intermediair
leermeester
'In de horeca ben
je in het weekend
altijd de lul'
19
Grip op je ambitie
Hoeveel verdien je?
[€2000
Kijk op intermediair.nl/
ambitie voor jouw opties.
Verdient Marc genoeg?
,,2200 euro bruto en 2000 euro netto per maand.
Het is een beetje een gekke constructie, want ze
geven me bovenop de 1880 euro netto 120 euro aan
reiskosten. Die zou ik normaal niet krijgen, want
ik woon om de hoek, maar ik wilde 2000 euro ver
dienen. Het is een slimmigheidje van hun kant.''
,,Ja, zeker. Bij veel zaken krijg je 1700 euro bruto. Ik
werd gebeld door een oud-collega: ze zochten ie
mand voor het bedrijf waar ik nu werk. Ik dacht:
jullie willen mij, dan kan ik ook wat vragen. Ik heb
die 2000 euro gebluft. Ze hadden heel hard iemand
nodig en zo is dit het geworden.''
,,Ik heb een contract van 45 uur op basis van vier
dagen werken in de week. In de horeca is het vrij
normaal dat je 14 of 15 uur op een dag werkt. Voor
je overuren krijg je vrije tijd, maar die tijd is er
nooit. Daarom heb ik deze vier dagen afgesproken,
want ik wil niet aan het eind van het jaar met 300
overuren zitten. In de horeca heerst een cultuur
van hard werken voor weinig geld. Daar vind ik
m'n sociale leven te belangrijk voor, dus ik ben
heel blij met mijn drie vrije dagen in de week.''
,,450 euro netto. Het vorige bedrijf wilde me een
jaarcontract geven met vaste uren. Ik zou dan 1780
euro gaan verdienen. Ik had geluk dat ik net gebeld
werd door die oud-collega voor een nieuwe baan.''
,,De horeca is toch de sector die als eerste dichtgaat
als er iets gebeurt. Ik wil daarom een hbo-oplei-
ding gaan doen in social work. Dan kan ik bijvoor
beeld werken in een jeugdgevangenis. Of bij
Brownies&downieS, een cateringbedrijf waar je
werkt met mensen met down. In de toekomst wil
ik een baan van negen tot vijf. Horeca is leuk, maar
je bent in de weekenden en met de feestdagen al
tijd de lul: dan moet je werken.''
GO DONDERDAG 24 JUNI 2021
v
FOTO'S ARIE KIEVIT CORNE SPARIDAENS, MARLIES WESSELS
DONATA MEERMAN
(40) uit Oudelande laat
zich omscholen tot
meubelstoffeerder
,,Het mooiste aan dit
werk vind ik hoe divers
het is. De ene keer be
kleed je een tuinstoel, de
andere keer word je uit
genodigd op een luxe
jacht om het interieur
naar wens van de eige
naar aan te passen. Ik
heb ruim twintig jaar in
de horeca gewerkt als
kok. De laatste jaren ging
ik van jaarcontract naar
jaarcontract. Ik zette me
altijd voor 200 procent in
en kreeg complimenten
over m'n kookkunsten,
maar uiteindelijk kon ik
steeds weer vertrekken.
Mijn zelfvertrouwen
kreeg daar zo'n knauw
van. Ik besloot uit te kij
ken naar ander werk. Een
creatief beroep het liefst,
want achter de computer
zitten is niets voor mij.
Toen hoorde ik dat Meu-
belstoffeerderij Bischops
in Vlissingen overgeno
men zou worden. Ik
vroeg de nieuwe eige
naar of ze hulp nodig
had. Ik mocht een dag
proefdraaien en vond
het meteen hartstikke
leuk. Via de Ambachts
academie kon ik er in
de leer, een traject van
anderhalf jaar. Dat lijkt
misschien lang, maar ik
zou nog meer tijd kunnen
gebruiken. Het stoffeer
dersvak is zo breed. Dan
denk ik dat ik alle soor
ten stoelen voorbij heb
zien komen en dan komt
er een klant met weer
iets unieks. Ik wil me als
zelfstandige specialise
ren in het stofferen van
auto-interieurs. Mijn man
restaureert en verkoopt
klassieke auto's. Het lijkt
me mooi om onze bedrij
ven te combineren.''
