i
16 ECONOMIE
1^
ONDERZOEK WERKNEMERS
Het nu al nijpende
personeelstekort
in de horeca dreigt
de komende jaren
nog veel groter te
worden, waarschuwt
FNV Horeca naar
aanleiding van nieuw
onderzoek. Een op
de vijf horeca-
werknemers wil de
sector verlaten.
Kort
Britse klus voor baggeraars
Baggeraars Boskalis en Van Oord gaan het
toegangskanaal naar de haven van Harwich
en de binnenhaven van de Britse plaats ver
diepen. Met deze nieuwe klus is 140 miljoen
euro gemoeid, die zal worden verdeeld tus
sen de twee Nederlandse bedrijven. Nu is de
haven nog ongeveer 14,5 meter diep. Dat
moet 16 meter worden om een onbelem
merde toegang van de nieuwste generatie
containerschepen tot de havens van Har
wich en het naastgelegen Felixstowe moge
lijk te maken. De werkzaamheden gaan
direct van start en hebben een looptijd van
maximaal twee jaar.
BORDER
VK: Weer praten over brexit
De Britse regering wil opnieuw om de tafel
met de Europese Unie over een van de
gevoeligste brexitdossiers: de manier
waarop het goederenverkeer tussen Noord-
Ierland en de rest van het Verenigd Konink
rijk is geregeld. ,,We kunnen niet verder
gaan zoals we nu bezig zijn", zei verant
woordelijk minister David Frost in het
Britse Hogerhuis. Hij zei dat de handel bin
nen zijn land is verstoord en dat maatschap
pelijke onrust ontstaat. Noord-Ierland heeft
bij de brexit een speciale status gekregen die
moet voorkomen dat er weer grootschalige
grenscontroles nodig zijn tussen het Britse
gebied en buurland Ierland.
Waterstof door gasnetwerk
De Gasunie investeert de komende tien jaar
7 miljard euro in de energietransitie. Met dat
geld gaat het bedrijf onder meer een water
stofnetwerk in Nederland aanleggen, dat
grotendeels bestaat uit delen van het hui
dige gasnetwerk.Tegelijkertijd breidt het in
Duitsland zijn capaciteit voor gasleveringen
nog uit. Omdat dit land nu nog veel energie
met kolen en olie opwekt, kan door de over
stap naar gas de CO2-uitstoot verlaagd wor
den. De gasnetbeheerder vervoerde in
Nederland in het eerste halfjaar 4 procent
meer aardgas, maar in Duitsland juist 4 pro
cent minder.
ASMI
ASML
AkzoNobel
Corbion
erken in
de ho
reca, elke
Uil dag 'n
feestje'
luidt de
campagne die Koninklijke Horeca
Nederland (KHN) onlangs is be
gonnen om mensen enthousiast te
krijgen voor de horeca, maar zo'n
feestje lijken veel horecamedewer-
kers het niet te vinden.
FNV Horeca liet onafhankelijk
onderzoeksbureau Kien onder
zoek doen naar de vraag hoe hore-
capersoneel aankijkt tegen de sec
tor. Bijna drieduizend (ex-)mede-
werkers deden mee aan het onder
zoek. De uitkomst: een op de vijf
overweegt om binnen nu en twee
jaar de sector de rug toe te keren.
Dat gaat om bijna 70.000 men
sen. Een aderlating voor de sector,
die toch al kampt met een enorm
personeelstekort. Volgens cijfers
van KHN is in coronatijd bijna een
kwart van de 450.000 medewer
kers uitgestroomd, zo'n 340.000
mensen zijn er nog over.
Een belangrijke reden om te ver
trekken: buiten de sector valt meer
te verdienen. Zo zegt in het onder
zoek de helft van de ondervraag
den niet tevreden te zijn over het
huidige loon. Een kwart zegt er
(zeer) slecht van rond te kunnen
komen. Opvallend: als medewer
kers moeten kiezen tussen een ho
ger salaris of vast contract met
vaste uren, dan kiezen zeven op de
tien voor het laatste.
