DAG 2.
oONDERDENDAM
>ADUARDERZIJL (12 KM)
DE EMMER IN DE kano is onze handtas op het water.
Je kunt er spullen in sjouwen en flesjes water voor onder
weg in bewaren. Of je schept er je kano mee leeg als het
heeft geregend, zoals vanochtend. Snel laden we daarna
al onze bagage in en gaan weer op pad. We merken dat we
inmiddels een natuurlijk peddelritme hebben gevonden:
we gaan als een speer rechtuit. Na een picknicklunch
langs de kant van de Oude Ae-waterweg steekt de wind op
en moeten we onze spierkracht flink aanspreken. Af en
toe vallen er wat regenspetters. Het grijze weer heeft ook
voordelen. We komen de hele dag geen andere vaartuigen
tegen: dit voelt echt als avontuur. Net als het - weliswaar
kleine - deel van de route die we over land moeten afleggen.
Op meerdaagse tochten in het buitenland kan het voor
komen dat je een stuk zonder water moet overbruggen,
soms zelfs kilometerslang. In onze tocht is het maar een
klein stukje: we halen de kano uit het water en zetten 'm
op het meegeleverde karretje om een landelijke weg over
te steken. Automobilisten wachten geduldig tot we aan de
overkant zijn. Binnen 5 minuten is de weg niet meer hoor
baar en zijn we terug in de stilte van de Wetsingermaar.
Hier in de kop van Groningen spreken ze van 'Wadden-
weer' om aan te geven dat het weer hier vaak beter is dan
in de rest van Nederland. Als het regent, is het vaak ook
snel weer over. Soms zijn we zo dicht bij de Waddenzee
dat je die kunt ruiken.
Als we aan het einde van de dag in de zon zitten bij onze
waterhut op camping Aduarderzijl, oefenen we, met de
handleiding van Ben binnen handbereik, onze outdoor-
skills. Met brandhout maken we een vuurtje in de vuur-
schaal, daarboven hangen we een gietijzeren pan aan de
driepoot die met ons meereist. We maken een stoofpot
van broccoli en bloemkool, ui, wortel, paprika, droge
worst en aardappel. Als voorafle hebben we een kaas-
en worstplankje, met restjes Kleikracht-kaas en droge
worst van Waddenvarkens. We drinken er een Gronings
biertje bij.
Vanaf de veranda van onze blokhut op het water genieten
we van de roze avondlucht. Koffie zetten we met een
percolator die we verhitten op de smeulende kooltjes.
Alles lijkt intenser te smaken en te ruiken na zo'n dag
in de buitenlucht.
MEZZA 31