II
Een op vijf eet gezonder door coronapandemie
Sprookjes
met een
mondkapje
5
verwacht RIVM. Duitsland staat nu,
met een volgens Van Dissel 'vrij
streng importbeleid', op 10 procent.
België staat op 13 procent.
De Delta-variant zal naar verwach
ting in de loop van de zomer de Alfa
variant (Britse variant) verdringen
als dominante virusvariant. Maar
volgens arts-microbioloog Bert Mul
der van het Nijmeegse CWZ, komt
de Delta-variant in Nederland al veel
meer voor dan het RIVM denkt. Mul
der doet een soort pcr-test op varian
ten van het virus, waardoor hij die al
in een eerder stadium kan vaststel
len. ,,Ik kom nu al op 39 procent van
alle infecties.'' Mulder baseert dit op
testen die gisteren in de regio Nijme
gen zijn gedaan en waarschuwt voor
de exponentiële groei. ,,Vijf dagen
geleden was het aandeel van de
Delta-variant nog 23 procent, en
elf dagen geleden 5 procent.''
Voor de ziekenhuizen zal dit met
de huidige infectie- en vaccinatie
graad geen probleem zijn, denkt de
gezien de dalende besmettingsaantal
len. Maar op de iets langere termijn is
dit wel iets dat kan gaan spelen.''
Najaar
Het najaar is wel een punt van zorg,
als de Delta-variant dominant is ge
worden. Ook het seizoenseffect zorgt
dan weer voor meer besmettingen.
De meer besmettelijke coronavariant
kan dan tot een nieuwe golf van be
smettingen leiden, aangezien dan
nog niet iedereen in Nederland vol
ledig is gevaccineerd. Volgens het
RIVM bieden de huidige coronavac-
cins wel bescherming tegen alle va
rianten van het virus. ,,Ook tegen de
Delta-variant.''
Volgens Koopmans is het een
kwestie van echt nog even volhou
den. „Iedereen is toe aan vakantie. Ik
zou zeggen: geniet ervan, maar houd
je aan de basisafspraken. De alge
mene opvatting is dat we er klaar
mee zijn, maar dat is nog niet hele
maal zo.''
arts-microbioloog. ,,Maar wij komen
in de situatie waarin het Verenigd
Koninkrijk al zit, namelijk dat andere
landen de grenzen voor Nederland
dicht zullen houden. Dus wie denkt
naar Frankrijk op vakantie te kun
nen: het ziet er heel zorgelijk uit.''
Viroloog Marion Koopmans, die
naast het RIVM ook de Wereldge
zondheidsorganisatie (WHO) advi
seert, verwacht dat 'als de aantallen
zo blijven dalen' Nederlanders weer
mogen gaan reizen in Europa. ,,Op de
heel korte termijn verwacht ik niet
dat voor Nederland code oranje blijft,
Wij komen in de situatie dat andere
landen de grenzen voor Nederland
dicht zullen houden. Het ziet er heel
zorgelijk uit
Ouderen houden het liefst alles
bij het oude. Maar vooral jonge
ren, mensen met een slechte
mentale gezondheid en kwets
bare mensen gooiden hun eetpa
troon sinds het uitbreken van de
coronapandemie vorig jaar maart
radicaal om. Zo'n 22 procent koos
voor meer groente en fruit en
minder snacks en alcohol. Ook
pakten ze vaker streek- en sei-
zoensproducten uit de schappen
en gooiden ze minder voedsel
weg. Daarentegen ging 12 pro
cent juist ongezonder eten. Deze
mensen grepen eerder naar
snacks, snoep en alcohol en lie
ten vaker een vette hap thuisbe
zorgen.
Bij twee derde van de mensen
had de pandemie geen invloed
op hun eetpatroon. Dat is de
meerderheid, maar toch noemt
onderzoeker Marleen Onwezen
van Wageningen Economic Re
search de uitkomsten bijzonder.
Want mensen zijn gewoontedie
ren. Dat een derde wel andere
keuzes maakte, is een mijlpaal.
,,Zulke enorme verschuivingen
zien we eigenlijk nooit. Gedrag
veranderen is gewoon ontzet-
tend moeilijk. Maar afgelopen
periode ging dat kennelijk mak
kelijker.''
