Toveren met yoghurt en mousse uit de supermarkt
Mangoroomyoghurt
met passievrucht
en limoenmeringue
Wil je het Suikerfeest vieren of je
moeder verrassen op Moederdag?
Sterrenchef Martin Kruithof laat
zien hoe je met een pak yoghurt je
huisgenoten versteld laat staan.
24
'Een toetje moet luchtig
zijn, er mogen frisse zuren
in zitten en het liefst zit er
iets knapperigs bij'
'wee sterren heeft res
taurant De Lindenhof
in Giethoorn, dus
chef-kok en eigenaar
Martin Kruithof weet
waar hij over praat als het om
culinaire hoogstandjes gaat.
Maar met een pak yoghurt uit
de supermarkt als basis kan hij
ook wel uit de voeten. ,,Je moet
vooral niet te moeilijk denken'',
tipt hij. Het belangrijkste uit
gangspunt is volgens hem om
op zoek te gaan naar mooie,
verse producten. Dus rijpe,
goudgele mango's in plaats van
zo'n harde groene waarmee je
een ruit in kunt gooien. Kruit
hof: ,,Bij het bedenken van
desserts kijk ik ook naar de
kleuren van de ingrediënten, ik
vind het fijn als die goed bij
elkaar passen.''
Een sterwaardig toetje her
ken je wat de chef betreft aan
een paar eigenschappen. ,,Het
moet luchtig zijn, er mogen
frisse zuren in zitten en liefst
zit er iets knapperigs of kro
kants bij, zodat je verschillende
texturen en smaken in je mond
krijgt.'' Een overdosis aan in
grediënten is overbodig. ,,Bij De
Lindenhof hebben we nooit te
veel smaken in één toetje. Je
moet nog kunnen proeven wat
het is.''
Rasp
Een toetje mooi opmaken
vraagt om wat oefening. Zo
maak je bijvoorbeeld met twee
eetlepels quenelles - ovalen
vormpjes - op het bord. ,,Dat
lijkt moeilijk, maar je kunt het
gewoon leren via filmpjes op
YouTube.'' Druppel tot slot wat
saus over het toetje of rasp er
wat limoenschil of chocolade
overheen, dat maakt het qua
uitstraling af. ,,Als je alle ingre
diënten mooi presenteert, lijkt
het net alsof je in een sterren
restaurant zit.''
De keuze voor een bord, kom
metje of cocktailglas stem je af
op de ingrediënten. ,,Als je
dunne yoghurt gebruikt die erg
uitloopt, werk dan niet in de
hoogte. Dikke yoghurt daaren
tegen kun je best op een bord
doen, dan blijft het mooi staan.''
En wees eens creatief met wat
je in de servieskast hebt staan.
,,Een theekopje of schaal kan
best goed werken en is net even
wat anders dan een kommetje.''
Kruithof heeft op verzoek van
deze krant drie simpele toetjes
bedacht die je snel kunt maken:
een met mangoroomyoghurt,
een met geitenyoghurt en een
met chocolademousse. Binnen
een kwartiertje tovert hij elk
van deze in de keuken van zijn
restaurant om tot een sterwaar
dig nagerecht.
,,Als je deze thuis maakt en je
gasten weten niet dat de ingre
diënten gewoon uit een pak uit
de supermarkt komen, dan durf
ik te wedden dat ze denken:
joh, die heeft goed zijn best
gedaan!''
E MartjnjKrUiifrof: ,Stop
niet te .veefEmakfniljlp^^
ZATERDAG 8 MEI 2021 GO
«V
4 personen
10 minuten
Dit toetje is heerlijk fris en fruitig. Let
erop dat je een mooie, rijpe en gele
mango uitzoekt. Het toetje opmaken
kan goed op een plat bord. Doordat
de roomyoghurt zo dik is, blijft het
goed liggen.
INGREDIËNTEN
verse mango
8 el roomyoghurt mango (Almhof)
4 passievruchten
4 meringues
1 limoen
BENODIGDHEDEN
4 borden
fijne rasp
1 Schil de mango, snijd het vrucht
vlees van de pit en daarna in dunne
plakken.
2 Verdeel de roomyoghurt met de
achterkant van een lepel in een
cirkel met een diameter van circa 10
centimeter over het bord. Verdeel de
plakjes mango over de roomyoghurt.
3 Halveer de passievruchten en schep
het vruchtvlees met een lepel uit de
schil. Verdeel het vruchtvlees over de
mango.
4 Breek de meringues in kleine
stukjes en verdeel over het dessert.
Boen de limoen schoon en rasp de
groene schil over de toetjes.
In een kwartiertje
een sterrendessert
VARIATIETIP
Gebruik aardbeienroomyoghurt
en aardbeien in plaats van
mangoroomyoghurt en mango.
- MARTIN KRUITHOF
LAURA DE GRAVE
toëtje.'' FOTO JEAN PJEPRE^jAN&OOO:"'