'Robuuste rode wijn bij een stukje vis? Lekker doen!' ZOMERWIJN 2021 11 De sommelier is al lang niet meer die deftige ober die met uitgestreken gezicht de wijnkaart aanreikt. Wijn spreekt mannen én vrouwen aan, in alle leeftijden en van diverse achtergronden. Dennis Koopman woont samen met zijn partner op 25-hoog aan de voet van de Rotterdamse Erasmusbrug. Een wijnkelder zit er dus niet in, maar wel een heuse wijnkamer. ,,Er staan meer dan duizend wijnen in'', vertelt Koopman. ,,Ik heb alle fles sen gesorteerd op land en op streek en mooi uitgestald in rekken en klimaat kasten. Bij elkaar wel ter waarde van een auto, ja.'' Bezoekers hebben vaak de neiging mooie flessen uit de kast te pakken, maar dat heeft Koopman liever niet. ,,Dan kijk ik als een moeder bij een kinderwagen: doodsbang dat die lui het kind uit hun handen laten vallen.'' Koopmans wijnliefde begon toen hij in de bediening werkte bij restaurant 't Ganzengors in Spijkenisse, waar het personeel tussen de lunch en het diner altijd wat tijd voor zichzelf had. Koop man dook dan steevast de oude wijn kelder in. Rondsnuffelen, etiketten lezen, namen leren kennen. Sindsdien is wijn een lichte obsessie geworden. ,,Het is een onderwerp met zoveel di versiteit; je kunt erover blijven leren. Nog steeds google ik op een vrije dag naar 'wijnproeverij' met de datum van die dag erbij. Dan ben ik in staat om een uur later in de trein te stappen voor een proeverij in Groningen. Iets nieuws ontdekken blijft het leukste wat er is.'' Sinds 2016 verzorgt hij met zijn bedrijf zelf wijnproeverijen en iedere dag zet hij een gerecht met wijnsug gestie op zijn Instagram-pagina. Koopman is een opvallende verschij ning in de wijnwereld: hij zit behoor lijk onder de tattoos, tot zijn handen en nek aan toe. ,,Soms tref ik van die Prins Bernhard-achtige types die me aankijken, zo van: wat doe jij hier? Dan voel je je niet echt welkom. Ik wil voor een cultuur staan waarin wijn voor iedereen is.'' En dat lijkt aardig te lukken. ,,Bij een eerste blik moeten mensen vaak even wennen, maar daarna merken ze dat ik een heel puur mens ben. Nu word ik juist gevraagd omdat ik er zo uitzie.'' THUISTIP Koop je wijn eens niet in de supermarkt Hoewel Rianne Ogink zelf onder tussen aardig wat wijnkennis bezit, zal ze nooit de minder geoefende gast uit het oog verliezen. ,,Laten we eerlijk zijn: een wijnkaart is best intimiderend'', zegt ze nuchter. ,,In sommige restaurants krijg je een half boekwerk voor je neus met onnoemelijk veel opties. Ik snap dat je dan denkt: wow, wat móet ik hier mee?'' Dat soort ervaringen maakt dat mensen wijn drinken iets elitairs kunnen vinden. Daar moeten we vanaf, stelt Ogink. ,,Ik wil juist een sfeer creëren waarbij mijn gasten zichzelf kunnen zijn. Ik heb dan ook geen oordeel over iemands wijnkeuze. Als jij een robuuste rode wijn wilt drinken bij een stukje vis: lekker doen! Het is jouw feestje.'' De wijn kwam toevallig op haar pad. Ze werkte na haar studie sportmanage- ment een tijdje als bedrijfsleidster bij een restaurant in Gorssel, vlakbij Deventer, en vond dat iemand van het team iets van wijn moest afweten. ,,Op dat moment was ik de aangewezen persoon om daar mee aan de slag te gaan en ben ik die wijncursus gaan doen.'' Na die ene wijncursus, kwam er nog een, en nóg een. Ondertussen is ze drie- enhalf jaar bezig en nog steeds niet uit geleerd. ,,Ik heb nooit geweten wat voor enorme wereld er schuilgaat achter een glas wijn. Je kunt zoveel verschillende keuzes maken in de wijngaard en wijn kelder die invloed hebben op het eind product. Superinteressant vind ik het.'' Vorig jaar was het tijd voor een nieuwe stap en vertrok ze naar Amsterdam om te gaan werken als assistent-sommelier bij restaurant Zoldering. En dat werd op gemerkt: Thérèse Boer, van driesterren restaurant De Librije, tipte Ogink in horecatijdschrift Lekker als talent om in de gaten te houden. ,,Ja, supercool, ik kan het niet anders zeggen. Toch bijzonder dat je als meisje uit het Oosten door 'het wereldje' wordt opgemerkt. Het maakt me aan de ene kant een beetje zenuw achtig, maar tegelijkertijd trots dat hard werken blijkbaar loont.'' En wat drinkt het meisje uit het Oosten als ze het zelf voor het zeggen heeft? ,,O, ik ben groot fan van champagne. Als ik oneindig budget zou hebben, dan trok ik iedere dag een fles open.'' GO WOENSDAG 2 JUNI 2021 TEKST JETTE PELLEMANS FOTO'S MARCO OKHUIZEN In de supermarkt zijn interessante en goede wijnen te vinden, toch tipt Rianne Ogink om ook eens naar de wijn speciaalzaak te gaan. „Daar staat iemand die met passie zijn assortiment kan aanprijzen. Ze kunnen je adviseren, verrassen, vertellen dat die ene fles het geld juist wel of niet waard is. En niet alleen omdat-ie in de aanbieding is.'' Rianne Ogink (29) uit Amsterdam, assistent-sommelier bij restaurant Zoldering in Amsterdam. MaTtre-som- melier Thérèse Boer tipte haar als 'jong talent om in de gaten te houden'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 59