Bierbrouwer gaat aan de kombucha Vissoorten in de W ZEELAND 11 Trampolinehal Vlissingen open, meer attracties Pfasstekelrog Pfasschol Pfassnotolf Pfastong Pfaszeeduivel Pfasgriet Pfasschar Pfaswijting Pfaspan CORDEJONGE VLISSINGEN De trampolinehal in Vlissingen gaat zaterdag 26 juni weer open. Streetjump Vlis singen is uitgebreid tot Dock Fa mily Entertainment Center en biedt bezoekers naast springsen- saties ook vermaak in een laser- game- en een arcadehal. De trampolines in de springhal staan er nog. Maar de squashza- len zijn verdwenen. In die ruimte kan jong en oud zich nu verliezen in een lasergamespel, waarbij de spelers obstakels moeten passe ren of overwinnen. Bezoekers kunnen 'unreal bowlen' op een baan met animaties, waarbij de bowlingbaan onder meer kan veranderen in een piano. Ook is er een spellenhal waarin onder meer pooltafels staan en air- hockey kan worden gespeeld. Bij het entertainmentcentrum kunnen ook e-choppers, ofwel elektrische brommertjes, worden gehuurd. ,,We bieden een pakket activiteiten voor het hele gezin, zodat mensen echt een dagje kunnen blijven", meldt bedrijfs leider Lisa Kroon. Het Dock Fa mily Entertainment Center gaat zaterdag om 10.00 uur open en sluit 's avonds om 20.00 uur. Zon dag is het vermaakcentrum van 10.00 tot 18.00 uur open, maan dag en dinsdag is het gesloten, woensdag van 12.00 tot 20.00 uur, donderdag van 15.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur. Kombucha is een gefermenteerd, licht bruisend drankje waarin groene of zwarte thee is verwerkt. Via Japan en Rusland is het ooit in Europa terechtgekomen. In de jaren '70 was het een populair drankje onder Amerikaanse hippies. Kom- bucha is allerlei geneeskrachtige werkingen toebedeeld. Zo heeft het een positief effect op de darmflora, net als Yakult. Ook bleek uit onder zoek onder profvoetballers dat kombucha helpt tegen angst. Alcoholvrij bestaat niet Voor brouwerij Vermeersen in Hulst past het drankje naadloos in de trend van alcoholvrije drankjes. ,,We hebben nagedacht over het brouwen van alcoholvrij bier, maar er zijn al veel brouwerijen die dat heel goed kunnen", zegt directeur J ohn Vermeersen. Daarom werd de aandacht verlegd naar kombucha, ook een alcoholvrije drank. Ver meersen heeft het Ohm My ge doopt. ,,Veel mensen zijn tegen woordig met bewuste voeding be zig, kleinschalig en uit de eigen re gio. Daar past dit perfect bij." Het vergt een flinke omschake ling voor Vermeersen. De brouwe rij aan de Absdaalseweg wordt uit gebreid voor de productie van kom- bucha. Het brouwproces is boven dien anders dan dat van bier. ,,Er moet zo weinig mogelijk suiker in het eindproduct komen, want sui ker vergist tot alcohol", zegt Ver meersen. ,,Dat is een uitdaging, want het moet alcoholvrij blijven." Kombucha is in het begin van het proces nog een alcoholische drank, maar uiteindelijk zakt het percen tage tot onder de 0,5 procent. Ver meersen: ,,Dan is het volgens de We hebben gedacht aan het brouwen van alcoholvrij bier, maar er zijn al veel brouwerijen die dat heel goed kunnen Nederlandse wet alcoholvrij. Hon derd procent alcoholvrij bestaat niet. Als je een pak jus d'orange een tijdje laat staan, komt er ook alcohol in." Alternatief voor bier Vermeersen werkt voor het project samen met onder meer de HZ, Fer- mentis en FoodDelta Zeeland en krijgt 200.000 euro van de provin- cie. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat overhandigde vrijdagochtend sa men met wethouder Adri Totté van Hulst een cheque. De brouwerij kan het geld goed gebruiken, want Vermeersen wil de grootste kom- bucha-brouwerij van Europa wor den. ,,Nu is het nog een proef, we moeten kijken of dit proces haal baar is. Maar kombucha blijft popu lair op de markt, het is een alterna tief voor bier en wijn. Sommigen drinken het zelfs bij het ontbijt. We zitten in de voorhoede." De directeur hoopt dat zijn kom- bucha voor de zomer van volgend jaar in enkele horecatenten geser veerd wordt. zaterdag 26 juni 2021 GO John Vermeersen (links) geeft uitleg in de brouwerij over kombucha. foto camile schelstraete Bierbrouwerij Vermeersen in Hulst slaat een nieuwe weg in. Naast pils en tripels, rollen er in de toekomst ook flesjes kombu cha van de band. Aan ambitie geen gebrek: Vermeersen wil de grootste van Europa worden. Bob Maes Hulst -John Vermeersen, directeur

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35