i 16 ECONOMIE 1^ ONDERZOEK WERKNEMERS Het nu al nijpende personeelstekort in de horeca dreigt de komende jaren nog veel groter te worden, waarschuwt FNV Horeca naar aanleiding van nieuw onderzoek. Een op de vijf horeca- werknemers wil de sector verlaten. Kort Britse klus voor baggeraars Baggeraars Boskalis en Van Oord gaan het toegangskanaal naar de haven van Harwich en de binnenhaven van de Britse plaats ver diepen. Met deze nieuwe klus is 140 miljoen euro gemoeid, die zal worden verdeeld tus sen de twee Nederlandse bedrijven. Nu is de haven nog ongeveer 14,5 meter diep. Dat moet 16 meter worden om een onbelem merde toegang van de nieuwste generatie containerschepen tot de havens van Har wich en het naastgelegen Felixstowe moge lijk te maken. De werkzaamheden gaan direct van start en hebben een looptijd van maximaal twee jaar. BORDER VK: Weer praten over brexit De Britse regering wil opnieuw om de tafel met de Europese Unie over een van de gevoeligste brexitdossiers: de manier waarop het goederenverkeer tussen Noord- Ierland en de rest van het Verenigd Konink rijk is geregeld. ,,We kunnen niet verder gaan zoals we nu bezig zijn", zei verant woordelijk minister David Frost in het Britse Hogerhuis. Hij zei dat de handel bin nen zijn land is verstoord en dat maatschap pelijke onrust ontstaat. Noord-Ierland heeft bij de brexit een speciale status gekregen die moet voorkomen dat er weer grootschalige grenscontroles nodig zijn tussen het Britse gebied en buurland Ierland. Waterstof door gasnetwerk De Gasunie investeert de komende tien jaar 7 miljard euro in de energietransitie. Met dat geld gaat het bedrijf onder meer een water stofnetwerk in Nederland aanleggen, dat grotendeels bestaat uit delen van het hui dige gasnetwerk.Tegelijkertijd breidt het in Duitsland zijn capaciteit voor gasleveringen nog uit. Omdat dit land nu nog veel energie met kolen en olie opwekt, kan door de over stap naar gas de CO2-uitstoot verlaagd wor den. De gasnetbeheerder vervoerde in Nederland in het eerste halfjaar 4 procent meer aardgas, maar in Duitsland juist 4 pro cent minder. ASMI ASML AkzoNobel Corbion erken in de ho reca, elke Uil dag 'n feestje' luidt de campagne die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onlangs is be gonnen om mensen enthousiast te krijgen voor de horeca, maar zo'n feestje lijken veel horecamedewer- kers het niet te vinden. FNV Horeca liet onafhankelijk onderzoeksbureau Kien onder zoek doen naar de vraag hoe hore- capersoneel aankijkt tegen de sec tor. Bijna drieduizend (ex-)mede- werkers deden mee aan het onder zoek. De uitkomst: een op de vijf overweegt om binnen nu en twee jaar de sector de rug toe te keren. Dat gaat om bijna 70.000 men sen. Een aderlating voor de sector, die toch al kampt met een enorm personeelstekort. Volgens cijfers van KHN is in coronatijd bijna een kwart van de 450.000 medewer kers uitgestroomd, zo'n 340.000 mensen zijn er nog over. Een belangrijke reden om te ver trekken: buiten de sector valt meer te verdienen. Zo zegt in het onder zoek de helft van de ondervraag den niet tevreden te zijn over het huidige loon. Een kwart zegt er (zeer) slecht van rond te kunnen komen. Opvallend: als medewer kers moeten kiezen tussen een ho ger salaris of vast contract met vaste uren, dan kiezen zeven op de tien voor het laatste. Hoge werkdruk Verder blijken de werktijden en de slechte balans in werk en privé voor de meerderheid van de on dervraagden een reden te zijn om te vertrekken. Dat speelt volgens het onderzoek vooral bij dertigers en veertigers. Ook zeggen veel me dewerkers zich zorgen te maken over de magere bezetting en hoge werkdruk. Zo vinden ze het lastig vrije dagen op te nemen of dien sten te ruilen. Dat dit ten koste gaat van de lol van het horecavak, is geen verras sing. Medewerkers geven de ho reca een krappe voldoende: 6,1. Bij het personeel dat wil vertrekken, is dat 4,6. Ruim zes op de tien zou den een ander niet aanraden om in de horeca te werken. Bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca verwachtte al dat de uitkomst niet denderend zou zijn, maar zo belabberd had hij het niet verwacht. ,,Ik vind het schrijnend dat een kwart zegt niet rond te ko men van het werk. En er wordt Een hoog verloop is eigen aan een sector met veel seizoensinvloeden altijd gezegd dat het werk voor veel mensen een bijbaantje is, maar het is veelzeggend dat een grote groep liever een vast contract heeft dan hoger salaris." Volgens Vlek is er veel aandacht voor het personeelstekort door de coronacrisis, maar spelen de pro blemen al veel langer. ,,Dit onder zoek laat zien dat de oorzaken veel dieper liggen en structureler van aard zijn." Frank van den Berk (31) kan dat beamen. Hij werkt al zijn halve leven in de horeca en weet dat het vak lang niet altijd een feestje is: lange dagen, steevast werken in het weekend en op feestdagen, hoge werkdruk, weinig zekerheid, op het laatste moment het rooster, geen extra toeslagen. Van den Berk heeft in het verle den vaker met de gedachte ge speeld om de sector te verlaten, maar die aandrang is verdwenen sinds hij drie jaar geleden is be gonnen als chef-kok bij restaurant De Rechter in Boxtel. ,,Ik mag mijn handjes dichtknijpen. We hebben allemaal één dag in het weekend vrij, er is veel flexibiliteit, ik heb een vaste aanstelling voor 40 uur en de beloning is goed." Hij werkt met vijf andere full timers en is verantwoordelijk voor de roosterindeling. ,,Ik probeer re kening te houden met ieders voor keuren en wensen. Ik weet hoe fijn een goede werk-privébalans is. Goed betaald worden is belangrijk, maar goede secundaire arbeids voorwaarden zijn minstens zo belangrijk." Voor de chef-kok is er geen re den om buiten de sector te kijken, maar hij kent genoeg horecamen- sen die dat wel doen. ,,Ik hoop dat dit een boodschap is richting werkgevers dat goed werkgever schap loont." Willeke Croonen (27) behoort tot de groep die in coronatijd de sector heeft verlaten. Ze overwoog BOSKALIS EN VAN OORD DIEPEN HAVEN UIT NOORD-IERLAND BLIJFT PIJNPUNT GASUNIE INVESTEERT IN NIEUWE ENERGIE o donderdag 22 juli 2021 PC De chiptoeleve rancier liftte mee op de sterke kwartaal resultaten van ASML. Het concern zag zijn orderboek bijna verdubbe len door de krapte op de chipmarkt. De verfmaker boekte fors meer omzet en winst, maar beleggers hadden gere kend op meer. Het speciaal- chemiebedrijf kreeg te maken met een advies verlaging door Barclay. a> E o FNV: Personeel Natasja de Groot Utrecht -Woordvoerder horeca Frank van den Berk is tevreden met een vaste baan als chef-kok.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 16