Rats
M
Bij De Graanhalm wordt
alles ambachtelijk bereid
Chenine kookt met
wat er voorradig is
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Iijn vader was een jongetje van 10 jaar oud
toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
Hij kan het zich nog goed herinneren.
Hij woonde in een dorpje langs het kanaal door
Zuid-Beveland, een strategische plaats vlakbij de
Westerschelde. Er lagen daar schepen afgemeerd
met Duitsers, tegenover het huis waar mijn vader
als jongetje woonde. Hij kan er nog goed over
vertellen, zoiets vergeet je wellicht ook niet snel.
Zijn oorlog speelde zich af op een postzegel van
goed en kwaad en een langsdrijvend lijk maakte
diepe indruk op hem. Oorlog, het blijft toch iets
wat zo groot is dat je het je bijna niet kunt voor
stellen. Al hebben we via de tv wel zo'n beetje
alle narigheid van over de hele wereld een keer
langs zien komen. Mijn vader verzamelde al jong
diverse zaken uit de oorlog, bijvoorbeeld pam
fletten die de Engelsen uit vliegtuigen gooiden.
Andere relikwieën verzamelde hij later in het ka
der van 'je weet het maar nooit' zoals gasmaskers
en Patria scheepsbeschuit. Dat gaan we nu naar
diverse musea brengen wanneer deze weer open
mogen. Ook mijn moeder kan zich de oorlog nog
herinneren; haar vader die reservist was, liep tij
dens de mobilisatie naar Breda. Uiteindelijk
kwam hij weer ongedeerd terug gelukkig. Ze
weet nog dat ze aan de horizon Middelburg zagen
branden vanaf Zuid-Beveland, tenminste de he
mel kleurde fel oranje. Later hoorden ze van het
bombardement op de stad op 17 mei 1940.
Over oorlog en eten gesproken:Rats, Kuch en
Bonen is een soldatenlied dat het dagelijkse solda-
tenmenu beschreef. Rats heeft betrekking op een
stampot van een paar dagen oud (het leek op rata
touille), kuch is oud brood en de bonen werden
er aan toegevoegd. Mijn vader zong dat lied soms.
Ratatouille is een groentestoof van bijvoorbeeld
courgette, aubergine, knoflook, uien, paprika, to
maat en veel verse kruiden. Al was de rats toen
vast veel soberder.
Mijn vader verzamelde al jong zaken uit de oorlog, deze
spullen gaan we nu naar diverse musea brengen
Marcus Landegent bij Pannenkoekenmolen De Graanhalm,
,,We maken hier alles zelf', ver
telt Marcus Landegent, die vorig
jaar samen met zijn vrouw Kiki
de molen overnam van zijn ou
ders, trots. ,,Om te beginnen ma
len we het volkorenmeel van bi
ologische Zeeuwse vlegel hier
zelf. Daar bakken we de lekkerste
pannenkoeken van. Daarnaast
staan homemade lemonades op
de menukaart en streekproduc
ten zoals jams en huisgemaakte
advocaat. Die verkopen we ook
in onze winkel. Daar verkopen
we trouwens ook ons eigen bier.
In onze ijskeuken draai ik zelf ijs
en alle kruiden die ik gebruik ko
men uit onze tuin, achter de mo
len. Klanten waarderen dat en
komen terug voor deze ambach
telijke producten, vooral voor
ons bier." Landegent is van alle
markten thuis en leerde het vak
van jongs af aan van zijn vader.
Hij deed de hotelschool in Koks-
ijde. ,,Helaas is onze pannenkoek
nu een weersafhankelijk pro
duct," zegt hij met enige wee
moed. ,,Met alleen het terras
kunnen klanten niet binnen zit
ten en dat merken we echt."
Voorkeuren
Hij kent zijn klanten goed en
weet te melden dat Duitsers
meestal voor een hartige pan-
nenkoek kiezen, Belgen voor
zoete versies en de Nederlanders
voor pannenkoeken met spek en
appel. Ondertussen thuis aan de
slag? Neem 2 eieren, 250 gram
Zeeuws vlegelmeel, 500 milliliter
melk en een snuf zout en klop dit
alles door elkaar. Bak in roombo
ter, dat maakt de pannenkoek
nog lekkerder. Maak er een
feestje van in combinatie met
aardbeien en verse slagroom.
