'Robuuste rode wijn bij een
stukje vis? Lekker doen!'
ZOMERWIJN 2021 11
De sommelier is al lang niet meer die deftige ober
die met uitgestreken gezicht de wijnkaart aanreikt.
Wijn spreekt mannen én vrouwen aan, in alle
leeftijden en van diverse achtergronden.
Dennis Koopman woont samen
met zijn partner op 25-hoog aan
de voet van de Rotterdamse
Erasmusbrug. Een wijnkelder zit er dus
niet in, maar wel een heuse wijnkamer.
,,Er staan meer dan duizend wijnen
in'', vertelt Koopman. ,,Ik heb alle fles
sen gesorteerd op land en op streek en
mooi uitgestald in rekken en klimaat
kasten. Bij elkaar wel ter waarde van
een auto, ja.''
Bezoekers hebben vaak de neiging
mooie flessen uit de kast te pakken,
maar dat heeft Koopman liever niet.
,,Dan kijk ik als een moeder bij een
kinderwagen: doodsbang dat die lui
het kind uit hun handen laten vallen.''
Koopmans wijnliefde begon toen hij
in de bediening werkte bij restaurant
't Ganzengors in Spijkenisse, waar het
personeel tussen de lunch en het diner
altijd wat tijd voor zichzelf had. Koop
man dook dan steevast de oude wijn
kelder in. Rondsnuffelen, etiketten
lezen, namen leren kennen. Sindsdien
is wijn een lichte obsessie geworden.
,,Het is een onderwerp met zoveel di
versiteit; je kunt erover blijven leren.
Nog steeds google ik op een vrije dag
naar 'wijnproeverij' met de datum van
die dag erbij. Dan ben ik in staat om
een uur later in de trein te stappen voor
een proeverij in Groningen. Iets
nieuws ontdekken blijft het leukste
wat er is.''
Sinds 2016 verzorgt hij met zijn
bedrijf zelf wijnproeverijen en iedere
dag zet hij een gerecht met wijnsug
gestie op zijn Instagram-pagina.
Koopman is een opvallende verschij
ning in de wijnwereld: hij zit behoor
lijk onder de tattoos, tot zijn handen
en nek aan toe. ,,Soms tref ik van die
Prins Bernhard-achtige types die me
aankijken, zo van: wat doe jij hier? Dan
voel je je niet echt welkom. Ik wil voor
een cultuur staan waarin wijn voor
iedereen is.''
En dat lijkt aardig te lukken. ,,Bij een
eerste blik moeten mensen vaak even
wennen, maar daarna merken ze dat ik
een heel puur mens ben. Nu word ik
juist gevraagd omdat ik er zo uitzie.''
THUISTIP
Koop je wijn
eens niet in de
supermarkt
Hoewel Rianne Ogink zelf onder
tussen aardig wat wijnkennis
bezit, zal ze nooit de minder
geoefende gast uit het oog verliezen.
,,Laten we eerlijk zijn: een wijnkaart is
best intimiderend'', zegt ze nuchter. ,,In
sommige restaurants krijg je een half
boekwerk voor je neus met onnoemelijk
veel opties. Ik snap dat je dan denkt: wow,
wat móet ik hier mee?''
Dat soort ervaringen maakt dat
mensen wijn drinken iets elitairs kunnen
vinden. Daar moeten we vanaf, stelt
Ogink. ,,Ik wil juist een sfeer creëren
waarbij mijn gasten zichzelf kunnen zijn.
Ik heb dan ook geen oordeel over iemands
wijnkeuze. Als jij een robuuste rode wijn
wilt drinken bij een stukje vis: lekker
doen! Het is jouw feestje.''
De wijn kwam toevallig op haar pad.
Ze werkte na haar studie sportmanage-
ment een tijdje als bedrijfsleidster bij een
restaurant in Gorssel, vlakbij Deventer,
en vond dat iemand van het team iets van
wijn moest afweten. ,,Op dat moment
was ik de aangewezen persoon om daar
mee aan de slag te gaan en ben ik die
wijncursus gaan doen.''
Na die ene wijncursus, kwam er nog
een, en nóg een. Ondertussen is ze drie-
enhalf jaar bezig en nog steeds niet uit
geleerd. ,,Ik heb nooit geweten wat voor
enorme wereld er schuilgaat achter een
glas wijn. Je kunt zoveel verschillende
keuzes maken in de wijngaard en wijn
kelder die invloed hebben op het eind
product. Superinteressant vind ik het.''
Vorig jaar was het tijd voor een nieuwe
stap en vertrok ze naar Amsterdam om te
gaan werken als assistent-sommelier bij
restaurant Zoldering. En dat werd op
gemerkt: Thérèse Boer, van driesterren
restaurant De Librije, tipte Ogink in
horecatijdschrift Lekker als talent om in
de gaten te houden. ,,Ja, supercool, ik kan
het niet anders zeggen. Toch bijzonder
dat je als meisje uit het Oosten door 'het
wereldje' wordt opgemerkt. Het maakt
me aan de ene kant een beetje zenuw
achtig, maar tegelijkertijd trots dat hard
werken blijkbaar loont.''
En wat drinkt het meisje uit het Oosten
als ze het zelf voor het zeggen heeft? ,,O,
ik ben groot fan van champagne. Als ik
oneindig budget zou hebben, dan trok ik
iedere dag een fles open.''
GO WOENSDAG 2 JUNI 2021
TEKST JETTE PELLEMANS FOTO'S MARCO OKHUIZEN
In de supermarkt zijn interessante en goede wijnen te
vinden, toch tipt Rianne Ogink om ook eens naar de wijn
speciaalzaak te gaan. „Daar staat iemand die met passie
zijn assortiment kan aanprijzen. Ze kunnen je adviseren,
verrassen, vertellen dat die ene fles het geld juist wel of
niet waard is. En niet alleen omdat-ie in de aanbieding is.''
Rianne Ogink (29) uit Amsterdam,
assistent-sommelier bij restaurant
Zoldering in Amsterdam. MaTtre-som-
melier Thérèse Boer tipte haar als 'jong
talent om in de gaten te houden'.