Toveren met yoghurt en mousse uit de supermarkt Mangoroomyoghurt met passievrucht en limoenmeringue Wil je het Suikerfeest vieren of je moeder verrassen op Moederdag? Sterrenchef Martin Kruithof laat zien hoe je met een pak yoghurt je huisgenoten versteld laat staan. 24 'Een toetje moet luchtig zijn, er mogen frisse zuren in zitten en het liefst zit er iets knapperigs bij' 'wee sterren heeft res taurant De Lindenhof in Giethoorn, dus chef-kok en eigenaar Martin Kruithof weet waar hij over praat als het om culinaire hoogstandjes gaat. Maar met een pak yoghurt uit de supermarkt als basis kan hij ook wel uit de voeten. ,,Je moet vooral niet te moeilijk denken'', tipt hij. Het belangrijkste uit gangspunt is volgens hem om op zoek te gaan naar mooie, verse producten. Dus rijpe, goudgele mango's in plaats van zo'n harde groene waarmee je een ruit in kunt gooien. Kruit hof: ,,Bij het bedenken van desserts kijk ik ook naar de kleuren van de ingrediënten, ik vind het fijn als die goed bij elkaar passen.'' Een sterwaardig toetje her ken je wat de chef betreft aan een paar eigenschappen. ,,Het moet luchtig zijn, er mogen frisse zuren in zitten en liefst zit er iets knapperigs of kro kants bij, zodat je verschillende texturen en smaken in je mond krijgt.'' Een overdosis aan in grediënten is overbodig. ,,Bij De Lindenhof hebben we nooit te veel smaken in één toetje. Je moet nog kunnen proeven wat het is.'' Rasp Een toetje mooi opmaken vraagt om wat oefening. Zo maak je bijvoorbeeld met twee eetlepels quenelles - ovalen vormpjes - op het bord. ,,Dat lijkt moeilijk, maar je kunt het gewoon leren via filmpjes op YouTube.'' Druppel tot slot wat saus over het toetje of rasp er wat limoenschil of chocolade overheen, dat maakt het qua uitstraling af. ,,Als je alle ingre diënten mooi presenteert, lijkt het net alsof je in een sterren restaurant zit.'' De keuze voor een bord, kom metje of cocktailglas stem je af op de ingrediënten. ,,Als je dunne yoghurt gebruikt die erg uitloopt, werk dan niet in de hoogte. Dikke yoghurt daaren tegen kun je best op een bord doen, dan blijft het mooi staan.'' En wees eens creatief met wat je in de servieskast hebt staan. ,,Een theekopje of schaal kan best goed werken en is net even wat anders dan een kommetje.'' Kruithof heeft op verzoek van deze krant drie simpele toetjes bedacht die je snel kunt maken: een met mangoroomyoghurt, een met geitenyoghurt en een met chocolademousse. Binnen een kwartiertje tovert hij elk van deze in de keuken van zijn restaurant om tot een sterwaar dig nagerecht. ,,Als je deze thuis maakt en je gasten weten niet dat de ingre diënten gewoon uit een pak uit de supermarkt komen, dan durf ik te wedden dat ze denken: joh, die heeft goed zijn best gedaan!'' E MartjnjKrUiifrof: ,Stop niet te .veefEmakfniljlp^^ ZATERDAG 8 MEI 2021 GO «V 4 personen 10 minuten Dit toetje is heerlijk fris en fruitig. Let erop dat je een mooie, rijpe en gele mango uitzoekt. Het toetje opmaken kan goed op een plat bord. Doordat de roomyoghurt zo dik is, blijft het goed liggen. INGREDIËNTEN verse mango 8 el roomyoghurt mango (Almhof) 4 passievruchten 4 meringues 1 limoen BENODIGDHEDEN 4 borden fijne rasp 1 Schil de mango, snijd het vrucht vlees van de pit en daarna in dunne plakken. 2 Verdeel de roomyoghurt met de achterkant van een lepel in een cirkel met een diameter van circa 10 centimeter over het bord. Verdeel de plakjes mango over de roomyoghurt. 3 Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Verdeel het vruchtvlees over de mango. 4 Breek de meringues in kleine stukjes en verdeel over het dessert. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil over de toetjes. In een kwartiertje een sterrendessert VARIATIETIP Gebruik aardbeienroomyoghurt en aardbeien in plaats van mangoroomyoghurt en mango. - MARTIN KRUITHOF LAURA DE GRAVE toëtje.'' FOTO JEAN PJEPRE^jAN&OOO:"'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 72