EENS EEN ZEEUW... II 12 ZEELAND Chef-kok Corjan Hoogerheide is geen onbekende in Zeeland, met zijn jarenlange kookprogramma op tv, zijn kookboek en alle kookkunsten die hij vertoonde in onder meer Veere. Maar nu kookt hij overzee. En voor deze gelegenheid maakte hij speciaal een Zeeland/Bonaire gerecht. Waar kom je vandaan? ,,Ja, ik kom uut 's-Gravenpolder, maar sinds vijfjaar woon ik in de overzeese gebiedsdelen van ons Koninkrijk." Hoe kom je daar terecht? ,,Zoals voor veel Zeeuwen, was voor mij het werken in de horeca vooral seizoenswerk. In de zomer topdrukte met de toeristen, in de winter rustiger. Op een gegeven moment ben ik in het laagseizoen eens naar Curacao gegaan. En toen heeft het Caraïbische virus mij te pakken gekregen. Ik ben ondertus sen op alle eilanden geweest en heb op vele plaatsen gekookt, ook op St. Eustatius en Saba. Ik werk nu alweer een paar jaar op Bonaire als chef-kok." Ga je nog terugkomen? ,,Zeker wel, Zeeland is prachtig. Ik zie het nu met nieuwe ogen. Aan komende zomer hebben we een familiereünie. Dan ga ik weer naar 's-Gravenpolder." ,,Aan de Goesestraatweg, mijn moeder woont er nog steeds. Als ik terugga, slaap ik op de kamer waar ik ook geboren ben. We woonden schuin tegenover het Frietkot van Jo Friet. Het was een bedrijvige straat. Ik vermaakte me met het tekenen van de vrachtwa gens die langs kwamen. Ik had in die tijd nog geen idee dat ik kok zou worden.'' ,,Ik kookte vroeger nooit. Al groeide ik wel op met lekker eten. Mijn oma kon formidabele appel taart maken. Dat deed ze op een klein vuur in een kookpan met doeken en kranten. Ze deed er abrikozenjam op. De lekkerste ap peltaart die ik ooit gegeten heb. En elke verjaardag maakte mijn vader stroganoff of hachee, gestoofd vlees. De hele keuken rook dan naar knoflook, heerlijk. Hij kon erg lekker koken." ,,In het derde jaar van de LTS - ik ging naar de Grote Stelle - moest je een vak kiezen. We gingen alle afdelingen langs en opeens zag ik een man met een grote koksmuts op. Het rook heerlijk en toen wist ik het: ik word kok. Het was een geweldige tijd. Je leerde serveren, koken en banketbakken. Ik vond koken het allerleukst, al hebben we met de jongens ook veel plezier gehad met broodbakken. Daar moest je wel vroeg voor uit bed." ,,Als kok kun je veel wedstrijden doen. Ik heb het jaren gedaan, tot op landelijk niveau, en kan het wedstrijdkoken iedereen aanbeve len. Je leert veel nieuwe collega's en producten kennen, en je leert onder stress koken." ,,Je hebt hier inderdaad een team jonge jongens die in Miami koken. Zelf doe ik nu geen wedstrijden meer. Ik ben chef-kok bij 'Lekker thuis' op Red Palm Village, een klein resort aan het einde van de startbaan. Dus ik zie de TUI of KLM dagelijks overvliegen en denk dan: 'ik kan nog fijn blijven'. 'Lekker thuis' is een persoonlijk restaurant, ik ga zelf naar de tafel toe en gebruik lokale producten. Soms kook ik op verjaardagen of maak ik op verzoek een paar ge rechtjes op een boot klaar." ,,Op dit moment is het rustig door corona. Maar ook hier heb je normaal gesproken, net als in Zee land, toeristen. Als er cruisesche pen komen, zijn er zomaar 6000 mensen extra op het eiland. Bo naire is dorps en gemoedelijk. Het is er leuk om te wonen, de meeste mensen kennen elkaar en groeten elkaar vriendelijk." ,,Wat ik kook, hangt af van de lo kale markt. Bonaire is een eiland, alles wordt geïmporteerd. Dat maakt je afhankelijk en creatief. Bijvoorbeeld als het vliegtuig niet komt. Je hebt hier ook geen groothandel, ik haal mijn beno digdheden bij vier winkels. En mijn vis haal ik bij de lokale vis sers. Als de zee te wild is, is het niet handig voor ze om uit te va ren." ,,Dat is misschien wel mooi ja. Om bij dit artikel een Zeeland/Bo naire gerecht te bedenken.'' ,,Ik heb iets moois gebakken. Als ik vroeger 's-Gravenpolder binnen reed dan kwam in het oogstsei- zoen de uienlucht je al tegemoet. Dan wist je: ja, ik ben thuis! Dus daarom heb ik een lionfish geno men en deze heb ik ingesmeerd En weet je wat ik het allermooiste aan Bonaire vind? Dat ik nu kan zeggen dat ik naar Zeeland op vakantie ga met die groente in de vorm van gepofte uiencreme. Voor de har tige smaak heb ik hem omwikkeld met Zeeuws spek en een lokale zeekraal 'bananu di rif'." ,,In het Nederlands heet de lion- fish koraalduivel. Hij kwam eerst alleen in andere oceanen voor, maar nu ook hier en vormt een be dreiging voor jonge visjes en het koraal. Ik heb een certificaat om li- onfish te mogen vangen op Bo naire. Er wordt door velen fanatiek op hem gejaagd. De lokale zee kraal, de 'bananu di rif', is een zee banaan die groeit op zand en een zilte smaak heeft." ,,Het is fijn dat er rond Bonaire ook water is. Ik hou ervan om wa ter in de buurt te hebben. En weet je wat ik het allermooiste aan Bonaire vind? Dat ik nu kan zeg gen dat ik naar Zeeland op vakan tie ga. Als je er woont, zie je het niet, maar Zeeland is echt heel mooi." donderdag 6 mei 2021 'Bonaire is een eiland, dat maakt je als kok afhankelijk en creatief' Corjan heeft zojuist een barracuda gekocht bij de vissers. foto zarzinio josephia Liesbeth Labeur Waar woonde je vroeger pre cies? Wanneer wist je dat? Doen ze dat op Bonaire ook? Kook je op Bonaire wel eens Zeeuws? Na een dag stuurt hij foto's van een fraai gerecht door. Met toe lichting. -Corjan Hoogerheide Verdere info op: bonaire.nu/2021/04/17/koken- met-corjan- lionfish-op-3- manieren/

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 40