De verschillen tussen airfryer en frituur
Met de aankomende feestdagen en het EK voetbal
in juni kiezen we weer graag voor het gemak en
genot van een patatje met kroket. Maar bereid je
die snacks in een airfryer of friteuse? Experts
zetten de^erschillen op een rij.
Vet en vitamines
zouden voedingsstoffen beter behouden
blijven en zou je snack na bereiding 90
procent minder vet bevatten. ,,Daar zit
inderdaad winst'', zegt Iris Groenenberg,
expert voeding en gezondheid bij het Voe
dingscentrum. ,,Airfryerfrietjes bevatten
minder vet dan frietjes uit de frituur.'' Al
valt er een kanttekening bij te maken.
,,Het percentage kunnen we niet onder
bouwen. Dat hangt bijvoorbeeld af van
hoeveel olie je in de airfryer giet.''
Ook in de claim dat voedingsstoffen
beter behouden blijven, zit een kern van
waarheid. Dat durft Guido Camps, on
derzoeker Human Nutrition Health
bij de Wageningen University, wel te
stellen. ,,Gooi je een aardappelproduct
in een airfryer, dan blijft daarin meer
vitamine C behouden dan als je het in
de frituur bakt.'' Of dat per se nodig is
voor een gezondere leefstijl? ,,Je hebt
niet snel een tekort aan vitamines en
mineralen'', zegt Camps. ,,Als je
gevarieerrd eet, zit je goed. Daarin
maakt een airfryer geen verschil.''
Goudbruine korst
Het Voedingscentrum heeft die
nog niet ontdekt. ,,Maar het waar
deren van eten gaat natuurlijk ook
over smaak'', zegt Groenenberg.
,,En sommigen vinden snacks uit de frituur
lekkerder. Omdat ze die gewend zijn, of
omdat ze van de vettere smaak houden.
Bereid je een snack in de airfryer, dan is de
smaak wél anders.''
Camps sluit zich daarbij aan. ,,De reden dat
mensen eten uit de frituur zo lekker vinden,
is omdat frituren een mooie goudbruine korst
aan je eten geeft. Bij bakken en braden in de
pan, oven en airfryer blijft die vaak wat
lichter.''
Acrylamide
Een hoge inname daarvan kan kankerverwek
kend zijn en gevolgen hebben voor de vrucht
baarheid. ,,Het aanmaken van acrylamide
komt in zowel de airfryer als de friteuse
voor'', legt Groenenberg uit. ,,In een airfryer
kun je het acrylamidegehalte wel beter in de
hand houden.''
Zo is het beter om de baktemperatuur niet
te hoog in te stellen en frietjes of aardappelen
tijdens het bereiden goed om te schudden,
zodat je een egale goudkleuring krijgt.
'Aan ovenfriet is soms
suiker toegevoegd om een
bruin laagje te krijgen. Of
de patat is voorgefrituurd'
,,De kleur is je graadmeter'', zegt Groenen
berg. „Goudgeel is goed, te donker is
ongezond. Als je toch donkere plekjes hebt,
kun je die er beter af snijden.''
Typesnack
Wil je een airfryer aanschaffen om wat
gezonder te kunnen snacken, dan is het
van belang dat je de juiste gerechten erin
klaarmaakt. Camps: ,,Als ik kijk naar het
aanbod van airfryerproducten in de super
markt, dan is dat niet de meest gezonde
voeding. Een kroket of frikandel in de
airfryer bereiden is misschien iets minder
slecht voor je dan wanneer je hem
frituurt, maar het blijft ongezond.''
Volgens Camps is het goed om je te
bedenken dat een airfyer eigenlijk een
kleine heteluchtoven is. ,,Je bent dus niet
afhankelijk van de snacks uit het schap
waar het airfryericoontje op staat. Je
kunt er ook allerlei gezonde gerechten in
klaarmaken, met bijvoorbeeld groenten
of vis.''
Bereid je friet in de airfryer, dan kun
je kiezen voor ovenfriet. ,,Kies een zak
waarbij zo min mogelijk ingrediënten
zijn toegevoegd'', zegt Camps. „Fabri
kanten hebben er soms een handje
van om bijvoorbeeld suikers aan de
aardappel toe te voegen of de patat vast
voor te frituren, om zo het buitenste
laagje bruiner te krijgen. Daardoor is
het dus niet automatisch zo dat
ovenfrieten uit de airfryer gezonder
zijn.''
ZATERDAG 1 MEI 2021 GO
Patatje
'gezond' of liever
goudbruin?
SANNE MEIJEI
Fabrikanten prijzen airfryers veelal aan als
het gezonde alternatief voor de frituur. Zo
Zitten er ook gezondheidsvoorde
len aan bakken in de friteuse?
Als je zetmeelrijke producten zoals aardap
pels en brood verhit boven de 120 graden
Celsius, kan de stof acrylamide ontstaan.
- GUIDO CAMPS