Genieten 0 Doperwten is makkelijk gewas MARGOT l80 ZEELAND 11 \8,0j \9,0j Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Misschien komt het door de natte maanden van de afgelopen tijd met de apocalyps van vorige week in Limburg, door de brute moord op Peter R. de Vries of misschien ligt het ook wel aan de toenemende coronabesmettin gen en de onzekerheden die dit met zich mee brengt, maar dit jaar lijkt het wel alsof de zomer door mijn vingers glipt. Het lukt me maar niet goed om in de stemming te komen. Gelukkig deed het mooie weer van de laatste da gen me weer even goed, maar het zijn en blijven rare tijden. Dat we nu als land langzamerhand donkerrood kleuren terwijl we overspoeld worden door toeristen heeft iets surrealistisch en het idee dat ik zelf een reisje wil maken straks, is dat bijna ook. Wat mij dan altijd helpt is om de natuur in te gaan en te genieten van wat er wel is. Door al die regen is het geloof ik in jaren niet zo groen ge weest. De wind te voelen op je lijf, de zee dichtbij te weten en de zon op het water te zien schitteren brengt me wel aardig in de stemming. Het graan wordt op veel plaatsen al geoogst wat heerlijk ruikt en soms staat het er nog prachtig goudgeel bij. Ik moet mezelf wel echt dwingen om dat wat er is al lemaal te zien. Gelukkig denk ik vaak dat ik blij ben dat ik hier woon en dat dit alles voorhanden is. Ik yoga zelfs buiten op een prachtige plek hier vlakbij de stad wat dat gevoel extra versterkt en me helpt om uit mijn hoofd te komen. Een gezellig etentje met vrienden helpt me ook. Zo at ik laatst geweldige mosselen op de Spaanse manier klaar gemaakt. Ontvel 2 tomaten en snij ze in kleine blokjes. Fruit een ui en 3 knoflooktenen aan in olijfolie, doe de tomaten er bij en kleine stukjes Spaanse chorizo en laat even sudderen. Doe er 2 kilo mosselen bij en een scheut witte wijn. Kook de mosselen gaar en serveer met vers brood, wat je nog heerlijk kunt dippen in de saus. Het lijkt wel alsof de zomer door mijn vingers glipt. Het lukt me maar niet goed om in de stemming te komen anders. Zo onderscheiden we ons", verklaart eigenaar Bert-Jos Ooijen naderhand. No offense, maar gastheerschap is in strand paviljoens nogal eens ver te zoeken. Het voelt vaak als lopendebandwerk. Voor jou tien an deren. Daar is bij DOK14 absoluut geen sprake van. De goedlachse Bjorn bedient ons, vertelt verhalen over bier (altijd goed) en maakt praatjes met alle gasten. Zo'n gastheer gun je ieder strandpaviljoen. Overigens verdient de volledige bediening een pluim. Die is van avond onderbezet, horen we na afloop, maar we merken er niets van. Wat ook niet doorsnee strandpaviljoen is: de frietjes bij het hoofdgerecht. Je krijgt vaak lamlendige, plakkende friet, maar DOK14 ser veert ze zoals ze horen. Heel krokant van bui ten, mooi gaar en zacht van binnen. Heerlijk bij de goed gebakken sliptongen met versge maakte tartaresaus. De visjes zijn perfect gaar en mooi gekruid. Ze hadden wel een krokan ter jasje mogen hebben. De kort aangebakken courgette, paprika, boontjes en rode ui zijn op smaak, maar de groenten zijn wat slordig ge sneden. De salade met garnalen, gerookte forel en zalm van mijn tafelgenoot heeft veel weg van mijn voorgerecht en gaat er goed in. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit BEOORDELING Een coupe noisette met karamelsaus en noot jes, op verzoek zonder slagroom, gaat er nog net in. Het vanille-ijs is goed, romig en vol. Voldaan wandelen we weer de duinen in. Als we een laatste keer omkijken, kust de zon bijna de zee. Het complete terras baadt in een prachtige oranje gloed. De troost is gevonden. We komen snel terug. ,,Ik heb 3,5 hectare doperwten staan. Begin mei zaai ik ze en eind juli worden ze geoogst. In die korte tijd moet er veel gebeu ren", zegt Harick. ,,Gelukkig re gende het vaak, dat is goed voor de doperwt. Wanneer het te droog is komt er niets in de peul of blijven de erwtjes te klein. Wel is het zo dat ze tegelijk rijp moeten zijn om te oogsten. Dat ging goed en op het moment van de oogst was het gelukkig droog. De meeste erwtjes worden ma chinaal geplukt en die gaan naar de conserveerder waar ze in pot jes of in de diepvries terecht ko men. Daarnaast pluk ik er met de hand en verkoop ik de erwtjes bij groenteboeren en biologische winkels in de buurt. Er gaat niets boven de verse doperwt", lacht hij. ,,Mijn kleine kinderen eten ze met smaak en vinden het alleen al leuk om de erwtjes uit de peu len te halen. De verkoop via de winkels gaat meer dan goed, zo dat ze nu niet aan huis worden verkocht. Dat doen we straks wel weer met de aardappelen, uien en bietjes." Pesto Doperwtjes die zo vers als op dit moment zijn kun je rauw eten maar ook verwerken in een pesto. Maak een mengsel in de blender van 200 gram verse doperwten, 30 gram pijnboom pitten, 1 knoflookteen, wat verse munt en basilicum, een scheut olijfolie, wat citroensap en rasp en 50 gram geraspte Par mezaanse kaas. Draai niet te lang, de pesto mag wat struc tuur blijven houden. Je kunt dit over de pasta eten of als dip bij de borrel. vrijdag 23 juli 2021 GO troost En de bediening, hoe is die? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Meer heb je niet nodig. KLOETINGE Geen gewas is makkelijker dan de doperwt, aldus Dick Harinck uit Kloe tinge. Hij teelt groente als bie ten, wortelen, bruine bonen en pompoenen en dus doperwten op biologische wijze. Dick Harinck uit Kloetinge toont zijn verse doperwten. FOTO KATJA VAN NOORT

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35