Waarom je meerdere snijplanken in huis moet hebben
Een goede snijplank is onmisbaar in de keuken. Maar gebruik je er
bij voorkeur één van kunststof, hout of glas? En hoe krijg je ze écht
goed schoon? Drie experts geven tips.
Liever geen
messenblok
27
Tip 1: Kies voor dik of
kunststof
„Snijplanken zijn een bron van
besmetting, dus werk zo veilig mo
gelijk'', zegt Lars de Vries. Hij is ope
rationeel manager bij Eurofins Bu
reau de Wit, dat zich specialiseert in
voedselveiligheid en hygiëne. ,,De
horeca gebruikt al jaren kunststof
snijplanken. Die adviseer ik voor
thuisgebruik ook, omdat die beter
bestand zijn tegen hitte dan een hou
ten snijplank. Hout trekt eerder
krom en er kunnen kieren in ont
staan, waarin vuil zich ophoopt.''
Kies daarnaast voor een zo dik
mogelijke snijplank, adviseert Ferry
Wijsman, kookdocent bij de Horeca
Academie. ,,Die kun je laten bijscha
ven wanneer krassen ontstaan. Hoe
dikker de plank, hoe langer die mee
gaat. Dat is duurzamer en hygiëni
scher.''
Tip 2: Blauw voor vis, rood
voor vlees
Om kruisbesmetting te voorkomen,
gebruik je steeds andere snijplanken
voor een voedingsproduct, zegt
Wijsman. ,,Een plank waarop je kip
hebt gesneden, moet je daarna niet
nog eens gebruiken voor een kom
kommer of een ui. Anders besmet je
de groenten met de kip en dus
mogelijk met bijvoor
beeld salmo
nella.''
'Je kunt doekjes en
sponzen reinigen door
ze mee te laten draaien
in de vaatwasser'
De horeca gebruikt om die reden
verschillende kleuren snijplanken,
zegt De Vries. ,,Zo gebruik je bijvoor
beeld een blauwe voor vis, een rode
voor vlees en een groene voor groen
ten. In de winkel vind je daarvoor
kant-en-klare sets.''
Tip 3: Spoel koud af,
was daarna heet
Schoonmaken is het lastigst wanneer
je met vlees hebt gewerkt, weet
Marcel Zwietering, hoogleraar
levensmiddelenmicrobiologie aan
de Wageningen Universiteit. ,,Alle
eiwitten die op je plank zitten, stol
len op het moment dat er heet water
overheen gaat. Dat noemen we co
aguleren of uitvlokken.''
Om die reden is het belangrijk om
je snijplank eerst met koud water af
te spoelen, voordat je met heet water
te werk gaat. ,,Met koud water
spoel je bovendien al een groot deel
van de verontreiniging weg, waarna
schoonmaken een stuk makkelijker
gaat'', voegt Wijsman toe.
Met de hand wassen is prima, maar
wie z'n snijplank goed schoon wil
krijgen, gebruikt een vaatwasma-
chine. ,,Kies voor een programma op
minimaal 60 graden Celsius'', advi
seert Wijsman. „Daarmee dood je de
meeste bacteriën.''
Tip 4: Wees zuinig met
schoonmaakmiddelen
En hoe zit het met schoonmaakmid
delen als je met de hand wast? Kun je
met afwasmiddel aan de slag of moet
je met grof geschut te werk gaan?
„Schoonmaken met alleen zout en
citroen helpt vast een beetje, maar je
doodt er niet genoeg bacteriën mee'',
legt Zwietering uit.
Agressieve schoonmaakmiddelen
zijn volgens de levensmiddelenmi-
crobioloog ook niet nodig. ,,Bleekwa-
ter heeft in dit geval hetzelfde effect
als met een kanon op een mug schie
ten. Zo vies is een snijplank nu ook
weer niet. Met heet water en afwas
middel schoonmaken volstaat.''
Tip 5: Werk netjes
,,Ja, je kunt ziek worden door bacte
riën op een snijplank, maar daar gaat
dan wel wat aan vooraf. Be
gin daarom met je handen wassen
voor je aan het koken slaat en gaar je
voedsel goed door'', zegt Lars de
Vries.
Gebruik daarnaast enkel schone
keukenhulpjes, als messen en maat
bekers en kommen. ,,Je kunt doekjes,
afwasborstels en sponzen reinigen
door ze dagelijks in de vaatwasser
mee te laten draaien'', tipt De Vries.
„Gebruik bij voorkeur een plastic
afwasborstel en enkel schone thee
doeken voor het afdrogen.''
I
GO ZATERDAG 5 JUNI 2021
Schoon snijden
SANNE MEIJER
- LARS DE VRIES
Een messenblok schoon krijgen
is een grotere uitdaging, van
wege de diepe, smalle gleuven.
Voorkomen is dan ook makkelij
ker dan genezen. ,,Als er een
maal vuil in het messenblok komt,
krijg je dat er met geen mogelijk
heid meer uit'', zegt Wijsman.
Kies liever voor een messenlade
of een magneetstrip aan de
muur, die zijn het meest hygië
nisch. Mocht je toch graag een
messenblok willen, voorkom dan
dat er vuil in de gleuven kruipt en
zet er enkel schone en droge
messen in.