HMiïi 10 ZEELAND '*P| Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft deze krant chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen aan chefs om hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: Martijn Boonman van Eet- en knipcafé De Barbier in Ouwerkerk maakt een Zeeuwse burger met een Mexicaanse twist. e Barbier ligt aan de pit toreske Ring in Ou- i werkerk. Dit is al sinds I jaar en dag dé plek waar eilanders elkaar ont moeten. Voor een een voudige doch voed zame maaltijd, een praatje aan de bar of een knipbeurt bij de kapper achterin. Dat dit etablissement een regiofunctie heeft, staat buiten kijf. „Tijdens de lockdown kreeg ik klanten uit alle uithoeken van het eiland'', zegt eigenaar Martijn Boon man. „Natuurlijk druist het helemaal te gen mijn horecahart in om burgers en spareribs in kartonnen doosjes te pakken, maar al die klanten hebben mij op de been gehouden. Gelukkig mag ik met mijn geweldige team medewerkers weer mensen op het terras verwelkomen. Ik voel me net een blije koe die een jaar op stal heeft gestaan.'' Martijn en zijn kok, Kenneth Boogert, bedachten tijdens de horecasluiting re gelmatig een nieuwe burger voor het af- haalmenu. ,,Tien verschillende broodjes burger zijn de revue gepasseerd. De vijf favorieten zijn blijvertjes. Die staan nu op de nieuwe terraskaart.'' De waard haalt zijn rundvlees bij Driek Bos, een lokale boer. Zijn roodbonte Maas-Rijn en IJsselvee graast in het krui dige krekengebied. Dat levert sappige biefstukken en mooi stoofvlees op, maar ook prima smakende runderburgers vol gens Martijn. „Omdat ik gek ben op de RECEPT Mexicaanse keuken, bedacht ik de Zeeuwse burger met Mexicaanse twist.'' Als basis voor de Mexicaanse burger ge bruikt Martijn een biologisch meergranen- broodje. „Daar gaat een huisgemaakte tomatensalsa op en vervolgens een pluk ijsbergsla. De bur ger gaat na het grillen even de oven in met chorizo en cheddar. We serveren er nacho's met gesmolten kaas bij en een lekkere dip van avocado. En natuurlijk onze huisge maakte friet van Agria aardappelen.'' Als drankje suggereert de eetcaféhouder een BLND biertje van zijn naamgenoot Bar bier, bier met stijl uit het Zeeuws-Vlaamse Biervliet. (,,Nee, geen grap.'') BLND is een licht bier met 4,8 procent alcohol en een licht bittertje zoals in pils. ,,Een heerlijke dorstles- ser'', zegt Martijn. ,,Ook een blijvertje, vooral bij deze zomerse burger. Ik ben gek op Mexi caans eten, nacho's met cheese, taco's, daar kan je mij 's nachts voor wakker maken.'' vrijdag 7 mei 2021 i Een hamburger én een knipbeurt bij De Barbier Eigenaar Mar- tijn Boonman van Eetcafé de Barbier presen teert het ge recht buiten voor zijn pand. Een speciaal Barbier Bier ge brouwen in Biervliet hoort hierbij. fotos san dra SCHIMMELPENNINK Elian van 't Westeinde Zeeuwse burger met Mexicaanse twist Ingrediënten: 1 biologische meergranen bol, 1 runderburger van 200 gram, ijsberg sla, 2 plakken cheddar, 3 plakjes chorizo, handjevol nacho's. Tomatensalsa: 1 tomaat in kleine blokjes gesneden, 1 eetlepel fijngesnipperde ui, 1 eetlepel in stukjes gesneden rode pa prika, wat limoensap, 1 eetlepel olijfolie, versgeperste knoflook, een toef gesnip perde peterselie. Dip van avocado: 1 gepureerde avocado. Mexicaanse salade: Kidney beans, 2 eet lepels in stukjes gesneden rode paprika, handjevol radijsjes in kwarten gesneden, scheut olijfolie. Bereiding: Grill de burger 3-4 minuten aan beide zijden. Leg daarna cheddar en cho rizo op de burger en schuif in de oven. Snijd in de tussentijd de meergranenbol in tweeën en beleg beide kanten met toma tensalsa en een pluk ijsbergsla. Gooi de frietjes in het vet. Doe de nacho's in een schaaltje en leg daar een plakje cheddar op. Laat de kaas smelten in de oven. Ser veer de avocadodip en de Mexicaanse salade apart. Kok Kenneth Boo- gerd maakt de bur ger klaar. De Zeeuwse bur ger met Mexicaanse twist.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38