In de Tuinen van Groede kan het hele jaar door geoogst worden O O O MARGOT ZEELAND 11 UMijn moeder is weliswaar vergeetachtig, maar als het over kleding gaat is ze bij de tijd ,,We hebben nu 81 deelnemers", vertelt Peter Leguit. Hij begon dit initiatief nadat hij op tv een verhaal over een dergelijk project had gezien. ,,Ik ben daar toen gaan kijken en zelf vervolgens in Groede begonnen. Eerst op 1800 m2, nu hebben we 1,1 ha. Dat is wel de moeite", zegt hij trots. „Natuurlijk was ik benieuwd of er wel animo voor dit initiatief zou zijn, maar mensen komen nu vanuit de hele gemeente Sluis hiernaartoe. Je merkt dat mensen steeds meer geïnteres seerd zijn in biologisch en ver antwoord eten. Hier kan dat en het hele jaar door kan er geoogst worden. Ik werk drie dagen in de Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland We hadden iets te vieren. Ik weet niet meer precies wat, wellicht het simpele feit dat we met z'n zessen als vanouds om de tafel zaten alleen dan nu bij mijn ouders nieuwe verblijf in de tuin. Die was gedekt met een tafellaken van vroeger. Mijn moeder her kende het natuurlijk meteen. Het weer zat mee en ondertussen werd het eten gebracht. In ieder geval verse frites - daar is mijn vader zo dol op - en schaal- en schelpdieren. Mijn ouders genoten. Mijn moeder was al dagen druk doende ge weest met wat ze op deze dag aan zou trekken. Voor zowel zichzelf als voor mijn vader, want al les moest tiptop in orde zijn. Daar genoot ze altijd al van; heerlijk bezig zijn met wat ze voor een ge legenheid eens uit haar kledingkast zou trekken of wat nog aangeschaft moest worden. Wij als dochters hebben daar wel wat aan over gehou den, want binnen de kortste keren gaat het stee vast over wat we aanhebben, waar het is gekocht en wat we nog wel zouden willen kopen. Mijn moeder is weliswaar vergeetachtig, maar als het over kleding gaat is ze bij de tijd. Het gekke is dat, ondanks dat we van tevoren al weten wat we wil len bespreken, zo'n bijeenkomst toch altijd een eigen leven gaat leiden. Voor ons als kinderen was het belangrijk om te horen dat mijn ouders zo goed als gewend zijn aan hun nieuwe stek en het weer samen wonen. Natuurlijk is er wel eens wat, waar niet. Het fijne is wel dat ze beseffen dat er veel en vaak bezoek komt en dat het vieren van mijn vaders verjaardag over een maand weer iets is om zich op te verheugen. Het toetje was fruit van het seizoen. Koop bij de groenteboer aalbessen, bramen, frambozen en aardbeien. Alleen de aardbeien hoeven in schijf jes gesneden te worden, de rest moet voorzichtig gewassen. Meng alles in eerst een schaal met wat citroensap, verdeel het over mooie bordjes en ser veer met wat crème fraiche en wat verse munt. week en doe dit ernaast, samen met de jongste zoon van mijn vriendin Yuma van de Wijer met wie ik een maatschap vorm. Mocht het ooit zo zijn dat ik mijn baan er voor op kan geven, dan zou ik dat best willen, maar tot nu toe gaat het goed zo." In de tuin groeit alles weelde rig: kruiden, verschillende soor ten tomaten, komkommers en de pompoenen beginnen nu ook. ,,Er ligt nog een stuk grond braak, we kunnen nog uitbrei- den", lacht hij. ,,Ik heb inmiddels veel kennis opgedaan over ver schillende groentes, dus daar ligt het niet aan." Ook de patisson kan geoogst en gegeten worden. Snij het kapje van de patisson en hol ze uit. Kook ze kort en bak onder tussen het vruchtvlees in olijf olie met een uitje, 150 gr. cham pignons en couscous gemengd met 100 gr. zachte geitenkaas. Vul hier de patisson mee en zet 35 min. in de oven op 200 graden. kruisbestuiving tussen de culinaire tradities uit Peru en Japan. Kim: ,,Niet iedereen waar deert dat. Er blijven zelfs klanten weg. Daarom serveren we ook Hollandse biefstuk en Wie- nerschnitzel, maar dan wel van kalfsvlees.'' Ceviche de alcachofas, dungesneden artisjok ken op een bedje van ijsbergsla. De artisjok is 'gegaard' in een dressing van mojito, yuzu, rode ui en peper. Wat sumak geeft het gerecht een fruitig zuurtje. De artisjok smelt in de mond en de ijsbergsla is knapperig. Deze kok begrijpt dat het mondgevoel er ook toe doet. Verder delen we een tataki aubergine. De vrucht is in limoen, ponzu en komijn gemari neerd, in sesamolie dichtgeschroeid en vervol gens gekoeld in ijswater. We smullen van de romige, notige dressing van lichtbittere tahin met een handvol furikake, het gezonde zee wier-sesamzaadmengsel dat zout overbodig maakt. Ook de sexy fish, een graatloze zee baars van onder de grill, verrast ons door de kruidencombinatie van chili, peper, gember, tijm en zeera poeder, een ander woord voor komijn. We prikken patat uit een puntzak. En op dat moment is de wereldse brasserie toch weer even een gewone campingkantine, want de frietsaus komt in een knijpfles. Zoet eten na deze kwistig gekruide gerechten, hoeft voor mij niet. Maar ik ben nieuwsgierig. Zouden de desserts ook zoveel creativiteit en complexe smaken hebben? We kiezen van de kaart een Ferrero Rocher mousse - ja, die van die gouden papiertjes - en een semifreddo die in een retro blik zit. Voor mij te groot. Liever had ik nog wat van de shared dining-kaart ge kozen. Een ding is zeker: als ik hier zou kam peren, liet ik mijn gasbrandertje lekker thuis. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit vrijdag 30 juli 2021 GO eindscore De gemeenschapstuin 'de Tuinen van Groede' ligt er mooi bij. In deze gemeen schapstuin wordt door een grote groep vrijwiligers hard gewerkt om groenten en krui den en soms ook bloemen lo kaal en verantwoord te telen zonder kunstmest en bestrij dingsmiddelen. Margot Verhaagen Groede A Vero- nique Cauwels en Peter Leguit met verse groenten en krui den uit de Tuinen van Groede. FOTO ANNE HANA clichés Wat eten jullie? En het toetje? (Prijs/kwaliteit telt dubbel)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35