miii
I
I
I
10 ZEELAND
i
Binnen twee
uur tijd eten
we drie perfect
bereide
gangen in
restaurant
Oesterdam.
In Tholen
spreekt de
surf&turf onze
vooroordelen
tegen, maar
heeft de
bouillabaisse
meer weg van
een bisque.
ETEN RESTAURANT OESTERDAM IN THOLEN
u'ï-
- - -
Langs chemische fabrieken en knoe-
perts van windmolens en hoogspan
ningslijnen sturen we de voiture
naar Tholen. We zien tijdens deze rit
gelukkig ook bijzonder fraaie beel
den. De machtige vergezichten stapelen zich
op als we onze eindbestemming naderen. We
staren op de oneindige Oesterdam over de al
even oneindige Oosterschelde. We zijn van
daag niet de enige. Alsof een volksverhuizing
heeft plaatsgevonden, staat de gehele dam vol
auto's van zonnebaders. Barbecues staan op de
parkeerplaatsen, vliegers zweven sierlijk in de
lucht.
We zetelen vanavond op resort Oesterdam.
Er staan statige vakantiehuizen, in de lieflijke
haven liggen zeilbootjes.
Helaas zet de koude wind snel op en is er
geen andere optie dan binnen in het restau
rant aan te schuiven.
HET MENU
Nee hoor, zeker niet. We ploffen in zachte ze
tels die zo groot zijn, dat je er met gemak met
z'n tweeën in kunt zitten, en nemen het inte
rieur in ons op. Het restaurant is een oprecht
gave plek. Een ruime zaak met veel robuust
hout, kamerbrede loungebanken en een
prachtige open keuken. Nog een pluspunt:
Oesterdam schenkt zijn eigen bier, dat ook
nog goed te pruimen is.
Bij de hoofdgerechten is het vooral vlees dat
de klok slaat, noteren we na een blik op de
menukaart. Op zijn minst opvallend voor een
restaurant aan het water. Toch komt er ook ge
noeg uit de zee. Zoals mijn voorgerecht, een
bouillabaisse. Tot mijn verrassing lijkt het
bord in de verste verte niet op een doorsnee
bouillabaisse. Het is ons inziens eerder een
bisque, op basis van kreeft. Desalniettemin is
het een heerlijk bord soep. Alleen die geur al.
De parfum van kreeft kietelt de neusvleugels.
En de smaak? Het is een onweerstaanbare
umami bom. Zo heftig dat de ragfijn gesneden
wortel helaas aan de verkeerde kant van de ba
lans valt. De witvis, kokkels en gambastaarten
blijven wel overeind. De rouille en krokante
stukken brood completeren het knallend
voorgerecht.
Ook de surf&turf van de disgenoot is opper
best. Mijn vooroordeel luidt dat het een ge
recht is met roos op de schouders. Die kleffe
gamba op een afgezaagde biefstuk gestapeld,
dat kennen we inmiddels wel. Het proeft ook
vaak als turf. Nee, doe dan maar de versie van
Oesterdam. Een heerlijk zachte kalfslende
krijgt gezelschap van een goed gegaarde kreef-
tenstaart en mayonaise van kreeft. Subliem! Er
is dus toch toekomst voor de surf&turf.
Absoluut. Zachtgegaarde lamsnek met mais-
kokos-crème, enoki, snijbonen en krokante
REKENING
vrijdag 13 augustus 2021
GO
Gezicht van
de zaak Javan
Verweij en Fee
Paassen met
een bordje
bouillabaisse.
FOTO'S CYNTHIA CATS
j
--'j.
Restaurant
Oesterdam.
De bouilla
baisse heeft
veel weg van
een bisque,
maar smaakt
desalniette
min uitste
kend.
Ook de surf&turf is hier su
Bob Maes
Bij Oesterdam kun
je ontbijten, lun
chen en dineren.
Keuze genoeg,
zowel voor carnivo
ren als vegetariërs.
Als vooraf bestel je
bijvoorbeeld soep
van gepofte pa
prika (8,50 euro),
buikspek (16,50) of
tartare van tonijn
(16,50). Vervolgens
kun je ravioli van
knolselder (25,50),
tong (29,50) of
eendenborst
(29,50) bestellen.
Een afsluiter?
Zowel het dessert
met framboos als
de femme fatale en
panna cotta kosten
12,50 euro.
Een straf?
En het menu?
Restaurant Oesterdam
Oesterdam 3
Is het hoofdgerecht net zo goed?
1 blond bier, 1 trippel en 1 IPA
14,25
1 malbec
6,25
1 brood
6,50
1 bouillabaisse
16,50
1 surf&turf
22,50
1 lamsnek
29,50
1 burger
19,50
1 friet
4,75
1 dessert
12,50
1 koffie compleet
9,50
1 koffie
2,75
Totaal:
144,50