miii I I I 10 ZEELAND i Binnen twee uur tijd eten we drie perfect bereide gangen in restaurant Oesterdam. In Tholen spreekt de surf&turf onze vooroordelen tegen, maar heeft de bouillabaisse meer weg van een bisque. ETEN RESTAURANT OESTERDAM IN THOLEN u'ï- - - - Langs chemische fabrieken en knoe- perts van windmolens en hoogspan ningslijnen sturen we de voiture naar Tholen. We zien tijdens deze rit gelukkig ook bijzonder fraaie beel den. De machtige vergezichten stapelen zich op als we onze eindbestemming naderen. We staren op de oneindige Oesterdam over de al even oneindige Oosterschelde. We zijn van daag niet de enige. Alsof een volksverhuizing heeft plaatsgevonden, staat de gehele dam vol auto's van zonnebaders. Barbecues staan op de parkeerplaatsen, vliegers zweven sierlijk in de lucht. We zetelen vanavond op resort Oesterdam. Er staan statige vakantiehuizen, in de lieflijke haven liggen zeilbootjes. Helaas zet de koude wind snel op en is er geen andere optie dan binnen in het restau rant aan te schuiven. HET MENU Nee hoor, zeker niet. We ploffen in zachte ze tels die zo groot zijn, dat je er met gemak met z'n tweeën in kunt zitten, en nemen het inte rieur in ons op. Het restaurant is een oprecht gave plek. Een ruime zaak met veel robuust hout, kamerbrede loungebanken en een prachtige open keuken. Nog een pluspunt: Oesterdam schenkt zijn eigen bier, dat ook nog goed te pruimen is. Bij de hoofdgerechten is het vooral vlees dat de klok slaat, noteren we na een blik op de menukaart. Op zijn minst opvallend voor een restaurant aan het water. Toch komt er ook ge noeg uit de zee. Zoals mijn voorgerecht, een bouillabaisse. Tot mijn verrassing lijkt het bord in de verste verte niet op een doorsnee bouillabaisse. Het is ons inziens eerder een bisque, op basis van kreeft. Desalniettemin is het een heerlijk bord soep. Alleen die geur al. De parfum van kreeft kietelt de neusvleugels. En de smaak? Het is een onweerstaanbare umami bom. Zo heftig dat de ragfijn gesneden wortel helaas aan de verkeerde kant van de ba lans valt. De witvis, kokkels en gambastaarten blijven wel overeind. De rouille en krokante stukken brood completeren het knallend voorgerecht. Ook de surf&turf van de disgenoot is opper best. Mijn vooroordeel luidt dat het een ge recht is met roos op de schouders. Die kleffe gamba op een afgezaagde biefstuk gestapeld, dat kennen we inmiddels wel. Het proeft ook vaak als turf. Nee, doe dan maar de versie van Oesterdam. Een heerlijk zachte kalfslende krijgt gezelschap van een goed gegaarde kreef- tenstaart en mayonaise van kreeft. Subliem! Er is dus toch toekomst voor de surf&turf. Absoluut. Zachtgegaarde lamsnek met mais- kokos-crème, enoki, snijbonen en krokante REKENING vrijdag 13 augustus 2021 GO Gezicht van de zaak Javan Verweij en Fee Paassen met een bordje bouillabaisse. FOTO'S CYNTHIA CATS j --'j. Restaurant Oesterdam. De bouilla baisse heeft veel weg van een bisque, maar smaakt desalniette min uitste kend. Ook de surf&turf is hier su Bob Maes Bij Oesterdam kun je ontbijten, lun chen en dineren. Keuze genoeg, zowel voor carnivo ren als vegetariërs. Als vooraf bestel je bijvoorbeeld soep van gepofte pa prika (8,50 euro), buikspek (16,50) of tartare van tonijn (16,50). Vervolgens kun je ravioli van knolselder (25,50), tong (29,50) of eendenborst (29,50) bestellen. Een afsluiter? Zowel het dessert met framboos als de femme fatale en panna cotta kosten 12,50 euro. Een straf? En het menu? Restaurant Oesterdam Oesterdam 3 Is het hoofdgerecht net zo goed? 1 blond bier, 1 trippel en 1 IPA 14,25 1 malbec 6,25 1 brood 6,50 1 bouillabaisse 16,50 1 surf&turf 22,50 1 lamsnek 29,50 1 burger 19,50 1 friet 4,75 1 dessert 12,50 1 koffie compleet 9,50 1 koffie 2,75 Totaal: 144,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38