II
Goes trekt de stekker uit
stedenband met Panevezys
Soes
nevezys
eêéom A
Pai
Culturele raad wil festival om
einde van corona in te luiden
7
WESTERSCHELDEBIER MET STROOP EN WIER
Zeeuwse stroop en
zeewier geven drank zwier.
De Vlissingse 'gitaarbrouwer'
Sjak Zwier gebruikt zowel het
zoete als het zilte ingrediënt in
zijn Westerscheldebier.
brouwers om zilt bier te brouwen,
kon ik nooit waarderen. Maar dit
zacht-zilte bittertje vind ik heel
geslaagd." Het zilte blijft op de
achtergrond door het andere in
grediënt dat Zwier per se in het
bier wilde verwerken: Zeeuwse
keukenstroop. Lachend: ,,Brou-
wers gebruiken de gekste suikers
en zoetstoffen. Maar stroop hoorde
daar tot nu toe niet bij, vertelde
Joost me. Echte Zeeuwse keuken
stroop móést er dus in."
Het Westerscheldebier is ont
staan in de kelder van Joost, maar
grotere hoeveelheden worden ge
brouwen bij Brouwerij De Kip in
Ossenisse. Een etiket zit niet op
de flesjes, er hangt een labeltje van
'Zwier gitaarbrouw' om de fles
senhalzen.
Westerschelde te proeven."
Zeewier wordt vaker gebruikt
om bier te 'klaren', helder te ma
ken. Op het strandje vóór de Oran
jemolen aan de 'groene boulevard'
- op honderdvijftig meter afstand
van de Vlissingse brouwkelder -
spoelt wier genoeg aan. De ver
wachting dat een muzikale gitaar
bouwer voor het prachtige geluid
van de 'klakkers' gaat, weerspreekt
Sjak. ,,Voor bier zit in klakkers
geen muziek."
Op het strandje spoelt ook Irish
moss aan en dat wier wordt we
reldwijd door brouwers gebruikt.
Of Iers mos van Zeeuws strand
een mooi smaakeffect zou hebben,
wist Sjak niet van tevoren.
,,Daarom kwam ik op het idee het
wier langzaam te roosteren. Of dat
het nou is of mijn vergissing om er
te veel - tien keer zoveel als ge
bruikelijk - zeewier in te doen of
de combinatie van die twee weet
ik niet. In elk geval levert het een
heel lekker biertje op."
De grotere hoeveelheid zeewier
is verantwoordelijk voor een lichte
zilttoets in het bier. ,,Ik ben niet zo
van zout in bier. Pogingen van
Brouwers gebruiken
de gekste suikers en
zoetstoffen. Maar
stroop hoorde daar
tot nu toe niet bij
wier brouwt het bier
samen met zijn zwager
Joost. Die is nog beter
thuis in de bierkelder
en zorgt dat precies de
juiste hoeveelheid ingrediënten
op de juiste temperatuur in de
brouwketels belandt. Maar Joost is
wars van publiciteit, dus mag Sjak
hun huisbier zwierig presenteren.
Als man van de ingevingen - hij
kwam op het idee het zeewier te
roosteren én Zeeuwse keuken
stroop aan het mengsel toe te voe
gen - is dat Zwier wel toever
trouwd, hoewel het niet de bedoe
ling was de roem van het Wester-
scheldebier uit te dragen.
Joost en Sjak lanceerden het
brouwsel een paar jaar geleden als
glorieus gerstenat uit de huiskel
der. Puur voor eigen gebruik in di
recte familiekring en als feest-
drank bij de verkoop of reparatie
van een bijzondere gitaar. De ge
dachte het bier bescheiden op de
markt te brengen, kwam pas op
nadat erkende keukenprinsen als
Edwin Vinke en Michel Louws het
bier zo lekker en bijzonder vonden
dat ze het in hun gerechten ver
werkten en/of het bij hun diners
serveerden. Een select aantal fijn
proevers ontdekte het Wester-
scheldebier vervolgens in enkele
uitspanningen (Soif in Vlissingen
en Bar Gaudi in Middelburg). Maar
nadat onlangs een stukje in een
huis-aan-huisblad verscheen,
stijgt de faam van het bier sterk.
