II II Meer info nodig waterglijbaan Waterpark Bolus is niet echt Zeeuws 40 per dag, ik i per week." Net als zijn Kloetingse collega Sjako Boer wijst ook Meijel erop dat een bolus een dagvers product is, dat zich daardoor dus moeilijk laat expor teren. ,,Als je een bolus bij de Al bert Heijn in Amsterdam haalt en hij is niet lekker, neem je er dan de volgende keer weer een?" Van Meijel denkt niet dat er voor de Zeeuwse bolus een landelijke doorbraak is weggelegd. ,,Het is voor bakkers buiten Zeeland ge woon niet rendabel en dus niet in teressant. Mensen vinden het wel lekker, maar niet elke dag. Al sluit ik niet uit dat bijvoorbeeld een Zeeuwse themaweek wel zou kunnen werken." Toch gaat er vol gens hem niets boven een 'echte' bolus uit Zeeland. ,,Als je ze hier vandaan meeneemt, geeft dat toch dat extra gevoel." ACHTERGROND Mara Grimm is over duidelijk groot fan van de Zeeuwse bo lus. De Amster damse noemt de zoete lekkernij haar all time favo rite en vindt het onbegrijpelijk dat die alleen in Zeeland wereldbe roemd is. Het kan volgens haar nooit lang meer duren tot de bolus 'eindelijk de aandacht krijgt die hij zo verdient'. ,,Zeker als je bedenkt dat Fries suikerbrood, Limburgse vlaai en Bossche Bollen wél bijna overal te koop zijn. En die halen het niet bij een goeie bolus", schrijft ze in haar wekelijkse co lumn over culinaire trends. Nu kan zo'n ronkende lofzang in een landelijk dagblad natuurlijk geen kwaad en wel degelijk zorgen voor een opleving, maar Zeeuwse bolusbakkers temperen het opti misme van Grimm. ,,Een bolus is het allerlekkerst als hij vers is", zegt Sjako Boer, bakker in Kloe- Als je ze hier vandaan meeneemt, geeft dat toch dat extra gevoel tinge en voorzitter van de Zeeuwse afdeling van de Nederlandse brood- en banketbakkers onderne mersvereniging. ,,Het is een simpel product, maar een heel vervelend product om te vervoeren. Het is lastig om langer houdbaar te ma ken. Als ze een dag oud zijn, proef je dat direct. Je kunt ze invriezen, maar suiker trekt vocht aan dus daar moet je enorm mee opletten", legt hij uit. Desondanks biedt Bakker Boer de mogelijk heid om bolussen te ver sturen door heel Neder land en daar wordt toch veel gebruik van gemaakt, zegt hij. „Maar het beste is om ze vers te halen of mee te nemen, want een Zeeuwse bolus is altijd een succes." In de magnetron Ook Bliek Meesterbakkers doet bolussen op de post. Het bedrijf heeft daarvoor een aparte web shop, tastybakery.nl. „Er wordt heel veel besteld, de productie en afname is echt niet normaal", zegt hoofd commerciële binnendienst Zico Tomasoa. Dat Grimm moeite had om in de regio Amsterdam een bolus te vinden ('ergens diep achter in het broodschap bij de Appie vond ik een zakje dat er aan de bolussen te zien al een maand of zes lag. Zo smaakten ze ook'), daar kijkt Tomasoa van op. ,,Onze bolussen liggen bij verkooppunten door het hele land. We snappen dat ze niet de blikvanger kunnen zijn, maar we willen ze wel op een goede plek." Hij erkent dat de 'ex portbolussen' niet meer kraakvers zijn. ,,We adviseren daarom op de verpakking om ze heel even op te warmen in de magnetron en er een laag roomboter op te smeren." De meest overtuigende verkla ring komt misschien wel van Joop van Meijel van de gelijknamige bakkerij in Clinge en vijfvoudig Zeeuws kampioen bolusbakken. ,,Het heeft volgens mij alles te ma ken met het feit dat het een streek product is", zegt Van Meijel, die zich er een jaar of vier geleden al eens (tevergeefs) hard voor maakte Het is een simpel product, maar heel vervelend om te vervoeren om de bolus als cultureel erfgoed te bestempelen. ,,Kijk, ik maak ook worstenbroodjes. Maar waar een Brabantse collega er 1500 bakt, doe ik er 15. Hetzelfde met vlaaien, in Limburg verkoopt een bakker er De plaatjes die nu zijn gemaakt voor het bestemmingsplan en het milieu-effectrapport zijn niet goed genoeg vindt de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER). Het ene is vanaf het Veerse Meer gemaakt, maar van heel ver weg. Het