van mevrouw Hamersma Hoe een omvangrijke wijncollectie, een sjofele opslagplaats en een boekwinkel uitmondden in een eregalerij van eterij. Wie mevrouw Hamersma vraagt hoe dat ooit is begonnen met die kookboekwinkel van haar, krijgt als antwoord 'het huis werd te klein'. Nu moet u niet denken dat er geen plek meer was voor haar collectie kookboeken. Daarop was bij de keuze van onze woning allang voorgesorteerd. Waar anderen zich wellicht hadden gebogen over een kinderkamer, bestudeerde zij destijds de mogelijkheid van een aparte ruimte om haar honderden 'kleintjes' een gepaste plek te geven. Belandden daarom onze eigen twee kinderen in een stapelbed in de gangkast? Welnee. Die waren toen allang het huis uit. Hoe dan ook, de schuldige ben ik. Vanwege mijn werk ontving en ontvang ik jaarlijks duizenden flessen wijn. Al was ons huis daar al op ingericht, met extra kasten en koelkasten, op een zeker moment stond er toch echt een pallet met zeshonderd flessen in de woonkamer. 'Het wordt tijd eens naar een werkruimte uit te kijken,' meende mevrouw Hamersma. Deze diende zich aan in een oude, verfomfaaide kookboek winkel die ter overname stond. Grote pre: die was voor zien van een professionele keuken. Zodat ook aan de andere inmiddels ontstane verlangens van 'de media' kon worden voldaan. 'Zou het niet leuk zijn als mevrouw Hamersma bij die door meneer geselecteerde wijnen wat bijpassende gerechten kookte?' Enfin. Wie onze rubriek leest, weet dat daaraan gehoor is gegeven. Met als gevolg dat sommige lezers mevrouw Hamersma niet alleen meer in de krant wilden zien, maar ook in haar natuurlijke habitat. Om te vertellen dat zij haar recepten op hun koelkastdeur plakten. Op één dag kreeg zij twee fans in haar winkel, beiden een ringband torsend waarin zij alle recepten van de afgelopen tien jaar hadden gebundeld. Ook kwam eens iemand binnenstappen die met zijn buren een eetclubje was begonnen. Op zondag maakten zij dan 'haar gerecht' uit de zaterdagkrant, om daar dan ook de door 'meneer Hamersma' geadviseerde wijn bij te drinken. Zodoende klonk steeds regelmatiger de vraag 'wanneer haar eigen kookboek eindelijk kwam?' U begrijpt, dat is er nu. 'Op veler verzoek' zou je kunnen stellen. Over de titel hoefde ze niet lang na te denken: Verzamelde recepten. Meer tijd kostte het selecteren. Ruimte voor alle recepten was er niet. Maar wel voor een fiks aantal klassiekers van eigen hand, aangevuld met gerechten uit kookboeken die in 'de krant' belandden. Welbeschouwd is het een eregalerij van eterij. De 19de ligt het boek in de winkel. Als voorproeve vindt u hier alvast drie favoriete gerechten met bijpassende wijnen. 28 HET BESTE Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. X co LU I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 100