r™]
[*o]
Aioli
m
m.
Yerseke heeft vanaf volgende
week eigen Mosselboulevard
l6,s]
MARGOT
ZEELAND 11
M
open, doen alle uitbaters hun uiterste best om
de schade zoveel mogelijk in te halen. Deson
danks blijven we eerlijk berichten in deze ru
briek. Als de kok minder aandacht besteedt aan
het eten of de opmaak van het bord, dan mel
den we dat. Bij het kiezen uit de 'mains', bestel
len we meteen een portie friet met mayonaise
en een salade. Die komen als extra supplement
op de rekening en blijken een welkome aanvul
ling. Mijn 'vangst van de dag' is een moot ka
beljauw. Die komt op een bedje van postelein
waarvan niet alle blaadjes egaal groen zijn.
Daaromheen cirkelt een klassieke, lichtgebon-
den botersaus. Het visvlees valt netjes uit el
kaar. Ook de garing van de flinke ribeye op het
bord van mijn gezelschap is prima, mooi rosé.
Een halve (koude) maiskolf, bimi en groene as
perges bevechten hun plaats in een ruime hoe
veelheid mojo rojo. Deze pittige salsa op basis
van paprika, knoflook en olijfolie is volgens Iris
huisgemaakt. ,,Alle andere sauzen ook, de koks
maken het meeste zelf', zegt ze.
De gerechten bij Bombaai zijn beslist niet al
ledaags. Dat geldt ook voor de desserts. Neem
de lekker eigenwijze Mexican brownie met
witte chocolademousse aardbeien-rabarber-
compote en framboos. Of wat te zeggen van
gegrilde ananas met kokos-rijstpudding, rum,
limoen, miso-karamelsaus, nougatine? Klinkt
heerlijk. Toch houden we het bij een munt
thee, koffie en de homemade appeltaart met
slagroom die ons als goedmakertje gratis
wordt aangeboden. We overdenken de avond
en concluderen dat onze verwachtingen hoog
waren gespannen. Maar, Bombaai is een
strandbar. De volgende keer houden we het
bij een hamburger.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Er zijn van die liedjes die, wanneer je ze
hoort op de radio, je meteen terug parachu
teren in de tijd. Ik heb dat vooral met de
Franse chansons van Michel Fugain. Als ik die op
de radio hoor, dan zit ik weer achter in de rode
Citroën van mijn vader op weg naar het zonnige
Franse zuiden. Ze waren toen nog gewoon jong
mijn ouders. Ik zag ze toen als leeftijdsloos en
was daar helemaal niet mee bezig. Maar met mijn
broer en ik als puber op de achterbank kunnen zij
niet veel ouder dan 45 zijn geweest.
Het cassettebandje van deze Franse artiest
draaiden we grijs op vakantie. Alle liedjes zongen
we luidkeels mee en we hadden het gevoel dat die
liedjes over ons gingen. Het was daarnaast goed
voor onze beheersing van de Franse taal. Mijn
moeder leerde ons al jong in het Frans tellen en
diverse woordjes. Zo konden we toch wat op z'n
koeterwaals uit onze woorden komen.
Bij de dorpspomp van een piepklein dorpje in
de Provence ontmoetten mijn ouders een Frans
stel. Die dag er na zou er in het dorp een feest, een
'Aioli', worden gegeven in het kader van de Na
tionale feestdag op 14 juli. Of we zin hadden om
aan te schuiven. Nou dat hadden we natuurlijk
wel en zo zaten we de dag erna aan lange tafels te
genieten van een eenvoudig maal van stokbrood,
koude vleeswaren, aardappelen, salades en na
tuurlijk aioli. De veelal zelf verbouwde wijn
vloeide rijkelijk en hoe meer wijn hoe uitbundi
ger de stemming en de Fransen zongen al gauw
een heel arsenaal aan liederen. Totdat wij aan de
beurt waren als 'les Hollandais' en we niet verder
kwamen dan Tante in Marokko. Maar dat gaf niet,
we genoten en voelden ons helemaal Frans.
Wanneer ik aioli eet zit ik weer op dat plein.
Meng 1 eierdooier met 2 knoflooktenen en voeg
druppelsgewijs 250 ml. olijfolie toe. Blijf kloppen
totdat het de dikte van mayonaise heeft en voeg
wat zout en peper toe. Eet met veel stokbrood.
Hoe meer wijn hoe uitbundiger de stemming en de
Fransen zongen al gauw een heel arsenaal aan liederen
,,Door corona wilden we we een
ander concept neerzetten en dat
beviel zo goed dat we dit jaar
weer vanaf het begin van het
Mosselseizoen tot en met het be
gin van het Oesterseizoen iedere
week een Mosselboulevard orga
niseren. Veel ondernemers uit
de schelpdiersector hebben zich
achter dit idee geschaard waar
door er twaalf weken lang een
heel afwisselend programma
aangeboden wordt", legt ze uit.
Zeeuws Meisje
,,Er staan diverse foodtrucks, er
zijn culinaire wandelingen waar
je telkens bij een andere horeca
gelegenheid een gerecht van de
maaltijd kunt nuttigen, er zijn
extra terrassen in het hele dorp
naast theatervoorstellingen, en
een expositie van Zeeuws Meisje
en natuurlijk kun je overal de
mosselen proeven en straks ook
de oesters. De Mosseldag was
een massaal evenement, dit
moet zorgen voor een betere ver
spreiding van bezoekers en het is
ook gewoon een erg leuk con
cept."
Woensdag gaat de Mosselbou
levard van start en vertrekt er
een boot met schoolkinderen de
Oosterschelde op voor een edu
catief vaartochtje om hen ook
aan de mossel te krijgen. ,,Dat
herhalen we later nog een keer
met kinderen die hier op vakan
tie zijn. Kinderen zijn namelijk
een belangrijke doelgroep", lacht
ze. „Gelukkig is de mossel dit
jaar van uitzonderlijke kwaliteit.
En nee, dat zeggen ze misschien
wel ieder jaar, maar dit jaar is het
echt zo."
Speciaal voor kinderen kook je
eerst de mosselen met wat prei
en ui. Niet met wortelen, want
dan krijgen de mosselen een
oranje kleur. Haal de mossels uit
de schelp en rijg ze aan satéstok
jes en serveer met brood, sla en
sausjes.
eindscore
BEOORDELING
vrijdag 9 juli 2021
GO
Pak je een dessertje?
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
YERSEKE „Eigenlijk was het
noodgedwongen, het idee om
iets anders te bedenken voor
de traditionele Mosseldag in
Yerseke", vertelt Tilly Sintnico
laas van het Nederlands Mos
selbureau.
ff
Tilly Sintnicolaas op de Yerseke 100 met net opgeviste mos
selen. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN