Genieten
0
Doperwten is makkelijk gewas
MARGOT
l80
ZEELAND 11
\8,0j
\9,0j
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Misschien komt het door de natte maanden
van de afgelopen tijd met de apocalyps
van vorige week in Limburg, door de
brute moord op Peter R. de Vries of misschien ligt
het ook wel aan de toenemende coronabesmettin
gen en de onzekerheden die dit met zich mee
brengt, maar dit jaar lijkt het wel alsof de zomer
door mijn vingers glipt. Het lukt me maar niet
goed om in de stemming te komen.
Gelukkig deed het mooie weer van de laatste da
gen me weer even goed, maar het zijn en blijven
rare tijden. Dat we nu als land langzamerhand
donkerrood kleuren terwijl we overspoeld worden
door toeristen heeft iets surrealistisch en het idee
dat ik zelf een reisje wil maken straks, is dat bijna
ook. Wat mij dan altijd helpt is om de natuur in te
gaan en te genieten van wat er wel is. Door al die
regen is het geloof ik in jaren niet zo groen ge
weest. De wind te voelen op je lijf, de zee dichtbij
te weten en de zon op het water te zien schitteren
brengt me wel aardig in de stemming. Het graan
wordt op veel plaatsen al geoogst wat heerlijk ruikt
en soms staat het er nog prachtig goudgeel bij. Ik
moet mezelf wel echt dwingen om dat wat er is al
lemaal te zien. Gelukkig denk ik vaak dat ik blij
ben dat ik hier woon en dat dit alles voorhanden is.
Ik yoga zelfs buiten op een prachtige plek hier
vlakbij de stad wat dat gevoel extra versterkt en me
helpt om uit mijn hoofd te komen.
Een gezellig etentje met vrienden helpt me ook.
Zo at ik laatst geweldige mosselen op de Spaanse
manier klaar gemaakt. Ontvel 2 tomaten en snij ze
in kleine blokjes. Fruit een ui en 3 knoflooktenen
aan in olijfolie, doe de tomaten er bij en kleine
stukjes Spaanse chorizo en laat even sudderen.
Doe er 2 kilo mosselen bij en een scheut witte
wijn. Kook de mosselen gaar en serveer met vers
brood, wat je nog heerlijk kunt dippen in de saus.
Het lijkt wel alsof de zomer door mijn vingers glipt. Het
lukt me maar niet goed om in de stemming te komen
anders. Zo onderscheiden we ons", verklaart
eigenaar Bert-Jos Ooijen naderhand.
No offense, maar gastheerschap is in strand
paviljoens nogal eens ver te zoeken. Het voelt
vaak als lopendebandwerk. Voor jou tien an
deren. Daar is bij DOK14 absoluut geen sprake
van. De goedlachse Bjorn bedient ons, vertelt
verhalen over bier (altijd goed) en maakt
praatjes met alle gasten. Zo'n gastheer gun je
ieder strandpaviljoen. Overigens verdient de
volledige bediening een pluim. Die is van
avond onderbezet, horen we na afloop, maar
we merken er niets van.
Wat ook niet doorsnee strandpaviljoen is:
de frietjes bij het hoofdgerecht. Je krijgt vaak
lamlendige, plakkende friet, maar DOK14 ser
veert ze zoals ze horen. Heel krokant van bui
ten, mooi gaar en zacht van binnen. Heerlijk
bij de goed gebakken sliptongen met versge
maakte tartaresaus. De visjes zijn perfect gaar
en mooi gekruid. Ze hadden wel een krokan
ter jasje mogen hebben. De kort aangebakken
courgette, paprika, boontjes en rode ui zijn op
smaak, maar de groenten zijn wat slordig ge
sneden. De salade met garnalen, gerookte forel
en zalm van mijn tafelgenoot heeft veel weg
van mijn voorgerecht en gaat er goed in.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
BEOORDELING
Een coupe noisette met karamelsaus en noot
jes, op verzoek zonder slagroom, gaat er nog
net in. Het vanille-ijs is goed, romig en vol.
Voldaan wandelen we weer de duinen in. Als
we een laatste keer omkijken, kust de zon
bijna de zee. Het complete terras baadt in een
prachtige oranje gloed. De troost is gevonden.
We komen snel terug.
,,Ik heb 3,5 hectare doperwten
staan. Begin mei zaai ik ze en
eind juli worden ze geoogst. In
die korte tijd moet er veel gebeu
ren", zegt Harick. ,,Gelukkig re
gende het vaak, dat is goed voor
de doperwt. Wanneer het te
droog is komt er niets in de peul
of blijven de erwtjes te klein.
Wel is het zo dat ze tegelijk rijp
moeten zijn om te oogsten. Dat
ging goed en op het moment van
de oogst was het gelukkig droog.
De meeste erwtjes worden ma
chinaal geplukt en die gaan naar
de conserveerder waar ze in pot
jes of in de diepvries terecht ko
men. Daarnaast pluk ik er met de
hand en verkoop ik de erwtjes
bij groenteboeren en biologische
winkels in de buurt. Er gaat niets
boven de verse doperwt", lacht
hij.
,,Mijn kleine kinderen eten ze
met smaak en vinden het alleen
al leuk om de erwtjes uit de peu
len te halen. De verkoop via de
winkels gaat meer dan goed, zo
dat ze nu niet aan huis worden
verkocht. Dat doen we straks wel
weer met de aardappelen, uien
en bietjes."
Pesto
Doperwtjes die zo vers als op dit
moment zijn kun je rauw eten
maar ook verwerken in een
pesto. Maak een mengsel in de
blender van 200 gram verse
doperwten, 30 gram pijnboom
pitten, 1 knoflookteen, wat
verse munt en basilicum, een
scheut olijfolie, wat citroensap
en rasp en 50 gram geraspte Par
mezaanse kaas. Draai niet te
lang, de pesto mag wat struc
tuur blijven houden. Je kunt dit
over de pasta eten of als dip bij
de borrel.
vrijdag 23 juli 2021
GO
troost
En de bediening, hoe is die?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Meer heb je niet nodig.
KLOETINGE Geen gewas is
makkelijker dan de doperwt,
aldus Dick Harinck uit Kloe
tinge. Hij teelt groente als bie
ten, wortelen, bruine bonen en
pompoenen en dus doperwten
op biologische wijze.
Dick Harinck uit Kloetinge toont zijn verse doperwten.
FOTO KATJA VAN NOORT