F79 Slechtvalk IJs en beleving bij de Nice Guys l80 MARGOT ZEELAND 11 j6,7j gastvrouwen laat ook het keukenteam met chef Jarko Kool en rechterhand Yannick Ver- straate amper steken vallen. Vers, beetgaar, balans en goede cuissons. De drie scholfileet- jes bijvoorbeeld zijn perfect bruin maar niet kapot gebakken. Zo makkelijk is het niet, want schol valt al uiteen als je hem in de ogen kijkt. Leuke garnituur ook, met zeekraal, lamsoren, een simpele salsa van tomaat en ui en een verrukkelijk aardappel-ei gebakje. Buuf spit in een groentetuintje van cous cous, noten, pruimen en seizoensgroenten als tomaat, olijven en gegrilde wortel. Het tuintje geurt enorm. ,,Zo zeg, de pruim ruik je goed. Qua smaak is dit wel mooi in balans. Geen zielig, maar echt een goed vega-gerecht. Ik zou dit vrienden zo aanbevelen'', recenseert BEOORDELING Voorgerecht De toetjes zijn iets archaïscher. Gepresenteerd op grote borden met veel crumble en sterre tjes van witte chocola. Een coulis-achtige bal van rood en zwart (bes) fruit glibbert door de gelatine/pectine over de tong en voor je het weet de keel in. Buuf: ,,Er staat ook een raar soort choco gewei op." De bijbehorende crème brülée is daarentegen lekker romig. Mijn machtige cheesecake smeekt om alpenfris heid. Met die kaastompouce lukt de keuken brigade dat wel, dus bijsturen dat bordje. De partituur van dit slotakkoord is wat atonaal. Cheesecake, citroenijs, crumble, witte cho cola, zomerfruit en een smoothie van ananas en mango. Het is veel, ook niet slecht, maar ontbeert harmonie. Toch ga je bij De Lindenboom niet met een kater weg, zeker niet na die kostelijke tom- pouce. Hoofdgerecht Nagerecht Bediening j8,5j Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Boven in de toren van de stad waar ik woon zijn een paar maanden geleden vier slecht valken uit hun ei gekomen. Er werd zelfs even een tijdje niet gevlagd op de toren zodat de eieren in alle rust uitgebroed konden worden. En ach, ik nam het ter kennisgeving aan en ging ver der met mijn leven. Maar nu ontkom ik niet aan de bewoners boven mijn hoofd want luid en duide lijk maken ze hun aanwezigheid kenbaar door een schril geluid te produceren wanneer ze over vlie gen of op een van de randen onder toren zitten. Slechtvalken zijn een van de snelste vogels ter wereld en kunnen tijdens hun duikvlucht een prooi aan de haak slaan of beter gezegd aan hun snavel. Ongelofelijk dat zulke prachtige vogels, want dat blijken ze te zijn na bestudering van het internet, gewoon midden in de stad in de toren zijn geboren en hier leven. Ze hebben het vooral op de duiven gemunt en met regelmaat ligt er een duivenlijk in de buurt. Ik vond er zelfs al een in mijn tuin. Hun geluid begint me al aardig ver trouwd te raken. Afgelopen tijd was ik op een of andere manier steeds met vogels bezig terwijl ik wandelde of een rondje rende. Zo zat er een nest haviken in de boomgaard waar ik naar de buiten- yoga ga en dat fascineerde me ook mateloos. Die haviksnesten zijn trouwens geweldig, meestal nemen ze een bestaand nest over, rommelen er wat takken in en leggen daar hun eieren. De slechtvalk is nog gemakzuchtiger en neemt vaak niet eens de moeite om een nest te maken, die legde zijn eieren hier in de toren gewoon in de grindbak. Ik merk dat ik het leuk vind om me in de vogels te verdiepen en kan het niet laten om een recept voor duif te geven. Haal bij de poelier 2 duiven en bak ze rondom goudbruin en zet ze 10 minuten in de oven op 225 graden. Snij de duivenborst eruit en serveer er rozemarijn, aardappeltjes met wat zomerbietjes bij. De slechtvalk is nog gemakzuchtiger en neemt vaak niet eens de moeite om een nest te maken ,,We komen aanvankelijk uit de entertainment business en we wilden iets leuks naast onze ba nen doen. Na lang zoeken zijn we hier op uitgekomen", zegt van Beeten. Van Kessel legt graag uit hoe het werkt: ,,De plaat wordt ge koeld en hierop smeer je een ijs- mengel uit met verschillende toppings en smaken met bij voorbeeld verse aardbeien. Dat hakken we met spatels fijn op de plaat. Nadat de mix is vastgevro ren wordt het dun uitgesmeerd over de plaat en vervolgens op gerold. Zo ontstaat er een ijsrol- letje dat we in een bakje plaatsen en kunnen serveren met top pings en onder meer slagroom. We willen graag met Zeeuws fruit werken van het seizoen zo- IJsmakers Erik van Beeten (l) en Gijs van Kessel (r) zijn de Nice Guys. foto lex de meester als aardbeien. Het concept is ove rigens niet nieuw, in Azië zie je het op steeds meer plaatsen ver schijnen en wat wij er zo leuk aan vonden is dat er een stukje beleving bij komt kijken. Onze entertainment achtergrond ver loochent zich niet", lachen ze. Smaken „Terwijl mensen staan te wach ten maken wij een ijsrolletje in de gewenste smaken. Het was wel even zoeken voor onszelf hoe we de lekkerste rolletjes kunnen bereiden. Dat heeft alles te maken met het ijsmengsel", zegt Van Kessel. Daar mag niet te veel water in zitten, dan krijg je waterijs en de plaat mag ook niet te koud zijn, dan vriest het hele maal aan. Nu zijn we zover dat het goed is." De Nice Guys zijn er klaar voor; morgen zijn ze in Renesse te vinden. vrijdag 6 augustus 2021 GO v ag®! le poes ze. Nog een dessert? Vooruit dan. a (Prijs/kwaliteit telt dubbel) MIDDELBURG Je hebt ijs en je hebt ijs van de Nice Guys. De Nice Guys komen uit Middel burg, verbouwden een paar dentrailer om tot heuse ijsco kar en plaatsten daar twee teppanyaki platen in. ,,Daar maken we ijs op", leggen de Guys Erik van Beeten en Gijs van Kessel met enthousiasme uit.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35