Bios en woningen als afronding van project Bierkaai in Hulst Westkapelle heeft tripel met een vleugje duindoornbes 5 SYRISCH EETHUIS ADAM Abdelrahman ('iedereen zegt Abo') An Chibi, vluchtte in 2015 uit Homs in Syrië. In de Noordstraat in Terneuzen opende hij zijn Syrisch Eethuis Adam. Abo is 24 en vol plannen. ,,Op mijn dertigste wil ik met pensioen." Guido van der Heijden Terneuzen Zijn eethuis is strikt ge nomen al een tijdje open, maar ook niet echt. ,,Ik opende de zaak op 14 december vorig jaar, precies een dag voor de lockdown. Kon ik na een dag weer dicht." Hij is bepaald niet het type om bij de pakken neer te zitten. Hij schakelde over op bezorgen en nu loopt Adam als een trein. ,,Wat is nou typisch Syrisch eten?" Hij moet goed denken over de vraag. ,,Weet je, er is eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen Syrisch en Turks eten. In de Syri sche keuken gebruiken ze mis schien wat minder scherpe krui den en gaat het meer om de smaak van het vlees zelf. Syrisch lijkt ook wel een beetje op Libanees, ge woon als het Midden-Oosten, dat lijkt allemaal wel een beetje op el kaar." Paar honderd euro Dat hij een zaak voor zichzelf wilde beginnen, dat stond vast voor hem. ,,Werken voor een baas en iedere maand een paar honderd euro overhouden? Niks voor mij. Ik wil op mijn dertigste met pensi oen. We hadden in Homs in de fa milie een restaurant en ik was daar heel vaak. Ik zag hoe er gekookt werd en ik hou van koken. Ik wil met deze zaak echt iets speciaals doen wat we nog niet hadden in Terneuzen. Als wij met vrienden gaan eten, gaan we naar Gent of Antwerpen, hier is niks. Ik heb van tevoren goed onderzocht of er een behoefte is. Dat moet je ook echt doen. Als je niet goed onderzoekt, ga je verliezen." Werken voor een baas en iedere maand een paar honderd euro overhouden? Niks voor mij Aan het interieur is nog niet veel veranderd sinds hij de zaak betrok. ,,Dat moet allemaal nog gebeuren. Het wordt heel mooi, echt iets bij zonders. Pas heb ik mijn menu uitgebreid. Dingen die nooit be steld werden heb ik eruit gehaald. Het hoeft niet per se Syrisch te zijn. Ik heb ook Turks, pizza, crispy chicken of hamburgers zelfs. Maar wel goeie hamburgers. Niet zoals bij de McDonald's hoor." Hij haalt de hamburgerbroodjes erbij. Een zwarte, een rode en een blanke do nut, met sesam. Hij vertelt met smaak hoe hij die gaat beleggen met flinke stukken vlees. Halal, natuurlijk. Al is Abo wel praktisch. Varkensvlees ,,Ik heb me laten adviseren of ik mijn klanten ook varkensvlees en alcohol kan geven. En ja, dat kan, zei iemand die er heel veel van weet." Liefst houdt hij zich aan de regels die de islam stelt. ,,Maar als iemand na het eten graag nog een glaasje wijn wil drinken dan kan ie dat van mij krijgen. Anders gaat ie ergens anders heen." Sinds 2003 broedt Hulst al op een compleet vernieuwde en opgefriste Bierkaai. Het moest aantrekkelijker worden voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Verpauperde pan den verdwenen en er kwam weer water in de stad. Over de allerlaat ste, afrondende fase mag de ge meenteraad zich nu uitspreken. Rond 2023, twintig jaar later, zal eindelijk de laatste steen gelegd worden. Het meerjarenplan behelsde tien stappen waarvan er zeven zijn afge vinkt. Voor de laatste drie nog niet ingevulde plekken heeft de ge meente Hulst nu partijen gevonden met wie afspraken zijn gemaakt over de verkoop van de gronden en de daar te realiseren bouwplannen. Op de plek waar vroeger De Meerpaal stond, inclusief het ach terliggende gedeelte op de onder kade, komt een bioscoop met drie zalen, een podium, een brasserie, een restaurant, een terras en een bedrijfswoning. Omdat er alleen een kleine aanpassing aan het be stemmingsplan nodig is, denkt het college dat de bouw al de komende zomer kan beginnen. Op de plek van het voormalige postkantoor komen 36 woningen met bijbehorende voorzieningen. Omdat hiervoor wel een herzie ning van het bestemmingsplan no dig is, wordt verwacht dat hier de bouw start in de tweede helft van volgend jaar. Waar vroeger de Action was ge vestigd komt een gebouw met 52 appartementen en een commerci ële ruimte. Hier wordt in 2023 mee begonnen. De raadscommissie Middelen buigt zich tijdens haar vergadering op donderdag 27 mei in eerste in stantie over het voorstel. WESTKAPELLE Een lekker bier. Zo oordeelt Jan Hengst uit Westkapelle over de 'Was- schappels tripel' die zaterdag in Westkapelle bij café/restau rant Kasteel van Batavia voor het eerst werd geschonken. Het speciaalbier is gebrouwen naar het recept van zijn col lega-amateurbrouwer Bram Weststrate en op meerdere plaatsen te koop in het dorp. Brouwerij 't Meuleneind uit Hoeven schreef onder de hob bybrouwers van Westkapelle een wedstrijd uit om een lek kere tripel te brouwen. Dat le verde een flink aantal bieren op die werden beoordeeld door de plaatselijke horecaon dernemers. Zij kozen voor het bier van Weststrate waarna de brouwers er ook nog een ty pisch Westkapels smaakje aan gaven door aan het recept wat duindoornbes toe te voegen. ,,Daardoor hebben we een unieke tripel gekregen, die met geen ander is te vergelij ken", aldus brouwer en oud- Westkappelaar Jan Dommisse. Volgens hem is het een rede lijk droog bier geworden. ,,Dus niet zoet maar met een stevige smaak. Dankzij de duindoorn bes is de tripel ook wat bitter." maandag 17 mei 2021 'Glas wijn bij het eten? Dat kan hoor' -'Abo' An Chibi Hulst is weer een stap verder naar een stad met bioscoop. Het college van burgemeester en wethouders omarmt de plannen. Het is nu aan de raad. Guido van der Heijden Hulst rteiw^9 Abdelrahman An Chibi, meestal Abo genoemd: ,,Er is eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen Syrisch en Turks eten. In de Syrische keu ken gebruiken ze misschien wat minder scherpe kruiden.'' foto anne hana

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 49