Meneer en mevrouw Hamersma over
Tapas, mezze, antipasti en pintxos:
Harold Hamersma's vrouw Karin heeft
een flink repertoire aan borrelhappen
voor als de 5 in de klok zit.
et een kookboekwinkel heb je nogal eens
wat aanloop. En dan heb ik het niet louter
over betalende gasten. Ook vrienden en
bekenden (met name die laatste groep is
fors uitgedijd) weten dat als de 5 in de klok
zit, de zaak officieel nog even open is. Helemaal omdat
wijd en zijd bekend is dat op het werkadres een volledig
ingerichte professionele keuken staat. En bovendien dat
het hoofdkwartier van De Grote Hamersma er is gevestigd,
alwaar jaarlijks duizenden flessen worden beoordeeld.
Kortom, op zo'n dag (elke dag) staat er altijd wel eentje
open. Daarbij luidt het motto van mevrouw Hamersma's
negotie 'De enige kookboekwinkel waar elke dag wordt
gekookt' en het mijne 'dat zelfs de duurste fles wijn
bedoeld is om je eten mee weg te spoelen'.
Sluitingstijd houdt bij ons dus niet in dat we de aanwezigen
vriendelijk verzoeken het pand te verlaten. Dat doe je
niet met vrienden en bekenden. Die geef je wat te eten
en te drinken. Voor mij is dat eenvoudig. Mijn dagtaak
zit er immers op, veelal met een batterij voor menselijke
consumptie geschikte wijnen als eindresultaat.
Nu zou mevrouw Hamersma zich er net zo makkelijk van
af kunnen maken, met het snijden van een droog worstje
of het openen van een zak borrelnootjes. Maar dat is haar
eer te na. Soms staat er nog wat in de koelkast na uitpro
beren van een recept uit een nieuw kookboek. Is dat niet
het geval, dan laat ze toch even de pitten ontwaken en
maakt ze wat kleine hapjes. Daarvoor heeft ze niet alleen
inspiratie opgedaan in haar kookboeken, maar ook tijdens
onze regelmatige bedevaartstochten naar San Sebastian,
het epicentrum van de tapas of pinchos. Ofschoon die ter
plekke beter bekend zijn als pintxos, omdat die kustplaats
zich in Spaans Baskenland bevindt. En daar schrijven ze
zo'n beetje elk woord met een x erin.
Twee vaste waarden die ze moeiteloos uit haar mouw
schudt, komt u hier sowieso tegen. Het zijn een soort
standaardklassiekers die in Spanje bij elke tapasbar te
vinden zijn. Het duo wordt aangevuld met een pintxo die
zich heeft ontpopt als vaste waarde tijdens de Hamersma-
sessies: pintxos de jamón y all-i-oli. Het is een buiten
gewoon eenvoudig hapje dat zij vond in De wereld thuis,
een boek dat Ronald Giphart schreef met zijn vrouw
Mascha Lammes.
Nu heeft Spanje niet het alleenrecht op hapjes. Zo staan
ook Italiaanse antipasti op mevrouw Hamersma's reper
toire. Maar omdat zij zulke leuke mezze tegenkwam in
Falastin, maakt zij voor deze bijdrage ook een uitstapje
naar het Midden-Oosten. Ze probeerde het al uit op
vrienden 'die toevallig in de buurt waren' en die hebben
we niet horen klagen. Waarschijnlijk ook omdat de fles
wijn die ik erbij schonk toevallig naadloos aansloot.
TAPAS
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn.
o
O
1
O
LU
X
I
LO
LU
I
M
32