Êni f 10 ZEELAND ETEN OP EEN ANDERE TOER Ook nu restaurants op het punt staan volledig te heropenen, blijft deze krant chef koks een podium bieden. In de rubriek Zeeland Eet in 2021 vragen we ze hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: chef-kok Giovanni Wieland van Paviljoen 't Schor in Paal maakt een pavlova met gemarineerde aardbeien. V m il v ï/7 I hl III I i t Schor in het Oost- Zeeuws-Vlaamse Paal bezit één van de mooiste terrassen in de regio. Het trakteert de gast op een panoramisch uitzicht over het jachthaventje, het natuurgebied Saeftinghe en de Schelde. Als je ergens na een copieus maal wilt uitbuiken, is het hier wel. Zeker nu het begint te zomeren. Chef Giovanni wil dan ook iets fris be reiden. Nu het aardbeienseizoen loopt, liggen zomerkoninkjes voor de hand. ,,Met warm weer hebben gasten vaak trek in een fris en fruitig dessert. We hebben momenteel een pavlova op de kaart staan, de suggestie van 't Schor. We koken met de seizoenen mee, dus doen we momen teel iets met aardbeien. Eerder hadden we de asperges, in juli volgen de mosselen van de bodemcultuur. We proberen zo veel mogelijk van lokale leveranciers te betrekken. Aardbeien komen van een te ler uit de buurt. Dat geldt voor de meeste producten zoals friet, asperges, brood, garnalen- en kaaskroketten en ijs." Giovanni Wieland (28) leerde de kneepjes van het vak bij 't Vlasbloemeken in Koewacht, Mia's en het vroegere Zo- merlust in Axel. Al acht jaar staat hij aan de kachel in Paal. Daar worden typische toeristenhapjes bereid zoals saté tot ver fijndere gerechten. De chef zegt dat hij zich creatief vol doende kan uitleven, met de vis van de RECEPT f dag of zoals nu met een pavlova. Het taartje met een meringue-basis is ver noemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het is een klassieker van een eeuw oud. ,,Ik geef de pavlova een eigen draai. Ik bak het eiwitschuim lekker fluffy. Daarin komt een citroencrème en een hangop van yoghurt. Met het water van de yo ghurt marineer ik de aardbeien. Bovenop en erin komen verse aardbeien en fram bozen, een krokantje van aardbei en roze peper en een krokantje van witte chocola en gezouten amandelen. Door die smaak- lagen wordt het dessert rijker en com plexer. Ik top het met wat bloemetjes. Het vergt geen hogere kookkunst. Zo'n pa vlova kun je heel goed thuis maken." vrijdag 4 juni 2021 GO H i Bij 't Schor valt de zomer op je lepel Chef-kok Giovanni Wie- land van Pavil joen 't Schor in Paal met zijn aardbeien pa vlova. FOTO'S ANNE HANA Frank Balkenende Pavlova voor 4 pers: eiwit van 5 eieren, 270 gram suiker, 1 eetl. mai- zena, 1 citroen. Klop eiwit luchtig in een keukenmachine en voeg beetje bij beetje suiker toe. Is het eiwit stijf voeg dan citroensap, citroenrasp en maizena toe. Vul een spuitzak en spuit dikke dotten. Bak die 2,5 uur op 120 graden. Citroencrème (lemoncurd): 2 citroenen, 225 gr suiker, 250 gr roomboter, 250 gr mascarpone, 5 eieren Citroensap- en rasp, suiker en eieren in een pan leggen. Roer op laag vuur. Als het dik wordt, doe de roomboter erbij tot het een gladde massa wordt. Laat afkoelen in de koelkast. Voeg later de mascarpone toe en vul een spuitzak. Hangop: hang 1 liter yoghurt in schone theedoek 12 uur op een vergiet. Bewaar het vocht. Meng hangop met 2 eetl. suiker en merg van een vanille stokje. Doe in spuitzak. Gemarineerde aardbei: snijd in vieren, meng hangopvocht met sap van 1 citroen en laat de aardbeien er een half uur in marineren. Krokantjes: 2 eiwit en 100 gr suiker, klop eiwit en suiker stijf, smeer dun uit of bakplaat en bestrooi met roze peper, droog dit 3 uur in oven op 100 graden. Voor de chocola hetzelfde procédé. Smelt de chocola eerst in de magnetron. Hak de aman delen fijn en rooster ze eerst in de oven. Dresseren: citroencrème in taartvormpje spuiten, laat randen vrij en vul op met (gemarineerd) fruit, breek krokantjes en steek ze er tussen, spuit hangop tussen het fruit, werk af met eetbare bloe metjes. Giovanni Wieland spuit hangop in het schuimtaartjeet eindresultaat. Het eindresultaat.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38