Wennen Zeeuwse honing geoogst tussen de zwarte bessen Ruud (78) kookt tot hij niet meer kan: 'Ik voel me nog jong' MARGOT ImmWU 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland. Het is toch even wennen, al die mensen in de stad. Rijen voor de winkels, drukke markten, volle en grote terrassen. Ligt het aan mij of heeft iedereen dat? Begrijp me goed, ik ben blij met alle versoepelingen en het feit dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn inclusief ikzelf. Heerlijk dat we zelf kunnen bepalen wat we willen met wie, wanneer en waarom, maar ineens bekroop me het gevoel dat ik er gewoon nog niet aan gewend ben. Afgelopen zondag ging ik met een vriendin fietsen langs de kust en overal was het druk. Heerlijk natuurlijk met dit weer maar ook veel en vol. Ik moest overigens ook even aan wennen aan het weer: zon en warmte, wat een weldaad na alle koude en regen. Maar goed, het leven tijdens co rona was af en toe best saai en soms somber. Maar het was ook rustig, overzichtelijk en eigenlijk best aangenaam om in plaats van er op uit te gaan, te Netflixen. En wanneer we dan eens gin- gen borrelen waren we door de avondklok fijn op tijd thuis. Dan had je nog wat aan je avond. Ik weet niet of ik zin heb om zelf met zoveel men sen op pad te zijn en misschien straks wel festi vals te bezoeken die ik op de planning heb staan want ik heb nog kaarten voor Lowlands van twee jaar terug. Gelukkig heb ik nog even. Overigens gaat het wennen aan het mooie weer me een stuk beter af. Daar horen meteen andere, zomerse gerechten bij. Ik maakte een Thaise sa lade. Bak 2 grote champignons aan in sesamolie en snijd ze in plakken. Maak een dressing van knoflook, verse gember, 1 sjalotje, wat suiker en het sap van twee limoenen en een scheut soja saus en meng alles. Leg vervolgens wat botersla op een groot bord. Verdeel er 125 gram taugé, 1 mango in plakjes, 1 rode peper in ringetjes en 1 in stukjes gesneden paprika over samen met de champignons. Rooster 150 gram cashewnoten en strooi deze er over heen. Het wennen aan de zon en de warmte gaat me wel goed af, bij dit mooie weer horen ook andere, zomerse gerechten Koeman is imker en voorzitter van Imkersvereniging de Beve- landen. ,,Het is een beetje mijn werk en mijn hobby", lacht hij. ,,Vroeger hield ik me bezig met Zeeuwse Vlegel, nu geef ik cur sussen in Afrika aan bakkers en imkers en ben ik zelf hier bezig." Koeman heeft maar weinig tijd want hij is net gebeld om een zwerm die achter op een auto zit weg te komen halen. ,,Dat is al tijd een beetje spannend", zegt hij terwijl hij de benodigdheden bij elkaar zoekt om de zwerm te vangen en in een kast te krijgen. Nieuwe plek ,,Dit is de tijd van het jaar dat bijen gaan zwermen. Dat doen ze om zich te vermenigvuldigen. Ze laten de koningin achter en gaan op zoek naar een nieuwe plek waar het bijenvolk zich kan vestigen. Totaal ongevaarlijk, maar goed om, wanneer j e er een ziet, er een imker bij te roepen. Mijn eigen kasten staan in Drie wegen tussen de zwarte bessen. Doordat het koud was, hebben de bijen alleen maar op de bes sen gevlogen. Zo heb ik nu een 'mono-florale' honing. Dat is best bijzonder, meestal is er sprake van een combi aan bloe men", legt hij uit. ,,Of je de zwarte bes erin kunt proeven weet ik niet." Honing kun je in zoete en har tige gerechten gebruiken, bij voorbeeld in een geitenkaastaart. De potjes van zijn honing ver koopt Koeman via Zeeuwse Za ken. RECEPT vrijdag 11 juni 2021 GO De bijenkasten van Jan Koeman staan tussen de zwarte bes sen in Driewegen. foto marcelle davidse In de garage van Jan Koeman in Kloetinge ruikt het naar ho ning en dat kan kloppen. Hij is honing aan het slingeren. Houten raten vol honing draait hij rond in een soort van centrifuge. ,,De honing slingert eruit en is later af te tappen", zo legt hij uit. Margot Verhaagen Kloetinge Makreel in bana nenblad: 2 makrelen, 2 ci troenen, 6 kemiri- noten, 2 uien, 3 tenen knoflook, 1 centimeter gem ber, 5 rode pepers, halve rode paprika, 1 eetlepel krab- saus, 2 eetlepels sambal oelek, 1 theelepel koenjit, 3 blaadjes djeruk purut, 1 stengel sereh, 1 deciliter dikke santen, 2 bananenbladeren, aluminiumfolie. Bereiding: Verwijder kop en staart van de makreel. Spoel de makrelen goed af en dep droog. Wrijf het binnenste in met ci troen, zout en peper en laat halfuur intrekken. Dep daarna met keukenpapier. Meng kemirinoten, uien, knoflook, gember, pe pers en paprika en maal fijn in de keukenmachine. Fruit aan in olie en voeg krabsaus, sambal, koenjit, djeruk purut en sereh toe. Bak dat even mee. Voeg als laatste santen toe. Neem een vuurvaste schaal en leg daarin aluminiumfolie. Leg daarop het bananenblad. Leg de makreel erin en smeer het kruidenmeng sel in de buikholte en over de rest van de vis. Maak er een pak ketje van, maar laat een stukje open. Stoom 25 minuten. Sluit het pakket en leg 20 minuten in een oven van 180 graden. Kijk op de site bij /video Maak het pakket open en Thuiskoks: Ruud Steijers laat nog 10 minuten garen in de oven. Ruud Steijers uit Nieuwdorp maakt makreel in bananenblad. FOTO'S KATJA VAN NOORT Ruud Steijers uit Nieuwdorp blijft graag dicht bij zijn wor tels. Hoewel makreel in bana nenblad officieel Balinees is, maakt de geboren Javaan het dolgraag. ,,Dit gerecht heeft zo veel smaak." Ruud kwam in 1952 vanuit Ban dung naar Nederland. Zijn kook kunsten voeren hem zo terug naar Indonesië. In 's-Heer Arendskerke had hij een cate ringbedrijf, maar daar is hij in 2019 mee gestopt. ,,Ik ben 78, maar ik voel me nog jong. Zo lang ik me goed voel, blijf ik koken. Ik maak nog altijd loem pia's op bestelling. En de laatste tijd is er veel vraag naar mijn pit tige makreel in bananenblad." Een collega van zijn zoon proefde het gerecht onlangs. ,,Hij had nog nooit vis op die ma nier gegeten. De smaak van ba nanenblad kende hij niet. Het blad geeft dan ook veel smaak af." Door de makreel in het blad in te pakken, wordt een klein oventje gecreëerd. De smaak van de vis kan daardoor niet ont snappen en dat proef je. ,,Op Bali wordt er veel mee gekookt. Het is belangrijk het bananen blad eerst schoon te maken en twee minuten te blancheren in kokend water." De boemboe waarmee de ma kreel wordt ingesmeerd, is lek ker pittig. ,,Het is een heerlijk ge recht", vindt Ruud. ,,Je kunt alle ingrediënten in de toko vinden."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35