r™] [*o] Aioli m m. Yerseke heeft vanaf volgende week eigen Mosselboulevard l6,s] MARGOT ZEELAND 11 M open, doen alle uitbaters hun uiterste best om de schade zoveel mogelijk in te halen. Deson danks blijven we eerlijk berichten in deze ru briek. Als de kok minder aandacht besteedt aan het eten of de opmaak van het bord, dan mel den we dat. Bij het kiezen uit de 'mains', bestel len we meteen een portie friet met mayonaise en een salade. Die komen als extra supplement op de rekening en blijken een welkome aanvul ling. Mijn 'vangst van de dag' is een moot ka beljauw. Die komt op een bedje van postelein waarvan niet alle blaadjes egaal groen zijn. Daaromheen cirkelt een klassieke, lichtgebon- den botersaus. Het visvlees valt netjes uit el kaar. Ook de garing van de flinke ribeye op het bord van mijn gezelschap is prima, mooi rosé. Een halve (koude) maiskolf, bimi en groene as perges bevechten hun plaats in een ruime hoe veelheid mojo rojo. Deze pittige salsa op basis van paprika, knoflook en olijfolie is volgens Iris huisgemaakt. ,,Alle andere sauzen ook, de koks maken het meeste zelf', zegt ze. De gerechten bij Bombaai zijn beslist niet al ledaags. Dat geldt ook voor de desserts. Neem de lekker eigenwijze Mexican brownie met witte chocolademousse aardbeien-rabarber- compote en framboos. Of wat te zeggen van gegrilde ananas met kokos-rijstpudding, rum, limoen, miso-karamelsaus, nougatine? Klinkt heerlijk. Toch houden we het bij een munt thee, koffie en de homemade appeltaart met slagroom die ons als goedmakertje gratis wordt aangeboden. We overdenken de avond en concluderen dat onze verwachtingen hoog waren gespannen. Maar, Bombaai is een strandbar. De volgende keer houden we het bij een hamburger. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Er zijn van die liedjes die, wanneer je ze hoort op de radio, je meteen terug parachu teren in de tijd. Ik heb dat vooral met de Franse chansons van Michel Fugain. Als ik die op de radio hoor, dan zit ik weer achter in de rode Citroën van mijn vader op weg naar het zonnige Franse zuiden. Ze waren toen nog gewoon jong mijn ouders. Ik zag ze toen als leeftijdsloos en was daar helemaal niet mee bezig. Maar met mijn broer en ik als puber op de achterbank kunnen zij niet veel ouder dan 45 zijn geweest. Het cassettebandje van deze Franse artiest draaiden we grijs op vakantie. Alle liedjes zongen we luidkeels mee en we hadden het gevoel dat die liedjes over ons gingen. Het was daarnaast goed voor onze beheersing van de Franse taal. Mijn moeder leerde ons al jong in het Frans tellen en diverse woordjes. Zo konden we toch wat op z'n koeterwaals uit onze woorden komen. Bij de dorpspomp van een piepklein dorpje in de Provence ontmoetten mijn ouders een Frans stel. Die dag er na zou er in het dorp een feest, een 'Aioli', worden gegeven in het kader van de Na tionale feestdag op 14 juli. Of we zin hadden om aan te schuiven. Nou dat hadden we natuurlijk wel en zo zaten we de dag erna aan lange tafels te genieten van een eenvoudig maal van stokbrood, koude vleeswaren, aardappelen, salades en na tuurlijk aioli. De veelal zelf verbouwde wijn vloeide rijkelijk en hoe meer wijn hoe uitbundi ger de stemming en de Fransen zongen al gauw een heel arsenaal aan liederen. Totdat wij aan de beurt waren als 'les Hollandais' en we niet verder kwamen dan Tante in Marokko. Maar dat gaf niet, we genoten en voelden ons helemaal Frans. Wanneer ik aioli eet zit ik weer op dat plein. Meng 1 eierdooier met 2 knoflooktenen en voeg druppelsgewijs 250 ml. olijfolie toe. Blijf kloppen totdat het de dikte van mayonaise heeft en voeg wat zout en peper toe. Eet met veel stokbrood. Hoe meer wijn hoe uitbundiger de stemming en de Fransen zongen al gauw een heel arsenaal aan liederen ,,Door corona wilden we we een ander concept neerzetten en dat beviel zo goed dat we dit jaar weer vanaf het begin van het Mosselseizoen tot en met het be gin van het Oesterseizoen iedere week een Mosselboulevard orga niseren. Veel ondernemers uit de schelpdiersector hebben zich achter dit idee geschaard waar door er twaalf weken lang een heel afwisselend programma aangeboden wordt", legt ze uit. Zeeuws Meisje ,,Er staan diverse foodtrucks, er zijn culinaire wandelingen waar je telkens bij een andere horeca gelegenheid een gerecht van de maaltijd kunt nuttigen, er zijn extra terrassen in het hele dorp naast theatervoorstellingen, en een expositie van Zeeuws Meisje en natuurlijk kun je overal de mosselen proeven en straks ook de oesters. De Mosseldag was een massaal evenement, dit moet zorgen voor een betere ver spreiding van bezoekers en het is ook gewoon een erg leuk con cept." Woensdag gaat de Mosselbou levard van start en vertrekt er een boot met schoolkinderen de Oosterschelde op voor een edu catief vaartochtje om hen ook aan de mossel te krijgen. ,,Dat herhalen we later nog een keer met kinderen die hier op vakan tie zijn. Kinderen zijn namelijk een belangrijke doelgroep", lacht ze. „Gelukkig is de mossel dit jaar van uitzonderlijke kwaliteit. En nee, dat zeggen ze misschien wel ieder jaar, maar dit jaar is het echt zo." Speciaal voor kinderen kook je eerst de mosselen met wat prei en ui. Niet met wortelen, want dan krijgen de mosselen een oranje kleur. Haal de mossels uit de schelp en rijg ze aan satéstok jes en serveer met brood, sla en sausjes. eindscore BEOORDELING vrijdag 9 juli 2021 GO Pak je een dessertje? Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) YERSEKE „Eigenlijk was het noodgedwongen, het idee om iets anders te bedenken voor de traditionele Mosseldag in Yerseke", vertelt Tilly Sintnico laas van het Nederlands Mos selbureau. ff Tilly Sintnicolaas op de Yerseke 100 met net opgeviste mos selen. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35