10 ZEELAND Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft deze krant chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen aan chefs om hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: Chef-kok Maxim Leenpoel maakt langoustines van de grill, dé hardloper van Brasserie Fine Veere. op woensdag altijd kraakvers bij Maxim binnen. „Regelrecht uit Denemarken. Dus als je dit gerecht thuis wilt maken, ga dan op woensdag naar de betere visboer. Grootste kans dat ze op die dag vers zijn.'' Delicaat De smaak van het dier met de lange voel sprieten en scharen is delicaat en het beestje heeft eigenlijk niet veel extra's nodig. ,,Maar let op'', zegt Maxim. ,,Leg ze kort op de grill, anders worden ze taai.'' Voor de langoustines zoals ze bij Fine Veere op de kaart staan, gebruikt Maxim vijf ingrediënten: kaffirlimoen, een Azia tische limoensoort met een grove, pokda lige schil. Eenvoudig te vervangen door een gewone limoen. En verder knoflook- olie, een mooie olijfolie, fleur de sel en daikon cress, een eetbaar plantje met een scherpe rettichsmaak. Als dit niet te koop is, voldoet een ander kruid ook. „Bies look, kervel of dille'', zegt Maxim. ,,Het dient louter als garnering.'' Dat het terras langer open is, stemt Maxim optimistisch. Er zijn zelfs ver bouwplannen. ,,We zijn zeven dagen per week open, tenzij het stormt. Om het zo merseizoen naar oktober te verlengen willen we een luifel bouwen aan het ter ras. Daarnaast willen we de keuken ver nieuwen, die is echt aan vervanging toe, maar dat schuiven we voorlopig door naar volgend jaar. Wat wel prioriteit heeft, is personeel zien te vinden voor de keuken. Daar zitten we om te springen.'' angoustines van de grill met zeegroentes, asperges en huisgemaakte frietjes. ,,Een succesnummer'', zegt chef kok Maxim Leenpoel van Brasserie Fine Veere in Veere. ,,Waarschijnlijk omdat het bij heel weinig restaurants op de kaart staat. Het is een eenvoudig gerecht en zeer smaakvol. Geschikt als lunchgerecht en ook bij het diner erg gewild.'' Met mooi weer belanden vooral veel vaste gasten op het terras dat uitkijkt over het Veerse Meer. Een verademing. Fine Veere ligt net ver genoeg buiten het stadje Veere waar je struikelt over de toeristen. Ook booteigenaren zetten vaak koers naar het visrestaurant waar Maxim samen met Lorette Helbers sinds november 2019 eige naar van is. ,,We hadden een moeilijke start door corona en kwamen voor geen enkele toelage in aanmerking. Gelukkig liep de take away goed. Daardoor hebben we het gered. Mensen weten ons te vinden, ook gasten uit onze oude klantenkring van Hector in Goes. Sommigen komen drie, vier keer per week.'' Langoustine is een zilte, zoete, kreeft achtige die in Italië scampo heet, meer voud scampi. Hier is het opletten geblazen, want in Nederland wordt met scampi de diepzeegarnaal bedoeld. Zit de kop er nog aan, dan heet hij gamba. De langoustine met het rozige pantser en de scharen komt RECEPT B vrijdag 28 mei 2021 GO V a 1 1 Maxim Leen Langoustines van de grill: s— J J FOTO'S DIRK-JAN GJEL- TEMA dé topper van Fine Veere Elian van 't Westeinde Langoustines van de grill Ingrediënten per persoon-,7 langoustines maat 8/12, fleur de sel, mooie olijfolie, kaffirlimoen, knof- lookolie, daikon cress. Bereiding: Hak de langoustines in de lengte door midden, verwijder het darmkanaal en het maag zakje in de kop. Grill de langoustines kort, maar niet te gaar. Sprenkel enkele druppels knoflookolie over de langoustines. Rasp er met een fijne micro- plane een beetje kaffirlimoen over en bestrooi met fleur de sel. Serveer de langoustines op een warm bord met een partje limoen. Decoreer met daikon cress. Het eindresultaat Maxim legt de lan goustines kort op de grill.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38