NIEUWS 13 Rosé is een gewone wijn met een twist Terrasslobber en culiwijn EXPORT MEER EN DUURDER Nederland is met enorme snelheid een van de belangrijkste rosélanden voor Franse wijnboeren geworden. De export van de lichtroze wijn van Frankrijk naar Nederland is sinds 2009 bijna vertienvoudigd. De groei wordt door corona nog eens extra aangejaagd. e groei van de Neder landse markt is echt indrukwekkend", vertelt Brice Eymard, directeur van de CIVP, de branchevereniging van wijnboeren uit de Franse Provence. In 2009 werd er nog maar iets meer dan 3200 hectoliter rosé aan Neder land verkocht, blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de CIVP. Vorig jaar was dat ruim 30.000 hectoliter. Dat is omgerekend een stijging van 426.000 flessen per jaar naar 4 miljoen flessen per jaar. De uitvoer naar Nederland vermenig vuldigde zich daarmee met factor 9,3. Ter vergelijking: de wereldwijde rosé-export vanuit Frankrijk vervijf voudigde tussen 2009 en 2020. Nederland is anno 2021 een van de hardst groeiende afzetmarkten voor Franse wijnboeren. Alleen aan de Verenigde Staten en Groot-Brittan- nië verkopen ze nog meer. „Neder landers en Britten vormen vandaag de dag de locomotief van onze export", stelt Eymard. Hoofd boven water De stijging is nog spectaculairder in euro's. In 2009 bedroeg de rosé- export naar Nederland iets meer dan 1 miljoen euro. In 2020 was dat 17,3 miljoen. „Nederlanders zijn niet al leen méér rosé gaan kopen, maar ook duurdere flessen", legt Eymard uit. „Vroeger kochten jullie vaak een fles rosé voor maximaal 3 of 4 euro. Nu betalen jullie er vaak 5 tot 8 euro voor. Nederlanders willen meer kwaliteit." De dorstige Nederlanders hebben er mede voor gezorgd dat de Franse roséproducenten tijdens corona het hoofd boven water konden houden. De export naar Nederland nam afge lopen coronajaar met bijna de helft toe. Alleen in Groot-Brittannië was de groei nóg ietsje groter. „Neder- Nederlanders kopen niet alleen méér rosé, ook duurdere - Brice Eymard, directeur CIVP land is in 2020 echt een heel be langrijke motor ge weest voor onze verkoop concludeert Eymard dan ook. „Omdat de restaurants lang dicht waren, kochten mensen vaker een duurdere wijn of rosé voor thuis." In Frankrijk en in andere landen sloten cafés en restaurants langdurig de deuren. Een belangrijke afzet markt verdween daarmee. Gevolg was dat de verkoop van rosé vorig jaar in thuisland Frankrijk daalde. De verkoop in het buitenland groeide: gemiddeld met 6 procent. - De CIVP heeft geen 100 procent sluitende verklaring voor de groei van de Nederlandse markt. De Fransen zien wel dat het aantal verkooppunten flink is ge stegen. „Vroeger werd rosé in Nederland vooral verkocht bij de slijter en in restaurants. En heel weinig in supermarkten", vertelt directeur Brice Eymard. „Maar toen rosé populair begon te wor den, zetten ook steeds meer super markten rosé in hun schappen. Dat leidde weer tot meer zichtbaarheid van rosé bij klanten, en ook tot meer verkoop." Verenigde Staten Nu de coronapandemie op zijn re tour is, is de CIVP is hoopvol over 2021. „De eerste cijfers die we binnenkrijgen zijn bemoedigend. ederlanders drin ken gemiddeld 2,4 liter rosé per jaar en staan daarmee nog net in de wereld wijde top 10 van rosé- drinkers. Wijnkenner - Esmee Langereis - zelf roséfan vanaf 'drinkge- rechtigde leeftijd': ,,De afgelopen pakweg veertig jaar is de con sumptie enorm geste gen in ons land.'' Rosé kan een heel fijne terrasslobber zijn, maar het is ook een ideale ta feldame, aldus de wijn kenner. ,,Met name bij mediterrane gerechten met knoflook doet rosé het goed. Test het maar De vereniging hoopt vooral dat de export naar de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt, de komende tijd zal herstellen. De afzet daalde onder meer door de ex tra heffingen die de voormalige Amerikaanse president Donald Trump instelde voor onder meer Franse wijnen. zaterdag 29 mei 2021 GO Rosé is een normale wijn soort, alleen gisten bij rosé de blauwe druiven- schillen slechts kort mee, waar door de wijn zijn lichtroze kleur krijgt. Rosé is een typisch Zuid Frans drankje. Rosé wordt ook in andere landen gemaakt, maar de meeste (en volgens velen ook de beste) rosés komen uit de Pro vence. Nederlanders redden Franse rosémark Frank Renout Parijs Doordat de horeca dicht was, kochten veel liefhebbers een goede rosé voor thuis. FOTO'S GETTY IMAGES Esmee Langereis. foto jean-pierre jans eens met aioli. Een slok water verpest het hele feest in je mond, terwijl een slokje rosé knof look juist tot een hoog tepunt brengt.'' Als je net iets meer uit geeft, smaakt rosé vaak beter, volgens Lange reis. ,,Dat merk je niet bij de eerste slok, maar vooral na het tweede glas of de tweede fles.'' Haar ideale glas is 'energiek, droog en niet té serieus'. ,,De lak moesproef: loopt het water je letterlijk in de mond na je eerste slokje? Ja? Dan is de wijn geslaagd voor het rosédiploma.'' We zien een positieve tendens en de export lijkt verder door te groeien, ook naar Nederland." Vroeger was rosé een wijn voor in het restau rant, nu zijn rosés ook steeds vaker in de super markt ver krijgbaar.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 13