Waarom je meerdere snijplanken in huis moet hebben Een goede snijplank is onmisbaar in de keuken. Maar gebruik je er bij voorkeur één van kunststof, hout of glas? En hoe krijg je ze écht goed schoon? Drie experts geven tips. Liever geen messenblok 27 Tip 1: Kies voor dik of kunststof „Snijplanken zijn een bron van besmetting, dus werk zo veilig mo gelijk'', zegt Lars de Vries. Hij is ope rationeel manager bij Eurofins Bu reau de Wit, dat zich specialiseert in voedselveiligheid en hygiëne. ,,De horeca gebruikt al jaren kunststof snijplanken. Die adviseer ik voor thuisgebruik ook, omdat die beter bestand zijn tegen hitte dan een hou ten snijplank. Hout trekt eerder krom en er kunnen kieren in ont staan, waarin vuil zich ophoopt.'' Kies daarnaast voor een zo dik mogelijke snijplank, adviseert Ferry Wijsman, kookdocent bij de Horeca Academie. ,,Die kun je laten bijscha ven wanneer krassen ontstaan. Hoe dikker de plank, hoe langer die mee gaat. Dat is duurzamer en hygiëni scher.'' Tip 2: Blauw voor vis, rood voor vlees Om kruisbesmetting te voorkomen, gebruik je steeds andere snijplanken voor een voedingsproduct, zegt Wijsman. ,,Een plank waarop je kip hebt gesneden, moet je daarna niet nog eens gebruiken voor een kom kommer of een ui. Anders besmet je de groenten met de kip en dus mogelijk met bijvoor beeld salmo nella.'' 'Je kunt doekjes en sponzen reinigen door ze mee te laten draaien in de vaatwasser' De horeca gebruikt om die reden verschillende kleuren snijplanken, zegt De Vries. ,,Zo gebruik je bijvoor beeld een blauwe voor vis, een rode voor vlees en een groene voor groen ten. In de winkel vind je daarvoor kant-en-klare sets.'' Tip 3: Spoel koud af, was daarna heet Schoonmaken is het lastigst wanneer je met vlees hebt gewerkt, weet Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ,,Alle eiwitten die op je plank zitten, stol len op het moment dat er heet water overheen gaat. Dat noemen we co aguleren of uitvlokken.'' Om die reden is het belangrijk om je snijplank eerst met koud water af te spoelen, voordat je met heet water te werk gaat. ,,Met koud water spoel je bovendien al een groot deel van de verontreiniging weg, waarna schoonmaken een stuk makkelijker gaat'', voegt Wijsman toe. Met de hand wassen is prima, maar wie z'n snijplank goed schoon wil krijgen, gebruikt een vaatwasma- chine. ,,Kies voor een programma op minimaal 60 graden Celsius'', advi seert Wijsman. „Daarmee dood je de meeste bacteriën.'' Tip 4: Wees zuinig met schoonmaakmiddelen En hoe zit het met schoonmaakmid delen als je met de hand wast? Kun je met afwasmiddel aan de slag of moet je met grof geschut te werk gaan? „Schoonmaken met alleen zout en citroen helpt vast een beetje, maar je doodt er niet genoeg bacteriën mee'', legt Zwietering uit. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn volgens de levensmiddelenmi- crobioloog ook niet nodig. ,,Bleekwa- ter heeft in dit geval hetzelfde effect als met een kanon op een mug schie ten. Zo vies is een snijplank nu ook weer niet. Met heet water en afwas middel schoonmaken volstaat.'' Tip 5: Werk netjes ,,Ja, je kunt ziek worden door bacte riën op een snijplank, maar daar gaat dan wel wat aan vooraf. Be gin daarom met je handen wassen voor je aan het koken slaat en gaar je voedsel goed door'', zegt Lars de Vries. Gebruik daarnaast enkel schone keukenhulpjes, als messen en maat bekers en kommen. ,,Je kunt doekjes, afwasborstels en sponzen reinigen door ze dagelijks in de vaatwasser mee te laten draaien'', tipt De Vries. „Gebruik bij voorkeur een plastic afwasborstel en enkel schone thee doeken voor het afdrogen.'' I GO ZATERDAG 5 JUNI 2021 Schoon snijden SANNE MEIJER - LARS DE VRIES Een messenblok schoon krijgen is een grotere uitdaging, van wege de diepe, smalle gleuven. Voorkomen is dan ook makkelij ker dan genezen. ,,Als er een maal vuil in het messenblok komt, krijg je dat er met geen mogelijk heid meer uit'', zegt Wijsman. Kies liever voor een messenlade of een magneetstrip aan de muur, die zijn het meest hygië nisch. Mocht je toch graag een messenblok willen, voorkom dan dat er vuil in de gleuven kruipt en zet er enkel schone en droge messen in.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75