Beste tips uit vijf kookboeken
LAAT JE VERRASSEN DO(
HET LIBELLE-EFFECT
GA NAAR LIBELLE.NL/
22
Barbecueën is veel meer dan even een worstje grillen.
Culinair journalist Laura de Grave serveert de leukste
boeken van deze zomer, de auteurs geven tips.
'Verpak je vlees
in folie of
slagerspapier'
'Heb geen haast: barbecue
tot het eten écht klaar is'
'Wees mindful tijdens het bereiden'
,,Vijf dagen in de week.''
Wat iedere grillmaster moet
weten:
w
Vr
ZATERDAG 29 MEI 2021 GO
Barbecue als
een topkok
Smokey Good
ness Lowlands
BBQ, (Kosmos,
€30). Auteur:
Jord Althuizen
(40) uit Den
Haag.
Welke barbecue gebruik je het
vaakst?
,,The Bastard, een keramische
barbecue.''
Hoe vaak barbecue je?
Barbecueën doe je zo:
,,Leer te begrijpen op welke tem
peratuur je je eten moet berei
den, het verschilt namelijk nogal
per vlees, vis en groente. Kies
een gerecht uit en bepaal op ba
sis daarvan welke temperatuur
en bereidingstechniek - direct of
indirect grillen - je nodig hebt.''
,,Het inpakken van vlees. Als je
grote stukken vlees op lage tem
peratuur een lange periode wilt
garen, werk je vaak met rook-
hout. Dat zorgt voor een heel
donkere verkleuring op je eten,
waardoor het soms gaar lijkt,
maar het niet is. Tegen de tijd dat
je het van de barbecue haalt, is
het vaak pikzwart. Wat veel erva
ren barbecuers doen, is vlees in
pakken in aluminiumfolie of sla
gerspapier. Daardoor sluit je
voedsel af van de rook, van te
hoge temperaturen en pruttelt
het verder tot de juiste garing,
zonder dat het te donker wordt.''
Favoriet bbq-gerecht:
„Vroeger vond ik spareribs de
bom, tegenwoordig vind ik een
hele gegrilde vis, zoals zeebaars
of dorade met verse kruiden en
specerijen, nóg lekkerder.''
De BBQ-atlas,
(Carrera Culi
nair, €35, ver
schijnt 11 juni).
Auteur: Julius
Jaspers (58) uit
Bussum.
I
DE
BBQ
ATLAS
J'
■V
•f*
<k.
werkt met open
vuur, spelen
temperatuur en
wind namelijk
ook een rol.''
Welke barbe
cue gebruik je
het vaakst?
,,Voor direct grillen de
shichirin, een Japanse
barbecue. Voor indirect
low en slow koken een
keramische barbecue,
de Big Green Egg.''
Hoe vaak barbecue je?
,,Het jaar rond drie keer
in de week, in de zomer
komt daar een vierde
keer bij.''
Barbecueën doe je zo:
,,Heb geen haast. Haal
gegrild vlees en groente
er niet vanaf omdat ie
dereen honger heeft,
maar barbecue tot het
eten écht klaar is.
Meten is weten, dus
prik een digitale kern
thermometer in vlees of
vis en een satéprikker in
groente om te kijken of
het gaar is. Doordat je
Wat iedere
grillmaster
moet weten:
,,Dat je voedsel met vet
(zoals kip met huid) of
suiker (zoals spareribs
met bruine suiker en
ketjapmarinade) nooit
rechtstreeks boven het
vuur moet leggen. Dat
druipt, valt op het vuur
en zorgt voor vlammen.
Als je werkt met een
keramische barbecue,
leg er dan een plate set
ter in. Dat is een kera-
mieken plaat die drup
pend vet en suiker op
vangt.''
Favoriet bbq-
gerecht:
,,Low en slow gegaarde
varkensprocureur - var
kensschouder - klaar
gemaakt op de Big
Green Egg. Maar echt
goed gemarineerde kip
yakitori's op de schichi-
rin vind ik ook echt ver
rukkelijk.''
De Groene
Barbecue, 75
vega en vegan
recepten van de
BBQ (Becht,
€22). Au
teur: Rukmini
Iyer (36) uit
Londen.
Welke barbecue gebruik
je het vaakst?
,,De Weber.''
Hoe vaak barbecue je?
,,Eén keer per week.''
DE GROENE
Barbecueën doe
je zo:
,,Zorg ervoor dat
je alles wat je wilt
bereiden klaar
hebt liggen. Zo
voorkom je dat je
tijdens het grillen
naar de keuken
moet rennen en de bar
becue onbemenst is.''
Wat iedere grillmaster
moet weten:
,,Draag geen grote jurk of
rok, die kan vlam vatten.
En wees mindful tijdens
het bereiden. Het is niet
hetzelfde als koken in je
keuken. Als je iets in de
oven stopt of op het for
nuis kookt, kun je makke
lijk tussendoor televisie
kijken, kletsen met vrien
den of op je telefoon
zitten.
Barbecueën werkt an
ders, dat doe je met al je
aandacht. Als je je con
centreert op wat je doet,
krijg je de beste resul
taten.''
libelle
Dit kennismakingsaanbod is alleen geldig in Nederland tot 30 juni 2021. Op deze actie zijn actievoorwaarden van