Meneer en mevrouw Hamersma over Tapas, mezze, antipasti en pintxos: Harold Hamersma's vrouw Karin heeft een flink repertoire aan borrelhappen voor als de 5 in de klok zit. et een kookboekwinkel heb je nogal eens wat aanloop. En dan heb ik het niet louter over betalende gasten. Ook vrienden en bekenden (met name die laatste groep is fors uitgedijd) weten dat als de 5 in de klok zit, de zaak officieel nog even open is. Helemaal omdat wijd en zijd bekend is dat op het werkadres een volledig ingerichte professionele keuken staat. En bovendien dat het hoofdkwartier van De Grote Hamersma er is gevestigd, alwaar jaarlijks duizenden flessen worden beoordeeld. Kortom, op zo'n dag (elke dag) staat er altijd wel eentje open. Daarbij luidt het motto van mevrouw Hamersma's negotie 'De enige kookboekwinkel waar elke dag wordt gekookt' en het mijne 'dat zelfs de duurste fles wijn bedoeld is om je eten mee weg te spoelen'. Sluitingstijd houdt bij ons dus niet in dat we de aanwezigen vriendelijk verzoeken het pand te verlaten. Dat doe je niet met vrienden en bekenden. Die geef je wat te eten en te drinken. Voor mij is dat eenvoudig. Mijn dagtaak zit er immers op, veelal met een batterij voor menselijke consumptie geschikte wijnen als eindresultaat. Nu zou mevrouw Hamersma zich er net zo makkelijk van af kunnen maken, met het snijden van een droog worstje of het openen van een zak borrelnootjes. Maar dat is haar eer te na. Soms staat er nog wat in de koelkast na uitpro beren van een recept uit een nieuw kookboek. Is dat niet het geval, dan laat ze toch even de pitten ontwaken en maakt ze wat kleine hapjes. Daarvoor heeft ze niet alleen inspiratie opgedaan in haar kookboeken, maar ook tijdens onze regelmatige bedevaartstochten naar San Sebastian, het epicentrum van de tapas of pinchos. Ofschoon die ter plekke beter bekend zijn als pintxos, omdat die kustplaats zich in Spaans Baskenland bevindt. En daar schrijven ze zo'n beetje elk woord met een x erin. Twee vaste waarden die ze moeiteloos uit haar mouw schudt, komt u hier sowieso tegen. Het zijn een soort standaardklassiekers die in Spanje bij elke tapasbar te vinden zijn. Het duo wordt aangevuld met een pintxo die zich heeft ontpopt als vaste waarde tijdens de Hamersma- sessies: pintxos de jamón y all-i-oli. Het is een buiten gewoon eenvoudig hapje dat zij vond in De wereld thuis, een boek dat Ronald Giphart schreef met zijn vrouw Mascha Lammes. Nu heeft Spanje niet het alleenrecht op hapjes. Zo staan ook Italiaanse antipasti op mevrouw Hamersma's reper toire. Maar omdat zij zulke leuke mezze tegenkwam in Falastin, maakt zij voor deze bijdrage ook een uitstapje naar het Midden-Oosten. Ze probeerde het al uit op vrienden 'die toevallig in de buurt waren' en die hebben we niet horen klagen. Waarschijnlijk ook omdat de fles wijn die ik erbij schonk toevallig naadloos aansloot. TAPAS Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. o O 1 O LU X I LO LU I M 32

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 128