Voor u geproefd: bonbons 1 27 ra* - Zoet Moment Dirk €3,47 Caluwé Artisan ChocoSweet La Place Ravelli i' Si Je kunt voor Moederdag van alles uit de kast halen, maar met goede bonbons sla je nooit een slecht figuur. Met welk doosje uit de supermarkt kun je thuiskomen? Experts Mark Schimmel en Maria Jiménez Rojas proeven voor. onbons staan voor mij gelijk aan feest'', vertelt Maria Jiménez Rojas in het CacaoLab in Zaan dam. Zelf nam ze 35 doosjes vanuit Nederland mee naar haar trouwerij in Costa Rica, om aan de gasten mee naar huis te geven. ,,Maar voor Moederdag zijn ze natuurlijk ook geschikt.'' Vandaag proeft ze samen met chocolatier Mark Schimmel blind acht doosjes uit de supermarkt. Sommige (Caluwé, Ravelli) zijn een cadeau op zich en zitten in een klassieke 'ballotin', een mooi afsluitbaar kartonnen doosje in de vorm van een juwelenkoffertje. Andere, zoals Coeur d'Or en Cho coSweet, zien er wat goedkoper uit en zitten in plastic verpakt. Ook bij de bonbons zelf is er een tweedeling: bij de ene soort is de chocolade gegoten in een vormpje (vormbonbons), bij het maken van de andere wordt chocolade over de vulling op een trilplaatje gegoten (overtrekbonbons). Die hebben soms een topping, zoals cacaonibs, gecrushte pistachenoot of een halve walnoot. De vulling is vrijwel altijd een verrassing: van praliné en zachte karamel tot marsepein, ganache en likeur. Eenheidsworst Hoewel Schimmel vindt dat het bij bonbons vooral over de chocolade moet gaan, merken beide panel leden dat ze zich in deze proeverij beter kunnen richten op de vulling. ,,De chocolade is bij alle doosjes eenheidsworst. Alle cacao ervoor komt uit Ivoorkust of Ghana'', verklaart Schimmel, die dit jaar tweemaal zilver won bij de prestigieuze Academy of Choco late, de internationale Oscars van de chocolade. ,,De cacaoplanten daar groeien in een monocultuur, waarbij het gaat om een zo groot mogelijke productie. De bonen worden grootschalig geroosterd en verwerkt, dat gaat ten koste van de smaak. Elke bonbon proeft daar door qua chocolade hetzelfde. Het is enkel een presentatiemiddel.'' Bij het proeven kijken de twee eerst naar de uitstraling, vervol gens gaan de bonbons doormid den. Schimmel: ,,De chocoladelaag mag niet te dik of te dun zijn en er mogen geen luchtgaatjes in de chocolade en de vulling zitten. Tot slot is het belangrijk hoe de ingre diënten in de mond met elkaar mengen.'' Room Dat deze lekkernij tweemaal het Franse woord 'bon' in de naam heeft, betekent niet dat alle bonbons 'goed' zijn. Zo zijn in de meeste de verse room en boter vervangen door plantaardig vet, melkpoeder en suiker. In allemaal zit soja lecithine, om chocolade vloeibaar te krijgen. Jiménez rilt: ,,Zonde, dat geeft een zeepachtige smaak.'' Ondanks enkele diepte punten zitten er lekkere bonbons tussen. Caluwé Artisan van Albert Heijn wint met een dikke 9. Of ze hun moeder met Moeder dag zelf trakteren op bonbons? Jiménez: ,,Mijn moeder woont in Costa Rica, maar als het zou kunnen dan had ik ze haar zeker gegeven.'' Schimmel houdt het bij een reep van zijn zelfgemaakte chocolade. Lachend: ,,Maar die krijgt ze altijd wel als ik haar zie.'' 'De cacao is meer presentatie dan dat er echt veel smaak aan zit, helaas' Coeur d'Or Luxe Belgische bonbons Bel'Chic GO ZATERDAG 1 MEI 2021 Albert Heijn €4,19 onder meer Vomar en Dirk €1,75 onder meer Jumbo €6,09 Deze bonbons zien er mooi en speels uit, op enkele zit zelfs een echte walnoot. De chocolade breekt mooi en de vullingen zijn verrassend. Als je dit doosje koopt en je eet mee, mik dan op de bonbon met gesuikerde citroen schil erop. ,,Die is heerlijk.'' Een mooie doos voor de traditionele moeder. Met klassiek uitziende, glan zende vormbonbons en smaken zoals noten, sinaasappel en kersenlikeur. Jiménez, lachend: „Voor als je je moeder dronken wilt krijgen.'' De bonbons van La Place zijn een cadeau op zich: ze zitten in een mooi doorkijkdoosje. Wat betreft inhoud zijn het allemaal overtrekbonbons met vooral kara melsmaken. De vullingen hebben diverse texturen en de algehele combi natie in de classic va mond is goed. Een diverse, speelse doos waarin verschillende technieken en texturen zijn gebruikt. De chocolade is niet te dik en de vullingen, waaronder karamel, koffie en marsepein, zijn goed van smaak, niet te zoet en mooi van structuur. Met ganache, praliné en een vleugje likeur Albert Heijn €2,09 LAURA DE GRAVE B Een goede vulling maakt de bonbon. FOTO'S JEAN-PIERRE JANS HETPANEL Mark Schimmel (39) Oprichter en chocolademaker bij Krak Chocolade, koopt cacao in en maakt er chocolade van. Maria Jiménez Rojas (45) Cacaoproever bij Daarnhouwer en chocoladesommelier. - MARK SCHIMMEL Lidl €2,79 Aldi €1,99 onder meer Jumbo, Plus en Coop €3,09 De grootste doos valt het meest tegen. Sommige bonbons zijn zo groot en bol dat het gebakjes lijken. De chocola krui melt en het mondgevoel is zoet, vet en vies. „Deze verdienen het woord bonbon niet eens." BelChu Dit doosje is matig, met bonbons die bij het panel geen lust opwekken: sommige zien eruit als slakkenhuizen. De vullingen, waaronder mokka ganache, amaretto ganache en hazelnoot praliné, hebben op zich wel een goede structuur. Combinatie tussen vul- en overtrekbon- bons, waarvan sommige in een glinste rende oranje wikkel verpakt zijn. De vullingen zijn ondefinieer baar en de smaken zijn vlak en zoet. De zepige smaak van soja lecithine overheerst. ALINES Vrij bolle, lompe overtrekbonbons die wat doen denken aan minimoorkoppen, met hier en daar een spikkel hagelslag en decoratieve chocoladestrepen. De bonbons smaken luchtig, chemisch, mierzoet en vlak. Jiménez: ,,Alles blijft op je tong plakken.''

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75