ZEELAND 3 VANDAAG Voor wie af wil slan ken, is het aanrader. Een mossel bevat namelijk nagenoeg geen vetten en kool hydraten. Volgens de Hoge Gezondheids raad is vis - en ook de mossel-niet al leen een goede bron van eiwitten, maar ookvanomega-3 vetzuren, jodium en vitaminen. Mosselen zijn daarom een prima alternatief voor vlees. Maar, sommige mensen zijn allergisch voor het eiwit in mosse len. Dat kan leiden tot misselijkheid en huidirritatie. Niks is zo gezellig als met vrienden een panne tje mosselen oppeuzelen op het terras van een Zeeuws restaurant. In Zeeuws-Vlaanderen is Philippine natuurlijk hét mosseldorp. Boven de rivier zijn Yerseke, Bruinisse en Zierikzee 'the usual suspects', maar eigenlijk voeren de meeste Zeeuwse restaurants mosselen in het seizoen. Wil je thuis kokkerellen dan kun je terecht bij viszaken en supermarkten die 2 kilogram mos selen in lekvrije bakken verkopen. Op de ver pakking staat een houdbaarheidsdatum. Door gaans kun je mosselen in een lekvrije verpak king een week bewaren. Een kind kan de was doen, zeker als je een pan met een dunne bodem gebruikt. De pure smaak blijft het beste overeind in de klassieke berei ding. Spoel de mosselen en verwijder de kapotte. Doe ze in de pan met wat ui, prei, laurierblad en bladselderij. Een flink snuf verse peper erop en een glas water, bier of wijn erbij. Als het deksel driemaal omhoog is gekomen, zijn de mosselen gaar. De schelpen moeten mooi open staan. Dat valt wel mee. Het zwarte goud zit bij lange na nog niet aan de goudprijs. Restaurants bieden gekookte mosselen inclusief sausjes, friet of brood aan voor redelijke prij zen. De vraagprijs varieert van 17,50 tot 24 euro per per soon. Dat wijkt nauwelijks af van voorgaande jaren. In de winkel verschillen de prijzen nogal, maar houd er rekening mee dat mosselen in verschil lende maten worden aange boden. Kleintjes zijn veel goedkoper dan grote. De mi ni's heten Extra. Daarvan zit ten er meer dan 75 stuks in een kilo. Dat loopt via Super, Imperial en Jumbo op tot Goudmerk, met slechts 45 stuks per kilo. Controleer dus de maat bij aankoop. Super markten bieden momenteel mosselen aan van 3,00 tot 7,50 euro per kilo. Doorgaans zijn de prijsknallers de kleinste maat mosselen. Mosselen zijn een veilig pro duct. De schelpdieren wor den pas opgevist als is geble ken dat er geen schadelijke al gen, bacteriën of virussen mee komen. De mosselver- werkende bedrijven controle ren voortdurend de kwaliteit. Kook je thuis mosselen, sor teer ze dan wel goed. Mosse len met een kapotte schelp gooi je het beste meteen weg. Er bestaat een misverstand over mosselen die in lekvrije verpakkingen iets openstaan. Dat komt omdat de mossel zich ontspant in zijn be schermde omgeving. Ze zijn echter nog steeds gezond. Houd bij twijfel de mossel even onder koud water en tik er tegen. Als de mossel zich langzaam sluit, is het schelp dier nog in leven en dus eet baar. Mosselen die tijdens het koken dicht blijven staan, zijn toch goed. Die schelpdieren hebben gewoon een sterkere sluitspier. De eerste geluiden voor de oogst van 2021 zijn hoopgevend. Chef koks reppen van een goed gevulde mossel. Dat wil zeggen dat een mossel dan zo'n 25 tot 30 procent vleesgewicht ofwel 250 tot 300 gram op 1 kilo mosselen bezit. Je hebt dan echt wel wat om op te kauwen. Mosselen zijn een prima en gezond alternatief voor vlees markt. Dat is ongeveer hetzelfde als in 2020. Kenners vinden de bodemcultuurmosselen iets lekkerder. De smaak is wat vol ler en intenser dan van hangcul- tuurmosselen, menen ze. Ook is de schelp steviger zodat hij minder snel kapot gaat. Het voordeel van de hangcultuur- mossel is dat hij altijd zandvrij is, maar bodemmosselen wor den tegenwoordig door han delsbedrijven zo goed gespoeld dat ze ook geen zand meer be vatten. Naar verwachting komen er dit seizoen 35 miljoen kilo mosse len van de bodemkweek op de woensdag 7 juli 2021 goud: tien mosselweetjes 4 Wie eten al die mosselen op? Niet de Nederlanders. Bijna twee derde van de Zeeuwse mosselen verdwijnt in Belgi sche kelen. Nederlan ders verorberen onge veer 10 van de jaars- lijkse 35 miljoen kilo. 6 Zijn mosselen gezond? ^^Waar kan ik het beste mosselen kopen? Hoe moet ik mosselen koken? 8 Betaal ik dit jaar de hoofdprijs voor een kilo mosselen? 9 Is het eten van mos selen net zo riskant als bijvoorbeeld rauw- melkse kaas? 5 De hamvraag is elk jaar: hoe smaken ze, ofwel is de kwaliteit goed? Voetbanalist Jan Boskamp (midden voor) neemt in 2020 de eerste mosselen in ontvangst. Hij proeft ze samen met radiopresentator Sven Ornelis (rechts voor). foto marcelle davidse Archieffoto van de opening van het mosselseizoen in Yer seke. ARCHIEFFOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN 3 Mosselen worden tegenwoordig in de Oosterschelde ook gekweekt aan touwen, zoals Zuid-Europeanen dat al decennia doen. Is er verschil tussen hangcultuur- en bo- demcultuurmosselen? De hangcultuurmosselen ko- vroeger - eind mei - op markt Qua volume is het een fractie van wat de bo demkwekers produceren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 31