'Met goede vis moet je niet te veel rommelen' Pan 'Hoe langer fruit aan de plant hangt, hoe beter de smaak' MARGOT ZEELAND 11 RECEPT P i? Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Iet Man liep ik afgelopen week in Noord- Portugal langs de kust met de rugzak. De Atlantische kust doet me steeds weer versteld staan. Die golven zijn fantastisch, al is het water erg koud. De zilte geur is er overigens hetzelfde als hier, maar het is er zoveel ruiger, af wisselender en heuvelachtiger. Het was flink af zien soms, niet alleen omdat we behoorlijk moes ten klimmen en dalen, maar doordat je toch acht kilo op je rug hebt mee te torsen. Daardoor raak je soms bijna uit balans. Onderweg kwamen we maar weinig pleister plaatsen tegen, dus hadden we proviand mee. Daar aan de kust wordt nog met kleine houten bootjes gevist. 's Avonds bepaalde dat het menu. Een keer stuitten we onverwacht op een topplek: Een piepklein visrestaurantje. Echt zo'n plek waarvan je hoopt dat je die ontdekt op vakantie. Het was niet meer dan een hutje met uitzicht op zee waar wat lange tafels stonden. Daar zaten vis sers achter grote pannen met een soort van soep met grote stukken vis erin. Nou, dat zag er na al onze omzwervingen goed uit en vooruit, ze wil den voor die gekke toeristen nog de keuken in terwijl het al drie uur was. Een half uur later stond er ook een pan bij Man en mij op tafel, met een liter van hun eigen wijn, brood en olijven. Ik maakte het recept natuurlijk thuis na en geef het hierbij. Maar eten is ook de sfeer, de ambiance en het feit dat we dit voor ons gevoel helemaal verdiend hadden. Alles kwam hier samen boven die pan. Fruit 2 uien en 2 knoflooktenen aan in olijfolie en giet er een blik gepelde tomaten bij met een pot visfond en een scheut wijn. Voeg er wat mosselen, gamba's en stukken stevige witvis als rogvleugel of kabeljauw aan toe en zout en pe per. In de Portugese variant zaten ook nog krab- pootjes voor de smaak. Laat alles zachtjes gaar worden en smullen maar. Na deze lunch, die ein digde rond zes uur, lagen we een uurtje uit te bui ken op het strand en bestelden we toch maar een taxi. Tot groot vermaak van alle vissers. Het was niet meer dan een hutje met uitzicht op zee, waar wat lange tafels stonden. Daar zaten vissers achter grote pannen met een soort soep met grote stukken vis erin OUWERKERK Het is zomer, of het nu zo voelt buiten of niet. Tijd voor zomerfruit, want on danks regen wind en regen is het daar nu de tijd voor. ,,Ons fruit heeft niet zo'n last van de regen gehad", vertelt Wim Remeeus uit Ouwerkerk. Samen met zijn vrouw Joleen heeft hij in Kapelle een bekend verkooppunt van fruit, te her kennen aan de grote rode aard bei. ,,We hebben naast aardbeien ook frambozen, bramen, blauwe bessen en kersen. Die beginnen al in maart, omdat de bomen in een kas staan. De aardbeien voe ren wel altijd de boventoon, daarvan verkopen we veruit het meest. De pruimen beginnen binnenkort. Bij ons staat alles in tunnels en in een kas, dus het fruit beschadigt niet wanneer het hard regent", legt hij uit. Veel korter ,,De framboos is bij ons trou wens een heel andere dan die in de supermarkt. Die zijn veel zachter van kwaliteit. De weg van de plant naar de consument is bij ons natuurlijk veel korter. Hoe langer de vrucht aan de plant hangt, des te beter de smaak. Zo gauw het fruit geplukt is, wordt de smaak al minder en wanneer je weet dat de weg naar de supermarkt wel vijf dagen kan duren, dan begrijp je waarom mensen bij ons komen voor smakelijk fruit." Maak eens een aardbeien-tira- misu. Klop 250 ml slagroom stijf en meng er 250 mascarpone doorheen. Doop lange vingers in vers sinaasappelsap en beleg hiermee een ovenschaal. Giet het slagroommengsel er over heen en zet in de koelkast. Mari neer ondertussen 500 gram aardbeien met balsamicoazijn. Verdeel dit over de slagroom, verkruimel er een merengue over en versier met basilicum. vrijdag 25 juni 2021 GO Joris Weemaes drinkt bij voorkeur bier bij de sliptong. fotos CAMILESCHELSTRAETE Maandag is visdag in Hulst. Dan kuiert Joris Weemaes (29) vaak naar de markt om zich te verlekkeren bij de kraam van de Bressiaanse vishandel Ghij- sels. Meestal komt hij terug met sliptongetjes. ,,Zo'n tonge tje is eenvoudig, maar lekker eten." Weemaes is een lekkerbek. Niet vreemd, want hij werkte drie jaar lang als tijdelijke kracht bij het vroegere restaurant Roes in Hulst. ,,Ik begon in de spoelkeu ken, maar algauw mocht ik hel pen met de bereiding van koude voor- en nagerechten. Ik heb veel geleerd over hygiëne, netjes werken en presentatie. En na tuurlijk ook over smaken. In een restaurantkeuken leer je so wieso goed proeven." Blond biertje Een loopbaan in de gastronomie werd het niet. Joris werkt tegen woordig bij havenbedrijf North Sea Port, maar zijn passie voor lekker eten is hij niet verloren. Vis staat bijna wekelijks op het menu. ,,Ik haal graag verse vis op de markt. Makkelijk klaar te maken en altijd lekker. Nee, ik drink er geen witte wijn bij. Eer der een biertje." Hij kiest dan Dutch Bargain Imperial Zeeuws Blond. 'Fris als je eerste vakan- Nodig: Drie sliptongen per persoon, zout, peper, bloem, citroen. Bereiding: Peper en zout de vis sen, haal ze door de bloem en bak elke kant twee minuten in de hete boter op mid delmatig vuur. Let op dat de vis niet te ver gaart. Voeg naar wens een beetje citroen toe. Serveren met aardappelsalade, aard appelpuree of pommes du- chesse. tieliefde, bitter zoals die harts tocht vaak eindigt', schatert de brouwer op zijn website. Eenvoudig, maar goed op smaak. Dat is het credo van Joris als hij vis bakt. ,,Ik vind slip tong neutraal het lekkerst. Met een goed product moet je niet te veel rommelen. Peper en zout, even door de bloem halen en dan zo'n twee minuten per kant in de bakboter bakken. De pre cieze garing is het moeilijkst. Voor de rest kan een kind de was doen. Zorg wel dat de boter heet genoeg is. Zo wordt de vis mooi bruin." Hij eet er bij voor keur aardappelsalade, aardap pelmousseline of pommes du- chesse bij. Of een frisse salade, als de mussen van het dak val len. Kaasplankje Joris kookt graag met de sei zoenen mee. Asperges in het voorjaar, hertenstoof in de win ter. Het enige waar hij zijn neus voor ophaalt, zijn mosselen. Op merkelijk voor een Zeeuw. ,,Gek hè. Ik kan niet van mosselen ge nieten. Rauwe oesters daarente gen vind ik heerlijk." ,,Waar ze me voor wakker kun nen maken? Ik denk een kaas plankje met een goed glas port. Dat is de beste afsluiter van de dag." Kijk op de site bij /video Thuiskoks: Joleen Remeeus is een bekend gezicht in Kapelle, waar ze fruit verkoopt. foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35