r Eerste resultaten afvalbeleid goed Stadsbeheer verhuist naar terrein bij A58 6 WESTERSCHELDEBIER MET STROOP EN WIER Zeeuwse stroop en zeewier geven drank zwier. De Vlissingse 'gitaarbrouwer' Sjak Zwier gebruikt zowel het zoete als het zilte ingrediënt in zijn Westerscheldebier. wier brouwt het bier samen met zijn zwager Joost. Die is nog beter thuis in de bierkelder I en zorgt dat precies de juiste hoeveelheid ingrediënten op de juiste temperatuur in de brouwketels belandt. Maar Joost is wars van publiciteit, dus mag Sjak hun huisbier zwierig presenteren. Als man van de ingevingen - hij kwam op het idee het zeewier te roosteren én Zeeuwse keuken stroop aan het mengsel toe te voe gen - is dat Zwier wel toever trouwd, hoewel het niet de bedoe ling was de roem van het Wester scheldebier uit te dragen. Joost en Sjak lanceerden het brouwsel een paar jaar geleden als glorieus gerstenat uit de huiskel der. Puur voor eigen gebruik in di recte familiekring en als feest- drank bij de verkoop of reparatie van een bijzondere gitaar. De ge dachte het bier bescheiden op de markt te brengen, kwam pas op nadat erkende keukenprinsen als Edwin Vinke en Michel Louws het bier zo lekker en bijzonder vonden dat ze het in hun gerechten ver werkten en/of het bij hun diners serveerden. Een select aantal fijn proevers ontdekte het Wester- scheldebier vervolgens in enkele uitspanningen (Soif in Vlissingen en Bar Gaudi in Middelburg). Maar nadat onlangs een stukje in een huis-aan-huisblad verscheen, stijgt de faam van het bier sterk. Als hij er over nadenkt, verbaast dat Zwier niet echt. Joost en hij hadden tenslotte de ambitie om 'het beste bier van de wereld' - de Westvleteren, gebrouwen door monniken van de gelijknamige ab dij - naar de kroon(kurk) te steken. Ze kweekten het gist van de top- trappist van de West-Vlaamse monniken op om het ook voor hun bier te gebruiken. Als knipoog naar Westvleteren kwamen ze op de naam: Westerscheldebier. ,,En dan is het wel leuk om iets uit de Westerschelde te proeven." Zeewier wordt vaker gebruikt om bier te 'klaren', helder te ma ken. Op het strandje vóór de Oran jemolen aan de 'groene boulevard' - op honderdvijftig meter afstand van de Vlissingse brouwkelder - spoelt wier genoeg aan. De ver wachting dat een muzikale gitaar bouwer voor het prachtige geluid van de 'klakkers' gaat, weerspreekt Sjak. ,,Voor bier zit in klakkers geen muziek." Op het strandje spoelt ook Irish moss aan en dat wier wordt we reldwijd door brouwers gebruikt. Of Iers mos van Zeeuws strand een mooi smaakeffect zou hebben, wist Sjak niet van tevoren. ,,Daarom kwam ik op het idee het wier langzaam te roosteren. Of dat het nou is of mijn vergissing om er te veel - tien keer zoveel als ge bruikelijk - zeewier in te doen of de combinatie van die twee weet ik niet. In elk geval levert het een heel lekker biertje op." De grotere hoeveelheid zeewier is verantwoordelijk voor een lichte zilttoets in het bier. ,,Ik ben niet zo van zout in bier. Pogingen van Brouwers gebruiken de gekste suikers en zoetstoffen. Maar stroop hoorde daar tot nu toe niet bij brouwers om zilt bier te brouwen, kon ik nooit waarderen. Maar dit zacht-zilte bittertje vind ik heel geslaagd." Het zilte blijft op de achtergrond door het andere in grediënt dat Zwier per se in het bier wilde verwerken: Zeeuwse keukenstroop. Lachend: ,,Brou- wers gebruiken de gekste suikers en zoetstoffen. Maar stroop hoorde daar tot nu toe niet bij, vertelde Joost me. Echte Zeeuwse keuken stroop móést er dus in." Het Westerscheldebier is ont staan in de kelder van Joost, maar grotere hoeveelheden worden ge