Rats M Bij De Graanhalm wordt alles ambachtelijk bereid Chenine kookt met wat er voorradig is MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Iijn vader was een jongetje van 10 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij kan het zich nog goed herinneren. Hij woonde in een dorpje langs het kanaal door Zuid-Beveland, een strategische plaats vlakbij de Westerschelde. Er lagen daar schepen afgemeerd met Duitsers, tegenover het huis waar mijn vader als jongetje woonde. Hij kan er nog goed over vertellen, zoiets vergeet je wellicht ook niet snel. Zijn oorlog speelde zich af op een postzegel van goed en kwaad en een langsdrijvend lijk maakte diepe indruk op hem. Oorlog, het blijft toch iets wat zo groot is dat je het je bijna niet kunt voor stellen. Al hebben we via de tv wel zo'n beetje alle narigheid van over de hele wereld een keer langs zien komen. Mijn vader verzamelde al jong diverse zaken uit de oorlog, bijvoorbeeld pam fletten die de Engelsen uit vliegtuigen gooiden. Andere relikwieën verzamelde hij later in het ka der van 'je weet het maar nooit' zoals gasmaskers en Patria scheepsbeschuit. Dat gaan we nu naar diverse musea brengen wanneer deze weer open mogen. Ook mijn moeder kan zich de oorlog nog herinneren; haar vader die reservist was, liep tij dens de mobilisatie naar Breda. Uiteindelijk kwam hij weer ongedeerd terug gelukkig. Ze weet nog dat ze aan de horizon Middelburg zagen branden vanaf Zuid-Beveland, tenminste de he mel kleurde fel oranje. Later hoorden ze van het bombardement op de stad op 17 mei 1940. Over oorlog en eten gesproken:Rats, Kuch en Bonen is een soldatenlied dat het dagelijkse solda- tenmenu beschreef. Rats heeft betrekking op een stampot van een paar dagen oud (het leek op rata touille), kuch is oud brood en de bonen werden er aan toegevoegd. Mijn vader zong dat lied soms. Ratatouille is een groentestoof van bijvoorbeeld courgette, aubergine, knoflook, uien, paprika, to maat en veel verse kruiden. Al was de rats toen vast veel soberder. Mijn vader verzamelde al jong zaken uit de oorlog, deze spullen gaan we nu naar diverse musea brengen Marcus Landegent bij Pannenkoekenmolen De Graanhalm, ,,We maken hier alles zelf', ver telt Marcus Landegent, die vorig jaar samen met zijn vrouw Kiki de molen overnam van zijn ou ders, trots. ,,Om te beginnen ma len we het volkorenmeel van bi ologische Zeeuwse vlegel hier zelf. Daar bakken we de lekkerste pannenkoeken van. Daarnaast staan homemade lemonades op de menukaart en streekproduc ten zoals jams en huisgemaakte advocaat. Die verkopen we ook in onze winkel. Daar verkopen we trouwens ook ons eigen bier. In onze ijskeuken draai ik zelf ijs en alle kruiden die ik gebruik ko men uit onze tuin, achter de mo len. Klanten waarderen dat en komen terug voor deze ambach telijke producten, vooral voor ons bier." Landegent is van alle markten thuis en leerde het vak van jongs af aan van zijn vader. Hij deed de hotelschool in Koks- ijde. ,,Helaas is onze pannenkoek nu een weersafhankelijk pro duct," zegt hij met enige wee moed. ,,Met alleen het terras kunnen klanten niet binnen zit ten en dat merken we echt." Voorkeuren Hij kent zijn klanten goed en weet te melden dat Duitsers meestal voor een hartige pan- nenkoek kiezen, Belgen voor zoete versies en de Nederlanders voor pannenkoeken met spek en appel. Ondertussen thuis aan de slag? Neem 2 eieren, 250 gram Zeeuws vlegelmeel, 500 milliliter melk en een snuf zout en klop dit alles door elkaar. Bak in roombo ter, dat maakt de pannenkoek nog lekkerder. Maak er een feestje van