Wennen
Zeeuwse honing geoogst
tussen de zwarte bessen
Ruud (78) kookt tot
hij niet meer kan: 'Ik
voel me nog jong'
MARGOT
ImmWU
11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland.
Het is toch even wennen, al die mensen in
de stad. Rijen voor de winkels, drukke
markten, volle en grote terrassen. Ligt het
aan mij of heeft iedereen dat? Begrijp me goed, ik
ben blij met alle versoepelingen en het feit dat
steeds meer mensen gevaccineerd zijn inclusief
ikzelf. Heerlijk dat we zelf kunnen bepalen wat
we willen met wie, wanneer en waarom, maar
ineens bekroop me het gevoel dat ik er gewoon
nog niet aan gewend ben.
Afgelopen zondag ging ik met een vriendin
fietsen langs de kust en overal was het druk.
Heerlijk natuurlijk met dit weer maar ook veel en
vol. Ik moest overigens ook even aan wennen aan
het weer: zon en warmte, wat een weldaad na alle
koude en regen. Maar goed, het leven tijdens co
rona was af en toe best saai en soms somber. Maar
het was ook rustig, overzichtelijk en eigenlijk
best aangenaam om in plaats van er op uit te
gaan, te Netflixen. En wanneer we dan eens gin-
gen borrelen waren we door de avondklok fijn op
tijd thuis. Dan had je nog wat aan je avond. Ik
weet niet of ik zin heb om zelf met zoveel men
sen op pad te zijn en misschien straks wel festi
vals te bezoeken die ik op de planning heb staan
want ik heb nog kaarten voor Lowlands van twee
jaar terug. Gelukkig heb ik nog even.
Overigens gaat het wennen aan het mooie weer
me een stuk beter af. Daar horen meteen andere,
zomerse gerechten bij. Ik maakte een Thaise sa
lade. Bak 2 grote champignons aan in sesamolie
en snijd ze in plakken. Maak een dressing van
knoflook, verse gember, 1 sjalotje, wat suiker en
het sap van twee limoenen en een scheut soja
saus en meng alles. Leg vervolgens wat botersla
op een groot bord. Verdeel er 125 gram taugé, 1
mango in plakjes, 1 rode peper in ringetjes en 1 in
stukjes gesneden paprika over samen met de
champignons. Rooster 150 gram cashewnoten en
strooi deze er over heen.
Het wennen aan de zon en de warmte gaat me wel goed af,
bij dit mooie weer horen ook andere, zomerse gerechten
Koeman is imker en voorzitter
van Imkersvereniging de Beve-
landen. ,,Het is een beetje mijn
werk en mijn hobby", lacht hij.
,,Vroeger hield ik me bezig met
Zeeuwse Vlegel, nu geef ik cur
sussen in Afrika aan bakkers en
imkers en ben ik zelf hier bezig."
Koeman heeft maar weinig
tijd want hij is net gebeld om een
zwerm die achter op een auto zit
weg te komen halen. ,,Dat is al
tijd een beetje spannend", zegt
hij terwijl hij de benodigdheden
bij elkaar zoekt om de zwerm te
vangen en in een kast te krijgen.
Nieuwe plek
,,Dit is de tijd van het jaar dat
bijen gaan zwermen. Dat doen
ze om zich te vermenigvuldigen.
Ze laten de koningin achter en
gaan op zoek naar een nieuwe
plek waar het bijenvolk zich kan
vestigen. Totaal ongevaarlijk,
maar goed om, wanneer j e er een
ziet, er een imker bij te roepen.
Mijn eigen kasten staan in Drie
wegen tussen de zwarte bessen.
Doordat het koud was, hebben
de bijen alleen maar op de bes
sen gevlogen. Zo heb ik nu een
'mono-florale' honing. Dat is
best bijzonder, meestal is er
sprake van een combi aan bloe
men", legt hij uit. ,,Of je de
zwarte bes erin kunt proeven
weet ik niet."