andere is van dichterbij ge maakt, maar vanaf een kant waar hoge bomen staan. Logisch dus dat je in die gevallen de waterglijbaan niet of amper kunt zien, merkt de commissie op: 'De gezichtspunten met vrij uitzicht op het park, zoals vanuit het zuiden en vanaf de Mui- denweg, zijn buiten beeld geble ven.' Projectontwikkelaar Driestar heeft inmiddels extra beelden ge maakt vanaf die andere gezichts punten. Directeur Gerro Vonk wijst erop dat ook van die kanten de wa terglijbaan niet goed te zien zal zijn. Door bomen aan verschillende kanten en door de dijkwoningen die er al staan, zullen er weinig vrij e uitzichten zijn, stelt hij. ,,Boven- dien komt de glijbaan een paar honderd meter vanaf de weg." Vogels in de buurt Zevenduizend pagina's aan onder zoeken heeft Driestar inmiddels la ten maken voor de aanleg van het vakantiepark aan het Veerse Meer. Toch is het dus nog niet genoeg. De Commissie voor de MER mist be halve over de waterglijbaan ook nog informatie over de gevolgen voor vogels in de buurt. Het gaat om soorten die wel belangrijk zijn maar niet in de omgeving broeden. Zij hebben toch te lijden onder de toe name van de waterrecreatie, ver moedt de Commissie voor de MER. Bovendien hebben Driestar en de gemeente inschattingen gemaakt van de hoeveelheid bemesting op de landbouwgronden die straks ge bruikt worden voor het vakantie park en voor nieuwe natuur. Door uit te gaan van de bemesting die maximaal is toegestaan, kunnen ze Door bomen aan verschillende kanten zullen er weinig vrije uitzichten zijn veel stikstofuitstoot aftrekken van de uitstoot die het vakantiepark gaat veroorzaken. Dat is in hun voordeel. De Commissie voor de MER zet daar vraagtekens bij en vindt dat de ontwikkelaar en de ge meente uit moeten gaan van min der bemesting op dit moment. Streng ,,De Commissie voor de MER is streng", erkent Gerro Vonk. Toch vindt hij dat niet vervelend. ,,Ze helpen ons door om extra informa tie te vragen, zodat er in een even tuele rechtszaak minder gaten in geschoten kunnen worden." De adviezen van de Commissie zijn inmiddels verwerkt. Het Mid delburgse college van B en W neemt vandaag een besluit over het bestemmingsplan Waterpark Veerse Meer. Daarna kan het plan naar de gemeenteraad. Tegenstan ders kunnen daarop reageren en eventueel naar de Raad van State. dinsdag 8 juni 2021 5 GO 'Als hij een dag oud is, proef je De bolus wordt gezien als van origine Joods en is door Joden over grote delen van de wereld verspreid. In Zee land werd de bolus voor het eerst gebakken in de eerste helft van de 17e eeuw door Sefardische bakkers. Vooral kapitaalkrachtige Sefardische joden ontvluchtten Spanje en Portugal aan het einde van de 16e eeuw omdat ze door het nieuwe katholieke gezag wer den vervolgd. Zij trokken naar het noordwesten van Europa en belandden onder meer in Middelburg. Een Joodse be graafplaats in de stad herin nert nog aan de Portugees- joodse gemeenschap. Het waren deze bakkers die het fundament legden voor de Zeeuwse bolus. Enerzijds brachten ze hun eetcultuur en spijsvoorschriften mee, ander zijds moesten ze zich ook aanpassen aan de heersende eetgewoonten. Sommige ver anderingen werden veroor zaakt door een beperkte be schikbaarheid of hoge prijs van ingrediënten. Het feestge bak dat in de landen van hun oorsprong in allerlei varianten werd gemaakt, bestond uit gistdeeg met daarin rozijnen of sukade, dat werd gefrituurd of gebakken. Dit wordt wel gezien als de basis van de huidige (Zeeuwse) bolus. (bron: zeeuwseankers.nl) dat meteen' Luc Oggel Goes - Joop van Meijel, bakker FOTO GETTY IMAGES - Sjako Boer, bakker Nog afgezien van de verkeers drukte, het aantal vakantiehui zen en de natuur - hoe goed kun je de waterglijbaan eigenlijk zien die straks op Waterpark Veerse Meer komt? Dat moet beter in beeld worden gebracht, adviseert de commissie die de milieugevolgen van het vakan tiepark bij Arnemuiden beoordeelt. Maurits Sep Arnemuiden -Gerro Vonk, directeur

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 37