DAG 2. oONDERDENDAM >ADUARDERZIJL (12 KM) DE EMMER IN DE kano is onze handtas op het water. Je kunt er spullen in sjouwen en flesjes water voor onder weg in bewaren. Of je schept er je kano mee leeg als het heeft geregend, zoals vanochtend. Snel laden we daarna al onze bagage in en gaan weer op pad. We merken dat we inmiddels een natuurlijk peddelritme hebben gevonden: we gaan als een speer rechtuit. Na een picknicklunch langs de kant van de Oude Ae-waterweg steekt de wind op en moeten we onze spierkracht flink aanspreken. Af en toe vallen er wat regenspetters. Het grijze weer heeft ook voordelen. We komen de hele dag geen andere vaartuigen tegen: dit voelt echt als avontuur. Net als het - weliswaar kleine - deel van de route die we over land moeten afleggen. Op meerdaagse tochten in het buitenland kan het voor komen dat je een stuk zonder water moet overbruggen, soms zelfs kilometerslang. In onze tocht is het maar een klein stukje: we halen de kano uit het water en zetten 'm op het meegeleverde karretje om een landelijke weg over te steken. Automobilisten wachten geduldig tot we aan de overkant zijn. Binnen 5 minuten is de weg niet meer hoor baar en zijn we terug in de stilte van de Wetsingermaar. Hier in de kop van Groningen spreken ze van 'Wadden- weer' om aan te geven dat het weer hier vaak beter is dan in de rest van Nederland. Als het regent, is het vaak ook snel weer over. Soms zijn we zo dicht bij de Waddenzee dat je die kunt ruiken. Als we aan het einde van de dag in de zon zitten bij onze waterhut op camping Aduarderzijl, oefenen we, met de handleiding van Ben binnen handbereik, onze outdoor- skills. Met brandhout maken we een vuurtje in de vuur- schaal, daarboven hangen we een gietijzeren pan aan de driepoot die met ons meereist. We maken een stoofpot van broccoli en bloemkool, ui, wortel, paprika, droge worst en aardappel. Als voorafle hebben we een kaas- en worstplankje, met restjes Kleikracht-kaas en droge worst van Waddenvarkens. We drinken er een Gronings biertje bij. Vanaf de veranda van onze blokhut op het water genieten we van de roze avondlucht. Koffie zetten we met een percolator die we verhitten op de smeulende kooltjes. Alles lijkt intenser te smaken en te ruiken na zo'n dag in de buitenlucht. MEZZA 31

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 111