De verschillen tussen airfryer en frituur Met de aankomende feestdagen en het EK voetbal in juni kiezen we weer graag voor het gemak en genot van een patatje met kroket. Maar bereid je die snacks in een airfryer of friteuse? Experts zetten de^erschillen op een rij. Vet en vitamines zouden voedingsstoffen beter behouden blijven en zou je snack na bereiding 90 procent minder vet bevatten. ,,Daar zit inderdaad winst'', zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voe dingscentrum. ,,Airfryerfrietjes bevatten minder vet dan frietjes uit de frituur.'' Al valt er een kanttekening bij te maken. ,,Het percentage kunnen we niet onder bouwen. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoeveel olie je in de airfryer giet.'' Ook in de claim dat voedingsstoffen beter behouden blijven, zit een kern van waarheid. Dat durft Guido Camps, on derzoeker Human Nutrition Health bij de Wageningen University, wel te stellen. ,,Gooi je een aardappelproduct in een airfryer, dan blijft daarin meer vitamine C behouden dan als je het in de frituur bakt.'' Of dat per se nodig is voor een gezondere leefstijl? ,,Je hebt niet snel een tekort aan vitamines en mineralen'', zegt Camps. ,,Als je gevarieerrd eet, zit je goed. Daarin maakt een airfryer geen verschil.'' Goudbruine korst Het Voedingscentrum heeft die nog niet ontdekt. ,,Maar het waar deren van eten gaat natuurlijk ook over smaak'', zegt Groenenberg. ,,En sommigen vinden snacks uit de frituur lekkerder. Omdat ze die gewend zijn, of omdat ze van de vettere smaak houden. Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.'' Camps sluit zich daarbij aan. ,,De reden dat mensen eten uit de frituur zo lekker vinden, is omdat frituren een mooie goudbruine korst aan je eten geeft. Bij bakken en braden in de pan, oven en airfryer blijft die vaak wat lichter.'' Acrylamide Een hoge inname daarvan kan kankerverwek kend zijn en gevolgen hebben voor de vrucht baarheid. ,,Het aanmaken van acrylamide komt in zowel de airfryer als de friteuse voor'', legt Groenenberg uit. ,,In een airfryer kun je het acrylamidegehalte wel beter in de hand houden.'' Zo is het beter om de baktemperatuur niet te hoog in te stellen en frietjes of aardappelen tijdens het bereiden goed om te schudden, zodat je een egale goudkleuring krijgt. 'Aan ovenfriet is soms suiker toegevoegd om een bruin laagje te krijgen. Of de patat is voorgefrituurd' ,,De kleur is je graadmeter'', zegt Groenen berg. „Goudgeel is goed, te donker is ongezond. Als je toch donkere plekjes hebt, kun je die er beter af snijden.'' Typesnack Wil je een airfryer aanschaffen om wat gezonder te kunnen snacken, dan is het van belang dat je de juiste gerechten erin klaarmaakt. Camps: ,,Als ik kijk naar het aanbod van airfryerproducten in de super markt, dan is dat niet de meest gezonde voeding. Een kroket of frikandel in de airfryer bereiden is misschien iets minder slecht voor je dan wanneer je hem frituurt, maar het blijft ongezond.'' Volgens Camps is het goed om je te bedenken dat een airfyer eigenlijk een kleine heteluchtoven is. ,,Je bent dus niet afhankelijk van de snacks uit het schap waar het airfryericoontje op staat. Je kunt er ook allerlei gezonde gerechten in klaarmaken, met bijvoorbeeld groenten of vis.'' Bereid je friet in de airfryer, dan kun je kiezen voor ovenfriet. ,,Kies een zak waarbij zo min mogelijk ingrediënten zijn toegevoegd'', zegt Camps. „Fabri kanten hebben er soms een handje van om bijvoorbeeld suikers aan de aardappel toe te voegen of de patat vast voor te frituren, om zo het buitenste laagje bruiner te krijgen. Daardoor is het dus niet automatisch zo dat ovenfrieten uit de airfryer gezonder zijn.'' ZATERDAG 1 MEI 2021 GO Patatje 'gezond' of liever goudbruin? SANNE MEIJEI Fabrikanten prijzen airfryers veelal aan als het gezonde alternatief voor de frituur. Zo Zitten er ook gezondheidsvoorde len aan bakken in de friteuse? Als je zetmeelrijke producten zoals aardap pels en brood verhit boven de 120 graden Celsius, kan de stof acrylamide ontstaan. - GUIDO CAMPS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 74