ZEELAND 3
VANDAAG
Voor wie af wil slan
ken, is het aanrader.
Een mossel bevat
namelijk nagenoeg
geen vetten en kool
hydraten. Volgens de
Hoge Gezondheids
raad is vis - en ook
de mossel-niet al
leen een goede bron
van eiwitten, maar
ookvanomega-3
vetzuren, jodium en
vitaminen. Mosselen
zijn daarom een
prima alternatief
voor vlees. Maar,
sommige mensen
zijn allergisch voor
het eiwit in mosse
len. Dat kan leiden
tot misselijkheid en
huidirritatie.
Niks is zo gezellig als met vrienden een panne
tje mosselen oppeuzelen op het terras van een
Zeeuws restaurant. In Zeeuws-Vlaanderen is
Philippine natuurlijk hét mosseldorp. Boven de
rivier zijn Yerseke, Bruinisse en Zierikzee 'the
usual suspects', maar eigenlijk voeren de meeste
Zeeuwse restaurants mosselen in het seizoen.
Wil je thuis kokkerellen dan kun je terecht bij
viszaken en supermarkten die 2 kilogram mos
selen in lekvrije bakken verkopen. Op de ver
pakking staat een houdbaarheidsdatum. Door
gaans kun je mosselen in een lekvrije verpak
king een week bewaren.
Een kind kan de was doen, zeker als je een pan
met een dunne bodem gebruikt. De pure smaak
blijft het beste overeind in de klassieke berei
ding. Spoel de mosselen en verwijder de kapotte.
Doe ze in de pan met wat ui, prei, laurierblad en
bladselderij. Een flink snuf verse peper erop en
een glas water, bier of wijn erbij. Als het deksel
driemaal omhoog is gekomen, zijn de mosselen
gaar. De schelpen moeten mooi open staan.
Dat valt wel mee. Het zwarte
goud zit bij lange na nog niet
aan de goudprijs. Restaurants
bieden gekookte mosselen
inclusief sausjes, friet of
brood aan voor redelijke prij
zen. De vraagprijs varieert
van 17,50 tot 24 euro per per
soon. Dat wijkt nauwelijks af
van voorgaande jaren. In de
winkel verschillen de prijzen
nogal, maar houd er rekening
mee dat mosselen in verschil
lende maten worden aange
boden. Kleintjes zijn veel
goedkoper dan grote. De mi
ni's heten Extra. Daarvan zit
ten er meer dan 75 stuks in
een kilo. Dat loopt via Super,
Imperial en Jumbo op tot
Goudmerk, met slechts 45
stuks per kilo. Controleer dus
de maat bij aankoop. Super
markten bieden momenteel
mosselen aan van 3,00 tot 7,50
euro per kilo. Doorgaans zijn
de prijsknallers de kleinste
maat mosselen.
Mosselen zijn een veilig pro
duct. De schelpdieren wor
den pas opgevist als is geble
ken dat er geen schadelijke al
gen, bacteriën of virussen
mee komen. De mosselver-
werkende bedrijven controle
ren voortdurend de kwaliteit.
Kook je thuis mosselen, sor
teer ze dan wel goed. Mosse
len met een kapotte schelp
gooi je het beste meteen weg.
Er bestaat een misverstand
over mosselen die in lekvrije
verpakkingen iets openstaan.
Dat komt omdat de mossel
zich ontspant in zijn be
schermde omgeving. Ze zijn
echter nog steeds gezond.
Houd bij twijfel de mossel
even onder koud water en tik
er tegen. Als de mossel zich
langzaam sluit, is het schelp
dier nog in leven en dus eet
baar. Mosselen die tijdens het
koken dicht blijven staan, zijn
toch goed. Die schelpdieren
hebben gewoon een sterkere
sluitspier.
De eerste geluiden voor de oogst
van 2021 zijn hoopgevend. Chef
koks reppen van een goed gevulde
mossel. Dat wil zeggen dat een
mossel dan zo'n 25 tot 30 procent
vleesgewicht ofwel 250 tot 300
gram op 1 kilo mosselen bezit. Je
hebt dan echt wel wat om op te
kauwen.
Mosselen zijn
een prima en
gezond
alternatief voor
vlees
markt. Dat is ongeveer hetzelfde
als in 2020. Kenners vinden de
bodemcultuurmosselen iets
lekkerder. De smaak is wat vol
ler en intenser dan van hangcul-
tuurmosselen, menen ze. Ook is
de schelp steviger zodat hij
minder snel kapot gaat. Het
voordeel van de hangcultuur-
mossel is dat hij altijd zandvrij
is, maar bodemmosselen wor
den tegenwoordig door han
delsbedrijven zo goed gespoeld
dat ze ook geen zand meer be
vatten.
Naar verwachting komen er dit
seizoen 35 miljoen kilo mosse
len van de bodemkweek op de
woensdag 7 juli 2021
goud: tien mosselweetjes
4 Wie eten al die
mosselen op?
Niet de Nederlanders.
Bijna twee derde van
de Zeeuwse mosselen
verdwijnt in Belgi
sche kelen. Nederlan
ders verorberen onge
veer 10 van de jaars-
lijkse 35 miljoen kilo.
6 Zijn mosselen
gezond?
^^Waar kan ik het beste mosselen kopen?
Hoe moet ik mosselen koken?
8 Betaal ik dit jaar de
hoofdprijs voor een
kilo mosselen?
9 Is het eten van mos
selen net zo riskant
als bijvoorbeeld rauw-
melkse kaas?
5 De hamvraag is elk jaar:
hoe smaken ze, ofwel is de
kwaliteit goed?
Voetbanalist Jan Boskamp (midden voor) neemt in 2020 de eerste mosselen in ontvangst. Hij proeft ze samen met radiopresentator
Sven Ornelis (rechts voor). foto marcelle davidse
Archieffoto van de opening
van het mosselseizoen in Yer
seke.
ARCHIEFFOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
3 Mosselen worden
tegenwoordig in
de Oosterschelde
ook gekweekt aan touwen,
zoals Zuid-Europeanen dat al
decennia doen. Is er verschil
tussen hangcultuur- en bo-
demcultuurmosselen?
De hangcultuurmosselen ko-
vroeger - eind mei - op
markt Qua volume is het
een fractie van wat de bo
demkwekers produceren.