
MEZZA 31
VOOR 8-10 PERSONEN
INGREDIËNTEN
Let op: het deeg moet
twee uur rusten
Voor het deeg
250 g bloem
1 eidooier
3 el water
75 g witte basterdsuiker
mespuntje zout
125 g boter
Voor de vulling
4 eieren
2 eidooiers (het eiwit
gebruik je voor de
meringue)
125 g boter
2 citroenen
de geraspte schil van
één biologische
citroen
200 g suiker
2 eiwitten
50 g poedersuiker
en kele druppels
citroensap
Verder nodig
ingevette springvorm,
diameter 28 cm
WIJN Moscato d'Asti is
perfect. De beste: La Moran-
dina 2020, Moscato d'Asti,
Italië (mousserend)
Anfors-Imperial 14,50
BEREIDING
VOOR HET DEEG
Maak in een keukenmachine een mooie homogene massa
van alle ingrediënten voor het deeg. Klop de eidooier met
3 eetlepels koud water los en voeg die pas toe als de machine
al een paar keer heeft gedraaid en de andere ingrediënten al
goed gemengd zijn. Laat het deegbolletje in plasticfolie 2 uur
in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor tot 210 °C.
Rol het deeg op het aanrecht (bestrooid met wat bloem)
of tussen twee stukken plasticfolie uit tot een dikte van
ongeveer 1 centimeter en bekleed er een taartvorm mee.
Prik er met een vork gaatjes in en bak de taartbodem tot
hij enigszins kleurt; dit duurt ongeveer 5 minuten.
VOOR DE VULLING
Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en
verwarm ze langzaam, al roerend, tot er een dikke massa
ontstaat. Smeer de citroenmassa op de taart en zet hem
nu nog 5 minuten in de oven.
VOOR DE MERINGUE
Maak de kom en de gardes van een mixer vetvrij (met wat
citroensap). Klop de eiwitten met de helft van de poedersuiker
en het citroensap stijf. Voeg de poedersuiker toe en klop nog
even door. Wie een spuitzak heeft, spuit mooie rozetjes op de
taart, maar met een spatel de taart besmeren kan ook. Strooi
er nog wat kristalsuiker over en zet de taart even terug in een
wat hetere oven tot de bovenkant mooi goudkleurig is.
'Onmisbaar,' zo luidt het
oordeel van Karin Hamersma
over haar Benriner. In een
handomdraai schaaft zij met
deze mandoline van Japanse
makelij komkommer, uien
en venkel tot flinterdunne
plakjes. En jawel, dat heeft
ze ook ooit met een stuk
van haar vinger gedaan.
'Beginnersfoutje,' meende
zij. Het incident vormde
geen enkele aanleiding om
haar Benriner achterin de
keukenla te leggen.