intermediair leermeester 'In de horeca ben je in het weekend altijd de lul' 19 Grip op je ambitie Hoeveel verdien je? [€2000 Kijk op intermediair.nl/ ambitie voor jouw opties. Verdient Marc genoeg? ,,2200 euro bruto en 2000 euro netto per maand. Het is een beetje een gekke constructie, want ze geven me bovenop de 1880 euro netto 120 euro aan reiskosten. Die zou ik normaal niet krijgen, want ik woon om de hoek, maar ik wilde 2000 euro ver dienen. Het is een slimmigheidje van hun kant.'' ,,Ja, zeker. Bij veel zaken krijg je 1700 euro bruto. Ik werd gebeld door een oud-collega: ze zochten ie mand voor het bedrijf waar ik nu werk. Ik dacht: jullie willen mij, dan kan ik ook wat vragen. Ik heb die 2000 euro gebluft. Ze hadden heel hard iemand nodig en zo is dit het geworden.'' ,,Ik heb een contract van 45 uur op basis van vier dagen werken in de week. In de horeca is het vrij normaal dat je 14 of 15 uur op een dag werkt. Voor je overuren krijg je vrije tijd, maar die tijd is er nooit. Daarom heb ik deze vier dagen afgesproken, want ik wil niet aan het eind van het jaar met 300 overuren zitten. In de horeca heerst een cultuur van hard werken voor weinig geld. Daar vind ik m'n sociale leven te belangrijk voor, dus ik ben heel blij met mijn drie vrije dagen in de week.'' ,,450 euro netto. Het vorige bedrijf wilde me een jaarcontract geven met vaste uren. Ik zou dan 1780 euro gaan verdienen. Ik had geluk dat ik net gebeld werd door die oud-collega voor een nieuwe baan.'' ,,De horeca is toch de sector die als eerste dichtgaat als er iets gebeurt. Ik wil daarom een hbo-oplei- ding gaan doen in social work. Dan kan ik bijvoor beeld werken in een jeugdgevangenis. Of bij Brownies&downieS, een cateringbedrijf waar je werkt met mensen met down. In de toekomst wil ik een baan van negen tot vijf. Horeca is leuk, maar je bent in de weekenden en met de feestdagen al tijd de lul: dan moet je werken.'' GO DONDERDAG 24 JUNI 2021 v FOTO'S ARIE KIEVIT CORNE SPARIDAENS, MARLIES WESSELS DONATA MEERMAN (40) uit Oudelande laat zich omscholen tot meubelstoffeerder ,,Het mooiste aan dit werk vind ik hoe divers het is. De ene keer be kleed je een tuinstoel, de andere keer word je uit genodigd op een luxe jacht om het interieur naar wens van de eige naar aan te passen. Ik heb ruim twintig jaar in de horeca gewerkt als kok. De laatste jaren ging ik van jaarcontract naar jaarcontract. Ik zette me altijd voor 200 procent in en kreeg complimenten over m'n kookkunsten, maar uiteindelijk kon ik steeds weer vertrekken. Mijn zelfvertrouwen kreeg daar zo'n knauw van. Ik besloot uit te kij ken naar ander werk. Een creatief beroep het liefst, want achter de computer zitten is niets voor mij. Toen hoorde ik dat Meu- belstoffeerderij Bischops in Vlissingen overgeno men zou worden. Ik vroeg de nieuwe eige naar of ze hulp nodig had. Ik mocht een dag proefdraaien en vond het meteen hartstikke leuk. Via de Ambachts academie kon ik er in de leer, een traject van anderhalf jaar. Dat lijkt misschien lang, maar ik zou nog meer tijd kunnen gebruiken. Het stoffeer dersvak is zo breed. Dan denk ik dat ik alle soor ten stoelen voorbij heb zien komen en dan komt er een klant met weer iets unieks. Ik wil me als zelfstandige specialise ren in het stofferen van auto-interieurs. Mijn man restaureert en verkoopt klassieke auto's. Het lijkt me mooi om onze bedrij ven te combineren.'' LAUWERENS BOEN DER (48) uit Bolsward liet zich omscholen tot