LAUWERENS BOEN
DER (48) uit Bolsward
liet zich omscholen tot
schoenhersteller
,,Ik werkte dertig jaar in
de grafische vormge
ving. Ik heb de hele digi
tale ontwikkeling van het
vak meegemaakt. Wat
begon met zelf ontwer
pen, schetsen, uitknip
pen en plakken, werd
steeds meer computer-
werk. Toen de uitgeverij
waar ik werkte failliet
ging en ik mijn baan kwijt
was, had ik dat werk
eigenlijk wel gezien.
Een praktisch beroep
sprak me aan. Ik dacht
eerst aan iets met meu
bels, maar ik heb niet
veel geduld. Drie maan
den aan een bank wer
ken duurt me te lang. Via
de Ambachtsacademie
vond ik het vak van
schoenhersteller: dat
leek me mooi werk,
schoenen een tweede
leven geven. Ik kon bij
een schoenherstelbe-
drijf in Joure in de leer.
Ik heb daar veel geleerd.
Ik kan in dit werk mijn
technische vaardig
heden combineren met
mijn creatieve kant: als
een klant binnenkomt
met schoenen waar
geen redden meer aan
lijkt, is het de uitdaging
een manier te verzinnen
ze toch te herstellen. Ik
ben klaar met mijn oplei
ding en bezig mijn eigen
bedrijf op te zetten in
Sneek. Ik wil schoenher
stel combineren met een
winkel in vintage- en
tweedehandskleding. Ik
wil ook schoenen verko
pen die ik een persoon
lijke touch gegeven heb:
een ongewone kleur,
een apart patroon. Hoe
gaaf zou dat zijn, dat
mensen over straat gaan
met 'mijn' schoenen?''
BARBARA HEUTINK
(50) uit Utrecht liet
zich omscholen tot
kledingreparateur
,,Ik had een administra
tieve functie. Toen mijn
contract afliep, gaf me
dat de kans verder te kij
ken. Werken met kleding
heeft me altijd getrok
ken. Zo kwam ik bij de
opleiding tot kleding-
reparateur terecht. Ik
zocht een leermeester
met oog voor detail, die
de tijd neemt voor ieder
kledingstuk. Die vond ik
in Arnhem. Ik heb mode
vormgeving gestudeerd
en in een kledingwinkel
gewerkt, dus ik wist al
best veel van kleding,
maar het herstel ervan is
echt iets anders dan het
maken. In het begin
maak je vooral zo veel
mogelijk meters, om zo
veel mogelijk soorten
kleding in handen gehad
te hebben. Een van de
mooiste dingen aan dit
werk vind ik het con
tact met mensen. Klan
ten komen vaak binnen
met kleren waar ze erg
aan zijn gehecht. Ik vind
het leuk om het verhaal
erachter te mogen horen
en ervoor te zorgen dat
ze het nog wat langer
kunnen dragen. Die blik
in hun ogen als je hun
geliefde kledingstuk als
nieuw teruggeeft, daar
doe ik het voor. Ik ben
onlangs afgestudeerd
en nu bezig met het
opzetten van mijn eigen
bedrijf: kledingherstel,
maar dan aan huis. Mij
kun je boeken wanneer
het jou uitkomt, ook 's
avonds of in het week
end.
Ik vind het spannend,
voor mezelf beginnen op
deze leeftijd. Aan de
andere kant zie ik voor
delen. Ik neem zelf alle
besluiten en heb geen
manager meer boven
me. Ik heb alle vrijheid.''
Leeftijd: 21
Aantal jaar werkervaring: 6
Aantal werkzame uren per week: 45
Opleiding: mbo
Functie: kok
Branche: horeca
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris
voor zijn functie 1550 euro bruto. ,,Goed om te horen
dat ik meer verdien. Ik wil er binnen tien jaar 1000
euro bij. Met die hbo-opleiding gaat dat lukken."
Hoe zit het met jouw salaris?
nationalevacaturebank.nl/salariswijzer
Meedoen met deze rubriek?
Stuur een mailtje!
werk@dpgmedia.nl
c Wat verdien je?
c Blij mee?
c Maak je veel overuren?
c Hoeveel ben je erop vooruitgegaan ten
opzichte van je vorige werkgever?
c Hoe zie je je toekomst?
- Babette Rijkhoff
Vandaag: Marc (21) werkt
45 uur in de week als
zelfstandig werkend kok.