Recept: frisse garnalensalade Meer tips ZOMERWIJN 2021 13 'Het zijn simpele ingrediënten, maar omdat je er iets speciaals van maakt, is het gezellig en bijzonder' Kikker van Max Velthuijs over de picknick met zijn vrienden Varkentje, Eend, Haas en Rat. Op hun kleedje staat een bord met een fraaie taart, er is een plank met brood, er is fruit en limonade. Niet zo gek veel anders dan in 1893, toen de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir met zijn penseel een groepje vrouwen en meisjes - gehuld in lange jurken - vastlegde. Alles op het doek Picnic ademt kalmte. De strooien hoed ligt op het mos. Voor de hondjes is het te heet om rond te darren. Wat de pot schaft is onduidelijk, maar de boodschap is helder: hier geniet men. Je hoort bij wijze van spreken de vogels tjilpen. ,,In de Britse literatuur en in veel bekende kin derboeken speelt picknicken een grote rol'', aldus Kleyn. ,,In de populaire serie van De vijf van Enid Blyton zijn de kinde ren voortdurend aan het picknicken. En in het bekende kinderboek De wind in de wilgen van Kenneth Grahame zit een scène waarin dieren picknicken aan het water.'' Picknick, het woord is afkomstig uit het Frans, pique nique, waarbij het 'pique' slaat op 'iets uitkiezen, voedsel zoeken' en 'nique' kan staan voor iets kleins. Won derlijk dat de picknick zo typisch Brits is. Zonnig, warm weer associeer je niet direct met het Verenigd Koninkrijk. ,,Als het eens lekker weer is, dan wil je ervan genieten'', verklaart Kleyn de tegenstel ling. ,,In warme landen neem je goed weer voor lief. Mensen daar zijn 's mid dags liever binnen.'' Magie Zelf kan Kleyn er ook wat van. ,,Ik houd ervan om in het park af te spreken en dan wat mee te nemen. Maar ook op vakantie in Frankrijk is het leuk om een stokbrood, tomaatjes en kaas te kopen en dan op een mooi plekje te gaan zitten. Het zijn sim pele ingrediënten, maar omdat je er iets speciaals van maakt, is het gezellig en bij zonder. Als je datzelfde broodje in de auto eet, is de magie verdwenen.'' Het hangt er zeker vanaf in welke om- geving je bent, vindt de Amsterdamse. ,,Langs de snelweg smaakt je eten anders dan in de bergen. In de jaren 50 van de vorige eeuw ontstond met de opkomst van de auto het bermtoerisme. Mensen stapten in de auto en gingen langs de weg picknicken. Dat was al snel verboden en er kwamen speciale picknickplaatsen. Sinds 1965 mag je niet meer langs de snelweg picknicken.'' Telt aan een tafel picknicken ook? ,,Picknicken is niet zomaar buiten eten. Ik vind dat je ook wel aan een picknicktafel kunt zitten, hoewel je vooral aan een kleed denkt. Het is buiten, ergens in de natuur op een kleedje, wat verder weg van de normale omgeving. Dus niet in je eigen achtertuin maar in een park of bos. Of op het strand. En in de bergen als je daar gaat wandelen natuurlijk.'' Nog wat over dat kleedje. ,,Bij de heel chique elite ging het er stijver aan toe. Ik ken een plaat waarop je een gezelschap ziet picknicken met allemaal stoelen en tafels in de buitenlucht. Zit je daar in je korset. Ook dat is een picknick. In mijn boek beschrijf ik er een in India, uit begin jaren 50. Er gingen bedienden mee, kus sens en vuurkorven. Het was uitgebreider dan wat we nu kennen, maar de essentie is hetzelfde: de hele dag buiten zijn met familie. Het is stressloos en vrij.'' COOKBOOK Pastasalade voor minimaal 6 personen Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. In de tussen tijd bereid je de rest van de ingrediënten voor. Doe die in een grote kom, roer even los en doe daar de afgegoten, maar nog warme pasta bij. Schep alles goed om, zodat de saus de pasta goed omhult. Recept: Susan Aretz 1) Kies voor stokbrood of stevig zuurdesembrood. GO WOENSDAG 2 JUNI 2021 Le déjeuner sur l'herbe van Manet, hier nagemaakt door de popgroep Bow Wow Wow. FOTO BOW WOW WOW - Charlotte Kleyn, culinair historicus Dit heb je nodig: 200 g cocktailgarnalen rasp van 1 citroen 2 tl citroensap 15 g dille, fijngesneden 200g crème fraiche 40 g kappertjes 175 g komkommer, in blokjes (zonder zaadlijst) 150 g gele paprika, in blokjes (zonder zaadlijst) 1 tl knoflookpoeder zout peper 500 g pasta (wij kiezen voor XL-macaroni) foto susan aretz Het originele Le dejeuner sur l'herbe van Édouard Manet. FOTO RMN (MUSÉE D'ORSAY) HERVÉ LEWANDOWSKI M Dit jaar in de herhaling? Picknick, zomer 2013. foto anp bas czerwinski Miljuschka Witzenhausen is presentatrice, vj, soapacteur, culinair expert én televisiekok. Zij komt met de volgende tips: 2) Neem fruit mee, bijvoorbeeld druiven of aardbeien, maar denk ook eens aan bramen of verse vijgen (laat ze niet te lang in de zon staan). Een vooraf gemaakte en goed verpakte fruitsalade kan ook. 3) Snijd blokjes harde kaas of schijf jes gedroogde worst, bijvoorbeeld fuet-worst. 4) Koop lekkere olijven: Griekse, Spaanse of Italiaanse, met veel olijfolie en knoflook. 5) Radijsjes blijven onderweg altijd stevig en goed. 6) Vul bakjes met verschillende noten. 7) Maak lekkere broodjes en verpak ze strak in plasticfolie en daarna in aluminiumfolie. 8) Neem toastjes mee die je besmeert met hummus, tapenade of een andere frisse spread. Bron: Miljuschka.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 61