Zalig
Pluktuin Bloemenzee heeft
meer dan alleen bloemen
Polpette naar het
recept van oma
MARGOT
ZEELAND 11
f.h
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Als iemand een zonaanbidder is, dan ben ik
dat wel. Al bij de eerste zonnestralen zit ik
buiten met opgestroopte broekspijpen en
mijn blouse wat verder open geknoopt. Ik vind
nu eenmaal dat alles me beter staat als ik ge
bruind ben en ik krijg energie van de zon. Afgelo
pen week heb ik dan ook optimaal genoten en
reed ik na mijn werk snel nog even naar het
strand voor een koele duik en een zonnebad. Za
lig.
Een van de eerste foto's van mij als kind is er
een dat ik op het strand zit naast mijn nichtje Ca
roline. Zij wit blond, blank en dun, ik donker, ge
bruind en een klein beetje mollig. Het is ook een
van de eerste foto's van mij met een heus
Zeeuwse streekproduct,; de bolus.
Het is een geweldig kiekje, op de achtergrond
zie je de billen en benen van mijn tante en mijn
moeder in heerlijke ouderwetse, gebloemde bi-
kini-slips. Oorspronkelijk kwam mijn tante, de
zus van mijn moeder, ook uit Zeeland maar ze
verhuisde met haar gezin naar Eindhoven omdat
mijn oom bij Philips ging werken. Met regelmaat
kwamen ze terug voor het strand en familiebe
zoek.
Later, toen mijn ouders vakantiehuisjes aan de
kust huurden, scheen voor mijn gevoel altijd de
zon. Mijn ouders huurden er altijd een strand
huisje bij, dan hoefde mijn vader niet zo te sjou
wen. Regelmatig kwamen er vrienden of familie
langs want we zaten natuurlijk vlak bij huis. Ik
heb nu zelf ook een strandhuisje, daar ga zo vaak
mogelijk naar toe en natuurlijk neem ik altijd
eten en drinken mee.
Van de week nog wraps. Bestrijk wraps met
kruidenkaas, beleg met lamsoren en een plak
zalm en rol alles op. Snij doormidden en steek
een prikker in beide helften. Zalig.
Toen mijn ouders vakantiehuisjes aan de kust huurden,
scheen voor mijn gevoel altijd de zon
In Kruiningen vlakbij de Inkel
zit Pluktuin Bloemenzee. ,,We
hebben hier meer dan 150 ver
schillende soorten bloemen. Nu
is het pioenrozentijd, door de
warmte is het aanbod groot en
de prijzen laag", vertelt Inge Jan
sen die samen met haar broer
Adriaan de tuin vijf jaar geleden
overnam. ,,We zijn vanaf 7 mei
geopend en tot eind oktober
kunnen mensen hier terecht",
legt ze uit.
,,Naast bloemen verkopen we
ook lamsoor vanuit de Wester-
schelde en vanaf komende week
kunnen klanten in de tuin zelf
ook zeekraal snijden. De zee
kraal staat op grond die we met
zout water beregenen. Dat zoute
water komt uit een bron hier op
het land."
Knapperige groente
Zeekraal is zilt, een beetje als de
zee, vandaar de naam. Het is erg
gezond omdat het naast een
hoop voedingsvezels, mineralen
en vitamines bevat. Het is een
knapperige groente die je niet al
leen bij vis maar ook bij vlees
kunt eten.
Net als bij de lamsoor het geval
is. Je hoeft bij de bereiding geen
zout toe te voegen, dat hebben
deze zilte Zeeuwse groenten van
zichzelf al in zich. Jansen geeft
aan dat ze het belangrijk vindt
dat mensen bewust omgaan met
hun omgeving. ,,Ons ijs, wat we
zelf maken, zit in eetbare bakjes.
We proberen zo weinig mogelijk
afval hier op onze pluktuin te
hebben. Een tante van mij bakt
zelf de taarten, muffins of ander
lekkers wat op het terras geser
veerd wordt. Daar komen men
sen ook voor naar hier."
Bak eens een zeekraalomelet.
Klop 3 eieren los met een
scheut room en 100 gram zee
kraal en wat peper. Bak op een
laag vuur totdat het ei gaar is.
Serveer met brood.
