r
Eerste resultaten afvalbeleid goed
Stadsbeheer verhuist
naar terrein bij A58
6
WESTERSCHELDEBIER MET STROOP EN WIER
Zeeuwse stroop en
zeewier geven drank zwier.
De Vlissingse 'gitaarbrouwer'
Sjak Zwier gebruikt zowel het
zoete als het zilte ingrediënt in
zijn Westerscheldebier.
wier brouwt het bier
samen met zijn zwager
Joost. Die is nog beter
thuis in de bierkelder
I en zorgt dat precies de
juiste hoeveelheid ingrediënten
op de juiste temperatuur in de
brouwketels belandt. Maar Joost is
wars van publiciteit, dus mag Sjak
hun huisbier zwierig presenteren.
Als man van de ingevingen - hij
kwam op het idee het zeewier te
roosteren én Zeeuwse keuken
stroop aan het mengsel toe te voe
gen - is dat Zwier wel toever
trouwd, hoewel het niet de bedoe
ling was de roem van het Wester
scheldebier uit te dragen.
Joost en Sjak lanceerden het
brouwsel een paar jaar geleden als
glorieus gerstenat uit de huiskel
der. Puur voor eigen gebruik in di
recte familiekring en als feest-
drank bij de verkoop of reparatie
van een bijzondere gitaar. De ge
dachte het bier bescheiden op de
markt te brengen, kwam pas op
nadat erkende keukenprinsen als
Edwin Vinke en Michel Louws het
bier zo lekker en bijzonder vonden
dat ze het in hun gerechten ver
werkten en/of het bij hun diners
serveerden. Een select aantal fijn
proevers ontdekte het Wester-
scheldebier vervolgens in enkele
uitspanningen (Soif in Vlissingen
en Bar Gaudi in Middelburg). Maar
nadat onlangs een stukje in een
huis-aan-huisblad verscheen,
stijgt de faam van het bier sterk.
Als hij er over nadenkt, verbaast
dat Zwier niet echt. Joost en
hij hadden tenslotte de ambitie
om 'het beste bier van de wereld' -
de Westvleteren, gebrouwen door
monniken van de gelijknamige ab
dij - naar de kroon(kurk) te steken.
Ze kweekten het gist van de top-
trappist van de West-Vlaamse
monniken op om het ook voor
hun bier te gebruiken. Als knipoog
naar Westvleteren kwamen ze op
de naam: Westerscheldebier. ,,En
dan is het wel leuk om iets uit de
Westerschelde te proeven."
Zeewier wordt vaker gebruikt
om bier te 'klaren', helder te ma
ken. Op het strandje vóór de Oran
jemolen aan de 'groene boulevard'
- op honderdvijftig meter afstand
van de Vlissingse brouwkelder -
spoelt wier genoeg aan. De ver
wachting dat een muzikale gitaar
bouwer voor het prachtige geluid
van de 'klakkers' gaat, weerspreekt
Sjak. ,,Voor bier zit in klakkers
geen muziek."
Op het strandje spoelt ook Irish
moss aan en dat wier wordt we
reldwijd door brouwers gebruikt.
Of Iers mos van Zeeuws strand
een mooi smaakeffect zou hebben,
wist Sjak niet van tevoren.
,,Daarom kwam ik op het idee het
wier langzaam te roosteren. Of dat
het nou is of mijn vergissing om er
te veel - tien keer zoveel als ge
bruikelijk - zeewier in te doen of
de combinatie van die twee weet
ik niet. In elk geval levert het een
heel lekker biertje op."
De grotere hoeveelheid zeewier
is verantwoordelijk voor een lichte
zilttoets in het bier. ,,Ik ben niet zo
van zout in bier. Pogingen van
Brouwers gebruiken
de gekste suikers en
zoetstoffen. Maar
stroop hoorde daar
tot nu toe niet bij
brouwers om zilt bier te brouwen,
kon ik nooit waarderen. Maar dit
zacht-zilte bittertje vind ik heel
geslaagd." Het zilte blijft op de
achtergrond door het andere in
grediënt dat Zwier per se in het
bier wilde verwerken: Zeeuwse
keukenstroop. Lachend: ,,Brou-
wers gebruiken de gekste suikers
en zoetstoffen. Maar stroop hoorde
daar tot nu toe niet bij, vertelde
Joost me. Echte Zeeuwse keuken
stroop móést er dus in."
