Bierbrouwer gaat aan de kombucha
Vissoorten in de W
ZEELAND 11
Trampolinehal
Vlissingen
open, meer
attracties
Pfasstekelrog
Pfasschol Pfassnotolf
Pfastong
Pfaszeeduivel
Pfasgriet
Pfasschar
Pfaswijting
Pfaspan
CORDEJONGE
VLISSINGEN De trampolinehal
in Vlissingen gaat zaterdag 26
juni weer open. Streetjump Vlis
singen is uitgebreid tot Dock Fa
mily Entertainment Center en
biedt bezoekers naast springsen-
saties ook vermaak in een laser-
game- en een arcadehal.
De trampolines in de springhal
staan er nog. Maar de squashza-
len zijn verdwenen. In die ruimte
kan jong en oud zich nu verliezen
in een lasergamespel, waarbij de
spelers obstakels moeten passe
ren of overwinnen. Bezoekers
kunnen 'unreal bowlen' op een
baan met animaties, waarbij de
bowlingbaan onder meer kan
veranderen in een piano. Ook is
er een spellenhal waarin onder
meer pooltafels staan en air-
hockey kan worden gespeeld.
Bij het entertainmentcentrum
kunnen ook e-choppers, ofwel
elektrische brommertjes, worden
gehuurd. ,,We bieden een pakket
activiteiten voor het hele gezin,
zodat mensen echt een dagje
kunnen blijven", meldt bedrijfs
leider Lisa Kroon. Het Dock Fa
mily Entertainment Center gaat
zaterdag om 10.00 uur open en
sluit 's avonds om 20.00 uur. Zon
dag is het vermaakcentrum van
10.00 tot 18.00 uur open, maan
dag en dinsdag is het gesloten,
woensdag van 12.00 tot 20.00 uur,
donderdag van 15.00 tot 20.00 uur
en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur.
Kombucha is een gefermenteerd,
licht bruisend drankje waarin
groene of zwarte thee is verwerkt.
Via Japan en Rusland is het ooit in
Europa terechtgekomen. In de jaren
'70 was het een populair drankje
onder Amerikaanse hippies. Kom-
bucha is allerlei geneeskrachtige
werkingen toebedeeld. Zo heeft het
een positief effect op de darmflora,
net als Yakult. Ook bleek uit onder
zoek onder profvoetballers dat
kombucha helpt tegen angst.
Alcoholvrij bestaat niet
Voor brouwerij Vermeersen in
Hulst past het drankje naadloos in
de trend van alcoholvrije drankjes.
,,We hebben nagedacht over het
brouwen van alcoholvrij bier, maar
er zijn al veel brouwerijen die dat
heel goed kunnen", zegt directeur
J ohn Vermeersen. Daarom werd de
aandacht verlegd naar kombucha,
ook een alcoholvrije drank. Ver
meersen heeft het Ohm My ge
doopt. ,,Veel mensen zijn tegen
woordig met bewuste voeding be
zig, kleinschalig en uit de eigen re
gio. Daar past dit perfect bij."
Het vergt een flinke omschake
ling voor Vermeersen. De brouwe
rij aan de Absdaalseweg wordt uit
gebreid voor de productie van kom-
bucha. Het brouwproces is boven
dien anders dan dat van bier. ,,Er
moet zo weinig mogelijk suiker in
het eindproduct komen, want sui
ker vergist tot alcohol", zegt Ver
meersen. ,,Dat is een uitdaging,
want het moet alcoholvrij blijven."
Kombucha is in het begin van het
proces nog een alcoholische drank,
maar uiteindelijk zakt het percen
tage tot onder de 0,5 procent. Ver
meersen: ,,Dan is het volgens de
We hebben gedacht
aan het brouwen van
alcoholvrij bier, maar
er zijn al veel
brouwerijen die dat
heel goed kunnen
Nederlandse wet alcoholvrij. Hon
derd procent alcoholvrij bestaat
niet. Als je een pak jus d'orange een
tijdje laat staan, komt er ook alcohol
in."
Alternatief voor bier
Vermeersen werkt voor het project
samen met onder meer de HZ, Fer-
mentis en FoodDelta Zeeland en
krijgt 200.000 euro van de provin-
cie. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat
overhandigde vrijdagochtend sa
men met wethouder Adri Totté van
Hulst een cheque. De brouwerij
kan het geld goed gebruiken, want
Vermeersen wil de grootste kom-
bucha-brouwerij van Europa wor
den. ,,Nu is het nog een proef, we
moeten kijken of dit proces haal
baar is. Maar kombucha blijft popu
lair op de markt, het is een alterna
tief voor bier en wijn. Sommigen
drinken het zelfs bij het ontbijt. We
zitten in de voorhoede."
De directeur hoopt dat zijn kom-
bucha voor de zomer van volgend
jaar in enkele horecatenten geser
veerd wordt.
zaterdag 26 juni 2021
GO
John Vermeersen (links) geeft uitleg in de brouwerij over kombucha. foto camile schelstraete
Bierbrouwerij Vermeersen in
Hulst slaat een nieuwe weg in.
Naast pils en tripels, rollen er in
de toekomst ook flesjes kombu
cha van de band. Aan ambitie
geen gebrek: Vermeersen wil de
grootste van Europa worden.
Bob Maes
Hulst
-John Vermeersen, directeur