Kruiden in doosjes kun
je ook best zelf kweken
Nu in de winkel of bestel op
DonaldDuck.nl/Zomer
17
EIGEN TUIN EERST
ROMKE VAN DER KAA
Een slim slot is niet alleen handig om
lieden buiten de deur te houden,
maar ook om voor welkome gasten
de rode loper juist uit te rollen. Bij
voorbeeld door ze (tijdelijk) toegang
te verlenen via een app. Een slot
wordt dan een tijdslot en zorgt dat de
schoonmaker op maandagmorgen
naar binnen kan, en de buren alleen
tijdens je vakantie voor de post en
plantjes. Voor wie aan woningruil
doet of via Airbnb zijn huis verhuurt,
scheelt het ook gedoe: een fysieke
sleuteloverdracht is niet meer nodig.
Een elektronisch slot klinkt wat
griezelig, maar na uitvoerig testen
met drie verschillende merken is de
ervaring van deze auteur dat hij nog
nooit voor een (onbedoeld) gesloten
deur bleef staan. De installatie is wel
een klus voor een echt handige doe-
het-zelver of professional, maar het
gebruik is een fluitje van een cent.
,,Ons slot is niet ontworpen voor
'Over vijftien jaar zeult
praktisch niemand meer
met een ouderwetse
sleutelbos'
whizzkids, maar voor gewone men
sen'', zegt Pierre van den Oord, be
denker van het Nederlandse slimme
slot Loqed. ,,Het lijkt misschien nog
sciencefiction, maar ik ben er heilig
van overtuigd dat praktisch niemand
over vijftien jaar nog met een ouder
wetse sleutelbos zeult.''
Smartlocks worden over het be
staande slot geplaatst. Bij de Loqed
(349 euro) hoefje niet eens je tele
foon tevoorschijn te halen, want het
werkt met aanraakbediening in com
binatie met je bluetoothsignaal.
Mocht je telefoonaccu leeg zijn, dan
kun je altijd nog met een persoon
lijke pincode naar binnen. Het
bekende slotenmerk Yale heeft de
Linus (250 euro), met een draaiknop
aan de binnenzijde en met koppelin
gen naar bijvoorbeeld de slimme
Hue-lampen van Philips.
Een grote speler op deze nog
nieuwe markt is het Oostenrijkse
Nuki. Met zijn starterset (269 euro)
kun je het slot bedienen met je tele
foon, je smartwatch of een com
mando via een spraakassistent als
Siri, Alexa of Google Assistent.
Andere manieren, zoals een blue-
tooth-druppel, zijn optioneel. Een
extra handigheidje is dat hij ook
fysiek de deur voor je op een kier kan
zetten. Dat is nog eens thuiskomen.
Een paar dagen geleden was het
warm en zonnig, een lichte lunch
van toast met avocadoboter en toma
tensalsa leek me wel wat. Avocado's
hebben we hier wel, maar rijpe avo
cado's - dat is andere koek. Er zit dan
wel een sticker op met 'Eet mij, ik
ben rijp', maar dat is een verkoop
truc. Met zo'n keiharde
eetrijpe avocado zou ik
de manager van de su
permarkt nog een gat in
zijn hoofd kunnen
gooien.
Maar goed, de waslijst
van ingrediënten die ik
nodig had was bijna
compleet, toen de zaak
stokte: 10 gram dragon
blad, grofgehakt. Ner
gens te vinden, ook niet
ongehakt. Gelukkig
hebben we in het dorp
nog een ouderwetse
groenteboer en warem
pel: die had dragon, een
enorme hoeveelheid,
luchtdicht opgesloten
in een plastic bakje. Ik
had dus nogal wat
over.
Nu heb ik ooit gewerkt
op een kwekerij waar
van de eigenaar naast
Wat dragon betreft: wat je koopt,
zijn vrij stevige takjes. Knip een paar
millimeter van de onderkant af, want
na een week in de verpakking zijn
die takken ingedroogd. Strip de bla
deren van de onderste 3 centimeter af
en knip de slappe top uit de scheu
ten. Maak een mengsel van potgrond
en scherp zand, of beter nog: aquari-
umgrind, en vul
daarmee een
bloempot. Duw de
takjes dragon een
paar centimeter in
de grond. Zet de pot
met stekken even in
een bakje water, dat
tot net onder de
rand van de pot
komt. Trek een
doorzichtig plastic
zakje over de met
water volgezogen
pot. Knip daar na
een week een
hoekje vanaf, na
twee weken nog
een hoek en haal na
twee weken het
zakje weg. Tegen
die tijd zijn de
stekjes gewor
teld.
Dan rest
alleen nog het
zoeken van een
recept met dragon.
II et zal wel te maken hebben
I met ouder worden: je be
gint te beseffen dat ge
zondheid het enige is dat
I telt. Je ziet het langzaam
gebeuren dat je vriendenkring vlees
eten als vies begrip bestempelt en je
maakt je zorgen over het verande
rende klimaat. Hoe het ook zij, ik zie
mezelf steeds verder opschuiven naar
een hoek waarin ik twintig jaar gele
den niet gezien wilde worden: die
van de vegetariërs. Die stonden in de
tijd van mijn vroegere ik even ver
van me af als nudisten.
Mijn eetpatroon verandert dus en zo
ontstaat een behoefte aan heel an
dere recepten. Het moet immers wel
lekker blijven. Nu woon ik in de pro
vincie en ik weet niet waar chef-kok
en kookboekenschrijver Yotam Otto-
lenghi zijn boodschappen doet, maar
bij mij in de buurt hebben ze nooit
van za'atar en Puy-linzen gehoord.
planten- ook kookgek was. Hij ver
kocht dragon, maar onder zijn we
tenschappelijke naam 'Artemisia
dracunculus', waardoor niemand
doorhad dat dat onooglijke plantje
een keukenkruid was. Er werd nooit
een plant van verkocht. Ik wist daar
door wel wat te doen. Want bijna al
die kruiden die je in plastic doosjes
koopt, kun je makkelijk zelf kweken.
Zelfs op het kleinste balkonnetje kun
je een heel kruidentuintje kwijt.
GO ZATERDAG 26 JUNI 2021
- PIERRE VAN DEN OORD
Vier de zomer met
de vakantieboeken!
Bieslook
V
Snoeien, stekken,
planten, verpotten,
zaaien en schoffelen.
Tuingoeroe Romke
van de Kaa helpt een
handje.