'Mijn bomen hebben al zo ontzettend veel doorgemaakt' GRAVIN JEMIMA DE BRAUWERE (63) De valwind die een maand geleden Leersum aandeed, viel precies op Landgoed Zuylestein. Binnen anderhalve minuut veranderde het Sterrenbos in een buitenaards landschap. Honderdvijftig jaar oude eiken en beuken, geplant zodat je vanuit het middelpunt in acht lanen kon kijken, zijn als luciferhoutjes afgebroken. De wind rukte stammen uit de grond en smeet ze neer. 'Het eerste waar ik aan dacht waren de bosvarkens,' herin nert De Brauwere zich. 'Ik was zo blij dat ik ze niet van angst of pijn hoorde gillen.' Een is vermist en één is zich letterlijk doodgeschrokken. 'Voor de andere lijkt het leven gewoon door te gaan.' Zuylestein kent een historie van ruim 600 jaar. Tot de vorige bewoners behoorde stadhou der Frederik Hendrik van Oranje, die Zuylestein in 1630 kocht en het grondig verbouwde. Via vererving kwam het landgoed in bezit van de familie van Jemima's moeder, gravin van Aldenburg Bentinck. Jemima is een landgoedeigenaar die er niet voor schuwt haar handen vuil te maken. 'Momenteel pas ik op het landgoed, dat als een estafettestokje aan mij is doorgegeven.' Haar talenten als architect en ervaring als ondernemer kwamen goed van pas om de landerijen en moestuinen van Zuylestein, uniek om zijn 17de-eeuwse structuur, te restaureren. Een tekening van Stoopendaal uit 1710, waarvan er een in het Rijksmuseum hangt maar ook een bij haar thuis, bleek hier bij onmisbaar. De Brauwere: 'Als je ernaar kijkt, zie je dat het landgoed was ingericht voor voedselproductie. Zuylestein leverde vroeger voedsel voor de Oranjes. Per boot werden diverse groentes en fruit verscheept over de Rijn, via Delfshaven, naar Den Haag.' Zoekend naar een bestemming voor het land goed, besloot De Brauwere dat Zuylestein de originele functie van voedselvoorziener te herstellen. Daarvoor werkt ze samen met de universiteit van Wageningen. 'Als experiment telen we gewassen op 3 en 6 meter brede stroken. Vergeten teelttechnieken die we graag toepassen omdat ze goed werken, zijn meestal arbeidsintensief. Daarom gebruiken we robots die dag en nacht kunnen doorgaan en ons in de toekomst kunnen helpen met het inzetten van vergeten werkwijzen.' Ze verbouwt moderne en vergeten groentes, heeft 35 verschillende rassen appels en peren in de historische moestuin en teelt op 10 hec tare oergranen. 'Omdat wij voor het grootste deel op natuurgrond telen, staat de natuur voorop, het agrarische belang is secundair. Deze manier van boeren levert prachtige beelden op zoals ik die uit mijn jeugd ken, van akkers met prachtige bloemen. Vorig jaar hadden we een hete zomer, dan zie je een heel ander kleurenpalet dan nu met het wisselvallige weer. Dit jaar barst het van de margrieten.' In de oranjerie van Zuylestein zijn groenten, vlees, fruit, meel, brood, jam en lokale pro ducten te koop. Ook restaurants en voedsel- collectieven behoren tot de vaste klantenkring. Grootste zorg voor De Brauwere is het herstel van het landgoed, zodat alles weer snel open kan voor het publiek. 'We richten ons nu op het opruimen en veilig maken van het bos. Daarna gaan we verdere plannen maken. Zuylestein is een rijksmonument: alles gaat in overleg. Maar voor we het Sterrenbos weer in volle glorie kunnen zien, zullen we in ieder geval een generatie verder zijn.' Ze wijst naar de eeuwenoude tuinmuur, die doormidden is gespleten door een boom. 'Ach ja, die muur. Die heeft net als de rest van dit landgoed in zijn leven al zoveel meegemaakt, die heeft er gewoon weer een litteken bij.' brengt de landerijen van Zuylestein terug naar hun oorspronkelijke, 17de-eeuwse staat. 'En dat doen we met robots, die werken dag en nacht.' 22

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 118