Keukenprinsesje
Janice maakt taart
Karbonkel
Het draait om een goed
verhaal bij De Pollehof
MARGOT
ZEELAND 11
F/f
;V y ;p' Y
RECEPT
10 a 15 asperges,
bladerdeeg, ontbijt
spek, eieren, 150 ml
kookroom, 100 gram
geraspte kaas, bak
boter, 1 eetlepel ge
droogde bieslook, 1
theelepel zout,
peper, paprikapoe
der en kerriepoeder
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Iijn achtertuin die ietwat verwilderd was,
is door de komst van twee tuinmannen
een paar weken geleden een stuk minder
wild en ziet er strak uit. Dat mag ook wel eens in
de krant. Alles is flink terug gesnoeid, iets wat ik
zelf minder goed kon omdat ik altijd bang was om
te veel te snoeien. En ondanks de koude van de af
gelopen weken is alles flink aan het uitlopen.
De vogels hebben hun nieuwe domein alweer
veroverd en dus is het in alle vroegte weer een ge
kwetter en getjilp van jewelste. Gelukkig maar dat
ik de hulp van een tuinman had ingeroepen want
een grote oude boom in de tuin bleek dood te zijn.
Er zaten aan de buitenkant allemaal karbonkels,
zwarte uitstulpingen, en de takken waren kaal. Nu
ligt er een hoop hout dat al gekliefd is door de
jongste Man voor de haard in de komende winter.
Die karbonkels schijnen erg lang te branden.
Op de plaats van de oude boom staat een kleine
fruitboom, een kweepeer. Het gras in de tuin is
ook verdwenen, in de plaats daarvan liggen er
houtsnippers. Dat is duurzamer en past beter in
een natuurlijke tuin. Dat gras was leuk, zeker toen
de Mannen nog klein waren, maar in het onder
houd gaat ongemerkt veel tijd, water en mest zit
ten. Houtsnippers houden het vocht vast en ik heb
op de grond van een aantal potten ook houtsnip
pers gelegd tegen uitdroging. Gelukkig heeft het
flink geregend, dat is goed voor het grondwaterpeil
en voor de tuin. Nu mag de zon wel weer eens
even lekker gaan schijnen, dat is altijd goed voor
alles en iedereen maar zeker voor de moestuin.
We aten al botersla uit eigen tuin. Lekker ouder
wets. Was de sla goed en maak een vinaigrette
van balsamico, olijfolie, wat geperste knoflook en
een klein uitje. Lekker voor bij een gegrild stukje
witvis, bijvoorbeeld zeebaars, in de tuin natuur
lijk.
Nu mag de zon wel weer eens even lekker gaan
schijnen, dat is altijd goed voor alles en iedereen
maar zeker voor de moestuin
KWADENDAMME Het is alsof je
een jongensboek leest wanneer
je het verhaal hoort van Roy Pol
lemans, die vertelt hoe hij in de
geitenkaasbranche verzeild is
geraakt. ,,Mijn ouders hadden
hier in Kwadendamme een boe
renbedrijf met wit-vleeskalve-
ren. Toen ik 14 jaar oud was gin
gen we naar Frankrijk op vakan
tie en op het programma stond
een bezoek aan een geitenboer
derij. Dat ik altijd al boer wilde
worden, dat wist ik wel. Maar
toen ik daar de geiten zag, leek
het wel of alles op zijn plaats
viel."
Pollemans zeurde daarna ja
renlang om een paar geiten. ,,Die
kreeg ik op mijn zestiende. En
nu hebben we een bedrijf, dat ik
samen met mijn moeder draai,
met dertig geiten. De kalveren
zijn de deur uit. We maken
vroegrijpe zuivel; zachte geiten
kaas die je al na vier weken kunt
eten. We hebben verschillende
versies: met gedroogde Italiaanse
kruiden, kaas die gemarineerd is
in olie en in kruiden is gerold, of
de naturel versie. Allemaal even
lekker", zegt Pollemans.
