'Ik betaal er een hoge prijs voor, ook thuis' 'Als je allerlei soorten planten en bloemen de ruimte geeft om te leven, dan voedt dat de bodem. En de planten en bloemen voeden de bijtjes en vlinders. En als er geen insecten zijn, hebben de vogels niets te eten. Heel veel planten, insecten en vogels die in Nederland voorkwamen, zoals de grutto, zijn verdwenen. En wist je dat 93 procent van de granen die wij consumeren niet uit Nederland komt? We zijn de verbinding kwijt met ons eigen streekvoedsel. Dat vind ik zonde.' In 2017 begon hij met telen van Aalter troshaver en zomergerst. Daar kwamen verdwenen gewassen als grijs Brabants zandboekweit en Veluws kruiprogge bij. Hij gebruikt inheemse gewassen en oude teelt technieken. 'Oude zaden zijn veel beter opgewassen tegen droogte en klimaatverandering. Mijn rogge heeft bijvoorbeeld wortels die wel 2 meter lang kunnen worden, dus die weet zijn vocht altijd wel te vinden.' De prijs die hij betaalde om zijn landbouwproject te doen slagen, was hoog. 'Ik stopte hier al mijn geld in, en meer. Dat gaf spanning, in mijn lijf maar ook in mijn relaties. Ik was zacht gezegd niet de gezelligste thuis. Ik deed mijn vrouw en kinderen tekort, was alleen maar bezig in mijn hoofd. Daar heb ik spijt van.' Aan de andere kant is hij trots dat het bier dat de Stads- brouwerij Wageningen brouwt van zijn zomergerst en rogge goud won op de Brussels Beer Challenge. Voor het brood dat Arnhemse bakker Tom van Otterloo van zijn rogge en boekweit bakt, staan ze op zaterdagochtend in de rij. Een ander hoogtepunt van zijn nieuwe bestaan was het geplastificeerde brieve dat hij vond op een boom op een van zijn akkers. 'Daarop stond de vertaling van de song tekst van Fields of Gold van Sting. Ik kende het niet en ging het luisteren. Het is een prachtnummer. Dat iemand zijn waardering voor mijn werk op deze manier voelt en uit, daar is maar één woord voor: gaaf.' MARCEL VAN SILFHOUT (53) Bij het researchen van Uitgebeend, zijn boek over de voedselindustrie, kwam onderzoeksjournalist Marcel van Silfeout tot het besef hoe slecht de huidige landbouw is voor de natuur. Dit raakte hem zo diep dat hij natuur- boer werd. Van Silfeout groeide op in Wageningen en Renkum, op de Veluwezoom, het gebied waar hij sinds vier jaar boert. 'Als jongetje liep ik hier door wuivende korenvelden. Die zijn weg. Bijna alles wat er op de Nederlandse akkers staat, is snijmaïs voor veevoer. Dat levert niet alleen een saai landschap op, het zorgt ook voor een uitgehongerde bodem. Een gezonde bodem zit vol nutriënten, mineralen en wormen. Op een uitgehongerde bodem kan op een gegeven moment niets meer groeien.' Van Silfeout ziet de natuur als een samenwerkingsproject. was onderzoeksjournalist voor hij besloot natuurboer te worden. 'Van mijn zomergerst en rogge wordt het mooiste bier gebrou wen. En voor mijn brood staan ze in de rij.' 24

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 120