Bios en woningen als afronding
van project Bierkaai in Hulst
Westkapelle heeft tripel met
een vleugje duindoornbes
5
SYRISCH EETHUIS ADAM
Abdelrahman
('iedereen zegt
Abo') An Chibi,
vluchtte in 2015 uit
Homs in Syrië. In de
Noordstraat in
Terneuzen opende
hij zijn Syrisch
Eethuis Adam. Abo
is 24 en vol plannen.
,,Op mijn dertigste
wil ik met pensioen."
Guido van der Heijden
Terneuzen
Zijn eethuis is strikt ge
nomen al een tijdje
open, maar ook niet
echt. ,,Ik opende de
zaak op 14 december
vorig jaar, precies een dag voor de
lockdown. Kon ik na een dag weer
dicht." Hij is bepaald niet het type
om bij de pakken neer te zitten.
Hij schakelde over op bezorgen en
nu loopt Adam als een trein.
,,Wat is nou typisch Syrisch
eten?" Hij moet goed denken over
de vraag. ,,Weet je, er is eigenlijk
niet zo heel veel verschil tussen
Syrisch en Turks eten. In de Syri
sche keuken gebruiken ze mis
schien wat minder scherpe krui
den en gaat het meer om de smaak
van het vlees zelf. Syrisch lijkt ook
wel een beetje op Libanees, ge
woon als het Midden-Oosten, dat
lijkt allemaal wel een beetje op el
kaar."
Paar honderd euro
Dat hij een zaak voor zichzelf
wilde beginnen, dat stond vast
voor hem. ,,Werken voor een baas
en iedere maand een paar honderd
euro overhouden? Niks voor mij.
Ik wil op mijn dertigste met pensi
oen. We hadden in Homs in de fa
milie een restaurant en ik was daar
heel vaak. Ik zag hoe er gekookt
werd en ik hou van koken. Ik wil
met deze zaak echt iets speciaals
doen wat we nog niet hadden in
Terneuzen. Als wij met vrienden
gaan eten, gaan we naar Gent of
Antwerpen, hier is niks. Ik heb van
tevoren goed onderzocht of er een
behoefte is. Dat moet je ook echt
doen. Als je niet goed onderzoekt,
ga je verliezen."
Werken voor een
baas en iedere maand
een paar honderd
euro overhouden?
Niks voor mij
Aan het interieur is nog niet veel
veranderd sinds hij de zaak betrok.
,,Dat moet allemaal nog gebeuren.
Het wordt heel mooi, echt iets bij
zonders. Pas heb ik mijn menu
uitgebreid. Dingen die nooit be
steld werden heb ik eruit gehaald.
Het hoeft niet per se Syrisch te
zijn. Ik heb ook Turks, pizza, crispy
chicken of hamburgers zelfs. Maar
wel goeie hamburgers. Niet zoals
bij de McDonald's hoor." Hij haalt
de hamburgerbroodjes erbij. Een
zwarte, een rode en een blanke do
nut, met sesam. Hij vertelt met
smaak hoe hij die gaat beleggen
met flinke stukken vlees. Halal,
natuurlijk. Al is Abo wel praktisch.
Varkensvlees
,,Ik heb me laten adviseren of ik
mijn klanten ook varkensvlees en
alcohol kan geven. En ja, dat kan,
zei iemand die er heel veel van
weet." Liefst houdt hij zich aan de
regels die de islam stelt. ,,Maar als
iemand na het eten graag nog een
glaasje wijn wil drinken dan kan ie
dat van mij krijgen. Anders gaat ie
ergens anders heen."
Sinds 2003 broedt Hulst al op een
compleet vernieuwde en opgefriste
Bierkaai. Het moest aantrekkelijker
worden voor bewoners, bezoekers
en ondernemers. Verpauperde pan
den verdwenen en er kwam weer
water in de stad. Over de allerlaat
ste, afrondende fase mag de ge
meenteraad zich nu uitspreken.
Rond 2023, twintig jaar later, zal
eindelijk de laatste steen gelegd
worden.
Het meerjarenplan behelsde tien
stappen waarvan er zeven zijn afge
vinkt. Voor de laatste drie nog niet
ingevulde plekken heeft de ge
meente Hulst nu partijen gevonden
met wie afspraken zijn gemaakt
over de verkoop van de gronden en
de daar te realiseren bouwplannen.
Op de plek waar vroeger De
Meerpaal stond, inclusief het ach
terliggende gedeelte op de onder
kade, komt een bioscoop met drie
zalen, een podium, een brasserie,
een restaurant, een terras en een
bedrijfswoning. Omdat er alleen
een kleine aanpassing aan het be
stemmingsplan nodig is, denkt het
college dat de bouw al de komende
zomer kan beginnen.
Op de plek van het voormalige
postkantoor komen 36 woningen
met bijbehorende voorzieningen.
Omdat hiervoor wel een herzie
ning van het bestemmingsplan no
dig is, wordt verwacht dat hier de
bouw start in de tweede helft van
volgend jaar.
Waar vroeger de Action was ge
vestigd komt een gebouw met 52
appartementen en een commerci
ële ruimte. Hier wordt in 2023 mee
begonnen.
De raadscommissie Middelen
buigt zich tijdens haar vergadering
op donderdag 27 mei in eerste in
stantie over het voorstel.
WESTKAPELLE Een lekker
bier. Zo oordeelt Jan Hengst
uit Westkapelle over de 'Was-
schappels tripel' die zaterdag
in Westkapelle bij café/restau
rant Kasteel van Batavia voor
het eerst werd geschonken.
Het speciaalbier is gebrouwen
naar het recept van zijn col
lega-amateurbrouwer Bram
Weststrate en op meerdere
plaatsen te koop in het dorp.
Brouwerij 't Meuleneind uit
Hoeven schreef onder de hob
bybrouwers van Westkapelle
een wedstrijd uit om een lek
kere tripel te brouwen. Dat le
verde een flink aantal bieren
op die werden beoordeeld
door de plaatselijke horecaon
dernemers. Zij kozen voor het
bier van Weststrate waarna de
brouwers er ook nog een ty
pisch Westkapels smaakje aan
gaven door aan het recept wat
duindoornbes toe te voegen.
,,Daardoor hebben we een
unieke tripel gekregen, die
met geen ander is te vergelij
ken", aldus brouwer en oud-
Westkappelaar Jan Dommisse.
Volgens hem is het een rede
lijk droog bier geworden. ,,Dus
niet zoet maar met een stevige
smaak. Dankzij de duindoorn
bes is de tripel ook wat bitter."
maandag 17 mei 2021
'Glas wijn bij het eten? Dat kan hoor'
-'Abo' An Chibi
Hulst is weer een stap verder
naar een stad met bioscoop. Het
college van burgemeester en
wethouders omarmt de plannen.
Het is nu aan de raad.
Guido van der Heijden
Hulst
rteiw^9
Abdelrahman An Chibi, meestal Abo genoemd: ,,Er is eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen Syrisch en Turks eten. In de Syrische keu
ken gebruiken ze misschien wat minder scherpe kruiden.'' foto anne hana