7
der-dochter gesprek dat volgt, valt op
te maken dat het hebben van een
wijngaard langs de Zeeuwse kust zo
zijn voor- en nadelen heeft. Samen
vattend schetst Simon: ,,Het nadeel is
dat de rijping hier laat op gang komt,
de kou hangt langer in de lucht door
de lage temperatuur van het zeewa
ter. Aan de andere kant hebben we
hier het voordeel dat het na de zomer
langer warm blijft omdat het zeewa
ter dan langere tijd warme lucht aan
voert."
Dat de verschillen in de groei van
druivenplanten zelfs in een klein ge
bied groot zijn, wordt duidelijk wan
neer Anita vertelt dat ze achter de
molen in Oostkapelle ook nog een
wijngaard hebben. ,,Daar is het be
schutter en hebben we van de week
al blad gedund." Hiermee wordt het
weghalen van blad rondom de tros
sen bedoeld. ,,Lucht en licht zijn be
langrijk voor de druiven", zegt ze.
Toch is het belangrijk dat er wat bla
deren aan de plant blijven zitten.
,,Dat is nodig voor de fotosynthese
(het omzetten van koolzuur en water
in suiker en zuurstof, redactie)." In
de zomer worden nieuwe scheuten
en toppen afgeknipt, zodat meer
energie richting de trossen gaat.
Oogsttijd
Meestal zijn de wijndruiven rond ok
tober oogstrijp. Ze zijn dan over het
algemeen niet groter dan een vinger
top. Om de oogsttijd te bepalen,
drupppelt Simon wat sap van de
druif op een zogenaamde refracto-
Vaak
benoemen ze
datonze
wijnen een wat
ziltere smaak
hebben
meter. Vervolgens kan hij zien hoe
het met de suikers staat. Simon: ,,Het
belangrijkste is dat de druif fysiek
rijp is. De eenvoudigste manier om
daarachter te komen is door een vers
geplukte druif uit te knijpen en te
kijken of de pitten bruin zijn." Wan
neer het oogsttijd is, is het een gezel
lige bedoening in de wijngaard. Het
oogt dan als een buitenlands tafereel:
vrienden en familie, jong en oud, ie
dereen helpt mee om de oogst bin
nen te halen.
Kalk en klei
Over de jaren heen is de wijngaard
uitgebreid en de wijnen die ze leve
ren vallen in de smaak; op de wijn
keuring van de lage landen werd de
würzer uit 2019 met goud bekroond.
„Eigenlijk is de würzer veel arbeids
intensiever, hij levert niet veel kilo's
op en is lastig gezond te houden. Dus
veel werk voor weinig opbrengst.
Kwaliteit vinden we belangrijker dan
kwantiteit, anders zou dit ras een
slechte keuze zijn", redeneert Simon.
Eerder werden andere wijnen ook
hoog gewaardeerd. ,,Vaak benoemen
ze dat onze wijnen een wat ziltere
smaak hebben. Waarschijnlijk komt
dat door het hoge gehalte kalk en klei
in de grond in combinatie met de
wind vanaf zee." Ondanks hun pres
taties, denken Simon en Anita er niet
aan fulltime wijnboeren te worden.
,,We moeten het naast ons eigen
werk kunnen blijven doen. Het is een
hobby die we met grote passie op de
ambachtelijke manier uitvoeren."
donderdag 22 juli 2021
zij n lucht en licht belangri j k'
S: A*y
- Simon van Keulen
pknhfmó
fcdiiihftjjtiv
GHARÖOJ