Hee kom op,
niet piekeren, doen!
intern^ediair
"Ik wil écht minder
werken als die kleine
straks komt. Dat gaat
mijn baas niet tof vinden...
intermediair.nl/
ambitie voor
jouw opties.
ECONOMIE 17
Het nieuwe bezorgplatform Bistroo.nl wil het opnemen tegen gevestigde
platformen als Thuisbezorgd.nl en Deliveroo. Koninklijke Horeca Nederland (KHN)
heeft hoge verwachtingen, maar of consumenten er warm voor lopen is nog de vraag.
CO
i.jdi
We spelen
niet het
zelfde spel,
maar een
ander spel
Grip op je ambitie
Kijk op
e zijn een vloek en
een zegen tegelijk:
dankzij maaltijdbe
zorgdiensten als
Thuisbezorgd.nl en
Deliveroo kregen res
taurants er miljoenen
klanten bij. Voor talloze horeca-onder-
nemers vormden de online bezorg
diensten afgelopen coronajaar zelfs de
enige reddingsboei om tijdens de lock-
downs in leven te blijven.
Maar dat is niet gratis, want tegelijk
harken de bezorgdiensten een flinke
commissie binnen voor hun werk. Zo
rekent Thuisbezorgd.nl een commissie
van 13 procent per bestelling (exclusief
bezorging), plus 19 cent administratie
kosten.
Ondernemers klagen daar al jaren
over. Thuisbezorgd.nl en Deliveroo
zijn echter zo groot geworden dat res
taurants niet meer om hen heen kun
nen. Zo komen er via Thuisbezorgd.nl
maandelijks ruim een miljoen bestel
lingen binnen, een derde van de Ne
derlanders bestelt tenminste één keer
per jaar via het platform.
Frustraties
De frustraties zijn er in coronatijd niet
minder op geworden, weet branche
vereniging Koninklijke Horeca Neder
land. Zo vroegen ze Thuisbezorgd.nl
om uit coulance tijdelijk lagere com
missie te rekenen. Een geste volgde,
maar enkel voor de nieuwe deelne
mers. ,,Het was eigenlijk niet meer dan
een mooie marketingtruc'', is het ver
wijt van de ondernemers.
Het zal niet verbazen dat er - veelal
vanuit de horeca zelf- allerlei pogin
gen zijn ondernomen om onder de
macht van gevestigde platformen uit te
komen. Hoeveel nieuwe initiatieven er
de afgelopen jaren zijn gestart, durft de
branchevereniging niet te zeggen,
maar KHN denkt dat het om enkele
tientallen gaat.
De een is succesvoller dan de ander,
maar geen partij is het gelukt om echt
door te breken. ,,Het is lastig opboksen
tegen de reuzen'', zegt een KHN-
woordvoerder. ,,Het belangrijkste voor
een horecaondernemer is om gevon
den te worden door de gast die bij jou
wil bestellen. Met de enorme marke-
tingoffensieven van bijvoorbeeld
Thuisbezorgd is het moeilijk om daar
als ondernemer omheen te werken.''
Toch gloort er hoop. Nieuwkomer
Bistroo is een serieus alternatief voor
de ondernemers, denkt de club van
horecaondernemers. De start-up is net
voor corona gelanceerd en richt zich
behalve op bezorging van maaltijden
ook op bezorging van vers- en speci-
aalproducten en versnaperingen.
Houdgreep
Bedenker en oprichter Bas Roos (30)
las jaren geleden berichten dat restau
rants in de houdgreep zaten bij platfor
men en kwam zo op het idee om een
nieuw platform te ontwikkelen: één
waar ondernemers een fractie van de
kosten betalen, zelf de regie in handen
houden (ook zelf bezorgen) en één ge
baseerd op een community van onder
nemers en consumenten.
Het initiatief lijkt in de smaak te val
len. „Inmiddels tellen we 300 onder
nemers en al 25.0000 actieve ge
bruikers en we groeien hard", zegt
Roos van Bistroo. Wat volgens
hem helpt, is dat de brancheorga
nisatie KHN het bedrijf actief pro
moot onder de achterban.
De brancheorganisatie laat we
ten er geen geld in te steken, maar
het actief onder de aandacht te
brengen bij de leden, onder andere
met een korting op de contributie.
Bistroo is het enige initiatief
dat KHN de afgelopen ja
ren heeft omarmd op dit
gebied. Een van de voordelen is dat via
het platform de horecaondernemer
slechts 5 procent (of KHN-leden 4,85
procent) contributie betaalt en geen
administratiekosten. En de onderne
mers gaan zelf over de winkel, klanten,
bezorging betalingen, data en promo
ties.
