Keukenprinsesje Janice maakt taart Karbonkel Het draait om een goed verhaal bij De Pollehof MARGOT ZEELAND 11 F/f ;V y ;p' Y RECEPT 10 a 15 asperges, bladerdeeg, ontbijt spek, eieren, 150 ml kookroom, 100 gram geraspte kaas, bak boter, 1 eetlepel ge droogde bieslook, 1 theelepel zout, peper, paprikapoe der en kerriepoeder Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Iijn achtertuin die ietwat verwilderd was, is door de komst van twee tuinmannen een paar weken geleden een stuk minder wild en ziet er strak uit. Dat mag ook wel eens in de krant. Alles is flink terug gesnoeid, iets wat ik zelf minder goed kon omdat ik altijd bang was om te veel te snoeien. En ondanks de koude van de af gelopen weken is alles flink aan het uitlopen. De vogels hebben hun nieuwe domein alweer veroverd en dus is het in alle vroegte weer een ge kwetter en getjilp van jewelste. Gelukkig maar dat ik de hulp van een tuinman had ingeroepen want een grote oude boom in de tuin bleek dood te zijn. Er zaten aan de buitenkant allemaal karbonkels, zwarte uitstulpingen, en de takken waren kaal. Nu ligt er een hoop hout dat al gekliefd is door de jongste Man voor de haard in de komende winter. Die karbonkels schijnen erg lang te branden. Op de plaats van de oude boom staat een kleine fruitboom, een kweepeer. Het gras in de tuin is ook verdwenen, in de plaats daarvan liggen er houtsnippers. Dat is duurzamer en past beter in een natuurlijke tuin. Dat gras was leuk, zeker toen de Mannen nog klein waren, maar in het onder houd gaat ongemerkt veel tijd, water en mest zit ten. Houtsnippers houden het vocht vast en ik heb op de grond van een aantal potten ook houtsnip pers gelegd tegen uitdroging. Gelukkig heeft het flink geregend, dat is goed voor het grondwaterpeil en voor de tuin. Nu mag de zon wel weer eens even lekker gaan schijnen, dat is altijd goed voor alles en iedereen maar zeker voor de moestuin. We aten al botersla uit eigen tuin. Lekker ouder wets. Was de sla goed en maak een vinaigrette van balsamico, olijfolie, wat geperste knoflook en een klein uitje. Lekker voor bij een gegrild stukje witvis, bijvoorbeeld zeebaars, in de tuin natuur lijk. Nu mag de zon wel weer eens even lekker gaan schijnen, dat is altijd goed voor alles en iedereen maar zeker voor de moestuin KWADENDAMME Het is alsof je een jongensboek leest wanneer je het verhaal hoort van Roy Pol lemans, die vertelt hoe hij in de geitenkaasbranche verzeild is geraakt. ,,Mijn ouders hadden hier in Kwadendamme een boe renbedrijf met wit-vleeskalve- ren. Toen ik 14 jaar oud was gin gen we naar Frankrijk op vakan tie en op het programma stond een bezoek aan een geitenboer derij. Dat ik altijd al boer wilde worden, dat wist ik wel. Maar toen ik daar de geiten zag, leek het wel of alles op zijn plaats viel." Pollemans zeurde daarna ja renlang om een paar geiten. ,,Die kreeg ik op mijn zestiende. En nu hebben we een bedrijf, dat ik samen met mijn moeder draai, met dertig geiten. De kalveren zijn de deur uit. We maken vroegrijpe zuivel; zachte geiten kaas die je al na vier weken kunt eten. We hebben verschillende versies: met gedroogde Italiaanse kruiden, kaas die gemarineerd is in olie en in kruiden is gerold, of de naturel versie. Allemaal even lekker", zegt Pollemans. Hij heeft nog steeds een goed gevoel bij de geiten. Pollemans: ,,Hoe mooi is dat? De volgende stap is zelfvoorzienend