brouwen bij Brouwerij De Kip in Ossenisse. Een etiket zit niet op de flesjes, er hangt een labeltje van 'Zwier gitaarbrouw' om de fles senhalzen. Op 1 januari ging het nieuwe afval beleid in. Het doel is mensen er via hun portemonnee toe te dwingen afval beter te scheiden. Dan kan de meeste troep (papier, glas, plastic, gft, textiel) opnieuw gebruikt wor den en blijft er minder nutteloos restafval over. Maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar mag er uiteindelijk overblijven. Juist vanwege de twijfels over aanpak en kosten voor de inwoners wil de raad na elke drie maanden weten wat de resultaten zijn. Na de eerste drie maanden zijn die bemoedi gend. De hoeveelheid restafval is al Als Middelburgers dit volhouden, leveren ze over 2021 een derde minder restafval in dan vorig jaar flink gedaald. Als de Middelburgers dit volhouden, leveren ze over heel 2021 een derde minder restafval in dan vorig jaar. In kilo's: 113 kilo dit jaar tegenover 178 kilo in 2020. En dan komt het einddoel van 100 kilo al snel in zicht. De meeste winst zit in apart houden van plastic, blik en drankkartons. Dat moeten Middel burgers nu zelf naar een onder grondse container in de buurt brengen en dat doen ze dus ook. Dat zou - als ze zo doorgaan - leiden tot een groei van 6 kilo over een jaar. Dat was vorig jaar 19 kilo en kan uitkomen op 25 kilo. De hoe veelheden gft, papier en glas blijven nu ongeveer gelijk. De gemeenteraad is aangenaam verrast. Of het op de lange termijn goed blijft gaan, moet blijken uit een evaluatie volgend jaar. De raad wil dat dan niet alleen wordt geke ken naar milieu, kosten en dienst verlening door de gemeente, maar ook naar het draagvlak onder Mid delburgers. VLISSINGEN De Vlissingse vuil nis- en veegwagens vertrekken over een paar jaar vanaf het nieuwe bedrijventerrein Souburg II. De meerderheid van de gemeenteraad kon zich gisteravond vinden in een voorstel om op dat bedrijventerrein nieuwbouw voor de dienst Stads beheer te realiseren. Dat Stadsbeheer vertrekt van de huidige terreinen aan de Edison- weg en de Vondellaan juichen alle raadsleden toe. Maar enkele oppo sitiepartijen (SGP, PvdA en POV) zagen liever dat er een nieuw ter rein wordt ingericht aan Baskens- burg. Ze vinden een terrein voor opslag van materialen en parkeer gelegenheid voor vuilniswagens en ander materieel niet passen op een zichtlocatie bij de belangrijkste toe gangsweg naar Vlissingen. De hoop dat vestiging van een terrein op Baskensburg goedkoper is, sloeg wethouder Rens Reijnierse de bodem in. De grondprijs van Baskensburg kan weleens hoger zijn dan de jaren geleden al vastge legde prijs voor de bedrijfsgrond bij Souburg. Bovendien staat er een aantal andere ontwikkelingen op stapel op die plek en kan de ver keersafwikkeling problemen ge ven. De argumenten van de wet houder waren voor een meerder heid genoeg om voor vestiging van Stadsbeheer op het nieuwe bedrij venterrein te stemmen. vrijdag 28 mei 2021 WA 'Lekker, dat zacht-zilte bittertje' René Hoonhorst Vlissingen 'Gitaarbrou wer' Sjak Zwier plukt Iers mos op het strandje voor de Oran jemolen en verwerkt dat in zijn bier. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA Geen etiket, maar een label voor het Westerscheldebier van Sjak Zwier en zwager Joost. - Sjak Zwier Twijfels waren er, en kritiek, op het nieuwe afvalbeleid van Mid delburg. Meer betalen voor rest afval? Te duur! Strenger schei den? Stinkende kliko's in de zomer! De eerste resultaten zien er toch goed uit. Al zeggen drie maanden nog niet zo veel. Maurits Sep Middelburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 34