HMiïi
10 ZEELAND
'*P|
Nu restaurants
nog een poos de
deuren gesloten
moeten houden,
blijft deze krant
chef-koks een
podium geven. Wel
vullen we de rubriek
Zeeland Eet in 2021
anders in. We vragen
aan chefs om hun
signatuurgerecht te
bereiden. Vandaag:
Martijn Boonman
van Eet- en knipcafé
De Barbier in
Ouwerkerk maakt
een Zeeuwse burger
met een Mexicaanse
twist.
e Barbier ligt aan de pit
toreske Ring in Ou-
i werkerk. Dit is al sinds
I jaar en dag dé plek waar
eilanders elkaar ont
moeten. Voor een een
voudige doch voed
zame maaltijd, een praatje aan de bar of
een knipbeurt bij de kapper achterin. Dat
dit etablissement een regiofunctie heeft,
staat buiten kijf. „Tijdens de lockdown
kreeg ik klanten uit alle uithoeken van
het eiland'', zegt eigenaar Martijn Boon
man. „Natuurlijk druist het helemaal te
gen mijn horecahart in om burgers en
spareribs in kartonnen doosjes te pakken,
maar al die klanten hebben mij op de
been gehouden. Gelukkig mag ik met
mijn geweldige team medewerkers weer
mensen op het terras verwelkomen. Ik
voel me net een blije koe die een jaar op
stal heeft gestaan.''
Martijn en zijn kok, Kenneth Boogert,
bedachten tijdens de horecasluiting re
gelmatig een nieuwe burger voor het af-
haalmenu. ,,Tien verschillende broodjes
burger zijn de revue gepasseerd. De vijf
favorieten zijn blijvertjes. Die staan nu op
de nieuwe terraskaart.''
De waard haalt zijn rundvlees bij Driek
Bos, een lokale boer. Zijn roodbonte
Maas-Rijn en IJsselvee graast in het krui
dige krekengebied. Dat levert sappige
biefstukken en mooi stoofvlees op, maar
ook prima smakende runderburgers vol
gens Martijn. „Omdat ik gek ben op de
RECEPT
Mexicaanse keuken, bedacht ik de Zeeuwse
burger met Mexicaanse twist.''
Als basis voor de Mexicaanse burger ge
bruikt Martijn een biologisch meergranen-
broodje. „Daar gaat een
huisgemaakte tomatensalsa
op en vervolgens een pluk ijsbergsla. De bur
ger gaat na het grillen even de oven in met
chorizo en cheddar. We serveren er nacho's
met gesmolten kaas bij en een lekkere dip
van avocado. En natuurlijk onze huisge
maakte friet van Agria aardappelen.''
Als drankje suggereert de eetcaféhouder
een BLND biertje van zijn naamgenoot Bar
bier, bier met stijl uit het Zeeuws-Vlaamse
Biervliet. (,,Nee, geen grap.'') BLND is een
licht bier met 4,8 procent alcohol en een licht
bittertje zoals in pils. ,,Een heerlijke dorstles-
ser'', zegt Martijn. ,,Ook een blijvertje, vooral
bij deze zomerse burger. Ik ben gek op Mexi
caans eten, nacho's met cheese, taco's, daar
kan je mij 's nachts voor wakker maken.''
vrijdag 7 mei 2021
i
Een hamburger én een
knipbeurt bij De Barbier
Eigenaar Mar-
tijn Boonman
van Eetcafé de
Barbier presen
teert het ge
recht buiten
voor zijn pand.
Een speciaal
Barbier Bier ge
brouwen in
Biervliet hoort
hierbij. fotos san
dra SCHIMMELPENNINK
Elian van 't Westeinde
Zeeuwse burger met Mexicaanse
twist
Ingrediënten: 1 biologische meergranen
bol, 1 runderburger van 200 gram, ijsberg
sla, 2 plakken cheddar, 3 plakjes chorizo,
handjevol nacho's.
Tomatensalsa: 1 tomaat in kleine blokjes
gesneden, 1 eetlepel fijngesnipperde ui, 1
eetlepel in stukjes gesneden rode pa
prika, wat limoensap, 1 eetlepel olijfolie,
versgeperste knoflook, een toef gesnip
perde peterselie.
Dip van avocado: 1 gepureerde avocado.
Mexicaanse salade: Kidney beans, 2 eet
lepels in stukjes gesneden rode paprika,
handjevol radijsjes in kwarten gesneden,
scheut olijfolie.
Bereiding: Grill de burger 3-4 minuten aan
beide zijden. Leg daarna cheddar en cho
rizo op de burger en schuif in de oven.
Snijd in de tussentijd de meergranenbol in
tweeën en beleg beide kanten met toma
tensalsa en een pluk ijsbergsla. Gooi de
frietjes in het vet. Doe de nacho's in een
schaaltje en leg daar een plakje cheddar
op. Laat de kaas smelten in de oven. Ser
veer de avocadodip en de Mexicaanse
salade apart.
Kok Kenneth Boo-
gerd maakt de bur
ger klaar.
De Zeeuwse bur
ger met Mexicaanse
twist.