I
Met weefplanten kun je je
tuin aan elkaar borduren
23
EIGEN TUIN EERST
ROMKE VAN DE KAA
'Maak drie hittezones'
'Ga plantaardig vlammen'
moet weten: ,,Maak drie
oor een clematis ga je in
een tuincentrum naar de
afdeling klimplanten. En
daar staan ze, in regimen
ten, elke plant aan zijn
eigen bamboestok. Als je goed kijkt,
zie je dat die clematis zich niet zelf
aan dat stokje vasthoudt. Hij zit
eraan geniet met een groen plastic
strookje. Want hoewel een clematis
tot de klimplanten wordt gerekend,
is hij niet wat je noemt een behen
dige klimmer. Hij kan van alles -
hangen, liggen, leunen, slingeren -
maar klimmen, ho maar.
Je ziet dat onvermogen tot klim
men duidelijk wanneer iemand een
clematis tegen de paal van een per
gola heeft geplant: de plant doet zijn
best en komt soms wel een meter
hoog, om daarna weer amechtig naar
beneden te zakken. Daar eindigt hij
dan, als een afgezakte kous aan de
voet van de pergolapaal.
wordt gerekend. Het is de weefplant
bij uitstek.
Een clematis komt het best tot zijn
recht als hij de gelegenheid krijgt
door andere planten heen te groeien;
dat scheelt aanbinden en leidt tot een
ongedwongen en natuurlijke groei
wijze. Plant daarom altijd eerst een
kapstok, waaraan je dan later de cle
matis kunt ophangen. Die kapstok
kan een struik zijn, zoals een sering
of een berberis, maar ook een stevige
vaste plant.
En ja, we kunnen de plant best hel
pen door kippengaas rond zo'n paal
aan te brengen, maar waarom zou
den we? Het is veel gemakkelijker om
een echte klimmer te kiezen, zoals
een blauweregen, een klimop of een
kamperfoelie - planten die zichzelf
tenminste vasthouden.
Laat de clematis doen
waar hij goed in is: han
gen en leunen. Gooi de
klimrekjes maar in de
kachel en beschouw de
clematis als een vaste
plant.
heel nieuwe groep van
planten bedacht: de
weefplanten. Dat zijn
planten die je vroeger
lorrebossen noemde, of
omvallers. Planten die
niet op hun eigen sten
gels blijven staan. Nu is
die eigenschap van een
gebrek in een deugd
veranderd: de tuin is
een doek waarop je
borduurt en met de
weefplanten als rode
draad borduur je alles
aan elkaar. Daarom is
het gek dat de clematis
niet tot de weefplanten
planten laat groeien, schept een
labiel evenwicht. Het gevaar bestaat
dat de clematis de overhand krijgt.
Om dat evenwicht in stand te hou
den, moet de tuinier niet passief aan
de zijlijn blijven staan, maar bereid
zijn in te grijpen als
de zaak uit de hand
dreigt te lopen. Tui
nieren is uiteinde
lijk niets anders dan
manipuleren en
bemoeien. Aarzel
niet als de clematis
zijn gastheer dreigt
te overwoekeren en
grijp de snoei-
schaar. Wees niet
benauwd. Ooit zag
ik een prachtig
exemplaar van de
witbloeiende
clematis 'Mme. Le
Coultre' en toen ik
de eigenaar vroeg
hoe hij de plant zo
mooi in vorm
had gekregen,
zei hij: „De
tuinman is er
per ongeluk een
paar maal met
de grasmaaier
overheen gegaan."
GO ZATERDAG 29 MEI 2021
ma
Favoriet bbq-gerecht:
„Zachte auberginerolle
tjes met citroenhalloumi
en oregano. Grill eerst de
aubergine kort, en vervol
gens rol je halloumi ge
marineerd in
citroen, oregano en munt
erin op, dat leg je terug
op de barbecue. Super
simpel en heerlijk.''
Rukmini Iyer: ,,Zorg
dat je alles wat je wilt
bereiden, klaar hebt
liggen.'' foto becht
Het BBQ Street
Basisboek (Kos
mos €19).
Auteur: Ralph
de Kok (45) uit
Neede.
Welke barbe
cue gebruik je
het vaakst? ,,De Zuid-
Afrikaanse braai.''
Hoe vaak barbecue je?
,,Dagelijks.''
Barbecueën doe je zo:
,,Gooi vlees eens recht
streeks op de kolen. Dan
gaat het karamellise-
ren en krijg je een bruine
korst. Laat het 30 secon
den tot 2 minuten langer
liggen omdat je zuurstof
weghaalt en de kolen af
koelen.''
Wat iedere grillmaster
hittezones onder
het rooster: aan
de ene kant veel
kolen, in het mid
den een paar, en
aan de andere
kant geen.
Als je gaat grillen,
dan leg je het
eten eerst op de heetste
kant. Vervolgens ver
plaats je het naar het
midden of naar de plek
waar geen kolen liggen.
Hierdoor gaart het vlees
gelijkmatig en verbrandt
het niet.''
Favoriet bbq-gerecht:
,,Secreto iberico, een
mooi dooraderd lapje van
het iberico varken. In
Spanje ligt het in zowat
elke supermarkt, daar is
het heel populair. In Ne
derland kun je het bestel
len bij de slager of in de
groothandel vinden.''
Vegan Summer,
plantaardige ge
rechten voor op en
bij de barbecue,
(Good Cook,
€14,95).
Auteur: Milou van
der Will (35) uit
Hilversum.
Welke barbecue gebruik je
het vaakst?
,,Een Indonesische satébar
becue, dat is een smalle,
langwerpige barbecue op
pootjes. Maar ik maak er
alles op.''
Hoe vaak barbecue je?
,,Eén keer in de week.''
Barbecueën doe je zo:
,,Gooi eens geen kant-en-
klare saté of de standaard
spiesjes met drie kleuren
groente op het rooster,
maar ga plantaardig vlam
men. Breng groente en
vegetarische ei
witten zoals tofu
en tempeh goed
op smaak en denk
goed na over ma
rinade, kruiden en
saus.''
Wat iedere
grillmaster
moet weten:
,,Rooster op houtskool en
niet op briketten, dat geeft
de lekkerste en meest roke
rige smaak aan je gerech
ten. En gebruik duurzame
houtskool. Een hoop com
merciële houtskool bevat
bovendien veel chemica
liën.''
Favoriet bbq-gerecht:
,,Pittige saté tempeh met
een saus op basis van ket
jap en knoflook. Als ik die
op een feestje maak, dan
valt er niet tegenop te gril
len, zo snel is alles weg.''
Clematis montana
SROTtJEF 3E
BREIEN
toepassing die je terugvindt op libelle.nl/zes.
Er is de laatste tijd een
Snoeien, stekken,
planten, verpotten,
zaaien en schoffelen.
Tuingoeroe Romke
van de Kaa helpt een
handje.
Wie een clematis door andere