Zalig Pluktuin Bloemenzee heeft meer dan alleen bloemen Polpette naar het recept van oma MARGOT ZEELAND 11 f.h Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Als iemand een zonaanbidder is, dan ben ik dat wel. Al bij de eerste zonnestralen zit ik buiten met opgestroopte broekspijpen en mijn blouse wat verder open geknoopt. Ik vind nu eenmaal dat alles me beter staat als ik ge bruind ben en ik krijg energie van de zon. Afgelo pen week heb ik dan ook optimaal genoten en reed ik na mijn werk snel nog even naar het strand voor een koele duik en een zonnebad. Za lig. Een van de eerste foto's van mij als kind is er een dat ik op het strand zit naast mijn nichtje Ca roline. Zij wit blond, blank en dun, ik donker, ge bruind en een klein beetje mollig. Het is ook een van de eerste foto's van mij met een heus Zeeuwse streekproduct,; de bolus. Het is een geweldig kiekje, op de achtergrond zie je de billen en benen van mijn tante en mijn moeder in heerlijke ouderwetse, gebloemde bi- kini-slips. Oorspronkelijk kwam mijn tante, de zus van mijn moeder, ook uit Zeeland maar ze verhuisde met haar gezin naar Eindhoven omdat mijn oom bij Philips ging werken. Met regelmaat kwamen ze terug voor het strand en familiebe zoek. Later, toen mijn ouders vakantiehuisjes aan de kust huurden, scheen voor mijn gevoel altijd de zon. Mijn ouders huurden er altijd een strand huisje bij, dan hoefde mijn vader niet zo te sjou wen. Regelmatig kwamen er vrienden of familie langs want we zaten natuurlijk vlak bij huis. Ik heb nu zelf ook een strandhuisje, daar ga zo vaak mogelijk naar toe en natuurlijk neem ik altijd eten en drinken mee. Van de week nog wraps. Bestrijk wraps met kruidenkaas, beleg met lamsoren en een plak zalm en rol alles op. Snij doormidden en steek een prikker in beide helften. Zalig. Toen mijn ouders vakantiehuisjes aan de kust huurden, scheen voor mijn gevoel altijd de zon In Kruiningen vlakbij de Inkel zit Pluktuin Bloemenzee. ,,We hebben hier meer dan 150 ver schillende soorten bloemen. Nu is het pioenrozentijd, door de warmte is het aanbod groot en de prijzen laag", vertelt Inge Jan sen die samen met haar broer Adriaan de tuin vijf jaar geleden overnam. ,,We zijn vanaf 7 mei geopend en tot eind oktober kunnen mensen hier terecht", legt ze uit. ,,Naast bloemen verkopen we ook lamsoor vanuit de Wester- schelde en vanaf komende week kunnen klanten in de tuin zelf ook zeekraal snijden. De zee kraal staat op grond die we met zout water beregenen. Dat zoute water komt uit een bron hier op het land." Knapperige groente Zeekraal is zilt, een beetje als de zee, vandaar de naam. Het is erg gezond omdat het naast een hoop voedingsvezels, mineralen en vitamines bevat. Het is een knapperige groente die je niet al leen bij vis maar ook bij vlees kunt eten. Net als bij de lamsoor het geval is. Je hoeft bij de bereiding geen zout toe te voegen, dat hebben deze zilte Zeeuwse groenten van zichzelf al in zich. Jansen geeft aan dat ze het belangrijk vindt dat mensen bewust omgaan met hun omgeving. ,,Ons ijs, wat we zelf maken, zit in eetbare bakjes. We proberen zo weinig mogelijk afval hier op onze pluktuin te hebben. Een tante van mij bakt zelf de taarten, muffins of ander lekkers wat op het terras geser veerd wordt. Daar komen men sen ook voor naar hier." Bak eens een zeekraalomelet. Klop 3 eieren los met een scheut room en 100 gram zee kraal en wat peper. Bak op een laag vuur totdat het ei gaar is. Serveer met brood. RECEPT dan