Tv-kok Julius Jaspers over de charmes van de buitenkeuken
Op warme dagen is koken in de tuin
stukken aangenamer dan binnen. Met
deze buitenkeukens bereid je je curry,
vissalade of grillvlees onder de avondzon.
16
Van 200 tot 20.000euro
Je kunt het zo gek maken als je wilt:
er zijn buitenkeukens met induc
tiegrill speciaal voor teppan yaki, of
met ingebouwde koelkast om je
champagne in te bewaren. Wat dacht
je van Joe's Barbecue Smoker Double
Door Train, een barbecue met rook-
oven en kookgedeelte in de vorm
van een locomotief op rails. Hij is
vier meter lang en voorzien van on
der meer een grote grillkamer met
kookkamerdeksels, een innovatief
warmtedistributiesysteem en een
rookkamer in de schoorsteen. De
prijs: 16.995 euro.
Wie een instapmodel wil, kan den
ken aan een Weber Spirit (599 euro)
of een Boretti Robusto (649 euro).
Beide toestellen werken op gas, heb
ben een groot grilloppervlak met
voldoende werkruimte en een zij
brander. Ook zijn ze voorzien van
een opbergkast voor de gasfles en
accessoires. Wie deze instapmodel
len nog te duur vindt: de Barbecook
Spring, met twee hoofdbranders en
een zijbrander, kost 209 euro.
Eens in de vier jaar krijgt bar
becuekoning en kookboe
kenschrijver Julius Jaspers
bezoek van de huttenbou-
wer, zoals hij de maker van
zijn zeven meter lange buitenkeuken
noemt. Met een zaag haalt hij dan
een stukje uit de werkbank en ook
het afdakje moet worden bijgewerkt.
De reden: een boom die er dwars
doorheen groeit. Toen Jaspers de keu
ken twaalf jaar geleden liet plaatsen,
was de boom nog een sprietje.
De boom omhakken? Geen optie,
vindt de televisiekok. De buiten
keuken verplaatsen? Ook niet. Dan
maar improviseren, dat is toch ook
de charme van buiten koken. ,,Het
is kamperen in de keuken. Ik neem
van binnen mee wat ik buiten nodig
denk te hebben. En daar moet ik het
mee doen. Ik heb geen zin om tig
keer heen en weer te lopen.''
Zo'n honderdvijftig keer per jaar
kookt Jaspers aan zijn zwart gebeitste
houten buitenkeuken. Niet alleen in
de zomer, ook zo'n twee keer per
week in de winter. Hij is groot lief
hebber van de Big Green Egg, een
kamado (Japans voor kachel of for
nuis) die met houtskool wordt verhit.
Wanneer het echt koud is, stookt hij
een fikkie in de vuurkorf.
Zijn buitenkeuken bestaat onder
meer uit twee werkbanken, de inge
bouwde Big Green Egg, een aantal Ja-
panse grillplaten en een frituur. In de
winter maakt hij stevige kost, denk
aan gebraad dat soms acht uur staat te
pruttelen. In de zomer bereidt hij
meestal salades met een vleesje of
vis. Of hij in de buitenlucht andere
gerechten maakt dan binnen? Niet
echt. ,,Met een kamado kun je grillen
en roken, maar je kunt er net zo mak
kelijk een eitje in koken, een curry in
maken of een brood in bakken. Let er
wel op dat je er geen pannetje met
kunststof handvatten in stopt.''
Eten doet hij ook het liefst buiten.
Meestal met zijn vrouw, heel soms
alleen, en vaak met vrienden. Hij
kookt, terwijl de rest om hem heen
staat met een glas wijn. Bij zijn bui
tenkeuken staat een tafel waar tien
mensen aan kunnen zitten. En het
kruidentuintje is binnen handbereik.
Wil je ook een buitenkeuken?
Wat voor huis heb je?
Je kookplannen zijn mede afhanke
lijk van je woning en de locatie.
,,Echte kerels koken op kolen'', zegt
Jaspers. ,,Je eten smaakt weliswaar
heerlijk, maar het moet ook künnen.
Als je bovenburen hebt, ga je niet om
tien uur 's avonds nog spareribs op
een vuur gooien, grote kans dat de
buren van drie hoog dat niet prettig
vinden. Sommige Verenigingen van
Eigenaren verbieden het zelfs. Kies
dan een gasbarbecue of ga voor elek
trisch en koop een inductieplaaatje.
Ben je idolaat van grillen en roken en
heb je de ruimte? Dan raad ik een
kamado aan. Of koop een petroleum
stelletje.''
Grillen én soep maken
Wat ben je allemaal van plan: wil je
alleen grillen of wil je ook een pan
erwtensoep kunnen maken? Zijn
twee branders genoeg of heb je vaak
eters en wil je er vijf? Welk soort
rooster wil je: verchroomd, geëmail
leerd, roestvrij staal of gietijzer? Wel
of geen zijbrander voor bijvoorbeeld
sauzen en bijgerechten?
Jaspers heeft geen spoelbak en
stromend water bij zijn buitenkeu
ken. ,,Dat is gedoe. In de winter moet
je het water aftappen en de leidingen
afsluiten, terwijl het in de zomer kan
gaan stinken: als je een paar dagen
die kraan niet gebruikt, ruikt je tuin
naar riool.''
ZATERDAG 3 JULI 2021 GO
Double Door Train
Spirit
Julius Jaspers
kookt zo'n 150 keer
per jaar buiten.
FOTO RICK ARNOLD
Onder, van links
naar rechts:
Weber Spirit,
ca. €599.
Joe's BBQ Smoker
Double Door Train,
ca. €16.995.
Doe-het-zelfpak-
ket voor buiten
keuken met stei
gerhout, €264.
JORG STEIGERHOUT
Boretti Robusto,
ca. €649.
Kokkerellen
tussen de
tuinplanten
JEROEN KREULE
Denk dan eerst goed na over je
kookambities en de mogelijkheden.