te wor den. Daarnaast ben ik er trots op dat de kaas bij winkels in de buurt verkocht wordt en in onze eigen winkel hier aan huis. Ik ge niet sowieso van lekker eten en een goed verhaal aan tafel. We zijn inmiddels aangesloten bij Boeren en Buren, een samen werking tussen verschillende boeren om de keten zo kort mo gelijk te houden als het om pro ducten gaat", zegt hij trots. Gezond en lekker De geitenkaas van Pollehof met Italiaanse kruiden smaakt heer lijk bij plakjes gekookte rode bietjes in een salade. Zo klaar, en het is gezond en lekker. vrijdag 14 mei 2021 GO A'. 'v A Janice van Opbergen toont haar aspergetaart. FOTO'S MARCELLE DAVIDSE Als kleuter vrat ze kookboe ken. Ze keek geen tekenfilms, maar hing aan de lippen van te levisiekoks. Geen wonder dat het meisje uit Goes zich al snel ontpopte tot een keukenprin ses. Een aspergetaart bijvoor beeld, daar draait Janice van Opbergen (10) haar handjes niet meer voor om. „Koken is mijn lust en mijn leven." Elke dag bindt Janice de keu kenschort voor. Dan knutselt ze samen met moeder Bianca weer een heerlijke schotel in elkaar of experimenteert ze met een nieuw recept. „Eten boeit me al van jongs af aan. Vriendjes en vriendinnen keken tekenfilms, ik volgde liever kookprogramma's. Ik ben een fan van Miljuschka en Jamie Oliver. Ook Masterchef vind ik geweldig. Het meeste heb ik trouwens van mijn moe der geleerd." Het Goese lekkerbekje lust bijna alles en wil alles uitproberen. Oesters, octopus, zilte groenten, overal zet ze haar tanden in. Paella is één van haar favorieten. ,,Dat aten we vaak tijdens vakan ties aan de Spaanse kust. We hebben toen speciale paella kruiden meegenomen. Sindsdien Nodig: Bereiding: Vet de bakvorm in en bekleed die met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem. Leg ontbijtspek erop. Kook de ge schilde asperges 5 minuten (hangt af van de dikte), laat 10 mi nuten in pan staan met deksel erop. Meng eieren met de kook room en de kruiden. Leg asperges in de schaal en voeg het ei mengsel toe. Strooi kaas er over. Daarna 30 a 35 minu- Kijk°pdesite bij /video ten in de oven op 200 gra- Thuiskoks: den. bereid ik vaak paella met kip en garnalen. Ik heb het ook een keer gemaakt voor een kookop- dracht op school. De meeste klasgenoten kwamen met cup cakes aanzetten." De familie is maar wat blij met het jonge kooktalent. Opa en oma kregen een heerlijke taart voor hun gouden bruiloft. ,,Ik ben bijna elke dag aan het bakken. Taarten, appelbollen, soesjes, macarons, pasteis de nata, een Portugese zoete lekkernij. Het meeste geef ik weg aan familie en vrienden." Moeder Bianca denkt dat het niet meer lang duurt voordat ze als chef wordt ontslagen. ,,Janice gaat steeds meer zelf doen. Binnenkort hoef ik niet meer te koken." De aspergetaart die Janice voor deze rubriek bereidt, komt voort uit armoede. ,,Er was op een dag niks anders in huis dan asper ges. Toen hebben we besloten daar een soort quiche van te maken. Dat is nu een klassieker. Papa vindt het ook lekker." Of Janice ooit in een restaurant zal staan, is niet uitgesloten. Ze wil zich in elk geval verder be kwamen en haar recepten delen. ,,Een eigen kookprogramma zou ik ontzettend leuk vinden." m yt Roy Pollemans geniet in Kwadendamme tussen zijn geiten. ,,Toen ik in Frankrijk de geiten zag, leek alles op zijn plaats te vallen.'' foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39