It Noodgedwongen carrièreswitch in coronatijd leidt tot bezinning Daan Klomp maakt flitsende start in Canadese voetbal Ondine van der Vleuten Vlissingen ,,In plaats van dat ik er een biertje in giet, stop ik er een wattenstaafje in." Vlissinger Sven Hardeman vat even kernachtig de carrièreswitch samen die hij in coronatijd maakte. Noodgedwongen, anders zou hij nog steeds als zzp'er in de catering zitten. Lange tijd was hij mede-ei genaar van het Cinecafé bij de Vlis- singse bioscoop. ,,In totaal heb ik 33 jaar in de horeca gezeten. Op mijn 15de rolde ik er in. Wat ik er leuk aan vind? De contacten met men sen, gastvrijheid bieden; ik stel mensen graag op hun gemak en ben zorgzaam. Het afgelopen jaar, toen de tweede lockdown in zicht kwam, werd ik een beetje zenuw achtig. Hoe ging ik nu mijn centjes verdienen? Nu werk ik in de com merciële teststraat van Huisartsen praktijk Zorg op Zak." Meer gewaardeerd ,,Mijn sociale vaardigheden komen me ook hier in de huisartsenprak tijk van pas. Gastvrijheid en vrien delijkheid zijn heel belangrijk in de horeca, ik merk dat in medische contacten die kwali teiten ook van pas komen. Persoonlijk voel ik me nu meer gewaar deerd." ,,Wil ik nog terug? Daar zou ik echt heel diep over moeten na denken. Ik heb grote twijfels. Ik mis de saamhorigheid en het gevoel aan het eind van de avond, dat je er sa men weer iets leuks van hebt weten te maken. Ik mis het contact met de gasten, dat is in een teststraat toch wat vluchtiger. Wat ik niet mis is het werken in de avonden en de Ik krijg nu meer betaald terwijl de uren minder zwaar zijn weekeinden. Je levert een stukje so ciaal leven in, je gezinsleven komt ook onder druk te staan door de werktijden in de horeca. Ik krijg nu meer betaald terwijl de uren min der zwaar zijn. Ik kan elke avond met mijn gezin mee-eten en ze 's avonds mijn volle aandacht geven, zonder dat ik met mijn hoofd al bij het werk voor die avond zit. Mijn kinderen zijn 9 en 10; een heel be langrijke levensfase, dat heb ik me de afgelopen jaren steeds meer ge realiseerd. Tijdens de eerste lock- down heb ik enorm veel tijd met de kinderen doorgebracht." ,,De horeca is een heel aparte bubbel. Er ging een wereld voor me open, toen ik daar uit kwam. Opeens ontmoet je heel andere mensen, heel andere beroepsgroe pen. Je dagindeling wordt heel an ders; niet meer uitslapen en pas in de middag aan je dag beginnen. Geen ontbijt en lunch meer over slaan. Je gaat veel gezonder leven." ,,De komende tijd ga ik nog een paar keer helpen in de horeca, meer als vriendendienst. Maar ook voor mezelf: kijken hoe het was en of het nog goed voelt. De huisartsenprak tijk heeft me gevraagd of ik het zou zien zitten om te kijken wat we ver der met elkaar kunnen, na deze nare tijd. Dat klinkt als muziek in mijn oren. Eerlijk is eerlijk." Gezelligheid ,,De horeca staat bekend als een sec tor waar het hard werken is, voor een relatief lage beloning", zegt sec torbestuurder FNV Horeca Edwin Vlek. ,,Een sector waarin je werkt als anderen vrij zijn, vooral avon den en weekeinden. Daar staan dan weer goede dingen tegenover, zoals de gezelligheid. Maar ook mensen die in de horeca werken, vinden een privéleven belangrijk. Ook zij willen graag zekerheid en goede ar beidsvoorwaarden. Nergens in Ne derland vind je een sector met zo veel nuluren-, draaideur- en flex- contracten. De coronacrisis heeft veel horecamensen de kans gege- ven zich te bezinnen: wint de pas sie het nog van de negatieve aspec ten? Ze komen er achter dat er ba nen zijn waarin je net zoveel ar beidsvreugde beleeft, maar met be tere arbeidsvoorwaarden en een hoger inkomen. Wij zien zelfs dat werknemers overstappen naar su permarkten en distributie, waar het basisinkomen niet eens zoveel hoger is, maar je door de toeslagen toch beter ver dient." In het eerste Ook mensen die in de horeca werken, vinden een privéleven belangrijk kwartaal van 2021 steeg het aantal horecavacatures met 38 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. ,,Vorige week donder dag maakte het CBS de nieuwste cijfers bekend: ten tijde van de co ronacrisis zijn er meer horecabe drijven bij gekomen dan ooit tevo ren", aldus Vlek. Hoe verleid je ver trokken horecamedewerkers terug te keren? Om daar achter te komen, liet de horecavakbond een groot onderzoek uitvoeren onder huidige en uitgestroomde horecamedewer- kers. ,,Wij wilden weten: wat is er nodig om de horeca aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken? De stem van de horecamedewer- kers wordt te weinig gehoord. Over twee weken presenteren we de uit komsten van het onderzoek." Vlek wil wel vast een tipje van de sluier oplichten: „Werkgevers kun nen niet alleen maar eisen dat hun werknemers flexibel zijn, ze moe ten zelf ook meebewegen. Als ie mand vier weekeinden achter el kaar heeft gewerkt, gun hem dan een vrij weekeinde. Onze leden willen meer aandacht voor de ba lans tussen werk en privé, een ho ger basissalaris, meer inkomensze kerheid. Wij zeggen: wil je de toe komst van de horeca verbeteren, dan kun je wel een prachtig mooie campagne lanceren, maar uiteinde lijk betaal je met passie en liefde geen rekeningen." Duurder Wordt het kopje koffie duurder, als het basisinkomen omhoog moet? Vlek: ,,Het geld moet wel ergens vandaan komen. De discussie gaat vaak over wat iets kost, maar kijk eens wat het oplevert. Het alterna tief is dat je een deel van het terras moet sluiten of goedkoop, onderge- kwalificeerd personeel hebt rond lopen. Kijk, als je waardeloos be diend word, is elke euro er een te veel. Maar als ik goed bediend word en het naar mijn zin heb, kijk ik op een heel andere manier naar de re kening." ZEELAND 2 It I vrijdag 2 juli 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl ZEELAND14 horeca?' FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA 'Terug Sven Hardeman deelt nu geen bier tjes uit, maar wat tenstaafjes. De horeca was hun leven, tot co rona alles stillegde en ze noodgedwon gen op een andere ma nier hun brood moesten gaan verdienen. Nu vragen ze zich af: wil ik nog wel terug? - Sven Hardeman - Edwin Vlek, FNV Horeca

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 25