8]
O
[S]
'We kweken hier zoveel
mogelijk onze eigen groenten'
Zeeuws
MARGOT
ZEELAND 11
aardappel. Je hoort het en denkt: dit kan niet
anders dan top zijn. En dat is het ook. Het
vlees is zo boterzacht dat het lijkt alsof het al
weken in de sous-vide ligt. De smaak is per
fect. Ook die van de crème van mais. Ik ontdek
weliswaar weinig kokos, maar de doorgaans zo
zoete mais heeft een fijne draai van de peper
molen gekregen.
De snijbonen zijn niet tot pap gekookt, maar
beetgaar. Dat geldt ook voor de groene as
perge. De beloofde enoki-paddenstoelen kan
ik niet vinden, maar dat is dan ook het enige
smetje op een verder verdienstelijke hoofd
schotel.
Mijn tafelgenoot is een doorgewinterde bar-
becuemeester en is dus kritisch als het op bur
gers aankomt. Maar hij heeft niets aan te mer
ken op de burger van Zeeuws rund, krokant
spek, gedroogde tomaat en huisgemaakte saus.
Zijn simpele beoordeling: ,,Dit is echt een heel
lekkere burger."
Toch nemen we nog iets na. Het is een verade
ming eindelijk eens een dessertkaart te zien
die niet wordt gedomineerd door ijs en choco
lade. De keuze valt op het tamelijk simplis
tisch omschreven nagerecht 'framboos'. We
zien en proeven een heerlijk fruitige parfait en
mousse van framboos, vergezeld door romige
merengue, een krakende macaron en blauwe
besjes. Ook dit gerecht is weer puik bereid.
Het deksel is op de suikerpot gebleven en daar
zijn we content mee. Mooi zomerfruit als
framboos is op zichzelf al een zoete lekkernij.
Na nog geen twee uur tafelen rollen we naar
buiten. Drie gangen in minder dan 120 minu
ten, dat moet haast een olympisch record zijn.
Een prestatie waar we graag aan terugdenken.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
U Wanneer ik ergens kom en de mensen
spreken Zeeuws, vind ik het heerlijk
om dat terug te praten
,,We kweken zoveel mogelijk
onze eigen groenten. Nu zijn dat
diverse soorten tomaten, aardap
pelen, sperziebonen, courgettes
en vanaf deze week ook snijbo
nen'', legt Zoë Kesteloo uit. Snij
bonen zijn peulvruchten met
een brede, platte peul. Vroeger
werden ze overdwars in reepjes
gesneden, vaak in een speciaal
voor de snijboon gemaakt appa
raat wat je aan het aanrecht vast
kon klemmen.
,,Het seizoen begint nu en er is
altijd veel belangstelling voor de
snijbonen", vertelt Henk. ,,We
verkopen ze in de winkel en le-
veren ze ook aan groentewinkels
in de buurt en aan groothandels.
We planten ze in mei in 3 a 4
keer en vervolgens kunnen we
de snijbonen de komende maan
den achter elkaar oogsten. Van
de regen hadden we weinig last
want de bonen staan hier in tun
nels, maar als het in september
kouder wordt is dat weer niet
goed. Dan groeien ze minder
snel en daarom houdt het in ok-
tober op. Nu zijn ze lekker mals
dus goed om te eten'', legt Henk
uit.
Snijbonen zijn makkelijk te
bereiden. Je kunt ze stomen, ko
ken, wokken of roerbakken. Zorg
wel dat ze beetgaar blijven. Roer
bak 600 gram snijbonen in reep
jes gesneden in 6 minuten gaar
met wat kerriepoeder en een ge
snipperde sjalot. Lekker bij aard
appelpuree en een bal gehakt.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Wanneer bij ons thuis vroeger de telefoon
ging en het was voor mijn vader, dan
moesten we altijd stiekem een beetje la
chen. Vaak praatte hij dan plat Zeeuws tegen
klanten en hoorden we een heel andere kant van
hem die we niet kenden. Hij sprak tegen ons ge
woon Nederlands en dat spraken we onderling
ook.
Eenmaal op de middelbare school leerde ik veel
meer Zeeuwse woorden van kinderen die uit de
dorpen kwamen en vonden mijn vriendinnen en
ik het erg leuk om Zeeuws te spreken. Nu nog
steeds wanneer ik ergens kom en de mensen
spreken Zeeuws, vind ik het heerlijk om dat terug
te praten. Het is altijd een soort van herkenning.
Toch las ik in deze krant dat maar drie op de
tien inwoners van Zeeland thuis nog Zeeuws
praten. Ik geef toe, dat doen wij ook niet, al kun
nen mijn kinderen het wel. Man niet; die komt
van origine uit Rotterdam en probeert wel eens
wat Zeeuws, maar dan kom ik niet meer bij. Ik
kreeg het boekje Met Culinaire Groeten uit Zeeland
van een medebewoonster van mijn ouders te
leen. Het staat vol met traditionele streekrecep
ten en die zijn in het Zeeuws benoemd. Sommige
kende ik zelfs nog niet zoals Fermeseljepap (een
toetje met vermicelli), stroopjannever, juunprol
(een soort van stamppot) en hebraoj'n appels.
Neem 8 zure appeltjes, was ze en verwijder het
klokhuis. Zet de appels in een ovenschaal en vul
ze met een mengsel van 50 gram rozijnen, 50
gram bruine basterdsuiker, 2 theelepels kaneel en
doe op elke appel een klontje Zeeuwse roombo
ter. Voeg er wat water aan toe en bak ze in 30 mi
nuten gaar in de oven op 160 graden. Mijn eigen
favoriete Zeeuwse woord is trouwens platte
zeuge. Daar zou je deze appels voor het bakken
eerst nog even mee kunnen afborstelen.
vrijdag 13 augustus 2021
GO
Meer hoeft dat niet te zijn.
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Bij Kesteloo in Koudekerke
kweken ze naast bloemen
ook diverse soorten fruit en
seizoensgroenten. Ze om
schrijven zichzelf als tuin-
dersbedrijf en dat zijn ze. En
een echt familiebedrijf waar
Henk Kesteloo en zijn vrouw
Zoë nu een frisse wind door
laten waaien. Al helpt vader
Jan nog steeds volop mee.
Margot Verhaagen
Koudekerke
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
Henk en Zoë Kesteloo met zojuist geoogste sperziebonen,