Als hij er over nadenkt, verbaast
dat Zwier niet echt. Joost en
hij hadden tenslotte de ambitie
om 'het beste bier van de wereld' -
de Westvleteren, gebrouwen door
monniken van de gelijknamige ab
dij - naar de kroon(kurk) te steken.
Ze kweekten het gist van de top-
trappist van de West-Vlaamse
monniken op om het ook voor
hun bier te gebruiken. Als knipoog
naar Westvleteren kwamen ze op
de naam: Westerscheldebier. ,,En
dan is het wel leuk om iets uit de
De stedenband stelt al enkele jaren
nauwelijks meer iets voor. De
Stichting Stedenband Goes-Pane-
vezys, die de band warm hield,
werd ruim vier jaar geleden zelfs
opgeheven. Dat Panevezys een zus-
terstad is van Goes is echter altijd
op toegangsborden bij de entree
van de stad blijven staan.
De gemeenteraad moet het offi
cieel beëindigen van de stedenband
nog wel bekrachtigen. Als het aan
burgemeester en wethouders ligt,
worden in de toekomst niet zomaar
nieuwe stedenbanden aangegaan.
,,Ze moeten echt een toegevoegde
waarde hebben, bijvoorbeeld op za
kelijk vlak, of het gebied van duur
zaamheid of het uitwisselen van
kennis'', aldus wethouder De Gof-
fau.
De stedenband met Panevezys -
een stad met een kleine 100.000 in
woners - is lange tijd een heel ac
tieve geweest.
2
Ut
P
'usterstad r.fl
van
Litouwen
vrijdag 28 mei 2021
'Lekker, dat zacht-zilte bittertje'
- Sjak Zwier
René Hoonhorst
Vlissingen
'Gitaarbrou
wer' Sjak
Zwier plukt
Iers mos op
het strandje
voor de Oran
jemolen en
verwerkt dat
in zijn bier.
FOTO'S DIRK-JAN
GJELTEMA
Geen etiket, maar een label
voor het Westerscheldebier van
Sjak Zwier en zwager Joost.
Na bijna dertig jaar trekt Goes
de stekker uit de stedenband
met Panevezys in Litouwen. De
relatie tussen beide gemeenten
is als het ware doodgebloed.
,,Dan is het op een bepaald mo
ment ook goed om er een punt
achter te zetten'', zegt wethou
der Joost de Goffau.
Rob Paardekam
Goes
t
HEINKENSZAND Een festival
om het einde van corona in te
luiden. Dat wil de culturele raad
van Borsele heel graag organi
seren. In oktober, met zoveel
mogelijk Borselse verenigin
gen, artiesten en kunstenaars.
De culturele raad roept clubs
op om zich te melden.
De coronacrisis heeft een ne
gatieve invloed gehad op het
culturele klimaat en vereni
gingsleven, denkt de culturele
raad. Vrijwilligers die afhaken,
geldstromen die opdrogen en
clubs die nog huiverig zijn om
iets te organiseren. Maar nu er
steeds meer versoepelingen
zijn, wil de culturele raad het
culturele leven weer op gang
helpen.
Het is de bedoeling in oktober
een 'festival' te organiseren.
Misschien in de vorm van een
uitmarkt, misschien in de vorm
van kleine evenementen in de
verschillende dorpen. Het uit
gangspunt is dat het de deel
nemers niks gaat kosten omdat
er subsidiemogelijkheden zijn.
Om helder te krijgen of er vol
doende belangstelling is, zijn
vragenlijsten rondgestuurd.
Mensen kunnen zich ook mel
den bij de culturele raad: cultu-
releraad@borsele.nl.