Het Westerscheldebier is ont
staan in de kelder van Joost, maar
grotere hoeveelheden worden ge
brouwen bij Brouwerij De Kip in
Ossenisse. Een etiket zit niet op
de flesjes, er hangt een labeltje van
'Zwier gitaarbrouw' om de fles
senhalzen.
Op 1 januari ging het nieuwe afval
beleid in. Het doel is mensen er via
hun portemonnee toe te dwingen
afval beter te scheiden. Dan kan de
meeste troep (papier, glas, plastic,
gft, textiel) opnieuw gebruikt wor
den en blijft er minder nutteloos
restafval over. Maximaal 100 kilo
restafval per inwoner per jaar mag
er uiteindelijk overblijven. Juist
vanwege de twijfels over aanpak en
kosten voor de inwoners wil de
raad na elke drie maanden weten
wat de resultaten zijn. Na de eerste
drie maanden zijn die bemoedi
gend. De hoeveelheid restafval is al
Als Middelburgers dit
volhouden, leveren ze
over 2021 een derde
minder restafval in
dan vorig jaar
flink gedaald. Als de Middelburgers
dit volhouden, leveren ze over heel
2021 een derde minder restafval in
dan vorig jaar. In kilo's: 113 kilo dit
jaar tegenover 178 kilo in 2020. En
dan komt het einddoel van 100 kilo
al snel in zicht. De meeste winst zit
in apart houden van plastic, blik en
drankkartons. Dat moeten Middel
burgers nu zelf naar een onder
grondse container in de buurt
brengen en dat doen ze dus ook.
Dat zou - als ze zo doorgaan - leiden
tot een groei van 6 kilo over een
jaar. Dat was vorig jaar 19 kilo en
kan uitkomen op 25 kilo. De hoe
veelheden gft, papier en glas blijven
nu ongeveer gelijk.
De gemeenteraad is aangenaam
verrast. Of het op de lange termijn
goed blijft gaan, moet blijken uit
een evaluatie volgend jaar. De raad
wil dat dan niet alleen wordt geke
ken naar milieu, kosten en dienst
verlening door de gemeente, maar
ook naar het draagvlak onder Mid
delburgers.
VLISSINGEN De Vlissingse vuil
nis- en veegwagens vertrekken
over een paar jaar vanaf het nieuwe
bedrijventerrein Souburg II. De
meerderheid van de gemeenteraad
kon zich gisteravond vinden in een
voorstel om op dat bedrijventerrein
nieuwbouw voor de dienst Stads
beheer te realiseren.
Dat Stadsbeheer vertrekt van de
huidige terreinen aan de Edison-
weg en de Vondellaan juichen alle
raadsleden toe. Maar enkele oppo
sitiepartijen (SGP, PvdA en POV)
zagen liever dat er een nieuw ter
rein wordt ingericht aan Baskens-
burg. Ze vinden een terrein voor
opslag van materialen en parkeer
gelegenheid voor vuilniswagens en
ander materieel niet passen op een
zichtlocatie bij de belangrijkste toe
gangsweg naar Vlissingen.
De hoop dat vestiging van een
terrein op Baskensburg goedkoper
is, sloeg wethouder Rens Reijnierse
de bodem in. De grondprijs van
Baskensburg kan weleens hoger
zijn dan de jaren geleden al vastge
legde prijs voor de bedrijfsgrond bij
Souburg. Bovendien staat er een
aantal andere ontwikkelingen op
stapel op die plek en kan de ver
keersafwikkeling problemen ge
ven. De argumenten van de wet
houder waren voor een meerder
heid genoeg om voor vestiging van
Stadsbeheer op het nieuwe bedrij
venterrein te stemmen.
vrijdag 28 mei 2021
WA
'Lekker, dat zacht-zilte bittertje'
René Hoonhorst
Vlissingen
'Gitaarbrou
wer' Sjak
Zwier plukt
Iers mos op
het strandje
voor de Oran
jemolen en
verwerkt dat
in zijn bier.
FOTO'S DIRK-JAN
GJELTEMA
Geen etiket, maar een label
voor het Westerscheldebier van
Sjak Zwier en zwager Joost.
- Sjak Zwier
Twijfels waren er, en kritiek, op
het nieuwe afvalbeleid van Mid
delburg. Meer betalen voor rest
afval? Te duur! Strenger schei
den? Stinkende kliko's in de
zomer! De eerste resultaten
zien er toch goed uit. Al zeggen
drie maanden nog niet zo veel.
Maurits Sep
Middelburg