8] O [S] 'We kweken hier zoveel mogelijk onze eigen groenten' Zeeuws MARGOT ZEELAND 11 aardappel. Je hoort het en denkt: dit kan niet anders dan top zijn. En dat is het ook. Het vlees is zo boterzacht dat het lijkt alsof het al weken in de sous-vide ligt. De smaak is per fect. Ook die van de crème van mais. Ik ontdek weliswaar weinig kokos, maar de doorgaans zo zoete mais heeft een fijne draai van de peper molen gekregen. De snijbonen zijn niet tot pap gekookt, maar beetgaar. Dat geldt ook voor de groene as perge. De beloofde enoki-paddenstoelen kan ik niet vinden, maar dat is dan ook het enige smetje op een verder verdienstelijke hoofd schotel. Mijn tafelgenoot is een doorgewinterde bar- becuemeester en is dus kritisch als het op bur gers aankomt. Maar hij heeft niets aan te mer ken op de burger van Zeeuws rund, krokant spek, gedroogde tomaat en huisgemaakte saus. Zijn simpele beoordeling: ,,Dit is echt een heel lekkere burger." Toch nemen we nog iets na. Het is een verade ming eindelijk eens een dessertkaart te zien die niet wordt gedomineerd door ijs en choco lade. De keuze valt op het tamelijk simplis tisch omschreven nagerecht 'framboos'. We zien en proeven een heerlijk fruitige parfait en mousse van framboos, vergezeld door romige merengue, een krakende macaron en blauwe besjes. Ook dit gerecht is weer puik bereid. Het deksel is op de suikerpot gebleven en daar zijn we content mee. Mooi zomerfruit als framboos is op zichzelf al een zoete lekkernij. Na nog geen twee uur tafelen rollen we naar buiten. Drie gangen in minder dan 120 minu ten, dat moet haast een olympisch record zijn. Een prestatie waar we graag aan terugdenken. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit U Wanneer ik ergens kom en de mensen spreken Zeeuws, vind ik het heerlijk om dat terug te praten ,,We kweken zoveel mogelijk onze eigen groenten. Nu zijn dat diverse soorten tomaten, aardap pelen, sperziebonen, courgettes en vanaf deze week ook snijbo nen'', legt Zoë Kesteloo uit. Snij bonen zijn peulvruchten met een brede, platte peul. Vroeger werden ze overdwars in reepjes gesneden, vaak in een speciaal voor de snijboon gemaakt appa raat wat je aan het aanrecht vast kon klemmen. ,,Het seizoen begint nu en er is altijd veel belangstelling voor de snijbonen", vertelt Henk. ,,We verkopen ze in de winkel en le- veren ze ook aan groentewinkels in de buurt en aan groothandels. We planten ze in mei in 3 a 4 keer en vervolgens kunnen we de snijbonen de komende maan den achter elkaar oogsten. Van de regen hadden we weinig last want de bonen staan hier in tun nels, maar als het in september kouder wordt is dat weer niet goed. Dan groeien ze minder snel en daarom houdt het in ok- tober op. Nu zijn ze lekker mals dus goed om te eten'', legt Henk uit. Snijbonen zijn makkelijk te bereiden. Je kunt ze stomen, ko ken, wokken of roerbakken. Zorg wel dat ze beetgaar blijven. Roer bak 600 gram snijbonen in reep jes gesneden in 6 minuten gaar met wat kerriepoeder en een ge snipperde sjalot. Lekker bij aard appelpuree en een bal gehakt. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Wanneer bij ons thuis vroeger de telefoon ging en het was voor mijn vader, dan moesten we altijd stiekem een beetje la chen. Vaak praatte hij dan plat Zeeuws tegen klanten en hoorden we een heel andere kant van hem die we niet kenden. Hij sprak tegen ons ge woon Nederlands en dat spraken we onderling ook. Eenmaal op de middelbare school leerde ik veel meer Zeeuwse woorden van kinderen die uit de dorpen kwamen en vonden mijn vriendinnen en ik het erg leuk om Zeeuws te spreken. Nu nog steeds wanneer ik ergens kom en de mensen spreken Zeeuws, vind ik het heerlijk om dat terug te praten. Het is altijd een soort van herkenning. Toch las ik in deze krant dat maar drie op de tien inwoners van Zeeland thuis nog Zeeuws praten. Ik geef toe, dat doen wij ook niet, al kun nen mijn kinderen het wel. Man niet; die komt van origine uit Rotterdam en probeert wel eens wat Zeeuws, maar dan kom ik niet meer bij. Ik kreeg het boekje Met Culinaire Groeten uit Zeeland van een medebewoonster van mijn ouders te leen. Het staat vol met traditionele streekrecep ten en die zijn in het Zeeuws benoemd. Sommige kende ik zelfs nog niet zoals Fermeseljepap (een toetje met vermicelli), stroopjannever, juunprol (een soort van stamppot) en hebraoj'n appels. Neem 8 zure appeltjes, was ze en verwijder het klokhuis. Zet de appels in een ovenschaal en vul ze met een mengsel van 50 gram rozijnen, 50 gram bruine basterdsuiker, 2 theelepels kaneel en doe op elke appel een klontje Zeeuwse roombo ter. Voeg er wat water aan toe en bak ze in 30 mi nuten gaar in de oven op 160 graden. Mijn eigen favoriete Zeeuwse woord is trouwens platte zeuge. Daar zou je deze appels voor het bakken eerst nog even mee kunnen afborstelen. vrijdag 13 augustus 2021 GO Meer hoeft dat niet te zijn. (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Bij Kesteloo in Koudekerke kweken ze naast bloemen ook diverse soorten fruit en seizoensgroenten. Ze om schrijven zichzelf als tuin- dersbedrijf en dat zijn ze. En een echt familiebedrijf waar Henk Kesteloo en zijn vrouw Zoë nu een frisse wind door laten waaien. Al helpt vader Jan nog steeds volop mee. Margot Verhaagen Koudekerke FOTO DIRK-JAN GJELTEMA Henk en Zoë Kesteloo met zojuist geoogste sperziebonen,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39