II Een op vijf eet gezonder door coronapandemie Sprookjes met een mondkapje 5 verwacht RIVM. Duitsland staat nu, met een volgens Van Dissel 'vrij streng importbeleid', op 10 procent. België staat op 13 procent. De Delta-variant zal naar verwach ting in de loop van de zomer de Alfa variant (Britse variant) verdringen als dominante virusvariant. Maar volgens arts-microbioloog Bert Mul der van het Nijmeegse CWZ, komt de Delta-variant in Nederland al veel meer voor dan het RIVM denkt. Mul der doet een soort pcr-test op varian ten van het virus, waardoor hij die al in een eerder stadium kan vaststel len. ,,Ik kom nu al op 39 procent van alle infecties.'' Mulder baseert dit op testen die gisteren in de regio Nijme gen zijn gedaan en waarschuwt voor de exponentiële groei. ,,Vijf dagen geleden was het aandeel van de Delta-variant nog 23 procent, en elf dagen geleden 5 procent.'' Voor de ziekenhuizen zal dit met de huidige infectie- en vaccinatie graad geen probleem zijn, denkt de gezien de dalende besmettingsaantal len. Maar op de iets langere termijn is dit wel iets dat kan gaan spelen.'' Najaar Het najaar is wel een punt van zorg, als de Delta-variant dominant is ge worden. Ook het seizoenseffect zorgt dan weer voor meer besmettingen. De meer besmettelijke coronavariant kan dan tot een nieuwe golf van be smettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland vol ledig is gevaccineerd. Volgens het RIVM bieden de huidige coronavac- cins wel bescherming tegen alle va rianten van het virus. ,,Ook tegen de Delta-variant.'' Volgens Koopmans is het een kwestie van echt nog even volhou den. „Iedereen is toe aan vakantie. Ik zou zeggen: geniet ervan, maar houd je aan de basisafspraken. De alge mene opvatting is dat we er klaar mee zijn, maar dat is nog niet hele maal zo.'' arts-microbioloog. ,,Maar wij komen in de situatie waarin het Verenigd Koninkrijk al zit, namelijk dat andere landen de grenzen voor Nederland dicht zullen houden. Dus wie denkt naar Frankrijk op vakantie te kun nen: het ziet er heel zorgelijk uit.'' Viroloog Marion Koopmans, die naast het RIVM ook de Wereldge zondheidsorganisatie (WHO) advi seert, verwacht dat 'als de aantallen zo blijven dalen' Nederlanders weer mogen gaan reizen in Europa. ,,Op de heel korte termijn verwacht ik niet dat voor Nederland code oranje blijft, Wij komen in de situatie dat andere landen de grenzen voor Nederland dicht zullen houden. Het ziet er heel zorgelijk uit Ouderen houden het liefst alles bij het oude. Maar vooral jonge ren, mensen met een slechte mentale gezondheid en kwets bare mensen gooiden hun eetpa troon sinds het uitbreken van de coronapandemie vorig jaar maart radicaal om. Zo'n 22 procent koos voor meer groente en fruit en minder snacks en alcohol. Ook pakten ze vaker streek- en sei- zoensproducten uit de schappen en gooiden ze minder voedsel weg. Daarentegen ging 12 pro cent juist ongezonder eten. Deze mensen grepen eerder naar snacks, snoep en alcohol en lie ten vaker een vette hap thuisbe zorgen. Bij twee derde van de mensen had de pandemie geen invloed op hun eetpatroon. Dat is de meerderheid, maar toch noemt onderzoeker Marleen Onwezen van Wageningen Economic Re search de uitkomsten bijzonder. Want mensen zijn gewoontedie ren. Dat een derde wel andere keuzes maakte, is een mijlpaal. ,,Zulke enorme verschuivingen zien we eigenlijk nooit. Gedrag veranderen is gewoon ontzet- tend moeilijk. Maar afgelopen periode ging dat kennelijk mak kelijker.'' Volgens Onwezen heeft dat alles te maken met de invloed die het coronavirus heeft op