in combinatie met aardbeien en verse slagroom. RECEPT vrijdag 7 mei 2021 GO FOTO MARIEKE MANDEMAKER Het is Nationale Molendag dit weekend. In het kader daar van zetten we Pannenkoeken molen De Graanhalm in Burgh-Haamstede in het zon netje. De molen is al 40 jaar een begrip. Margot Verhaagen Burgh-Haamstede Chenine Pals heeft een voorkeur voor ovengerechten. ,,Die kun je vaak van tevoren al maken." foto dirkjan gjeltema Chenine Pals kookt haar maal tijden met de groenten die ze op dat moment in de koelkast heeft. Soms zoekt de Middel burgse op internet inspire rende recepten erbij, maar ook dan geeft ze daar haar eigen draai aan. „Omdat we minder vlees en vis willen eten, zoek ik steeds vaker naar alternatieven", zegt Che nine. „Neem bijvoorbeeld ge vulde paprika met gehakt. In plaats van vlees, gebruik ik champignons. De reden dat we meer naar alternatieven voor vlees en vis zoeken, is omdat het beter is voor het dierenwelzijn, het milieu en je gezondheid. Min der vlees eten verkleint de kans op hart- en vaatziekten.'' Chenine is personal trainer in haar eigen fit20 studio. Bij haar gezondheidstrainingen hoort ui teraard verantwoorde voeding. „Paprika zit vol vezels en vitami nes. Als je die vult met andere groentes, haal je makkelijk je da gelijkse behoefte aan voedings stoffen. Bovendien is paprika veelzijdig. Courgette, aubergine en champignons combineren goed, maar ook bruine bonen, die weer een totaal andere smaak geven. Het is een kwestie van experimenteren." Samen met haar man Gerard Basset woont Chenine sinds ja nuari in de Zeeuwse hoofdstad. Ze is nog aan het 'inburgeren'. Sinds de coronacrisis hebben familie en vrienden hun stulpje nog niet gezien. Ook hun twee kinderen zijn nog niet tegelijker tijd op bezoek geweest. ,,Ik kijk er naar uit om met Emy en Twan de stad te verkennen. Ze stude ren beiden in Rotterdam, dus even uitwaaien aan het strand vinden zij gezellig en wij ook.'' Bij bezoek van familie en vrien den hoort uiteraard een goede maaltijd vindt Chenine. Meestal tovert ze in no time een oven schotel op tafel. ,,Het gemak van dat soort gerechten is dat je een groot deel vooraf al kunt klaar maken en je bij je gasten kunt blijven. Ik zorg ervoor dat ik de schaal alleen nog in de oven moet schuiven.'' Waar Chenine het recept voor de gevulde pa prika's vandaan heeft, weet ze niet meer precies. ,,Als ik inspira tie nodig heb, zoek ik op internet naar passende recepten bij wat ik voorhanden heb. Naast een voorraad verse groentes, heb ik altijd kruiden in een bak in de vensterbank. Een enkele keer moet ik nog wat kleine aanvullin gen in de winkel halen, maar meestal kook ik met wat ik in de koelkast heb liggen.'' Nodig: 4 rode pa prika's, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 cour gette, 1 auber gine, 1 bakje champignons, kruiden, feta. Was de paprika. Halveer en verwij der de zaadlijsten en het steeltje. Leg ze in een ovenschaal. Was de courgette en de aubergine en snijd die in blokjes. Snijd de champignons in plakjes. Fruit de gesnipperde ui met knoflook uit de pers in wat olie. Voeg de blokjes cour gette en aubergine toe. Op het laatst de champignons meebak- ken. Breng op smaak met peper en zout en wat verse kruiden die op dat moment voorhanden zijn, bijvoorbeeld tijm of ore gano. Schep het mengsel in de paprika's. Verdeel de feta over de paprika's en schuif de schaal 30 minuten in een oven van 200 graden. Serveren met couscous, zilvervliesrijst of Kijk op de site bij /video quinoa. I r Thuiskoks: Chenine Pals

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39