Tv-kok Julius Jaspers over de charmes van de buitenkeuken Op warme dagen is koken in de tuin stukken aangenamer dan binnen. Met deze buitenkeukens bereid je je curry, vissalade of grillvlees onder de avondzon. 16 Van 200 tot 20.000euro Je kunt het zo gek maken als je wilt: er zijn buitenkeukens met induc tiegrill speciaal voor teppan yaki, of met ingebouwde koelkast om je champagne in te bewaren. Wat dacht je van Joe's Barbecue Smoker Double Door Train, een barbecue met rook- oven en kookgedeelte in de vorm van een locomotief op rails. Hij is vier meter lang en voorzien van on der meer een grote grillkamer met kookkamerdeksels, een innovatief warmtedistributiesysteem en een rookkamer in de schoorsteen. De prijs: 16.995 euro. Wie een instapmodel wil, kan den ken aan een Weber Spirit (599 euro) of een Boretti Robusto (649 euro). Beide toestellen werken op gas, heb ben een groot grilloppervlak met voldoende werkruimte en een zij brander. Ook zijn ze voorzien van een opbergkast voor de gasfles en accessoires. Wie deze instapmodel len nog te duur vindt: de Barbecook Spring, met twee hoofdbranders en een zijbrander, kost 209 euro. Eens in de vier jaar krijgt bar becuekoning en kookboe kenschrijver Julius Jaspers bezoek van de huttenbou- wer, zoals hij de maker van zijn zeven meter lange buitenkeuken noemt. Met een zaag haalt hij dan een stukje uit de werkbank en ook het afdakje moet worden bijgewerkt. De reden: een boom die er dwars doorheen groeit. Toen Jaspers de keu ken twaalf jaar geleden liet plaatsen, was de boom nog een sprietje. De boom omhakken? Geen optie, vindt de televisiekok. De buiten keuken verplaatsen? Ook niet. Dan maar improviseren, dat is toch ook de charme van buiten koken. ,,Het is kamperen in de keuken. Ik neem van binnen mee wat ik buiten nodig denk te hebben. En daar moet ik het mee doen. Ik heb geen zin om tig keer heen en weer te lopen.'' Zo'n honderdvijftig keer per jaar kookt Jaspers aan zijn zwart gebeitste houten buitenkeuken. Niet alleen in de zomer, ook zo'n twee keer per week in de winter. Hij is groot lief hebber van de Big Green Egg, een kamado (Japans voor kachel of for nuis) die met houtskool wordt verhit. Wanneer het echt koud is, stookt hij een fikkie in de vuurkorf. Zijn buitenkeuken bestaat onder meer uit twee werkbanken, de inge bouwde Big Green Egg, een aantal Ja- panse grillplaten en een frituur. In de winter maakt hij stevige kost, denk aan gebraad dat soms acht uur staat te pruttelen. In de zomer bereidt hij meestal salades met een vleesje of vis. Of hij in de buitenlucht andere gerechten maakt dan binnen? Niet echt. ,,Met een kamado kun je grillen en roken, maar je kunt er net zo mak kelijk een eitje in koken, een curry in maken of een brood in bakken. Let er wel op dat je er geen pannetje met kunststof handvatten in stopt.'' Eten doet hij ook het liefst buiten. Meestal met zijn vrouw, heel soms alleen, en vaak met vrienden. Hij kookt, terwijl de rest om hem heen staat met een glas wijn. Bij zijn bui tenkeuken staat een tafel waar tien mensen aan kunnen zitten. En het kruidentuintje is binnen handbereik. Wil je ook een buitenkeuken? Wat voor huis heb je? Je kookplannen zijn mede afhanke lijk van je woning en de locatie. ,,Echte kerels koken op kolen'', zegt Jaspers. ,,Je eten smaakt weliswaar heerlijk, maar het moet ook künnen. Als je bovenburen hebt, ga je niet om tien uur 's avonds nog spareribs op een vuur gooien, grote kans dat de buren van drie hoog dat niet prettig vinden. Sommige Verenigingen van Eigenaren verbieden het zelfs. Kies dan een gasbarbecue of ga voor elek trisch en koop een inductieplaaatje. Ben je idolaat van grillen en roken en heb je de ruimte? Dan raad ik een kamado aan. Of koop een petroleum stelletje.'' Grillen én soep maken Wat ben je allemaal van plan: wil je alleen grillen of wil je ook een pan erwtensoep kunnen maken? Zijn twee branders genoeg of heb je vaak eters en wil je er vijf? Welk soort rooster wil je: verchroomd, geëmail leerd, roestvrij staal of gietijzer? Wel of geen zijbrander voor bijvoorbeeld sauzen en bijgerechten? Jaspers heeft geen spoelbak en stromend water bij zijn buitenkeu ken. ,,Dat is gedoe. In de winter moet je het water aftappen en de leidingen afsluiten, terwijl het in de zomer kan gaan stinken: als je een paar dagen die kraan niet gebruikt, ruikt je tuin naar riool.'' ZATERDAG 3 JULI 2021 GO Double Door Train Spirit Julius Jaspers kookt zo'n 150 keer per jaar buiten. FOTO RICK ARNOLD Onder, van links naar rechts: Weber Spirit, ca. €599. Joe's BBQ Smoker Double Door Train, ca. €16.995. Doe-het-zelfpak- ket voor buiten keuken met stei gerhout, €264. JORG STEIGERHOUT Boretti Robusto, ca. €649. Kokkerellen tussen de tuinplanten JEROEN KREULE Denk dan eerst goed na over je kookambities en de mogelijkheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 60