Hoge werkdruk
Verder blijken de werktijden en de
slechte balans in werk en privé
voor de meerderheid van de on
dervraagden een reden te zijn om
te vertrekken. Dat speelt volgens
het onderzoek vooral bij dertigers
en veertigers. Ook zeggen veel me
dewerkers zich zorgen te maken
over de magere bezetting en hoge
werkdruk. Zo vinden ze het lastig
vrije dagen op te nemen of dien
sten te ruilen.
Dat dit ten koste gaat van de lol
van het horecavak, is geen verras
sing. Medewerkers geven de ho
reca een krappe voldoende: 6,1. Bij
het personeel dat wil vertrekken,
is dat 4,6. Ruim zes op de tien zou
den een ander niet aanraden om in
de horeca te werken.
Bestuurder Edwin Vlek van
FNV Horeca verwachtte al dat de
uitkomst niet denderend zou zijn,
maar zo belabberd had hij het niet
verwacht. ,,Ik vind het schrijnend
dat een kwart zegt niet rond te ko
men van het werk. En er wordt
Een hoog verloop
is eigen aan een
sector met veel
seizoensinvloeden
altijd gezegd dat het werk voor
veel mensen een bijbaantje is,
maar het is veelzeggend dat een
grote groep liever een vast contract
heeft dan hoger salaris."
Volgens Vlek is er veel aandacht
voor het personeelstekort door de
coronacrisis, maar spelen de pro
blemen al veel langer. ,,Dit onder
zoek laat zien dat de oorzaken veel
dieper liggen en structureler van
aard zijn."
Frank van den Berk (31) kan dat
beamen. Hij werkt al zijn halve
leven in de horeca en weet dat het
vak lang niet altijd een feestje is:
lange dagen, steevast werken in
het weekend en op feestdagen,
hoge werkdruk, weinig zekerheid,
op het laatste moment het rooster,
geen extra toeslagen.
Van den Berk heeft in het verle
den vaker met de gedachte ge
speeld om de sector te verlaten,
maar die aandrang is verdwenen
sinds hij drie jaar geleden is be
gonnen als chef-kok bij restaurant
De Rechter in Boxtel. ,,Ik mag mijn
handjes dichtknijpen. We hebben
allemaal één dag in het weekend
vrij, er is veel flexibiliteit, ik heb
een vaste aanstelling voor 40 uur
en de beloning is goed."
Hij werkt met vijf andere full
timers en is verantwoordelijk voor
de roosterindeling. ,,Ik probeer re
kening te houden met ieders voor
keuren en wensen. Ik weet hoe fijn
een goede werk-privébalans is.
Goed betaald worden is belangrijk,
maar goede secundaire arbeids
voorwaarden zijn minstens zo
belangrijk."
Voor de chef-kok is er geen re
den om buiten de sector te kijken,
maar hij kent genoeg horecamen-
sen die dat wel doen. ,,Ik hoop dat
dit een boodschap is richting
werkgevers dat goed werkgever
schap loont."
Willeke Croonen (27) behoort
tot de groep die in coronatijd de
sector heeft verlaten. Ze overwoog
BOSKALIS EN VAN OORD DIEPEN HAVEN UIT
NOORD-IERLAND BLIJFT PIJNPUNT
GASUNIE INVESTEERT IN NIEUWE ENERGIE
o
donderdag 22 juli 2021
PC
De chiptoeleve
rancier liftte
mee op de
sterke kwartaal
resultaten van
ASML.
Het concern zag
zijn orderboek
bijna verdubbe
len door de
krapte op de
chipmarkt.
De verfmaker
boekte fors meer
omzet en winst,
maar beleggers
hadden gere
kend op meer.
Het speciaal-
chemiebedrijf
kreeg te maken
met een advies
verlaging door
Barclay.
a>
E
o
FNV: Personeel
Natasja de Groot
Utrecht
-Woordvoerder horeca
Frank van den Berk is tevreden met een vaste baan als chef-kok.