RECEPT
dan weer even in de keuken van
mijn oma. In Italië speelt het
leven zich vooral in de keuken af.
Mijn oma begint ook altijd 's
morgens vroeg te koken. Bij het
krieken van de dag is ze al naar
markt geweest. Komen wij bene
den, dan staat de polpette bo
venop de koelkast. Ik heb me
daar ook een keer misselijk aan
gegeten. Ik kon niet ophouden,
zo lekker was het."
Er hangt altijd een zweem van
geheimzinnigheid rond Italiaanse
keukenprinsessen, zegt Dessi.
,,Ieder heeft zijn eigen recept en
trucjes. Ik kom inmiddels in de
buurt van de polpette van oma.
Het geheim van de smid is dat je
het half om half gehakt van rund
en varken niet door bakt, maar
laat garen in de tomatensaus. Zo
kan de saus goed in de ballen
trekken. Half om half gehakt
werkt ook beter dan alleen run
dergehakt. De bal wordt minder
droog. Zorg dat je vlees bij een
goede slager koopt. In Italië
draaien ze gehakt a la minuut.
Jammer dat ze dat hier niet
meer doen. Gebruik ook goede,
niet te zure tomatenblokjes en
verse basilicum. Nu ik erover
praat, kan ik niet wachten oma
weer eens te zien. En haar pol-
pette te proeven!"
vrijdag 4 juni 2021
GO
Margot Verhaagen
Kruiningen
Lucia Dessi: ,,Ik ben opgevoed met goed eten.''
FOTO KATJA VAN NOORT
Als je vader een volbloed Sard
en ook nog eens een lekkerbek
is, krijg je de Italiaanse keuken
met de paplepel ingegoten.
Lucia Dessi (39) uit Goes be
reidt dan ook geregeld pol
pette - gehaktballetjes in toma
tensaus - zoals haar oma in
Sardinië dat zo voortreffelijk
kan. ,,Bij polpette denk ik aan
Sardinië. Ik voel dan heimwee
naar de familie, de geuren van
bomen, planten en kruiden en
natuurlijk naar oma's keuken."
Dessi is een Italiaanse mama ten
voeten uit. ,,Ik kook bijna altijd. Ik
ben opgevoed met goed eten en
heb ook verschillende kook-
workshops gevolgd. Eten is mijn
lust en leven. Ik geniet van lang
tafelen met goede wijn. Als ik
wakker word, denk ik: 'Waar heb
ik vandaag zin in?'. Ik doe
daarom dag elke boodschappen.
Ik ben wel een hatseflatskoker.
Ik volg bijna nooit een recept. Ik
gebruik wel uitsluitend verse
kwaliteits-ingrediënten."
Verbazingwekkend is het niet
dat een half-Italiaanse dame
vaker pasta dan eigenheimers
eet. Polpette met pasta is het
gerecht waarmee ze zich auto
matisch van haar vaders aanbid
ding verzekert. ,,We voelen ons
Polpette 4 pers:
500 gram half om gehakt, 2 ge
hakte tenen knoflook, verse basi
licum, 1 ei, 100 gr geraspte par
mezaan, beetje paneermeel, zout
en peper, olijfolie.
Doe alle ingrediënten bij elkaar, behalve de olijfolie,. Even goed
kneden. Draai er dan balletjes van, uit 500 gr gehakt moet je
ongeveer tussen de 16/20 polpette kunnen draaien. Verhit een
klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak de polpette tot ze
rondom bruin zijn. Ze garen straks verder in de saus.
Saus: 4 blikken tomatenblokjes, 2 tenen knoflook fijngehakt,
verse basilicum, zout/peper, olijfolie.
Verhit de olijfolie in een grote sauspan. Bak de knoflook even
aan en doe de blikken tomaat in de pan. Zout en peper toevoe
gen en de gescheurde basilicum. Afproeven! Schep de polpette
uit de koekenpan met een schuimspaan en doe ze in de toma
tensaus. Zorg dat de polpette goed onder de saus zitten. Doe
deksel erop. Schep af en toe
om. 20 minuten laten prutte- Kijk op de site bij /video
len. Opdienen met pasta. Thuiskoks: Lucia Dessi
Inge Jansen met zonnebloemen en Adriaan Jansen met de
Coral Red Sun pioenrozen. foto johan van der heijden