10 ZEELAND ETEN OP EEN ANDERE TOER Ook nu restaurants sinds kort weer volledig open mogen, blijft deze krant chef koks een podium geven. In de rubriek Zeeland Eet in 2021 vragen we ze hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: chef-kok Alex Buiten van Escobar in Breskens maakt zalmtartaar. estaurant en tapasbar Es cobar in Breskens lijkt in I geen velden of wegen op het Colombiaanse do mein van de roemruchte i drugsbaron Pablo Esco- Lbar. Op het Spuiplein lo pen geen nijlpaarden en zebra's, maar zonverbrande Duitse en Belgische toeris ten. Ze loeren naar binnen. Helaas, Esco bar is vandaag gesloten. Niet voor ons. Chef Alex Buiten is in de open keuken in de weer met een van de populairste gerechten. Zalmtartaar met avocado en tomaten, met een sojavinai- grette en zure room. Een geestverrui mend gerecht, dat je als in een good trip langs alle smaken van het palet voert. Zout, zuur, hartig, maar vooral fris. Alex werkt veel met frisse zuren, het handelsmerk van leermeester Sergio Her man. De geboren Enkhuizenaar werkte in de keukens van Pure C en AIR Republic. Sinds een paar jaar staat hij in Escobar achter het fornuis en maakt hij zowel ta- pas als grotere gerechten. ,,De zalmtartaar stond in ons ta- pasmenu. Ieder een was er zo en thousiast over, dat het binnenkort te rugkomt als sug gestie." De tartaar stan daard op de kaart zetten, is moeilijk. RECEPT ,,Het is een bewerkelijk gerecht dat je a la minute moet maken. De avocado ver kleurt snel." Hij raadt thuiskoks aan de pit van de avocado met een lepel te ver wijderen en niet met een koksmes. ,,Als het mes bot is, glijdt het over de pit en snijd je een pees in je hand door." Spaansetapas Escobar serveert traditioneel Spaanse ta pas als albondigas en patatas bravas en sommige hebben een Zeeuws tintje. ,,Hier zijn zoveel mooie producten, het is zonde die niet te gebruiken." Zo maakt Alex taco's met soft shell krab. ,,Die vind je niet op een terras in Barcelona." vrijdag 11 juni 2021 GO Zalmtartaar van Escobar smaakt als een good trip Chef-kok Alex Buiten van Escobar in Breskens met zijn zalmtar taar met avo cado en to maat. FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE Bob Maes De avocado moet in blokjes worden gesne den. Zalmtartaar met avocado en tomaten Ingrediënten voor de tartaar: 30 gram gesneden gerookte zalm, 30 gram avocado, 30 gram toma- tenblokjes, 3 blaadjes munt, 3 blaadjes koriander, peper en zout, halve citroen, olijfolie. Vinaigrette: 60 milliliter sushi-azijn, 30 milliliter so jasaus, 45 milliliter olijfolie, 1 limoen, peper. Zure room: 40 gram crème fraiche, halve citroen, peper en zout. Garnering: haringeitjes, broodcroutons, bieslook (ook de bloemetjes) Bereiding: Meng alle ingrediënten van de vinai grette met elkaar. Rasp een halve limoen erbij en gebruik van de andere helft het sap. Zet de vinai grette in de koelkast. Snijd aan de onderkant een kruisje in de tomaat en leg voorzichtig in kokend water. Haal de tomaat na 15 seconden uit het water en leg in ijswater. Pel de tomaat en snijd in blokjes. Halveer de avocado, haal de pit eruit en snijd in blokjes. Snijd ook gerookte zalm in blokjes en meng met tomaat en avocado. Voeg fijngesne den munt en koriander, rasp van en sap van halve citroen, olie, peper en zout toe. Breng zure room op smaak met citroenrasp- en sap, peper en zout. Maal croutons fijn in de keu kenmachine. Stamp de tartaar aan in een steek ring. Strooi croutons erover en leg daarop zure room. Verwijder de ring en verdeel 1,5 lepel vinai grette om de tartaar. Garneer met haringeitjes, bieslook en bloemetjes. Alex ge bruikt zowel het sap als de geraspte schil van de citroen. Het eindre sultaat.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 34