Voor u geproefd Verse pizza uit de supermarkt
27
Pizza salami-pesto
Pizza caprese
Pizza prosciutto
Dirk, €4,29
Pizza mozzarella-pesto
Ekoplaza, €6,49
Vincenzo
Onnembo (39),
Nikki Corputty
(39), office- en
salesmanager
bij nNeafrozen en
liefhebber van
Napolitaanse pizza's
Met het bord op schoot naar het
EK voetbal kijken? Dan wel graag
met een lékkere supermarktpizza.
Een verse, uit het koelvak. We
proeven vast voor.
fraag Amsterdammers waar je de
lekkerste pizza's kunt halen en
het antwoord is negen van de tien
keer: bij nNea. Op het raam van
het knalblauwe pand het bewijs:
volgens 50 Top Pizza - dé gids voor de beste
pizzeria's in Italië en wereldwijd - stond
nNea vorig jaar op nummer i in Nederland
en op nummer 8 in Europa.
Binnen vertelt chefVincenzo Onnembo
aan de bar met uitzicht op de grote pizza
oven: ,,Het woord pizza komt uit het Grieks:
pita, dat plat brood betekent. Net als deeg en
gerezen brood werd pizza waarschijnlijk
per ongeluk ontdekt, in verschillende lan
den en ongeveer tegelijkertijd. De plek waar
het echt vorm kreeg was Napels in Italië,
sinds de 18de eeuw dé pizzahoofdstad."
Lachend: ,,Daar heb je evenveel pizzeria's
als fietsenwinkels hier.'' nNea staat voor
New Neapolis. Neapolis is de oude Griekse
naam van de stad Napels.
Sinds een jaar of tien is er een renais
sance gaande wat betreft de pizza, stelt
Onnembo. ,,Je hebt traditionele pizzachefs
versus chefs die experimenteren met deeg
en toppings.'' Zelf behoort hij - zonder de
traditionele pizza's aan te tasten - tot de
laatste categorie. Zo deed hij eens ananas op
een pizza die hij 'niet-voor-Napolitanen'
noemde. ,,De verse ananas had ik gebrand,
gemarineerd in bourbon whisky en gecom
bineerd met buikspek.''
Prosciutto en shoarma
Ook de smaken van verse pizza's in de
Nederlandse supermarkt lopen behoorlijk
uiteen. Van de traditionele prosciutto
(Dirk) tot kipshoarma met knoflooksaus en
ijsbergsla (Lidl). Waar bij diepvriespizza's
vaak dezelfde smaken te vinden zijn, is dat
bij de verse varianten niet het geval. Voor
deze testselectie keken we daarom vooral
naar dezelfde prijscategorie.
Vandaag worden de zes meegebrachte
pizza's stuk voor stuk in de oven gebakken,
daarna proeven de twee panelleden blind.
Twee, want collega Nikki Corputty is aan
geschoven. ,,Ik ben vooral benieuwd naar
het deeg'', zegt Corputty. ,,En of er verras
sende ingrediënten op te vinden zijn.'' Ze
knipt het deeg in stukken met een schaar,
geen pizzasnijder of mes voor haar. ,,Han-
dig toch?'' Ze schuiven de dubbelgeklapte
stukken met de hand naar binnen.
Bijna alle bodems zijn vrijwel wit van
kleur en bevatten weinig luchtbellen,
ondanks dat ze exact volgens de gebruiks
aanwijzing gebakken zijn. ,,Geen goed
teken'', zegt Onnembo. ,,Dan zijn ze niet
goed voorgebakken en ik vermoed dat het
deeg niet genoeg gefermenteerd en gerezen
is.''
Ook de toppings kunnen niet allemaal op
goedkeuring rekenen. Sommige ingrediën
ten hadden er beter pas op het laatst op
gekund (Dirk en Ekoplaza), terwijl de pizza
van de Vomar nog wel wat extra's, zoutigs
kan gebruiken. Beste uit de test komt Albert
Heijn: zowel de bodem als de apart verpakte
pesto en rucola zijn top.
,,Kijk altijd naar de verpakkingsdatum'',
tipt Onnembo nog op het laatst. ,,Hoe kor
ter geleden de pizza is gemaakt, hoe lekker
der hij is.''
'Kijk altijd naar de
verpakkingsdatum.
Hoe korter geleden
de pizza is gemaakt,
hoe lekkerder hij is'
Pizza kipshoarma
Lidl, €3,99
Pizza quattro formaggi
*1 M&Si
GO ZATERDAG 12 JUNI 2021
Albert Heijn, €5,79
Het deeg van deze pizza is beter en meer
ontwikkeld dan bij de andere, de bodem is
minder compact. Ondanks dat er weinig
kaas op zit en de salami iets mager is qua
fvethalte, ziet deze pizza er wat presentatie
betreft goed uit. „Fijn dat de rucola en
pesto apart verpakt zitten. Daar is over
nagedacht.''
Vomar, €4,29
Deze pizzabodem is een van de
beste, de onderkant is warempel
wat bruiner. Alleen de ingrediën
ten erop (mozzarella, pesto en to
maat) zijn niet zo smaakvol. Cor-
putty: ,,Ik mis smaak. Er mist iets
zouts.'' Onnembo beaamt dat: ,,Ik
kan me voorstellen dat mensen
hier thuis nog ham op doen.''
Tijdens het eten
van deze pizza
lijkt het net alsof
het testpanel
crackers eet, zo
crunchy klinkt
het. En zo smaakt
het ook. Corputty:
,,Gek dat de rauwe ham (crudo) er al
op zit en mee moet bakken. In Italië
wordt deze er pas achteraf op ge
daan.'' Desondanks smaakt hij niet
gek: crunchy, zout en hartig.
PIZZA S-
verse'
PIZZA
pizzachef bij pizzeria
nNea Amsterdam
FOTO'S JEAN-PIERRE JANS
Een goede pizza
heeft luchtbellen
LAURA DE GRAVE
- VINCENZO ONNEMBO
,,Mamma mia."
Onnembo slaat
zijn ogen naar
het plafond en
heft zijn handen
omhoog.
„Waarom hebben
ze de pesto
meegebakken?'' In plaats van groen is
deze daardoor zwart geworden.
Corputty beaamt: „Pesto hoor je pas
op het laatst op pizza te doen.'' De
bodem is zacht en de mozzarella vrij
zwaar.
Jumbo, €6,89
De bodem is
erg wit en het
deeg zelf is
zoet, zacht en
bevat weinig
luchtbellen.
Onnembo: „De
bodem heeft
ongeveer de
zelfde structuur als eierkoeken." Vol
gens de verpakking zitten er vier soor
ten kaas op, het panel proeft enkel
blauwe kaas.
Pizza
Shoarma
iip/poulet i
Het deeg is
rauw en trans
parant, zelfs
nadat hij in de
oven een tikkie
extra heeft ge
had. Onnembo:
„Dit komt door
de grote hoeveelheid kip, daardoor
gaart de pizza niet gelijkmatig.'' De
knoflooksaus en ijsbergsla komen vol
gens hem beter tot zijn recht op een
Turkse pizza.