ill
Chauffeur die hypo kreeg mag
vier jaar niet achter het stuur
■Al
il™
4
Televisiebakker op bezoek in Zierikzee
|4r— H
T"'"
Zoveel bakkers die open en bloot voor
iedereen achter een grote winkelruit hun werk
staan te doen, zijn er niet. Dus Rudolph van Veen
is verrast wanneer hij binnenstapt bij De Man die
Bakt in Zierikzee, voor een opname van zijn
nieuwe programma De Bakfietsop 24Kitchen.
„Jeetje wat is het hier mooi! Dit is ook wel de
moeite waard om voor naar Zeeland te fietsen."
De bekende televisie
bakker doet deze zo
mer alle twaalf pro
vincies aan, op zoek
naar typische streek-
lekkernijen en het verhaal daar
achter.
Samen met lokale bakkers be
reidt hij de broodjes, koeken, bol
len, taartjes en nog meer zoets en
hartigs deels ook echt achter de
bakfiets; een keukentje op wielen,
uitgerust met kookplaat, koelkast,
keukenmachine en een mini-oven
om bij te zetten. ,,Zo ga ik eigenlijk
op snuffelstage door het hele land.
Echt heel leuk!"
Vooral vers
Natuurlijk kan Rudolph in Zee
land niet om de bolus heen, één
van de specialiteiten van Erik van
Doorn. De Man die Bakt maakt er
geen geheim van dat een beetje
desem en nét de juiste balans van
kaneel en stroop voor hem de
smaak maken. ,,Maar de lekkerste
bolus moet vooral vers zijn", zegt
Van Doorn, die ze daarom ook al-
leen maar in kleine hoeveelheden
bakt. ,,Stel dat je er driehonderd
tegelijk maakt, dan is de eerste bo
lus al weer een tijdje onderweg
voordat de laatste uit de oven
komt. Dat proef je."
Natuurlijk heeft Rudolph al va
ker een bolus gegeten en allicht
bakt hij ze zelf weleens. ,,Maar met
dit programma wil ik juist laten
zien hoe mijn buurvrouw ze óók
zou kunnen maken." Dus geen
vaktermen maar zo veel mogelijk
in jip-en-janneketaal, geeft hij col
lega Mark Plaating mee. De mees
terbakker van Zeelandia neemt
voor de Zeeuwse aflevering van De
Bakfiets de schróósel voor zijn re
kening. Het meest lastige aan die
lekkernij (Rudolph: 'ik praat nooit
over een product, dat klinkt te ab
stract') is nog de juiste uitspraak,
blijkt gaandeweg de opnames.
Beperkt verkrijgbaar
Schróósels zijn platte koeken die
zo'n acht weken voor Pasen alleen
in de Kop van Schouwen worden
gebakken, vertelt Plaating. ,,Zeer
beperkt verkrijgbaar dus." Eén van
de vele omstanders die donderdag
nieuwsgierig stilhouden bij de
bakfiets met cameraploeg voor de
Zuidhavenpoort, haalt lachend z'n
schouders op. ,,Nu niet meer dan",
zegt hij met een dikke knipoog.
,,Als dit straks wordt uitgezonden,
kan heel Nederland ze bakken, het
hele jaar door."
Anders dan de bolus kent Ru
dolph de schróósels nog niet, dus
zuigt hij gretig ieder detail uit
Plaating. ,,Deze koek hangt samen
met de straó", vertelt de meester
bakker gelijk ook over die andere
Schouwse traditie; waarbij de
paardenbenen na een winter op
stal in de zee worden gewassen
om kwade geesten te verjagen.
,,De smaak van schróósel zit een
beetje tussen taai-taai en ontbijt
koek in. Vroeger werden ze alleen
met honing gebakken, maar later
kreeg je ook de combinatie met
stroop, met een beetje anijs. Zo
vind ik ze zelf ook het lekkerst."
Plaating laat zien hoe het deeg
wordt bereid. ,,Minimaal een dag
van tevoren", benadrukt hij. Voor
de opnames heeft hij ook het eind
resultaat meegenomen. Dat
smaakt naar meer, knikt de voltal
lige crew die van alles op de zo-
mertoer wat mee mag proeven.
,,Heerlijk", vindt ook Rudolph.
,,Echt een heel leuk recept. Lekker
makkelijk om te maken ook. En ik
moet nodig eens een keer naar de
straó komen kijken."
Rudolph's Bakfiets wordt vanaf
eind augustus uitgezonden. Wan
neer de aflevering in Zierikzee aan
de beurt is, is nog niet bekend.
Met zijn tankwagen reed de chauf
feur uit Bruinisse, die een hypo
(laag bloedglucosegehalte) had, in
op de Opel van de 21-jarige Berhan
Yarali uit Rotterdam die ter plekke
overleed. De aanklager had twee
weken geleden zes maanden cel ge
ëist plus een driejarige rijontzeg
ging en een boete van 750 euro.
De rechtbank oordeelt dat de
chauffeur in aanzienlijke mate on
voorzichtig is geweest. Daarbij
woog de rechtbank in het voordeel
van de man mee dat zijn artsen de
streefwaarden van zijn bloedsui-
kerspiegel relatief laag hadden vast
gesteld. Dat vergroot de kans op een
hypo.
Na het ongeluk constateerden
hulpverleners dat de chauffeur bui
ten bewustzijn was. Enkele weken
vóór het ongeluk trof de politie de
chauffeur, zittend in zijn stil-
staande tankwagen, nog met een
hypo naast de tegenovergestelde
rijbaan aan.
Stress
De chauffeur, die gevaarlijke stof
fen vervoerde, maakte volgens de
aanklager in de maanden vóór het
ongeluk zogezegd 'onverantwoord
lange dagen' en kampte met stress.
Verder merkt de aanklager op dat
de vijftiger soms de bestuurders-
kaart van een ander gebruikte. Dat
is voor chauffeurs een methode om
verplichte pauzes te omzeilen: de
tachograaf registreert de kilometers
zo immers onder een andere naam.
Volgens Elisa Benhaim, de advo
caat van de chauffeur, kón haar
cliënt de hypo niet aan hebben zien
komen. ,,De bloedsuikerspiegel was
een uur eerder nog goed. Dat de
waarde zo drastisch zou dalen, was
niet te verwachten. Als hij dat wél
had verwacht, was hij niet inge
stapt." Zelf sprak de verdachte van
een 'verschrikkelijke zaak'.
vrijdag 25 juni 2021
GO
Rudolph gaat met
de bakfiets door het
land voor 24Kitchen jjjg
.«p
Marcel Modde
Zierikzee
Kijk op de site bij /video
Rudolph van Veen in
Zierikzee
Een 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bruinisse veroorzaakte in
2019 een dodelijk ongeluk bij de afrit van de A16. foto anp
De 55-jarige vrachtwagenchauf
feur die op 11 maart 2019 een
dodelijk ongeluk veroorzaakte
op de afrit van de A16 bij Rotter
dam-Kralingen mag vier jaar niet
achter het stuur zitten. De recht
bank in Rotterdam veroordeelde
de Zeeuw gisteren verder tot
een voorwaardelijke gevange
nisstraf van drie maanden, met
een proeftijd van twee jaar.
Folkert van der Krol
Rotterdam
Rudolph van Veen (l) leert voor zijn programma De Bakfiets van Mark Plaating de fijne kneepjes van
het maken van een typisch Schouwse schröösel koek. Foto rechtsboven: Van Erik van Doorn (l) van de
Man die Bakt wil Rudolph alles weten over de bolus. foto's sandra schimmelpennink