F79
Slechtvalk
IJs en beleving bij de Nice Guys
l80
MARGOT
ZEELAND 11
j6,7j
gastvrouwen laat ook het keukenteam met
chef Jarko Kool en rechterhand Yannick Ver-
straate amper steken vallen. Vers, beetgaar,
balans en goede cuissons. De drie scholfileet-
jes bijvoorbeeld zijn perfect bruin maar niet
kapot gebakken. Zo makkelijk is het niet,
want schol valt al uiteen als je hem in de ogen
kijkt. Leuke garnituur ook, met zeekraal,
lamsoren, een simpele salsa van tomaat en ui
en een verrukkelijk aardappel-ei gebakje.
Buuf spit in een groentetuintje van cous
cous, noten, pruimen en seizoensgroenten als
tomaat, olijven en gegrilde wortel. Het tuintje
geurt enorm. ,,Zo zeg, de pruim ruik je goed.
Qua smaak is dit wel mooi in balans. Geen
zielig, maar echt een goed vega-gerecht. Ik
zou dit vrienden zo aanbevelen'', recenseert
BEOORDELING
Voorgerecht
De toetjes zijn iets archaïscher. Gepresenteerd
op grote borden met veel crumble en sterre
tjes van witte chocola. Een coulis-achtige bal
van rood en zwart (bes) fruit glibbert door de
gelatine/pectine over de tong en voor je het
weet de keel in. Buuf: ,,Er staat ook een raar
soort choco gewei op." De bijbehorende crème
brülée is daarentegen lekker romig. Mijn
machtige cheesecake smeekt om alpenfris
heid. Met die kaastompouce lukt de keuken
brigade dat wel, dus bijsturen dat bordje. De
partituur van dit slotakkoord is wat atonaal.
Cheesecake, citroenijs, crumble, witte cho
cola, zomerfruit en een smoothie van ananas
en mango. Het is veel, ook niet slecht, maar
ontbeert harmonie.
Toch ga je bij De Lindenboom niet met een
kater weg, zeker niet na die kostelijke tom-
pouce.
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
j8,5j
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Boven in de toren van de stad waar ik woon
zijn een paar maanden geleden vier slecht
valken uit hun ei gekomen. Er werd zelfs
even een tijdje niet gevlagd op de toren zodat de
eieren in alle rust uitgebroed konden worden. En
ach, ik nam het ter kennisgeving aan en ging ver
der met mijn leven. Maar nu ontkom ik niet aan de
bewoners boven mijn hoofd want luid en duide
lijk maken ze hun aanwezigheid kenbaar door een
schril geluid te produceren wanneer ze over vlie
gen of op een van de randen onder toren zitten.
Slechtvalken zijn een van de snelste vogels ter
wereld en kunnen tijdens hun duikvlucht een
prooi aan de haak slaan of beter gezegd aan hun
snavel. Ongelofelijk dat zulke prachtige vogels,
want dat blijken ze te zijn na bestudering van het
internet, gewoon midden in de stad in de toren
zijn geboren en hier leven. Ze hebben het vooral
op de duiven gemunt en met regelmaat ligt er een
duivenlijk in de buurt. Ik vond er zelfs al een in
mijn tuin. Hun geluid begint me al aardig ver
trouwd te raken. Afgelopen tijd was ik op een of
andere manier steeds met vogels bezig terwijl ik
wandelde of een rondje rende. Zo zat er een nest
haviken in de boomgaard waar ik naar de buiten-
yoga ga en dat fascineerde me ook mateloos. Die
haviksnesten zijn trouwens geweldig, meestal
nemen ze een bestaand nest over, rommelen er
wat takken in en leggen daar hun eieren. De
slechtvalk is nog gemakzuchtiger en neemt vaak
niet eens de moeite om een nest te maken, die
legde zijn eieren hier in de toren gewoon in de
grindbak.
Ik merk dat ik het leuk vind om me in de vogels
te verdiepen en kan het niet laten om een recept
voor duif te geven. Haal bij de poelier 2 duiven en
bak ze rondom goudbruin en zet ze 10 minuten
in de oven op 225 graden. Snij de duivenborst
eruit en serveer er rozemarijn, aardappeltjes met
wat zomerbietjes bij.
De slechtvalk is nog gemakzuchtiger en neemt
vaak niet eens de moeite om een nest te maken
,,We komen aanvankelijk uit de
entertainment business en we
wilden iets leuks naast onze ba
nen doen. Na lang zoeken zijn
we hier op uitgekomen", zegt
van Beeten.
Van Kessel legt graag uit hoe
het werkt: ,,De plaat wordt ge
koeld en hierop smeer je een ijs-
mengel uit met verschillende
toppings en smaken met bij
voorbeeld verse aardbeien. Dat
hakken we met spatels fijn op de
plaat. Nadat de mix is vastgevro
ren wordt het dun uitgesmeerd
over de plaat en vervolgens op
gerold. Zo ontstaat er een ijsrol-
letje dat we in een bakje plaatsen
en kunnen serveren met top
pings en onder meer slagroom.
We willen graag met Zeeuws
fruit werken van het seizoen zo-
IJsmakers Erik van Beeten (l) en Gijs van Kessel (r) zijn de
Nice Guys. foto lex de meester
als aardbeien. Het concept is ove
rigens niet nieuw, in Azië zie je
het op steeds meer plaatsen ver
schijnen en wat wij er zo leuk
aan vonden is dat er een stukje
beleving bij komt kijken. Onze
entertainment achtergrond ver
loochent zich niet", lachen ze.
Smaken
„Terwijl mensen staan te wach
ten maken wij een ijsrolletje in
de gewenste smaken. Het was
wel even zoeken voor onszelf
hoe we de lekkerste rolletjes
kunnen bereiden. Dat heeft alles
te maken met het ijsmengsel",
zegt Van Kessel. Daar mag niet te
veel water in zitten, dan krijg je
waterijs en de plaat mag ook niet
te koud zijn, dan vriest het hele
maal aan. Nu zijn we zover dat
het goed is."
De Nice Guys zijn er klaar
voor; morgen zijn ze in Renesse
te vinden.
vrijdag 6 augustus 2021
GO
v ag®!
le poes
ze.
Nog een dessert? Vooruit dan.
a
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
MIDDELBURG Je hebt ijs en je
hebt ijs van de Nice Guys. De
Nice Guys komen uit Middel
burg, verbouwden een paar
dentrailer om tot heuse ijsco
kar en plaatsten daar twee
teppanyaki platen in. ,,Daar
maken we ijs op", leggen de
Guys Erik van Beeten en Gijs
van Kessel met enthousiasme
uit.