Honing kun je in zoete en har
tige gerechten gebruiken, bij
voorbeeld in een geitenkaastaart.
De potjes van zijn honing ver
koopt Koeman via Zeeuwse Za
ken.
RECEPT
vrijdag 11 juni 2021
GO
De bijenkasten van Jan Koeman staan tussen de zwarte bes
sen in Driewegen. foto marcelle davidse
In de garage van Jan Koeman
in Kloetinge ruikt het naar ho
ning en dat kan kloppen. Hij is
honing aan het slingeren.
Houten raten vol honing
draait hij rond in een soort
van centrifuge. ,,De honing
slingert eruit en is later af te
tappen", zo legt hij uit.
Margot Verhaagen
Kloetinge
Makreel in bana
nenblad:
2 makrelen, 2 ci
troenen, 6 kemiri-
noten, 2 uien, 3
tenen knoflook, 1
centimeter gem
ber, 5 rode pepers,
halve rode paprika,
1 eetlepel krab-
saus, 2 eetlepels
sambal oelek, 1
theelepel koenjit, 3
blaadjes djeruk purut, 1 stengel sereh, 1 deciliter dikke santen, 2
bananenbladeren, aluminiumfolie.
Bereiding: Verwijder kop en staart van de makreel. Spoel de
makrelen goed af en dep droog. Wrijf het binnenste in met ci
troen, zout en peper en laat halfuur intrekken. Dep daarna met
keukenpapier. Meng kemirinoten, uien, knoflook, gember, pe
pers en paprika en maal fijn in de keukenmachine. Fruit aan in
olie en voeg krabsaus, sambal, koenjit, djeruk purut en sereh
toe. Bak dat even mee. Voeg als laatste santen toe. Neem een
vuurvaste schaal en leg daarin aluminiumfolie. Leg daarop het
bananenblad. Leg de makreel erin en smeer het kruidenmeng
sel in de buikholte en over de rest van de vis. Maak er een pak
ketje van, maar laat een stukje open. Stoom 25 minuten. Sluit
het pakket en leg 20 minuten
in een oven van 180 graden. Kijk op de site bij /video
Maak het pakket open en Thuiskoks: Ruud Steijers
laat nog 10 minuten garen in
de oven.
Ruud Steijers uit Nieuwdorp maakt makreel in bananenblad.
FOTO'S KATJA VAN NOORT
Ruud Steijers uit Nieuwdorp
blijft graag dicht bij zijn wor
tels. Hoewel makreel in bana
nenblad officieel Balinees is,
maakt de geboren Javaan het
dolgraag. ,,Dit gerecht heeft zo
veel smaak."
Ruud kwam in 1952 vanuit Ban
dung naar Nederland. Zijn kook
kunsten voeren hem zo terug
naar Indonesië. In 's-Heer
Arendskerke had hij een cate
ringbedrijf, maar daar is hij in
2019 mee gestopt. ,,Ik ben 78,
maar ik voel me nog jong. Zo
lang ik me goed voel, blijf ik
koken. Ik maak nog altijd loem
pia's op bestelling. En de laatste
tijd is er veel vraag naar mijn pit
tige makreel in bananenblad."
Een collega van zijn zoon
proefde het gerecht onlangs.
,,Hij had nog nooit vis op die ma
nier gegeten. De smaak van ba
nanenblad kende hij niet. Het
blad geeft dan ook veel smaak
af." Door de makreel in het blad
in te pakken, wordt een klein
oventje gecreëerd. De smaak
van de vis kan daardoor niet ont
snappen en dat proef je. ,,Op
Bali wordt er veel mee gekookt.
Het is belangrijk het bananen
blad eerst schoon te maken en
twee minuten te blancheren in
kokend water."
De boemboe waarmee de ma
kreel wordt ingesmeerd, is lek
ker pittig. ,,Het is een heerlijk ge
recht", vindt Ruud. ,,Je kunt alle
ingrediënten in de toko vinden."