7 der-dochter gesprek dat volgt, valt op te maken dat het hebben van een wijngaard langs de Zeeuwse kust zo zijn voor- en nadelen heeft. Samen vattend schetst Simon: ,,Het nadeel is dat de rijping hier laat op gang komt, de kou hangt langer in de lucht door de lage temperatuur van het zeewa ter. Aan de andere kant hebben we hier het voordeel dat het na de zomer langer warm blijft omdat het zeewa ter dan langere tijd warme lucht aan voert." Dat de verschillen in de groei van druivenplanten zelfs in een klein ge bied groot zijn, wordt duidelijk wan neer Anita vertelt dat ze achter de molen in Oostkapelle ook nog een wijngaard hebben. ,,Daar is het be schutter en hebben we van de week al blad gedund." Hiermee wordt het weghalen van blad rondom de tros sen bedoeld. ,,Lucht en licht zijn be langrijk voor de druiven", zegt ze. Toch is het belangrijk dat er wat bla deren aan de plant blijven zitten. ,,Dat is nodig voor de fotosynthese (het omzetten van koolzuur en water in suiker en zuurstof, redactie)." In de zomer worden nieuwe scheuten en toppen afgeknipt, zodat meer energie richting de trossen gaat. Oogsttijd Meestal zijn de wijndruiven rond ok tober oogstrijp. Ze zijn dan over het algemeen niet groter dan een vinger top. Om de oogsttijd te bepalen, drupppelt Simon wat sap van de druif op een zogenaamde refracto- Vaak benoemen ze datonze wijnen een wat ziltere smaak hebben meter. Vervolgens kan hij zien hoe het met de suikers staat. Simon: ,,Het belangrijkste is dat de druif fysiek rijp is. De eenvoudigste manier om daarachter te komen is door een vers geplukte druif uit te knijpen en te kijken of de pitten bruin zijn." Wan neer het oogsttijd is, is het een gezel lige bedoening in de wijngaard. Het oogt dan als een buitenlands tafereel: vrienden en familie, jong en oud, ie dereen helpt mee om de oogst bin nen te halen. Kalk en klei Over de jaren heen is de wijngaard uitgebreid en de wijnen die ze leve ren vallen in de smaak; op de wijn keuring van de lage landen werd de würzer uit 2019 met goud bekroond. „Eigenlijk is de würzer veel arbeids intensiever, hij levert niet veel kilo's op en is lastig gezond te houden. Dus veel werk voor weinig opbrengst. Kwaliteit vinden we belangrijker dan kwantiteit, anders zou dit ras een slechte keuze zijn", redeneert Simon. Eerder werden andere wijnen ook hoog gewaardeerd. ,,Vaak benoemen ze dat onze wijnen een wat ziltere smaak hebben. Waarschijnlijk komt dat door het hoge gehalte kalk en klei in de grond in combinatie met de wind vanaf zee." Ondanks hun pres taties, denken Simon en Anita er niet aan fulltime wijnboeren te worden. ,,We moeten het naast ons eigen werk kunnen blijven doen. Het is een hobby die we met grote passie op de ambachtelijke manier uitvoeren." donderdag 22 juli 2021 zij n lucht en licht belangri j k' S: A*y - Simon van Keulen pknhfmó fcdiiihftjjtiv GHARÖOJ

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 31