Kruiden in doosjes kun je ook best zelf kweken Nu in de winkel of bestel op DonaldDuck.nl/Zomer 17 EIGEN TUIN EERST ROMKE VAN DER KAA Een slim slot is niet alleen handig om lieden buiten de deur te houden, maar ook om voor welkome gasten de rode loper juist uit te rollen. Bij voorbeeld door ze (tijdelijk) toegang te verlenen via een app. Een slot wordt dan een tijdslot en zorgt dat de schoonmaker op maandagmorgen naar binnen kan, en de buren alleen tijdens je vakantie voor de post en plantjes. Voor wie aan woningruil doet of via Airbnb zijn huis verhuurt, scheelt het ook gedoe: een fysieke sleuteloverdracht is niet meer nodig. Een elektronisch slot klinkt wat griezelig, maar na uitvoerig testen met drie verschillende merken is de ervaring van deze auteur dat hij nog nooit voor een (onbedoeld) gesloten deur bleef staan. De installatie is wel een klus voor een echt handige doe- het-zelver of professional, maar het gebruik is een fluitje van een cent. ,,Ons slot is niet ontworpen voor 'Over vijftien jaar zeult praktisch niemand meer met een ouderwetse sleutelbos' whizzkids, maar voor gewone men sen'', zegt Pierre van den Oord, be denker van het Nederlandse slimme slot Loqed. ,,Het lijkt misschien nog sciencefiction, maar ik ben er heilig van overtuigd dat praktisch niemand over vijftien jaar nog met een ouder wetse sleutelbos zeult.'' Smartlocks worden over het be staande slot geplaatst. Bij de Loqed (349 euro) hoefje niet eens je tele foon tevoorschijn te halen, want het werkt met aanraakbediening in com binatie met je bluetoothsignaal. Mocht je telefoonaccu leeg zijn, dan kun je altijd nog met een persoon lijke pincode naar binnen. Het bekende slotenmerk Yale heeft de Linus (250 euro), met een draaiknop aan de binnenzijde en met koppelin gen naar bijvoorbeeld de slimme Hue-lampen van Philips. Een grote speler op deze nog nieuwe markt is het Oostenrijkse Nuki. Met zijn starterset (269 euro) kun je het slot bedienen met je tele foon, je smartwatch of een com mando via een spraakassistent als Siri, Alexa of Google Assistent. Andere manieren, zoals een blue- tooth-druppel, zijn optioneel. Een extra handigheidje is dat hij ook fysiek de deur voor je op een kier kan zetten. Dat is nog eens thuiskomen. Een paar dagen geleden was het warm en zonnig, een lichte lunch van toast met avocadoboter en toma tensalsa leek me wel wat. Avocado's hebben we hier wel, maar rijpe avo cado's - dat is andere koek. Er zit dan wel een sticker op met 'Eet mij, ik ben rijp', maar dat is een verkoop truc. Met zo'n keiharde eetrijpe avocado zou ik de manager van de su permarkt nog een gat in zijn hoofd kunnen gooien. Maar goed, de waslijst van ingrediënten die ik nodig had was bijna compleet, toen de zaak stokte: 10 gram dragon blad, grofgehakt. Ner gens te vinden, ook niet ongehakt. Gelukkig hebben we in het dorp nog een ouderwetse groenteboer en warem pel: die had dragon, een enorme hoeveelheid, luchtdicht opgesloten in een plastic bakje. Ik had dus nogal wat over. Nu heb ik ooit gewerkt op een kwekerij waar van de eigenaar naast Wat dragon betreft: wat je koopt, zijn vrij stevige takjes. Knip een paar millimeter van de onderkant af, want na een week in de verpakking zijn die takken ingedroogd. Strip de bla deren van de onderste 3 centimeter af en knip de slappe top uit de scheu ten. Maak een mengsel van potgrond en scherp zand, of beter nog: aquari- umgrind, en vul daarmee een bloempot. Duw de takjes dragon een paar centimeter in de grond. Zet de pot met stekken even in een bakje water, dat tot net onder de rand van de pot komt. Trek een doorzichtig plastic zakje over de met water volgezogen pot. Knip daar na een week een hoekje vanaf, na twee weken nog een hoek en haal na twee weken het zakje weg. Tegen die tijd zijn de stekjes gewor teld. Dan rest alleen nog het zoeken van een recept met dragon. II et zal wel te maken hebben I met ouder worden: je be gint te beseffen dat ge zondheid het enige is dat I telt. Je ziet het langzaam gebeuren dat je vriendenkring vlees eten als vies begrip bestempelt en je maakt je zorgen over het verande rende klimaat. Hoe het ook zij, ik zie mezelf steeds verder opschuiven naar een hoek waarin ik twintig jaar gele den niet gezien wilde worden: die van de vegetariërs. Die stonden in de tijd van mijn vroegere ik even ver van me af als nudisten. Mijn eetpatroon verandert dus en zo ontstaat een behoefte aan heel an dere recepten. Het moet immers wel lekker blijven. Nu woon ik in de pro vincie en ik weet niet waar chef-kok en kookboekenschrijver Yotam Otto- lenghi zijn boodschappen doet, maar bij mij in de buurt hebben ze nooit van za'atar en Puy-linzen gehoord. planten- ook kookgek was. Hij ver kocht dragon, maar onder zijn we tenschappelijke naam 'Artemisia dracunculus', waardoor niemand doorhad dat dat onooglijke plantje een keukenkruid was. Er werd nooit een plant van verkocht. Ik wist daar door wel wat te doen. Want bijna al die kruiden die je in plastic doosjes koopt, kun je makkelijk zelf kweken. Zelfs op het kleinste balkonnetje kun je een heel kruidentuintje kwijt. GO ZATERDAG 26 JUNI 2021 - PIERRE VAN DEN OORD Vier de zomer met de vakantieboeken! Bieslook V Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 61