Recept: frisse garnalensalade
Meer tips
ZOMERWIJN 2021 13
'Het zijn simpele
ingrediënten, maar
omdat je er iets
speciaals van maakt,
is het gezellig en
bijzonder'
Kikker van Max Velthuijs over de picknick
met zijn vrienden Varkentje, Eend, Haas
en Rat. Op hun kleedje staat een bord met
een fraaie taart, er is een plank met brood,
er is fruit en limonade. Niet zo gek veel
anders dan in 1893, toen de Franse schilder
Pierre-Auguste Renoir met zijn penseel
een groepje vrouwen en meisjes - gehuld
in lange jurken - vastlegde. Alles op het
doek Picnic ademt kalmte. De strooien
hoed ligt op het mos. Voor de hondjes is
het te heet om rond te darren. Wat de pot
schaft is onduidelijk, maar de boodschap
is helder: hier geniet men. Je hoort bij
wijze van spreken de vogels tjilpen. ,,In de
Britse literatuur en in veel bekende kin
derboeken speelt picknicken een grote
rol'', aldus Kleyn. ,,In de populaire serie
van De vijf van Enid Blyton zijn de kinde
ren voortdurend aan het picknicken. En
in het bekende kinderboek De wind in de
wilgen van Kenneth Grahame zit een
scène waarin dieren picknicken aan het
water.''
Picknick, het woord is afkomstig uit het
Frans, pique nique, waarbij het 'pique' slaat
op 'iets uitkiezen, voedsel zoeken' en
'nique' kan staan voor iets kleins. Won
derlijk dat de picknick zo typisch Brits is.
Zonnig, warm weer associeer je niet
direct met het Verenigd Koninkrijk. ,,Als
het eens lekker weer is, dan wil je ervan
genieten'', verklaart Kleyn de tegenstel
ling. ,,In warme landen neem je goed
weer voor lief. Mensen daar zijn 's mid
dags liever binnen.''
Magie
Zelf kan Kleyn er ook wat van. ,,Ik houd
ervan om in het park af te spreken en dan
wat mee te nemen. Maar ook op vakantie
in Frankrijk is het leuk om een stokbrood,
tomaatjes en kaas te kopen en dan op een
mooi plekje te gaan zitten. Het zijn sim
pele ingrediënten, maar omdat je er iets
speciaals van maakt, is het gezellig en bij
zonder. Als je datzelfde broodje in de auto
eet, is de magie verdwenen.''
Het hangt er zeker vanaf in welke om-
geving je bent, vindt de Amsterdamse.
,,Langs de snelweg smaakt je eten anders
dan in de bergen. In de jaren 50 van de
vorige eeuw ontstond met de opkomst
van de auto het bermtoerisme. Mensen
stapten in de auto en gingen langs de weg
picknicken. Dat was al snel verboden en
er kwamen speciale picknickplaatsen.
Sinds 1965 mag je niet meer langs de
snelweg picknicken.''
Telt aan een tafel picknicken ook?
,,Picknicken is niet zomaar buiten eten. Ik
vind dat je ook wel aan een picknicktafel
kunt zitten, hoewel je vooral aan een
kleed denkt. Het is buiten, ergens in de
natuur op een kleedje, wat verder weg
van de normale omgeving. Dus niet in je
eigen achtertuin maar in een park of bos.
Of op het strand. En in de bergen als je
daar gaat wandelen natuurlijk.''
Nog wat over dat kleedje. ,,Bij de heel
chique elite ging het er stijver aan toe. Ik
ken een plaat waarop je een gezelschap
ziet picknicken met allemaal stoelen en
tafels in de buitenlucht. Zit je daar in je
korset. Ook dat is een picknick. In mijn
boek beschrijf ik er een in India, uit begin
jaren 50. Er gingen bedienden mee, kus
sens en vuurkorven. Het was uitgebreider
dan wat we nu kennen, maar de essentie
is hetzelfde: de hele dag buiten zijn met
familie. Het is stressloos en vrij.''
COOKBOOK
Pastasalade voor minimaal
6 personen
Kook de pasta volgens
de gebruiksaanwijzing
beetgaar. In de tussen
tijd bereid je de rest
van de ingrediënten
voor. Doe die in een
grote kom, roer even
los en doe daar de
afgegoten, maar nog
warme pasta bij.
Schep alles goed om,
zodat de saus de pasta
goed omhult.
Recept: Susan Aretz
1) Kies voor stokbrood of stevig
zuurdesembrood.
GO WOENSDAG 2 JUNI 2021
Le déjeuner sur
l'herbe van Manet,
hier nagemaakt
door de popgroep
Bow Wow Wow.
FOTO BOW WOW WOW
- Charlotte Kleyn, culinair historicus
Dit heb je nodig:
200 g cocktailgarnalen
rasp van 1 citroen
2 tl citroensap
15 g dille, fijngesneden
200g crème fraiche
40 g kappertjes
175 g komkommer, in
blokjes (zonder zaadlijst)
150 g gele paprika, in
blokjes (zonder zaadlijst)
1 tl knoflookpoeder
zout peper
500 g pasta (wij kiezen
voor XL-macaroni) foto susan aretz
Het originele Le dejeuner sur
l'herbe van Édouard Manet.
FOTO RMN (MUSÉE D'ORSAY) HERVÉ LEWANDOWSKI
M Dit jaar in de herhaling? Picknick,
zomer 2013. foto anp bas czerwinski
Miljuschka Witzenhausen is
presentatrice, vj, soapacteur,
culinair expert én televisiekok.
Zij komt met de volgende tips:
2) Neem fruit mee, bijvoorbeeld
druiven of aardbeien, maar denk
ook eens aan bramen of verse
vijgen (laat ze niet te lang in de zon
staan). Een vooraf gemaakte en
goed verpakte fruitsalade kan ook.
3) Snijd blokjes harde kaas of schijf
jes gedroogde worst, bijvoorbeeld
fuet-worst.
4) Koop lekkere olijven: Griekse,
Spaanse of Italiaanse, met veel
olijfolie en knoflook.
5) Radijsjes blijven onderweg altijd
stevig en goed.
6) Vul bakjes met verschillende noten.
7) Maak lekkere broodjes en verpak
ze strak in plasticfolie en daarna in
aluminiumfolie.
8) Neem toastjes mee die je
besmeert met hummus, tapenade
of een andere frisse spread.
Bron: Miljuschka.nl