Beste tips uit vijf kookboeken LAAT JE VERRASSEN DO( HET LIBELLE-EFFECT GA NAAR LIBELLE.NL/ 22 Barbecueën is veel meer dan even een worstje grillen. Culinair journalist Laura de Grave serveert de leukste boeken van deze zomer, de auteurs geven tips. 'Verpak je vlees in folie of slagerspapier' 'Heb geen haast: barbecue tot het eten écht klaar is' 'Wees mindful tijdens het bereiden' ,,Vijf dagen in de week.'' Wat iedere grillmaster moet weten: w Vr ZATERDAG 29 MEI 2021 GO Barbecue als een topkok Smokey Good ness Lowlands BBQ, (Kosmos, €30). Auteur: Jord Althuizen (40) uit Den Haag. Welke barbecue gebruik je het vaakst? ,,The Bastard, een keramische barbecue.'' Hoe vaak barbecue je? Barbecueën doe je zo: ,,Leer te begrijpen op welke tem peratuur je je eten moet berei den, het verschilt namelijk nogal per vlees, vis en groente. Kies een gerecht uit en bepaal op ba sis daarvan welke temperatuur en bereidingstechniek - direct of indirect grillen - je nodig hebt.'' ,,Het inpakken van vlees. Als je grote stukken vlees op lage tem peratuur een lange periode wilt garen, werk je vaak met rook- hout. Dat zorgt voor een heel donkere verkleuring op je eten, waardoor het soms gaar lijkt, maar het niet is. Tegen de tijd dat je het van de barbecue haalt, is het vaak pikzwart. Wat veel erva ren barbecuers doen, is vlees in pakken in aluminiumfolie of sla gerspapier. Daardoor sluit je voedsel af van de rook, van te hoge temperaturen en pruttelt het verder tot de juiste garing, zonder dat het te donker wordt.'' Favoriet bbq-gerecht: „Vroeger vond ik spareribs de bom, tegenwoordig vind ik een hele gegrilde vis, zoals zeebaars of dorade met verse kruiden en specerijen, nóg lekkerder.'' De BBQ-atlas, (Carrera Culi nair, €35, ver schijnt 11 juni). Auteur: Julius Jaspers (58) uit Bussum. I DE BBQ ATLAS J' ■V •f* <k. werkt met open vuur, spelen temperatuur en wind namelijk ook een rol.'' Welke barbe cue gebruik je het vaakst? ,,Voor direct grillen de shichirin, een Japanse barbecue. Voor indirect low en slow koken een keramische barbecue, de Big Green Egg.'' Hoe vaak barbecue je? ,,Het jaar rond drie keer in de week, in de zomer komt daar een vierde keer bij.'' Barbecueën doe je zo: ,,Heb geen haast. Haal gegrild vlees en groente er niet vanaf omdat ie dereen honger heeft, maar barbecue tot het eten écht klaar is. Meten is weten, dus prik een digitale kern thermometer in vlees of vis en een satéprikker in groente om te kijken of het gaar is. Doordat je Wat iedere grillmaster moet weten: ,,Dat je voedsel met vet (zoals kip met huid) of suiker (zoals spareribs met bruine suiker en ketjapmarinade) nooit rechtstreeks boven het vuur moet leggen. Dat druipt, valt op het vuur en zorgt voor vlammen. Als je werkt met een keramische barbecue, leg er dan een plate set ter in. Dat is een kera- mieken plaat die drup pend vet en suiker op vangt.'' Favoriet bbq- gerecht: ,,Low en slow gegaarde varkensprocureur - var kensschouder - klaar gemaakt op de Big Green Egg. Maar echt goed gemarineerde kip yakitori's op de schichi- rin vind ik ook echt ver rukkelijk.'' De Groene Barbecue, 75 vega en vegan recepten van de BBQ (Becht, €22). Au teur: Rukmini Iyer (36) uit Londen. Welke barbecue gebruik je het vaakst? ,,De Weber.'' Hoe vaak barbecue je? ,,Eén keer per week.'' DE GROENE Barbecueën doe je zo: ,,Zorg ervoor dat je alles wat je wilt bereiden klaar hebt liggen. Zo voorkom je dat je tijdens het grillen naar de keuken moet rennen en de bar becue onbemenst is.'' Wat iedere grillmaster moet weten: ,,Draag geen grote jurk of rok, die kan vlam vatten. En wees mindful tijdens het bereiden. Het is niet hetzelfde als koken in je keuken. Als je iets in de oven stopt of op het for nuis kookt, kun je makke lijk tussendoor televisie kijken, kletsen met vrien den of op je telefoon zitten. Barbecueën werkt an ders, dat doe je met al je aandacht. Als je je con centreert op wat je doet, krijg je de beste resul taten.'' libelle Dit kennismakingsaanbod is alleen geldig in Nederland tot 30 juni 2021. Op deze actie zijn actievoorwaarden van

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 70