Voor u geproefd Verse pizza uit de supermarkt 27 Pizza salami-pesto Pizza caprese Pizza prosciutto Dirk, €4,29 Pizza mozzarella-pesto Ekoplaza, €6,49 Vincenzo Onnembo (39), Nikki Corputty (39), office- en salesmanager bij nNeafrozen en liefhebber van Napolitaanse pizza's Met het bord op schoot naar het EK voetbal kijken? Dan wel graag met een lékkere supermarktpizza. Een verse, uit het koelvak. We proeven vast voor. fraag Amsterdammers waar je de lekkerste pizza's kunt halen en het antwoord is negen van de tien keer: bij nNea. Op het raam van het knalblauwe pand het bewijs: volgens 50 Top Pizza - dé gids voor de beste pizzeria's in Italië en wereldwijd - stond nNea vorig jaar op nummer i in Nederland en op nummer 8 in Europa. Binnen vertelt chefVincenzo Onnembo aan de bar met uitzicht op de grote pizza oven: ,,Het woord pizza komt uit het Grieks: pita, dat plat brood betekent. Net als deeg en gerezen brood werd pizza waarschijnlijk per ongeluk ontdekt, in verschillende lan den en ongeveer tegelijkertijd. De plek waar het echt vorm kreeg was Napels in Italië, sinds de 18de eeuw dé pizzahoofdstad." Lachend: ,,Daar heb je evenveel pizzeria's als fietsenwinkels hier.'' nNea staat voor New Neapolis. Neapolis is de oude Griekse naam van de stad Napels. Sinds een jaar of tien is er een renais sance gaande wat betreft de pizza, stelt Onnembo. ,,Je hebt traditionele pizzachefs versus chefs die experimenteren met deeg en toppings.'' Zelf behoort hij - zonder de traditionele pizza's aan te tasten - tot de laatste categorie. Zo deed hij eens ananas op een pizza die hij 'niet-voor-Napolitanen' noemde. ,,De verse ananas had ik gebrand, gemarineerd in bourbon whisky en gecom bineerd met buikspek.'' Prosciutto en shoarma Ook de smaken van verse pizza's in de Nederlandse supermarkt lopen behoorlijk uiteen. Van de traditionele prosciutto (Dirk) tot kipshoarma met knoflooksaus en ijsbergsla (Lidl). Waar bij diepvriespizza's vaak dezelfde smaken te vinden zijn, is dat bij de verse varianten niet het geval. Voor deze testselectie keken we daarom vooral naar dezelfde prijscategorie. Vandaag worden de zes meegebrachte pizza's stuk voor stuk in de oven gebakken, daarna proeven de twee panelleden blind. Twee, want collega Nikki Corputty is aan geschoven. ,,Ik ben vooral benieuwd naar het deeg'', zegt Corputty. ,,En of er verras sende ingrediënten op te vinden zijn.'' Ze knipt het deeg in stukken met een schaar, geen pizzasnijder of mes voor haar. ,,Han- dig toch?'' Ze schuiven de dubbelgeklapte stukken met de hand naar binnen. Bijna alle bodems zijn vrijwel wit van kleur en bevatten weinig luchtbellen, ondanks dat ze exact volgens de gebruiks aanwijzing gebakken zijn. ,,Geen goed teken'', zegt Onnembo. ,,Dan zijn ze niet goed voorgebakken en ik vermoed dat het deeg niet genoeg gefermenteerd en gerezen is.'' Ook de toppings kunnen niet allemaal op goedkeuring rekenen. Sommige ingrediën ten hadden er beter pas op het laatst op gekund (Dirk en Ekoplaza), terwijl de pizza van de Vomar nog wel wat extra's, zoutigs kan gebruiken. Beste uit de test komt Albert Heijn: zowel de bodem als de apart verpakte pesto en rucola zijn top. ,,Kijk altijd naar de verpakkingsdatum'', tipt Onnembo nog op het laatst. ,,Hoe kor ter geleden de pizza is gemaakt, hoe lekker der hij is.'' 'Kijk altijd naar de verpakkingsdatum. Hoe korter geleden de pizza is gemaakt, hoe lekkerder hij is' Pizza kipshoarma Lidl, €3,99 Pizza quattro formaggi *1 M&Si GO ZATERDAG 12 JUNI 2021 Albert Heijn, €5,79 Het deeg van deze pizza is beter en meer ontwikkeld dan bij de andere, de bodem is minder compact. Ondanks dat er weinig kaas op zit en de salami iets mager is qua fvethalte, ziet deze pizza er wat presentatie betreft goed uit. „Fijn dat de rucola en pesto apart verpakt zitten. Daar is over nagedacht.'' Vomar, €4,29 Deze pizzabodem is een van de beste, de onderkant is warempel wat bruiner. Alleen de ingrediën ten erop (mozzarella, pesto en to maat) zijn niet zo smaakvol. Cor- putty: ,,Ik mis smaak. Er mist iets zouts.'' Onnembo beaamt dat: ,,Ik kan me voorstellen dat mensen hier thuis nog ham op doen.'' Tijdens het eten van deze pizza lijkt het net alsof het testpanel crackers eet, zo crunchy klinkt het. En zo smaakt het ook. Corputty: ,,Gek dat de rauwe ham (crudo) er al op zit en mee moet bakken. In Italië wordt deze er pas achteraf op ge daan.'' Desondanks smaakt hij niet gek: crunchy, zout en hartig. PIZZA S- verse' PIZZA pizzachef bij pizzeria nNea Amsterdam FOTO'S JEAN-PIERRE JANS Een goede pizza heeft luchtbellen LAURA DE GRAVE - VINCENZO ONNEMBO ,,Mamma mia." Onnembo slaat zijn ogen naar het plafond en heft zijn handen omhoog. „Waarom hebben ze de pesto meegebakken?'' In plaats van groen is deze daardoor zwart geworden. Corputty beaamt: „Pesto hoor je pas op het laatst op pizza te doen.'' De bodem is zacht en de mozzarella vrij zwaar. Jumbo, €6,89 De bodem is erg wit en het deeg zelf is zoet, zacht en bevat weinig luchtbellen. Onnembo: „De bodem heeft ongeveer de zelfde structuur als eierkoeken." Vol gens de verpakking zitten er vier soor ten kaas op, het panel proeft enkel blauwe kaas. Pizza Shoarma iip/poulet i Het deeg is rauw en trans parant, zelfs nadat hij in de oven een tikkie extra heeft ge had. Onnembo: „Dit komt door de grote hoeveelheid kip, daardoor gaart de pizza niet gelijkmatig.'' De knoflooksaus en ijsbergsla komen vol gens hem beter tot zijn recht op een Turkse pizza.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 71