RECEPT
vrijdag 7 mei 2021
GO
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
Het is Nationale Molendag dit
weekend. In het kader daar
van zetten we Pannenkoeken
molen De Graanhalm in
Burgh-Haamstede in het zon
netje. De molen is al 40 jaar
een begrip.
Margot Verhaagen
Burgh-Haamstede
Chenine Pals heeft een voorkeur voor ovengerechten. ,,Die
kun je vaak van tevoren al maken." foto dirkjan gjeltema
Chenine Pals kookt haar maal
tijden met de groenten die ze
op dat moment in de koelkast
heeft. Soms zoekt de Middel
burgse op internet inspire
rende recepten erbij, maar ook
dan geeft ze daar haar eigen
draai aan.
„Omdat we minder vlees en vis
willen eten, zoek ik steeds vaker
naar alternatieven", zegt Che
nine. „Neem bijvoorbeeld ge
vulde paprika met gehakt. In
plaats van vlees, gebruik ik
champignons. De reden dat we
meer naar alternatieven voor
vlees en vis zoeken, is omdat het
beter is voor het dierenwelzijn,
het milieu en je gezondheid. Min
der vlees eten verkleint de kans
op hart- en vaatziekten.''
Chenine is personal trainer in
haar eigen fit20 studio. Bij haar
gezondheidstrainingen hoort ui
teraard verantwoorde voeding.
„Paprika zit vol vezels en vitami
nes. Als je die vult met andere
groentes, haal je makkelijk je da
gelijkse behoefte aan voedings
stoffen. Bovendien is paprika
veelzijdig. Courgette, aubergine
en champignons combineren
goed, maar ook bruine bonen,
die weer een totaal andere
smaak geven. Het is een kwestie
van experimenteren."
Samen met haar man Gerard
Basset woont Chenine sinds ja
nuari in de Zeeuwse hoofdstad.
Ze is nog aan het 'inburgeren'.
Sinds de coronacrisis hebben
familie en vrienden hun stulpje
nog niet gezien. Ook hun twee
kinderen zijn nog niet tegelijker
tijd op bezoek geweest. ,,Ik kijk
er naar uit om met Emy en Twan
de stad te verkennen. Ze stude
ren beiden in Rotterdam, dus
even uitwaaien aan het strand
vinden zij gezellig en wij ook.''
Bij bezoek van familie en vrien
den hoort uiteraard een goede
maaltijd vindt Chenine. Meestal
tovert ze in no time een oven
schotel op tafel. ,,Het gemak van
dat soort gerechten is dat je een
groot deel vooraf al kunt klaar
maken en je bij je gasten kunt
blijven. Ik zorg ervoor dat ik de
schaal alleen nog in de oven
moet schuiven.'' Waar Chenine
het recept voor de gevulde pa
prika's vandaan heeft, weet ze
niet meer precies. ,,Als ik inspira
tie nodig heb, zoek ik op internet
naar passende recepten bij wat
ik voorhanden heb. Naast een
voorraad verse groentes, heb ik
altijd kruiden in een bak in de
vensterbank. Een enkele keer
moet ik nog wat kleine aanvullin
gen in de winkel halen, maar
meestal kook ik met wat ik in de
koelkast heb liggen.''
Nodig: 4 rode pa
prika's, 1 ui, 1 teen
knoflook, 1 cour
gette, 1 auber
gine, 1 bakje
champignons,
kruiden, feta.
Was de paprika.
Halveer en verwij
der de zaadlijsten
en het steeltje.
Leg ze in een
ovenschaal. Was de courgette en de aubergine en snijd die in
blokjes. Snijd de champignons in plakjes. Fruit de gesnipperde
ui met knoflook uit de pers in wat olie. Voeg de blokjes cour
gette en aubergine toe. Op het laatst de champignons meebak-
ken. Breng op smaak met peper en zout en wat verse kruiden
die op dat moment voorhanden zijn, bijvoorbeeld tijm of ore
gano. Schep het mengsel in de paprika's. Verdeel de feta over
de paprika's en schuif de schaal 30 minuten in een oven van
200 graden. Serveren met
couscous, zilvervliesrijst of Kijk op de site bij /video
quinoa. I r Thuiskoks: Chenine Pals