Hij heeft nog steeds een goed
gevoel bij de geiten. Pollemans:
,,Hoe mooi is dat? De volgende
stap is zelfvoorzienend te wor
den. Daarnaast ben ik er trots op
dat de kaas bij winkels in de
buurt verkocht wordt en in onze
eigen winkel hier aan huis. Ik ge
niet sowieso van lekker eten en
een goed verhaal aan tafel. We
zijn inmiddels aangesloten bij
Boeren en Buren, een samen
werking tussen verschillende
boeren om de keten zo kort mo
gelijk te houden als het om pro
ducten gaat", zegt hij trots.
Gezond en lekker
De geitenkaas van Pollehof met
Italiaanse kruiden smaakt heer
lijk bij plakjes gekookte rode
bietjes in een salade. Zo klaar, en
het is gezond en lekker.
vrijdag 14 mei 2021
GO
A'. 'v
A Janice van Opbergen toont haar aspergetaart.
FOTO'S MARCELLE DAVIDSE
Als kleuter vrat ze kookboe
ken. Ze keek geen tekenfilms,
maar hing aan de lippen van te
levisiekoks. Geen wonder dat
het meisje uit Goes zich al snel
ontpopte tot een keukenprin
ses. Een aspergetaart bijvoor
beeld, daar draait Janice van
Opbergen (10) haar handjes
niet meer voor om. „Koken is
mijn lust en mijn leven."
Elke dag bindt Janice de keu
kenschort voor. Dan knutselt ze
samen met moeder Bianca weer
een heerlijke schotel in elkaar of
experimenteert ze met een
nieuw recept. „Eten boeit me al
van jongs af aan. Vriendjes en
vriendinnen keken tekenfilms, ik
volgde liever kookprogramma's.
Ik ben een fan van Miljuschka en
Jamie Oliver. Ook Masterchef
vind ik geweldig. Het meeste
heb ik trouwens van mijn moe
der geleerd."
Het Goese lekkerbekje lust bijna
alles en wil alles uitproberen.
Oesters, octopus, zilte groenten,
overal zet ze haar tanden in.
Paella is één van haar favorieten.
,,Dat aten we vaak tijdens vakan
ties aan de Spaanse kust. We
hebben toen speciale paella
kruiden meegenomen. Sindsdien
Nodig:
Bereiding: Vet de bakvorm in en bekleed die met bladerdeeg.
Prik gaatjes in de bodem. Leg ontbijtspek erop. Kook de ge
schilde asperges 5 minuten (hangt af van de dikte), laat 10 mi
nuten in pan staan met deksel erop. Meng eieren met de kook
room en de kruiden. Leg asperges in de schaal en voeg het ei
mengsel toe. Strooi kaas er
over. Daarna 30 a 35 minu- Kijk°pdesite bij /video
ten in de oven op 200 gra- Thuiskoks:
den.
bereid ik vaak paella met kip en
garnalen. Ik heb het ook een
keer gemaakt voor een kookop-
dracht op school. De meeste
klasgenoten kwamen met cup
cakes aanzetten."
De familie is maar wat blij met
het jonge kooktalent. Opa en
oma kregen een heerlijke taart
voor hun gouden bruiloft. ,,Ik ben
bijna elke dag aan het bakken.
Taarten, appelbollen, soesjes,
macarons, pasteis de nata, een
Portugese zoete lekkernij. Het
meeste geef ik weg aan familie
en vrienden." Moeder Bianca
denkt dat het niet meer lang
duurt voordat ze als chef wordt
ontslagen. ,,Janice gaat steeds
meer zelf doen. Binnenkort hoef
ik niet meer te koken."
De aspergetaart die Janice voor
deze rubriek bereidt, komt voort
uit armoede. ,,Er was op een dag
niks anders in huis dan asper
ges. Toen hebben we besloten
daar een soort quiche van te
maken. Dat is nu een klassieker.
Papa vindt het ook lekker."
Of Janice ooit in een restaurant
zal staan, is niet uitgesloten. Ze
wil zich in elk geval verder be
kwamen en haar recepten delen.
,,Een eigen kookprogramma zou
ik ontzettend leuk vinden."
m yt
Roy Pollemans geniet in Kwadendamme tussen zijn geiten.
,,Toen ik in Frankrijk de geiten zag, leek alles op zijn plaats te
vallen.'' foto marcelle davidse