II Goes trekt de stekker uit stedenband met Panevezys Soes nevezys eêéom A Pai Culturele raad wil festival om einde van corona in te luiden 7 WESTERSCHELDEBIER MET STROOP EN WIER Zeeuwse stroop en zeewier geven drank zwier. De Vlissingse 'gitaarbrouwer' Sjak Zwier gebruikt zowel het zoete als het zilte ingrediënt in zijn Westerscheldebier. brouwers om zilt bier te brouwen, kon ik nooit waarderen. Maar dit zacht-zilte bittertje vind ik heel geslaagd." Het zilte blijft op de achtergrond door het andere in grediënt dat Zwier per se in het bier wilde verwerken: Zeeuwse keukenstroop. Lachend: ,,Brou- wers gebruiken de gekste suikers en zoetstoffen. Maar stroop hoorde daar tot nu toe niet bij, vertelde Joost me. Echte Zeeuwse keuken stroop móést er dus in." Het Westerscheldebier is ont staan in de kelder van Joost, maar grotere hoeveelheden worden ge brouwen bij Brouwerij De Kip in Ossenisse. Een etiket zit niet op de flesjes, er hangt een labeltje van 'Zwier gitaarbrouw' om de fles senhalzen. Westerschelde te proeven." Zeewier wordt vaker gebruikt om bier te 'klaren', helder te ma ken. Op het strandje vóór de Oran jemolen aan de 'groene boulevard' - op honderdvijftig meter afstand van de Vlissingse brouwkelder - spoelt wier genoeg aan. De ver wachting dat een muzikale gitaar bouwer voor het prachtige geluid van de 'klakkers' gaat, weerspreekt Sjak. ,,Voor bier zit in klakkers geen muziek." Op het strandje spoelt ook Irish moss aan en dat wier wordt we reldwijd door brouwers gebruikt. Of Iers mos van Zeeuws strand een mooi smaakeffect zou hebben, wist Sjak niet van tevoren. ,,Daarom kwam ik op het idee het wier langzaam te roosteren. Of dat het nou is of mijn vergissing om er te veel - tien keer zoveel als ge bruikelijk - zeewier in te doen of de combinatie van die twee weet ik niet. In elk geval levert het een heel lekker biertje op." De grotere hoeveelheid zeewier is verantwoordelijk voor een lichte zilttoets in het bier. ,,Ik ben niet zo van zout in bier. Pogingen van Brouwers gebruiken de gekste suikers en zoetstoffen. Maar stroop hoorde daar tot nu toe niet bij wier brouwt het bier samen met zijn zwager Joost. Die is nog beter thuis in de bierkelder en zorgt dat precies de juiste hoeveelheid ingrediënten op de juiste temperatuur in de brouwketels belandt. Maar Joost is wars van publiciteit, dus mag Sjak hun huisbier zwierig presenteren. Als man van de ingevingen - hij kwam op het idee het zeewier te roosteren én Zeeuwse keuken stroop aan het mengsel toe te voe gen - is dat Zwier wel toever trouwd, hoewel het niet de bedoe ling was de roem van het Wester- scheldebier uit te dragen. Joost en Sjak lanceerden het brouwsel een paar jaar geleden als glorieus gerstenat uit de huiskel der. Puur voor eigen gebruik in di recte familiekring en als feest- drank bij de verkoop of reparatie van een bijzondere gitaar. De ge dachte het bier bescheiden op de markt te brengen, kwam pas op nadat erkende keukenprinsen als Edwin Vinke en Michel Louws het bier zo lekker en bijzonder vonden dat ze het in hun gerechten ver werkten en/of het bij hun diners serveerden. Een select aantal fijn proevers ontdekte het Wester- scheldebier vervolgens in enkele uitspanningen (Soif in Vlissingen en Bar Gaudi in Middelburg). Maar nadat onlangs een stukje in een huis-aan-huisblad verscheen, stijgt de faam van het bier sterk. Als hij er over nadenkt, verbaast dat Zwier niet echt. Joost en hij hadden tenslotte de ambitie om 'het beste bier van de wereld' - de Westvleteren, gebrouwen door monniken van de gelijknamige ab dij - naar de kroon(kurk) te steken. Ze kweekten het gist van de top- trappist van de West-Vlaamse monniken op om het ook voor hun bier te gebruiken. Als knipoog naar Westvleteren kwamen ze op de naam: Westerscheldebier. ,,En dan is het wel leuk om iets uit de De stedenband stelt al enkele jaren nauwelijks meer iets voor. De Stichting Stedenband Goes-Pane- vezys, die de band warm hield, werd ruim vier jaar geleden zelfs opgeheven. Dat Panevezys een zus- terstad is van Goes is echter altijd op toegangsborden bij de entree van de stad blijven staan. De gemeenteraad moet het offi cieel beëindigen van de stedenband nog wel bekrachtigen. Als het aan burgemeester en wethouders ligt, worden in de toekomst niet zomaar nieuwe stedenbanden aangegaan. ,,Ze moeten echt een toegevoegde waarde hebben, bijvoorbeeld op za kelijk vlak, of het gebied van duur zaamheid of het uitwisselen van kennis'', aldus wethouder De Gof- fau. De stedenband met Panevezys - een stad met een kleine 100.000 in woners - is lange tijd een heel ac tieve geweest. 2 Ut P 'usterstad r.fl van Litouwen vrijdag 28 mei 2021 'Lekker, dat zacht-zilte bittertje' - Sjak Zwier René Hoonhorst Vlissingen 'Gitaarbrou wer' Sjak Zwier plukt Iers mos op het strandje voor de Oran jemolen en verwerkt dat in zijn bier. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA Geen etiket, maar een label voor het Westerscheldebier van Sjak Zwier en zwager Joost. Na bijna dertig jaar trekt Goes de stekker uit de stedenband met Panevezys in Litouwen. De relatie tussen beide gemeenten is als het ware doodgebloed. ,,Dan is het op een bepaald mo ment ook goed om er een punt achter te zetten'', zegt wethou der Joost de Goffau. Rob Paardekam Goes t HEINKENSZAND Een festival om het einde van corona in te luiden. Dat wil de culturele raad van Borsele heel graag organi seren. In oktober, met zoveel mogelijk Borselse verenigin gen, artiesten en kunstenaars. De culturele raad roept clubs op om zich te melden. De coronacrisis heeft een ne gatieve invloed gehad op het culturele klimaat en vereni gingsleven, denkt de culturele raad. Vrijwilligers die afhaken, geldstromen die opdrogen en clubs die nog huiverig zijn om iets te organiseren. Maar nu er steeds meer versoepelingen zijn, wil de culturele raad het culturele leven weer op gang helpen. Het is de bedoeling in oktober een 'festival' te organiseren. Misschien in de vorm van een uitmarkt, misschien in de vorm van kleine evenementen in de verschillende dorpen. Het uit gangspunt is dat het de deel nemers niks gaat kosten omdat er subsidiemogelijkheden zijn. Om helder te krijgen of er vol doende belangstelling is, zijn vragenlijsten rondgestuurd. Mensen kunnen zich ook mel den bij de culturele raad: cultu- releraad@borsele.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 52