schoenhersteller ,,Ik werkte dertig jaar in de grafische vormge ving. Ik heb de hele digi tale ontwikkeling van het vak meegemaakt. Wat begon met zelf ontwer pen, schetsen, uitknip pen en plakken, werd steeds meer computer- werk. Toen de uitgeverij waar ik werkte failliet ging en ik mijn baan kwijt was, had ik dat werk eigenlijk wel gezien. Een praktisch beroep sprak me aan. Ik dacht eerst aan iets met meu bels, maar ik heb niet veel geduld. Drie maan den aan een bank wer ken duurt me te lang. Via de Ambachtsacademie vond ik het vak van schoenhersteller: dat leek me mooi werk, schoenen een tweede leven geven. Ik kon bij een schoenherstelbe- drijf in Joure in de leer. Ik heb daar veel geleerd. Ik kan in dit werk mijn technische vaardig heden combineren met mijn creatieve kant: als een klant binnenkomt met schoenen waar geen redden meer aan lijkt, is het de uitdaging een manier te verzinnen ze toch te herstellen. Ik ben klaar met mijn oplei ding en bezig mijn eigen bedrijf op te zetten in Sneek. Ik wil schoenher stel combineren met een winkel in vintage- en tweedehandskleding. Ik wil ook schoenen verko pen die ik een persoon lijke touch gegeven heb: een ongewone kleur, een apart patroon. Hoe gaaf zou dat zijn, dat mensen over straat gaan met 'mijn' schoenen?'' BARBARA HEUTINK (50) uit Utrecht liet zich omscholen tot kledingreparateur ,,Ik had een administra tieve functie. Toen mijn contract afliep, gaf me dat de kans verder te kij ken. Werken met kleding heeft me altijd getrok ken. Zo kwam ik bij de opleiding tot kleding- reparateur terecht. Ik zocht een leermeester met oog voor detail, die de tijd neemt voor ieder kledingstuk. Die vond ik in Arnhem. Ik heb mode vormgeving gestudeerd en in een kledingwinkel gewerkt, dus ik wist al best veel van kleding, maar het herstel ervan is echt iets anders dan het maken. In het begin maak je vooral zo veel mogelijk meters, om zo veel mogelijk soorten kleding in handen gehad te hebben. Een van de mooiste dingen aan dit werk vind ik het con tact met mensen. Klan ten komen vaak binnen met kleren waar ze erg aan zijn gehecht. Ik vind het leuk om het verhaal erachter te mogen horen en ervoor te zorgen dat ze het nog wat langer kunnen dragen. Die blik in hun ogen als je hun geliefde kledingstuk als nieuw teruggeeft, daar doe ik het voor. Ik ben onlangs afgestudeerd en nu bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf: kledingherstel, maar dan aan huis. Mij kun je boeken wanneer het jou uitkomt, ook 's avonds of in het week end. Ik vind het spannend, voor mezelf beginnen op deze leeftijd. Aan de andere kant zie ik voor delen. Ik neem zelf alle besluiten en heb geen manager meer boven me. Ik heb alle vrijheid.'' Leeftijd: 21 Aantal jaar werkervaring: 6 Aantal werkzame uren per week: 45 Opleiding: mbo Functie: kok Branche: horeca Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 1550 euro bruto. ,,Goed om te horen dat ik meer verdien. Ik wil er binnen tien jaar 1000 euro bij. Met die hbo-opleiding gaat dat lukken." Hoe zit het met jouw salaris? nationalevacaturebank.nl/salariswijzer Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje! werk@dpgmedia.nl c Wat verdien je? c Blij mee? c Maak je veel overuren? c Hoeveel ben je erop vooruitgegaan ten opzichte van je vorige werkgever? c Hoe zie je je toekomst? - Babette Rijkhoff Vandaag: Marc (21) werkt 45 uur in de week als zelfstandig werkend kok.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 19