Tapas met tomaat en ansjovis jamón serrano en kastanjechampignons The Mezze Cookbook BRUISENDE TXAKOLI 22Kli°°K Voor de jamón serrano en kastanjechampignons-versie MEZZA 3 5 r-HEZZE 4-6 PERSONEN In elk kookboek waarin de keuken uit het Midden Oosten centraal staat (en dat aanbod is de afgelopen jaren bijzonder toegenomen) is plek ingeruimd voor mezze. Voor wie geen zin heeft om ze allemaal door te spiften, is er ook The Mezze Cookbook van Salma Hage. Het is een soort eregalerij met het lekkerste van het lekkerste uit de keuken van onder meer Libanon, Iran, Turkije en Syrië. Attention please: het boek is alleen in het Engels verkrijg baar. Phaidon 34,95. BEREIDING Voor de tomaat en ansjovis-versie Rooster de sneetjes stokbrood. Halveer de tomaten en rasp ze op een grove rasp tot je de schil overhoudt. Wrijf de geroosterde plakjes in met het snijvlak van de knoflook. Smeer daarop de geraspte tomaat, beleg met ansjovis en doe er een drupje olijfolie over. Rooster de plakjes stokbrood. Verhit de olijfolie in een koe kenpan en voeg de champignons toe met wat zout en peper. Bak kort, doe op het laatst de knoflook erdoor en roer daarna de peterselie erdoorheen. Haal van het vuur. Beleg elk plakje stokbrood met een half plakje jamón (ham) en verdeel de plakjes champignons erover. INGREDIËNTEN Voor de tomaat en ansjovis-versie 8 plakjes stokbrood 2 flinke tomaten 8 ansjovisfilets, afge spoeld en uitgelekt 1 teen knoflook, doormidden olijfolie Voor de jamón serrano en kastanjechampig nons-versie 8 sneetjes stokbrood 4 kastanjechampignons in plakjes 4 plakjes jamón serrano half teentje knoflook, fijngehakt 1 el peterselie, fijngehakt 1 el olijfolie om in te bakken WIJN Kies een goede beendroge cava, om de eerste dorst te lessen en in Spaanse sferen te blijven. Pere Ventura 'Colleción Privada' Brut. Gall Gall 9,49 De huiswijn van elke pinxtosbar in San Sebas tian is de licht mousserende txakoli. Om te laten zien dat-ie het vaker heeft gedaan, laat de barman van dienst de wijn van zo groot mogelijke hoogte in het glas plonsen. Zonder te morsen, dat spreekt. Tevens een vaste vloeibare waarde ter plekke: sydra, de lokale cider. Combineert ook geweldig met hapjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 131