NIEUWS 13
Rosé is een
gewone wijn
met een twist
Terrasslobber en culiwijn
EXPORT MEER EN DUURDER
Nederland is met enorme snelheid een van de
belangrijkste rosélanden voor Franse wijnboeren
geworden. De export van de lichtroze wijn van
Frankrijk naar Nederland is
sinds 2009 bijna
vertienvoudigd. De groei
wordt door corona nog
eens extra aangejaagd.
e groei van
de Neder
landse markt is
echt indrukwekkend",
vertelt Brice Eymard, directeur van
de CIVP, de branchevereniging van
wijnboeren uit de Franse Provence.
In 2009 werd er nog maar iets meer
dan 3200 hectoliter rosé aan Neder
land verkocht, blijkt uit cijfers die
deze krant heeft opgevraagd bij de
CIVP. Vorig jaar was dat ruim 30.000
hectoliter. Dat is omgerekend een
stijging van 426.000 flessen per jaar
naar 4 miljoen flessen per jaar. De
uitvoer naar Nederland vermenig
vuldigde zich daarmee met factor
9,3. Ter vergelijking: de wereldwijde
rosé-export vanuit Frankrijk vervijf
voudigde tussen 2009 en 2020.
Nederland is anno 2021 een van de
hardst groeiende afzetmarkten voor
Franse wijnboeren. Alleen aan de
Verenigde Staten en Groot-Brittan-
nië verkopen ze nog meer. „Neder
landers en Britten vormen vandaag
de dag de locomotief van onze
export", stelt Eymard.
Hoofd boven water
De stijging is nog spectaculairder in
euro's. In 2009 bedroeg de rosé-
export naar Nederland iets meer dan
1 miljoen euro. In 2020 was dat 17,3
miljoen. „Nederlanders zijn niet al
leen méér rosé gaan kopen, maar ook
duurdere flessen", legt Eymard uit.
„Vroeger kochten jullie vaak een fles
rosé voor maximaal 3 of 4 euro. Nu
betalen jullie er vaak 5 tot 8 euro
voor. Nederlanders willen meer
kwaliteit."
De dorstige Nederlanders hebben
er mede voor gezorgd dat de Franse
roséproducenten tijdens corona het
hoofd boven water konden houden.
De export naar Nederland nam afge
lopen coronajaar met bijna de helft
toe. Alleen in Groot-Brittannië was
de groei nóg ietsje groter. „Neder-
Nederlanders
kopen niet alleen
méér rosé,
ook duurdere
- Brice Eymard,
directeur CIVP
land is
in 2020
echt een
heel be
langrijke
motor ge
weest voor
onze verkoop
concludeert
Eymard dan ook.
„Omdat de restaurants
lang dicht waren, kochten
mensen vaker een duurdere
wijn of rosé voor thuis."
In Frankrijk en in andere landen
sloten cafés en restaurants langdurig
de deuren. Een belangrijke afzet
markt verdween daarmee. Gevolg
was dat de verkoop van rosé vorig jaar
in thuisland Frankrijk daalde. De
verkoop in het buitenland groeide:
gemiddeld met 6 procent.
-
De
CIVP
heeft
geen 100
procent
sluitende
verklaring
voor de groei van
de Nederlandse
markt. De Fransen
zien wel dat het aantal
verkooppunten flink is ge
stegen. „Vroeger werd rosé in
Nederland vooral verkocht bij de
slijter en in restaurants. En heel
weinig in supermarkten", vertelt
directeur Brice Eymard. „Maar
toen rosé populair begon te wor
den, zetten ook steeds meer super
markten rosé in hun schappen. Dat
leidde weer tot meer zichtbaarheid
van rosé bij klanten, en ook tot
meer verkoop."
Verenigde Staten
Nu de coronapandemie op zijn re
tour is, is de CIVP is hoopvol over
2021. „De eerste cijfers die we
binnenkrijgen zijn bemoedigend.
ederlanders drin
ken gemiddeld
2,4 liter rosé per
jaar en staan daarmee
nog net in de wereld
wijde top 10 van rosé-
drinkers. Wijnkenner -
Esmee Langereis - zelf
roséfan vanaf 'drinkge-
rechtigde leeftijd': ,,De
afgelopen pakweg
veertig jaar is de con
sumptie enorm geste
gen in ons land.''
Rosé kan een heel fijne
terrasslobber zijn, maar
het is ook een ideale ta
feldame, aldus de wijn
kenner. ,,Met name bij
mediterrane gerechten
met knoflook doet rosé
het goed. Test het maar
De vereniging hoopt vooral dat de
export naar de Verenigde Staten,
de belangrijkste afzetmarkt,
de komende tijd zal herstellen. De
afzet daalde onder meer door de ex
tra heffingen die de voormalige
Amerikaanse president Donald
Trump instelde voor onder meer
Franse wijnen.
zaterdag 29 mei 2021
GO
Rosé is een normale wijn
soort, alleen gisten bij
rosé de blauwe druiven-
schillen slechts kort mee, waar
door de wijn zijn lichtroze kleur
krijgt. Rosé is een typisch Zuid
Frans drankje. Rosé wordt ook
in andere landen gemaakt, maar
de meeste (en volgens velen
ook de beste) rosés
komen uit de Pro
vence.
Nederlanders
redden Franse rosémark
Frank Renout
Parijs
Doordat de horeca
dicht was, kochten veel
liefhebbers een goede
rosé voor thuis.
FOTO'S GETTY IMAGES
Esmee Langereis. foto jean-pierre jans
eens met aioli. Een slok
water verpest het hele
feest in je mond, terwijl
een slokje rosé knof
look juist tot een hoog
tepunt brengt.''
Als je net iets meer uit
geeft, smaakt rosé vaak
beter, volgens Lange
reis. ,,Dat merk je niet
bij de eerste slok, maar
vooral na het tweede
glas of de tweede fles.''
Haar ideale glas is
'energiek, droog en niet
té serieus'. ,,De lak
moesproef: loopt het
water je letterlijk in de
mond na je eerste
slokje? Ja? Dan is de
wijn geslaagd voor het
rosédiploma.''
We zien een positieve tendens en
de export lijkt verder door te
groeien, ook naar Nederland."
Vroeger
was rosé een
wijn voor in
het restau
rant, nu zijn
rosés ook
steeds vaker
in de super
markt ver
krijgbaar.