It
Noodgedwongen carrièreswitch in coronatijd leidt tot bezinning
Daan Klomp maakt
flitsende start in
Canadese voetbal
Ondine van der Vleuten
Vlissingen
,,In plaats van dat ik er een biertje in
giet, stop ik er een wattenstaafje
in." Vlissinger Sven Hardeman vat
even kernachtig de carrièreswitch
samen die hij in coronatijd maakte.
Noodgedwongen, anders zou hij
nog steeds als zzp'er in de catering
zitten. Lange tijd was hij mede-ei
genaar van het Cinecafé bij de Vlis-
singse bioscoop. ,,In totaal heb ik 33
jaar in de horeca gezeten. Op mijn
15de rolde ik er in. Wat ik er leuk
aan vind? De contacten met men
sen, gastvrijheid bieden; ik stel
mensen graag op hun gemak en
ben zorgzaam. Het afgelopen jaar,
toen de tweede lockdown in zicht
kwam, werd ik een beetje zenuw
achtig. Hoe ging ik nu mijn centjes
verdienen? Nu werk ik in de com
merciële teststraat van Huisartsen
praktijk Zorg op Zak."
Meer gewaardeerd
,,Mijn sociale vaardigheden komen
me ook hier in de huisartsenprak
tijk van pas. Gastvrijheid en vrien
delijkheid zijn heel belangrijk in de
horeca, ik merk dat in medische
contacten
die kwali
teiten ook
van pas komen.
Persoonlijk voel ik
me nu meer gewaar
deerd." ,,Wil ik nog terug? Daar zou
ik echt heel diep over moeten na
denken. Ik heb grote twijfels. Ik mis
de saamhorigheid en het gevoel aan
het eind van de avond, dat je er sa
men weer iets leuks van hebt weten
te maken. Ik mis het contact met de
gasten, dat is in een teststraat toch
wat vluchtiger. Wat ik niet mis is
het werken in de avonden en de
Ik krijg nu meer
betaald terwijl de
uren minder zwaar
zijn
weekeinden. Je levert een stukje so
ciaal leven in, je gezinsleven komt
ook onder druk te staan door de
werktijden in de horeca. Ik krijg nu
meer betaald terwijl de uren min
der zwaar zijn. Ik kan elke avond
met mijn gezin mee-eten en ze 's
avonds mijn volle aandacht geven,
zonder dat ik met mijn hoofd al bij
het werk voor die avond zit. Mijn
kinderen zijn 9 en 10; een heel be
langrijke levensfase, dat heb ik me
de afgelopen jaren steeds meer ge
realiseerd. Tijdens de eerste lock-
down heb ik enorm veel tijd met de
kinderen doorgebracht."
,,De horeca is een heel aparte
bubbel. Er ging een wereld voor me
open, toen ik daar uit kwam.
Opeens ontmoet je heel andere
mensen, heel andere beroepsgroe
pen. Je dagindeling wordt heel an
ders; niet meer uitslapen en pas in
de middag aan je dag beginnen.
Geen ontbijt en lunch meer over
slaan. Je gaat veel gezonder leven."
,,De komende tijd ga ik nog een
paar keer helpen in de horeca, meer
als vriendendienst. Maar ook voor
mezelf: kijken hoe het was en of het
nog goed voelt. De huisartsenprak
tijk heeft me gevraagd of ik het zou
zien zitten om te kijken wat we ver
der met elkaar kunnen, na deze
nare tijd. Dat klinkt als muziek in
mijn oren. Eerlijk is eerlijk."
Gezelligheid
,,De horeca staat bekend als een sec
tor waar het hard werken is, voor
een relatief lage beloning", zegt sec
torbestuurder FNV Horeca Edwin
Vlek. ,,Een sector waarin je werkt
als anderen vrij zijn, vooral avon
den en weekeinden. Daar staan dan
weer goede dingen tegenover, zoals
de gezelligheid. Maar ook mensen
die in de horeca werken, vinden
een privéleven belangrijk. Ook zij
willen graag zekerheid en goede ar
beidsvoorwaarden. Nergens in Ne
derland vind je een sector met zo
veel nuluren-, draaideur- en flex-
contracten. De coronacrisis heeft
veel horecamensen de kans gege-
ven zich te bezinnen: wint de pas
sie het nog van de negatieve aspec
ten? Ze komen er achter dat er ba
nen zijn waarin je net zoveel ar
beidsvreugde beleeft, maar met be
tere arbeidsvoorwaarden en een
hoger inkomen. Wij zien zelfs dat
werknemers overstappen naar su
permarkten en distributie, waar het
basisinkomen niet
eens zoveel hoger
is, maar je door
de toeslagen
toch beter ver
dient."
In het eerste
Ook mensen die in de
horeca werken,
vinden een privéleven
belangrijk
kwartaal van 2021 steeg het aantal
horecavacatures met 38 procent ten
opzichte van dezelfde periode het
jaar ervoor. ,,Vorige week donder
dag maakte het CBS de nieuwste
cijfers bekend: ten tijde van de co
ronacrisis zijn er meer horecabe
drijven bij gekomen dan ooit tevo
ren", aldus Vlek. Hoe verleid je ver
trokken horecamedewerkers terug
te keren? Om daar achter te komen,
liet de horecavakbond een groot
onderzoek uitvoeren onder huidige
en uitgestroomde horecamedewer-
kers. ,,Wij wilden weten: wat is er
nodig om de horeca aantrekkelijker
en toekomstbestendig te maken?
De stem van de horecamedewer-
kers wordt te weinig gehoord. Over
twee weken presenteren we de uit
komsten van het onderzoek."
Vlek wil wel vast een tipje van de
sluier oplichten: „Werkgevers kun
nen niet alleen maar eisen dat hun
werknemers flexibel zijn, ze moe
ten zelf ook meebewegen. Als ie
mand vier weekeinden achter el
kaar heeft gewerkt, gun hem dan
een vrij weekeinde. Onze leden
willen meer aandacht voor de ba
lans tussen werk en privé, een ho
ger basissalaris, meer inkomensze
kerheid. Wij zeggen: wil je de toe
komst van de horeca verbeteren,
dan kun je wel een prachtig mooie
campagne lanceren, maar uiteinde
lijk betaal je met passie en liefde
geen rekeningen."
Duurder
Wordt het kopje koffie duurder, als
het basisinkomen omhoog moet?
Vlek: ,,Het geld moet wel ergens
vandaan komen. De discussie gaat
vaak over wat iets kost, maar kijk
eens wat het oplevert. Het alterna
tief is dat je een deel van het terras
moet sluiten of goedkoop, onderge-
kwalificeerd personeel hebt rond
lopen. Kijk, als je waardeloos be
diend word, is elke euro er een te
veel. Maar als ik goed bediend word
en het naar mijn zin heb, kijk ik op
een heel andere manier naar de re
kening." ZEELAND 2
It
I vrijdag 2 juli 2021
pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
ZEELAND14
horeca?'
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
'Terug
Sven Hardeman
deelt nu geen bier
tjes uit, maar wat
tenstaafjes.
De horeca was
hun leven, tot co
rona alles stillegde
en ze noodgedwon
gen op een andere ma
nier hun brood moesten
gaan verdienen. Nu vragen ze
zich af: wil ik nog wel terug?
- Sven Hardeman
- Edwin Vlek, FNV Horeca