I Met weefplanten kun je je tuin aan elkaar borduren 23 EIGEN TUIN EERST ROMKE VAN DE KAA 'Maak drie hittezones' 'Ga plantaardig vlammen' moet weten: ,,Maak drie oor een clematis ga je in een tuincentrum naar de afdeling klimplanten. En daar staan ze, in regimen ten, elke plant aan zijn eigen bamboestok. Als je goed kijkt, zie je dat die clematis zich niet zelf aan dat stokje vasthoudt. Hij zit eraan geniet met een groen plastic strookje. Want hoewel een clematis tot de klimplanten wordt gerekend, is hij niet wat je noemt een behen dige klimmer. Hij kan van alles - hangen, liggen, leunen, slingeren - maar klimmen, ho maar. Je ziet dat onvermogen tot klim men duidelijk wanneer iemand een clematis tegen de paal van een per gola heeft geplant: de plant doet zijn best en komt soms wel een meter hoog, om daarna weer amechtig naar beneden te zakken. Daar eindigt hij dan, als een afgezakte kous aan de voet van de pergolapaal. wordt gerekend. Het is de weefplant bij uitstek. Een clematis komt het best tot zijn recht als hij de gelegenheid krijgt door andere planten heen te groeien; dat scheelt aanbinden en leidt tot een ongedwongen en natuurlijke groei wijze. Plant daarom altijd eerst een kapstok, waaraan je dan later de cle matis kunt ophangen. Die kapstok kan een struik zijn, zoals een sering of een berberis, maar ook een stevige vaste plant. En ja, we kunnen de plant best hel pen door kippengaas rond zo'n paal aan te brengen, maar waarom zou den we? Het is veel gemakkelijker om een echte klimmer te kiezen, zoals een blauweregen, een klimop of een kamperfoelie - planten die zichzelf tenminste vasthouden. Laat de clematis doen waar hij goed in is: han gen en leunen. Gooi de klimrekjes maar in de kachel en beschouw de clematis als een vaste plant. heel nieuwe groep van planten bedacht: de weefplanten. Dat zijn planten die je vroeger lorrebossen noemde, of omvallers. Planten die niet op hun eigen sten gels blijven staan. Nu is die eigenschap van een gebrek in een deugd veranderd: de tuin is een doek waarop je borduurt en met de weefplanten als rode draad borduur je alles aan elkaar. Daarom is het gek dat de clematis niet tot de weefplanten planten laat groeien, schept een labiel evenwicht. Het gevaar bestaat dat de clematis de overhand krijgt. Om dat evenwicht in stand te hou den, moet de tuinier niet passief aan de zijlijn blijven staan, maar bereid zijn in te grijpen als de zaak uit de hand dreigt te lopen. Tui nieren is uiteinde lijk niets anders dan manipuleren en bemoeien. Aarzel niet als de clematis zijn gastheer dreigt te overwoekeren en grijp de snoei- schaar. Wees niet benauwd. Ooit zag ik een prachtig exemplaar van de witbloeiende clematis 'Mme. Le Coultre' en toen ik de eigenaar vroeg hoe hij de plant zo mooi in vorm had gekregen, zei hij: „De tuinman is er per ongeluk een paar maal met de grasmaaier overheen gegaan." GO ZATERDAG 29 MEI 2021 ma Favoriet bbq-gerecht: „Zachte auberginerolle tjes met citroenhalloumi en oregano. Grill eerst de aubergine kort, en vervol gens rol je halloumi ge marineerd in citroen, oregano en munt erin op, dat leg je terug op de barbecue. Super simpel en heerlijk.'' Rukmini Iyer: ,,Zorg dat je alles wat je wilt bereiden, klaar hebt liggen.'' foto becht Het BBQ Street Basisboek (Kos mos €19). Auteur: Ralph de Kok (45) uit Neede. Welke barbe cue gebruik je het vaakst? ,,De Zuid- Afrikaanse braai.'' Hoe vaak barbecue je? ,,Dagelijks.'' Barbecueën doe je zo: ,,Gooi vlees eens recht streeks op de kolen. Dan gaat het karamellise- ren en krijg je een bruine korst. Laat het 30 secon den tot 2 minuten langer liggen omdat je zuurstof weghaalt en de kolen af koelen.'' Wat iedere grillmaster hittezones onder het rooster: aan de ene kant veel kolen, in het mid den een paar, en aan de andere kant geen. Als je gaat grillen, dan leg je het eten eerst op de heetste kant. Vervolgens ver plaats je het naar het midden of naar de plek waar geen kolen liggen. Hierdoor gaart het vlees gelijkmatig en verbrandt het niet.'' Favoriet bbq-gerecht: ,,Secreto iberico, een mooi dooraderd lapje van het iberico varken. In Spanje ligt het in zowat elke supermarkt, daar is het heel populair. In Ne derland kun je het bestel len bij de slager of in de groothandel vinden.'' Vegan Summer, plantaardige ge rechten voor op en bij de barbecue, (Good Cook, €14,95). Auteur: Milou van der Will (35) uit Hilversum. Welke barbecue gebruik je het vaakst? ,,Een Indonesische satébar becue, dat is een smalle, langwerpige barbecue op pootjes. Maar ik maak er alles op.'' Hoe vaak barbecue je? ,,Eén keer in de week.'' Barbecueën doe je zo: ,,Gooi eens geen kant-en- klare saté of de standaard spiesjes met drie kleuren groente op het rooster, maar ga plantaardig vlam men. Breng groente en vegetarische ei witten zoals tofu en tempeh goed op smaak en denk goed na over ma rinade, kruiden en saus.'' Wat iedere grillmaster moet weten: ,,Rooster op houtskool en niet op briketten, dat geeft de lekkerste en meest roke rige smaak aan je gerech ten. En gebruik duurzame houtskool. Een hoop com merciële houtskool bevat bovendien veel chemica liën.'' Favoriet bbq-gerecht: ,,Pittige saté tempeh met een saus op basis van ket jap en knoflook. Als ik die op een feestje maak, dan valt er niet tegenop te gril len, zo snel is alles weg.'' Clematis montana SROTtJEF 3E BREIEN toepassing die je terugvindt op libelle.nl/zes. Er is de laatste tijd een Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Wie een clematis door andere

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 71