ons leven. Zo was dagelijks in het nieuws dat mensen met obesitas vatbaarder leken voor het virus. Dat kan ertoe hebben aange- spoord om gezonder te gaan le ven, af te vallen en het immuun systeem te verbeteren. Sommige mensen kregen ook meer tijd, waardoor ze langer in de keuken konden staan. En er waren min der feestjes, dus ook minder ver leidingen om net iets te vaak naar dat bakje chips te grijpen. Daartegenover staat dat ande ren flink last hadden van verve ling en bijvoorbeeld meer naar de alcohol grepen. Vooral kwets bare groepen blijken minder weerbaar. Bij hen kunnen stress, angst en verveling juist onge zond eten stimuleren. Onwezen: ,,Bij mensen die de nieuwe wer kelijkheid beter weten te accep teren, zie je juist vaak een gezon der eetpatroon ontstaan.'' IN QUARANTAINE DAG 466 Het was een regenachtige dag met paraplu's en heel veel zin in sprookjes en avontuur. Vooral dat laatst trof, want we waren in de Efteling. De kinderen zijn zes en acht, een heerlijke leeftijd voor magie en achtbanen. Mijn vrouw is het en thousiasme daarvoor gewoon nooit verloren. Ik wel een beetje, maar met die drie om me heen had ik het gewel dig naar mijn zin. Bovendien kon ik mooi nadenken over dit stukkie in elke rij waar we in stonden. De Efteling is namelijk een mooi voorbeeld van de mondkapjesver warring van dit moment. In de rijen voor buitenattracties had iedereen het ding om zijn pols of in zijn zak. Kwam er een overkapping (feitelijk nog steeds buiten), dan moest vol gens de bordjes het mondkapje op. Vrijwel iedereen deed dat vrij routi neus. Je stond immers in redelijke nabijheid van elkaar, het voelde niet verkeerd. De rij ging snel; door die 1,5 meter tussen mensen lijken de wachttijden langer dan ze zijn. Schuifelde je de overkapping weer uit de buitenlucht in: mondkapje af. Vijf minuten later kwam je de attrac tie binnen en was het duidelijk: mondkapje op, want binnen. Maar zodra de rit in een bootje of karretje begon, ging dat kapje weer af. Want niemand schreeuwt de longen uit zijn lijf (in de buitenlucht) achter een mondkapje. En bij een binnenattrac- tie als Fata Morgana zaten we in een bootje met het gezin, omringd door een hoop mechanische poppen, en van allebei krijg je geen corona. Zo dra het karretje terug bij het begin was, schoven we de kapjes weer voor omdat we officieel binnen waren. Omdat ik het de vriendelijke mede werkers niet moeilijk wilde maken? Omdat ik dacht dat het werkte? Ik weet het niet zeker. Ik zag de hele dag de zin en onzin van mensen die ge wend zijn aan een maatregel. We aten pannenkoeken zónder mondkapje. Stonden op om naar de wc te gaan mét. We moesten het opdoen in een 5 meter hoge doorgang van een sprookjeskasteel, waar de frisse wind me om de oren waaide. We droegen het ook in de souvenirwinkel, en toen de vrouw voor me in de rij bij de kassa nieste, toen was ik daar dankbaar voor. Maar weet u wat echt gek voelt: volgende week is alles weer anders. Dan zijn bijna al die rijen, overkap pingen en restaurants ineens mond- kapjevrij. woensdag 23 juni 2021 GO 'domweg gunstig' - Bert Mulder, arts-microbioloog Ruim een derde van de Neder landers is anders gaan eten door corona. De meeste men sen gezonder, maar een flink deel ook ongezonder, blijkt uit nieuw onderzoek. Raymond Boere Wageningen Frank Poorthuis Frank Poorthuis schrijft dagelijks over het gezinsleven tijdens co rona. Deed ik dat omdat het moest? Reageren: frankpoorthuis@dpgmedia.nl koos voor meer groente en fruit en minder snacks en alcohol.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 5