weer even in de keuken van mijn oma. In Italië speelt het leven zich vooral in de keuken af. Mijn oma begint ook altijd 's morgens vroeg te koken. Bij het krieken van de dag is ze al naar markt geweest. Komen wij bene den, dan staat de polpette bo venop de koelkast. Ik heb me daar ook een keer misselijk aan gegeten. Ik kon niet ophouden, zo lekker was het." Er hangt altijd een zweem van geheimzinnigheid rond Italiaanse keukenprinsessen, zegt Dessi. ,,Ieder heeft zijn eigen recept en trucjes. Ik kom inmiddels in de buurt van de polpette van oma. Het geheim van de smid is dat je het half om half gehakt van rund en varken niet door bakt, maar laat garen in de tomatensaus. Zo kan de saus goed in de ballen trekken. Half om half gehakt werkt ook beter dan alleen run dergehakt. De bal wordt minder droog. Zorg dat je vlees bij een goede slager koopt. In Italië draaien ze gehakt a la minuut. Jammer dat ze dat hier niet meer doen. Gebruik ook goede, niet te zure tomatenblokjes en verse basilicum. Nu ik erover praat, kan ik niet wachten oma weer eens te zien. En haar pol- pette te proeven!" vrijdag 4 juni 2021 GO Margot Verhaagen Kruiningen Lucia Dessi: ,,Ik ben opgevoed met goed eten.'' FOTO KATJA VAN NOORT Als je vader een volbloed Sard en ook nog eens een lekkerbek is, krijg je de Italiaanse keuken met de paplepel ingegoten. Lucia Dessi (39) uit Goes be reidt dan ook geregeld pol pette - gehaktballetjes in toma tensaus - zoals haar oma in Sardinië dat zo voortreffelijk kan. ,,Bij polpette denk ik aan Sardinië. Ik voel dan heimwee naar de familie, de geuren van bomen, planten en kruiden en natuurlijk naar oma's keuken." Dessi is een Italiaanse mama ten voeten uit. ,,Ik kook bijna altijd. Ik ben opgevoed met goed eten en heb ook verschillende kook- workshops gevolgd. Eten is mijn lust en leven. Ik geniet van lang tafelen met goede wijn. Als ik wakker word, denk ik: 'Waar heb ik vandaag zin in?'. Ik doe daarom dag elke boodschappen. Ik ben wel een hatseflatskoker. Ik volg bijna nooit een recept. Ik gebruik wel uitsluitend verse kwaliteits-ingrediënten." Verbazingwekkend is het niet dat een half-Italiaanse dame vaker pasta dan eigenheimers eet. Polpette met pasta is het gerecht waarmee ze zich auto matisch van haar vaders aanbid ding verzekert. ,,We voelen ons Polpette 4 pers: 500 gram half om gehakt, 2 ge hakte tenen knoflook, verse basi licum, 1 ei, 100 gr geraspte par mezaan, beetje paneermeel, zout en peper, olijfolie. Doe alle ingrediënten bij elkaar, behalve de olijfolie,. Even goed kneden. Draai er dan balletjes van, uit 500 gr gehakt moet je ongeveer tussen de 16/20 polpette kunnen draaien. Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en bak de polpette tot ze rondom bruin zijn. Ze garen straks verder in de saus. Saus: 4 blikken tomatenblokjes, 2 tenen knoflook fijngehakt, verse basilicum, zout/peper, olijfolie. Verhit de olijfolie in een grote sauspan. Bak de knoflook even aan en doe de blikken tomaat in de pan. Zout en peper toevoe gen en de gescheurde basilicum. Afproeven! Schep de polpette uit de koekenpan met een schuimspaan en doe ze in de toma tensaus. Zorg dat de polpette goed onder de saus zitten. Doe deksel erop. Schep af en toe om. 20 minuten laten prutte- Kijk op de site bij /video len. Opdienen met pasta. Thuiskoks: Lucia Dessi Inge Jansen met zonnebloemen en Adriaan Jansen met de Coral Red Sun pioenrozen. foto johan van der heijden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39