Fijn natuurlijk voor die onderne
mers, maar of consumenten er ook
warm voor lopen? Roos denkt daar iets
op gevonden te hebben: kortingspun-
ten. De ondernemer doet dat in de
vorm van een eigen digitale munt: de
Bist. Voor elke bestelling bij een aange
sloten restaurant ontvangen klanten
Bist-tokens als beloning. Die kunnen
ze bij een volgende bestelling inzetten
als korting. Ze krijgen verder een belo
ning als ze een review achterlaten of
nieuwe restaurants aandragen. Buiten
Bistroo kunnen ontvangers er niets
mee. De Bist is meer een loyaliteits
programma 2.0, airmiles met een cryp-
tosausje, waarmee Roos op de crypto-
hype meelift.
,,Hiermee bouwen we aan een com
munity met consumenten en onder
nemers. We zetten ambassadeurs in
om meer bekendheid te krijgen en die
ambassadeurs krijgen daar extra cryp-
tomunten voor'', vertelt Roos. Waar hij
de funding vandaan haalt? ,,Uit de
cryptocommunity. Mensen konden
intekenen voor onze digitale munt.
We hebben 8 miljoen euro opgehaald
en dat steken we voor in de software
om de kosten voor ondernemers laag
te houden en deels gebruiken we het
voor het bouwen van de community."
Dat het riskant kan zijn met crypto-
munten of kan neigen naar een pira
midespel, wijst ondernemer Roos van
de hand. ,,Ik zie het meer als gezamen
lijk organiseren, waarbij we loyaliteit
willen creëren tussen consumenten en
bedrijven en zij met punten worden
beloond als ze iets bijdragen. Het blijft
bovendien mogelijk om af te rekenen
in euro's", vult hij aan.
Econoom en bijzonder hoogleraar
Cor Molenaar heeft er weinig vertrou
wen in dat een nieuwkomer de bestel-
reuzen kan doen vergeten. Het pro
bleem is volgens hem dat nieuwe ini
tiatieven veelal gericht zijn op het
drukken van de kosten van onderne
mers.
,,Ik hoor ondernemers vooral klagen
over de hoge commissie die bijvoor
beeld Thuisbezorgd rekent, maar ze
halen via het platform 100.000 euro
omzet binnen. Als ondernemers niet
meer werken met Thuisbezorgd, dan
lopen ze die omzet mis. Is een com
missie van 13 procent echt zo erg als
het zoveel oplevert?''
Doe geen moeite
De nieuwkomers zullen volgens hem
geen kans van slagen hebben, omdat
gevestigde platformen al jaren veel in
vesteren in marketing, waardoor ze bij
consumenten top-of-mind zijn én
blijven. ,,Een nieuwkomer kan daar
nooit tegenop'', denkt hij.
En dan hebben de bestelreuzen vol
gens hem nog het voordeel dat ze een
enorm aanbod van restaurants in hun
portefeuille hebben en een betrouw
baar imago hebben. Voor wie over
weegt een nieuw initiatief te starten of
denkt de macht van een Thuisbezorgd
te kunnen breken, heeft Molenaar één
advies: doe geen moeite. ,,Ze zijn on
verslaanbaar'', klinkt het.
Roos denkt daar uiteraard anders
over. Hij verwacht dat er ruimte is in
de markt, omdat de ontevredenheid
onder ondernemers toeneemt. En hij
verwacht dat de ergernis bij onderne
mers zal groeien, omdat de gevestigde
partijen de komende jaren de kosten
fors moeten opvoeren om hun positie
te behouden. Ook KHN vraagt zich af
hoe lang gevestigde platforms relevant
zullen zijn. Zeker omdat de maat
schappij kritischer is geworden op
grote platforms die consumenten en
zelfstandig ondernemers gebruiken
voor aandeelhouderswaarde en winst
maximalisatie, klinkt het.
En de branchevereniging denkt dat
Bistroo sterk kan groeien als onderne
mers hun eigen vaste klanten wijzen
op het bestaan ervan, waardoor de be
kendheid én het vertrouwen groeien.
,,Via ondernemers kan je consumen
ten ook bereiken. Ondernemers ko
men immers letterlijk bij de mensen
thuis. We spelen dus niet hetzelfde
spel, maar een ander spel.''
w
dinsdag 22 juni 2021
GO
Natasja de Groot
bistroo
!?\t
Bas Roos.
FOTO YARA VERSTAPPEN
- Bas Roos, Bistroo
- „3**?