Bloemkoolbeignets met
komijn en muntyoghurt
Prikkertjes
tellen
Ook sterrenchefs
staan in de rij
Bedevaartsoord binnen
pintxos-bedevaartsoord San
Sebastian is La Cuchara de
San Telmo. Het is dé pintxos-
bar, waar driesterrenchefs
als Ferran Adria en Martin
Berasategui eten en nieuwe
talenten voor hun eigen
keuken scouten. Kijk
niet verrast op als je ook
Nederlandse sterrenchefs in
de rij wachtenden ziet staan.
Die zijn dan op studiereis,
waarbij ze van bar naar bar
wandelen om bij elke zaak
de specialiteit van het huis
te bestellen.
MEZZA 33
De oervorm van de tapa is
een stukje brood met daarop
een lekkernij geprikt.
In Spaanse bars is het
gebruikelijk om zelf je
cocktailprikkertjes te bewaren.
Bij het afrekenen worden deze
bij je drankrekening opgeteld.
Iedere keer weer als ik dat in
10 BEIGNETS. 4-6 PERSONEN
INGREDIËNTEN
1 bloemkool, in roosjes van
4-5 cm (300 g)
120 g bloem
20 g peterselie, gesneden
1 ui, fijngesneden (100 g)
2 eieren
1% tl gemalen komijnzaad
tl kaneelpoeder
tl kurkuma
tl chilivlokken
tl bakpoeder
250 ml zonnebloemolie
Voor de saus
250 g Griekse yoghurt
tl gedroogde munt
2 el citroensap
1 el olijfolie
BEREIDING
Roer alle ingrediënten voor de saus met een halve theelepel
zout door elkaar en zet deze tot gebruik in de koelkast.
Breng een middelgrote pan met water aan de kook en doe de
bloemkool erin. Laat de bloemkool 4 minuten zachtjes koken
(zorg dat u 3-4 eetlepels van het kookvocht apart houdt) en
doe de roosjes in een vergiet.
Prak de bloemkool grof met een vork of een pureestamper en
doe in een grote kom met alle ingrediënten voor de beignets
(behalve de zonnebloemolie), 1% theelepel zout en een flinke
draai zwarte peper. Roer er 3 eetlepels kookwater door tot het
beignetmengsel de consistentie heeft van een licht vloeibaar
beslag.
Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan - circa 22 cm
doorsnee - en schep als de olie heel heet is (120 graden op
de thermometer) per beignet 2-3 eetlepels beslag in de olie.
Bak de beignets - 4 a 5 per keer, zodat de pan niet te vol wordt
- en houd ze met een schuimspaan los van elkaar. Bak ze circa
5 minuten en draai ze om zodat beide kanten goudbruin wor
den. Leg ze op een bord bekleed met keukenpapier en zet dit
opzij terwijl u de volgende portie bakt. Serveer de beignets
warm of op kamertemperatuur, met de yoghurtsaus erbij.
RECEPT uit Falastin
van Sami Tamimi en Tara
Wigley, Fontaine 32
WIJN Chardonnay past
goed, zoals Patriarche
2020, Macon-Villages.
Coop 7,99
Spanje zie, vraag ik me af of dit
businessmodel ook hierzou
standhouden.