Volgens Onwezen heeft dat
alles te maken met de invloed
die het coronavirus heeft op ons
leven. Zo was dagelijks in het
nieuws dat mensen met obesitas
vatbaarder leken voor het virus.
Dat kan ertoe hebben aange-
spoord om gezonder te gaan le
ven, af te vallen en het immuun
systeem te verbeteren. Sommige
mensen kregen ook meer tijd,
waardoor ze langer in de keuken
konden staan. En er waren min
der feestjes, dus ook minder ver
leidingen om net iets te vaak
naar dat bakje chips te grijpen.
Daartegenover staat dat ande
ren flink last hadden van verve
ling en bijvoorbeeld meer naar
de alcohol grepen. Vooral kwets
bare groepen blijken minder
weerbaar. Bij hen kunnen stress,
angst en verveling juist onge
zond eten stimuleren. Onwezen:
,,Bij mensen die de nieuwe wer
kelijkheid beter weten te accep
teren, zie je juist vaak een gezon
der eetpatroon ontstaan.''
IN QUARANTAINE
DAG 466
Het was een regenachtige dag
met paraplu's en heel veel zin
in sprookjes en avontuur.
Vooral dat laatst trof, want we waren
in de Efteling. De kinderen zijn zes en
acht, een heerlijke leeftijd voor magie
en achtbanen. Mijn vrouw is het en
thousiasme daarvoor gewoon nooit
verloren. Ik wel een beetje, maar met
die drie om me heen had ik het gewel
dig naar mijn zin. Bovendien kon ik
mooi nadenken over dit stukkie in
elke rij waar we in stonden.
De Efteling is namelijk een mooi
voorbeeld van de mondkapjesver
warring van dit moment. In de rijen
voor buitenattracties had iedereen
het ding om zijn pols of in zijn zak.
Kwam er een overkapping (feitelijk
nog steeds buiten), dan moest vol
gens de bordjes het mondkapje op.
Vrijwel iedereen deed dat vrij routi
neus. Je stond immers in redelijke
nabijheid van elkaar, het voelde niet
verkeerd. De rij ging snel; door die
1,5 meter tussen mensen lijken de
wachttijden langer dan ze zijn.
Schuifelde je de overkapping weer
uit de buitenlucht in: mondkapje af.
Vijf minuten later kwam je de attrac
tie binnen en was het duidelijk:
mondkapje op, want binnen. Maar
zodra de rit in een bootje of karretje
begon, ging dat kapje weer af. Want
niemand schreeuwt de longen uit
zijn lijf (in de buitenlucht) achter een
mondkapje. En bij een binnenattrac-
tie als Fata Morgana zaten we in een
bootje met het gezin, omringd door
een hoop mechanische poppen, en
van allebei krijg je geen corona. Zo
dra het karretje terug bij het begin
was, schoven we de kapjes weer voor
omdat we officieel binnen waren.
Omdat ik het de vriendelijke mede
werkers niet moeilijk wilde maken?
Omdat ik dacht dat het werkte? Ik
weet het niet zeker. Ik zag de hele dag
de zin en onzin van mensen die ge
wend zijn aan een maatregel. We aten
pannenkoeken zónder mondkapje.
Stonden op om naar de wc te gaan
mét. We moesten het opdoen in een
5 meter hoge doorgang van een
sprookjeskasteel, waar de frisse wind
me om de oren waaide. We droegen
het ook in de souvenirwinkel, en toen
de vrouw voor me in de rij bij de kassa
nieste, toen was ik daar dankbaar voor.
Maar weet u wat echt gek voelt:
volgende week is alles weer anders.
Dan zijn bijna al die rijen, overkap
pingen en restaurants ineens mond-
kapjevrij.
woensdag 23 juni 2021
GO
'domweg gunstig'
- Bert Mulder, arts-microbioloog
Ruim een derde van de Neder
landers is anders gaan eten
door corona. De meeste men
sen gezonder, maar een flink
deel ook ongezonder, blijkt uit
nieuw onderzoek.
Raymond Boere
Wageningen
Frank
Poorthuis
Frank Poorthuis schrijft dagelijks
over het gezinsleven tijdens co
rona.
Deed ik dat omdat het moest?
Reageren:
frankpoorthuis@dpgmedia.nl
koos voor meer
groente en fruit
en minder snacks
en alcohol.