Tapas met tomaat en
ansjovis jamón serrano
en kastanjechampignons
The Mezze
Cookbook
BRUISENDE
TXAKOLI
22Kli°°K
Voor de jamón serrano en kastanjechampignons-versie
MEZZA 3 5
r-HEZZE
4-6 PERSONEN
In elk kookboek waarin
de keuken uit het Midden
Oosten centraal staat (en dat
aanbod is de afgelopen jaren
bijzonder toegenomen) is
plek ingeruimd voor mezze.
Voor wie geen zin heeft om ze
allemaal door te spiften, is er
ook The Mezze Cookbook van
Salma Hage. Het is een soort
eregalerij met het lekkerste
van het lekkerste uit de
keuken van onder meer
Libanon, Iran, Turkije en
Syrië.
Attention
please:
het boek
is alleen in
het Engels
verkrijg
baar.
Phaidon
34,95.
BEREIDING
Voor de tomaat en ansjovis-versie
Rooster de sneetjes stokbrood. Halveer de tomaten en rasp
ze op een grove rasp tot je de schil overhoudt. Wrijf de
geroosterde plakjes in met het snijvlak van de knoflook.
Smeer daarop de geraspte tomaat, beleg met ansjovis en doe
er een drupje olijfolie over.
Rooster de plakjes stokbrood. Verhit de olijfolie in een koe
kenpan en voeg de champignons toe met wat zout en peper.
Bak kort, doe op het laatst de knoflook erdoor en roer daarna
de peterselie erdoorheen. Haal van het vuur.
Beleg elk plakje stokbrood met een half plakje jamón (ham)
en verdeel de plakjes champignons erover.
INGREDIËNTEN
Voor de tomaat en
ansjovis-versie
8 plakjes stokbrood
2 flinke tomaten
8 ansjovisfilets, afge
spoeld en uitgelekt
1 teen knoflook,
doormidden
olijfolie
Voor de jamón serrano
en kastanjechampig
nons-versie
8 sneetjes stokbrood
4 kastanjechampignons
in plakjes
4 plakjes jamón serrano
half teentje knoflook,
fijngehakt
1 el peterselie,
fijngehakt
1 el olijfolie om in te
bakken
WIJN Kies een goede
beendroge cava, om
de eerste dorst te lessen
en in Spaanse sferen te
blijven. Pere Ventura
'Colleción Privada' Brut.
Gall Gall 9,49
De huiswijn van
elke pinxtosbar
in San Sebas
tian is de licht
mousserende
txakoli. Om
te laten zien
dat-ie het vaker
heeft gedaan,
laat de barman
van dienst de
wijn van zo groot
mogelijke hoogte in
het glas plonsen. Zonder
te morsen, dat spreekt.
Tevens een vaste vloeibare
waarde ter plekke: sydra,
de lokale cider.
Combineert ook geweldig
met hapjes.