Voor u geproefd: bonbons
1
27
ra* -
Zoet Moment
Dirk €3,47
Caluwé Artisan ChocoSweet La Place
Ravelli
i'
Si
Je kunt voor Moederdag van alles uit de kast halen,
maar met goede bonbons sla je nooit een slecht figuur.
Met welk doosje uit de supermarkt kun je thuiskomen?
Experts Mark Schimmel en Maria Jiménez Rojas
proeven voor.
onbons staan voor mij
gelijk aan feest'', vertelt
Maria Jiménez Rojas in
het CacaoLab in Zaan
dam. Zelf nam ze 35
doosjes vanuit Nederland mee
naar haar trouwerij in Costa Rica,
om aan de gasten mee naar huis te
geven. ,,Maar voor Moederdag zijn
ze natuurlijk ook geschikt.''
Vandaag proeft ze samen met
chocolatier Mark Schimmel blind
acht doosjes uit de supermarkt.
Sommige (Caluwé, Ravelli) zijn
een cadeau op zich en zitten in een
klassieke 'ballotin', een mooi
afsluitbaar kartonnen doosje in de
vorm van een juwelenkoffertje.
Andere, zoals Coeur d'Or en Cho
coSweet, zien er wat goedkoper uit
en zitten in plastic verpakt.
Ook bij de bonbons zelf is er een
tweedeling: bij de ene soort is de
chocolade gegoten in een vormpje
(vormbonbons), bij het maken van
de andere wordt chocolade over de
vulling op een trilplaatje gegoten
(overtrekbonbons). Die hebben
soms een topping, zoals cacaonibs,
gecrushte pistachenoot of een
halve walnoot. De vulling is
vrijwel altijd een verrassing: van
praliné en zachte karamel tot
marsepein, ganache en likeur.
Eenheidsworst
Hoewel Schimmel vindt dat het bij
bonbons vooral over de chocolade
moet gaan, merken beide panel
leden dat ze zich in deze proeverij
beter kunnen richten op de
vulling. ,,De chocolade is bij alle
doosjes eenheidsworst. Alle cacao
ervoor komt uit Ivoorkust of
Ghana'', verklaart Schimmel, die
dit jaar tweemaal zilver won bij de
prestigieuze Academy of Choco
late, de internationale Oscars van
de chocolade. ,,De cacaoplanten
daar groeien in een monocultuur,
waarbij het gaat om een zo groot
mogelijke productie. De bonen
worden grootschalig geroosterd en
verwerkt, dat gaat ten koste van de
smaak. Elke bonbon proeft daar
door qua chocolade hetzelfde. Het
is enkel een presentatiemiddel.''
Bij het proeven kijken de twee
eerst naar de uitstraling, vervol
gens gaan de bonbons doormid
den. Schimmel: ,,De chocoladelaag
mag niet te dik of te dun zijn en er
mogen geen luchtgaatjes in de
chocolade en de vulling zitten. Tot
slot is het belangrijk hoe de ingre
diënten in de mond met elkaar
mengen.''
Room
Dat deze lekkernij tweemaal het
Franse woord 'bon' in de naam
heeft, betekent niet dat alle
bonbons 'goed' zijn. Zo zijn in de
meeste de verse room en boter
vervangen door plantaardig vet,
melkpoeder en suiker. In allemaal
zit soja lecithine, om chocolade
vloeibaar te krijgen. Jiménez rilt:
,,Zonde, dat geeft een zeepachtige
smaak.'' Ondanks enkele diepte
punten zitten er lekkere bonbons
tussen. Caluwé Artisan van Albert
Heijn wint met een dikke 9.
Of ze hun moeder met Moeder
dag zelf trakteren op bonbons?
Jiménez: ,,Mijn moeder woont in
Costa Rica, maar als het zou
kunnen dan had ik ze haar zeker
gegeven.'' Schimmel houdt het bij
een reep van zijn zelfgemaakte
chocolade. Lachend: ,,Maar die
krijgt ze altijd wel als ik haar zie.''
'De cacao is meer
presentatie dan dat
er echt veel smaak
aan zit, helaas'
Coeur d'Or
Luxe Belgische bonbons
Bel'Chic
GO ZATERDAG 1 MEI 2021
Albert Heijn €4,19 onder meer Vomar en Dirk €1,75 onder meer Jumbo €6,09
Deze bonbons zien er mooi en speels
uit, op enkele zit zelfs een echte
walnoot. De chocolade breekt mooi en
de vullingen zijn verrassend. Als je dit
doosje koopt en je eet mee, mik dan op
de bonbon
met
gesuikerde
citroen
schil erop.
,,Die is
heerlijk.''
Een mooie doos voor de traditionele
moeder. Met klassiek uitziende, glan
zende vormbonbons en smaken zoals
noten, sinaasappel en kersenlikeur.
Jiménez, lachend: „Voor als je je moeder
dronken
wilt
krijgen.''
De bonbons van La Place zijn een
cadeau op zich: ze zitten in een mooi
doorkijkdoosje. Wat betreft inhoud zijn
het allemaal overtrekbonbons met
vooral kara
melsmaken.
De vullingen
hebben diverse
texturen en de
algehele combi
natie in de
classic va mond is goed.
Een diverse, speelse doos waarin
verschillende technieken en texturen
zijn gebruikt. De chocolade is niet te
dik en de vullingen, waaronder karamel,
koffie en marsepein, zijn goed van
smaak, niet te
zoet en mooi
van structuur.
Met ganache, praliné
en een vleugje likeur
Albert Heijn €2,09
LAURA DE GRAVE
B
Een goede vulling
maakt de bonbon.
FOTO'S JEAN-PIERRE JANS
HETPANEL
Mark Schimmel (39)
Oprichter en
chocolademaker bij
Krak Chocolade,
koopt cacao in en
maakt er chocolade
van.
Maria Jiménez Rojas
(45) Cacaoproever
bij Daarnhouwer en
chocoladesommelier.
- MARK SCHIMMEL
Lidl €2,79
Aldi €1,99
onder meer Jumbo, Plus en Coop €3,09
De grootste doos valt het meest tegen.
Sommige bonbons zijn zo groot en bol
dat het gebakjes lijken. De chocola krui
melt en het mondgevoel is zoet, vet en
vies. „Deze
verdienen
het woord
bonbon
niet eens."
BelChu
Dit doosje is matig, met bonbons die bij
het panel geen lust opwekken: sommige
zien eruit als slakkenhuizen. De
vullingen, waaronder mokka ganache,
amaretto ganache en hazelnoot praliné,
hebben op
zich wel
een goede
structuur.
Combinatie tussen vul- en overtrekbon-
bons, waarvan sommige in een glinste
rende oranje wikkel verpakt zijn. De
vullingen zijn
ondefinieer
baar en de
smaken zijn
vlak en zoet.
De zepige
smaak van
soja lecithine
overheerst.
ALINES
Vrij bolle, lompe overtrekbonbons die
wat doen denken aan minimoorkoppen,
met hier en daar een spikkel hagelslag
en decoratieve chocoladestrepen. De
bonbons
smaken luchtig,
chemisch,
mierzoet en
vlak. Jiménez:
,,Alles blijft op je
tong plakken.''